Godis, Jul

Vaniljkola med smör och havssalt

Vaniljkola havssaltVaniljkola med smör och havssalt kan vara bland det godaste som finns. Jag lagade den här salta kolan för första gången för många år sedan, då med originalreceptet från Pärlans Konfektyr i Stockholm. Men eftersom det innehåller glykos och jag tyckte det var lite svårt att få tag på och ganska dyrt i jämförelse med vanlig glykossirap från mataffären, så provade jag det också, och det gick inte att känna skillnad på smaken på kolorna. Jag har sedan dess kokat den här kolan i stort sett varje jul, och den blir lika uppskattad varje gång jag ger bort den som present. Fast jag är rätt så noga med att plocka undan en ansenlig mängd som present till mig själv också. Jag förvarar den i kylen, och smyger dit om kvällarna och efter kola efter kola. När det kommer till salt kola har jag ingen karaktär alls.

Skriv ut

Vaniljkola med smör och havssalt

salt-vaniljkola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Ljuvlig, salt vaniljkola som ingen kan motstå. 

 • Total tid: Ca 45 min
 • Antal portioner: Ca 40 st 1x
Scale

Ingredienser

 • 100 g smör
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 0,5 tsk flingsalt
 • 1 vaniljstång
 • 2,5 dl socker
 • 1,5 dl glykossirap
  ———-
  extra flingsalt att strö ovanpå

Instruktioner

Ta fram en liten kastrull och lägg i smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång), och låt smälta samman på svag värme. I en annan kastrull – koka upp socker och glykossirap på hög värme tills det blir ljust bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. Ta kastrullen av värmen, och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. Det bubblar till rejält i början, bränn dig inte på ångorna! Låt koka upp igen, på lägre temperatur, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov. Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. Vänta en eller ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke. Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten, innan du skär den i bitar som du sedan slår in i smörpapper.

11 Kommentar

 1. Anonym

  19 december, 2012 at 9:11 f m

  Fin blogg du har!
  Har en gråga angående smörkola-receptet…om jag har vaniljpulver istället för vaniljstång, hur mycket ska jag då ta?
  Tack!
  /Pia

 2. Marija

  19 december, 2012 at 10:33 f m

  Mums, dessa ligger på delad 1:a plats med lakritskolorna.

 3. Karolina

  19 december, 2012 at 11:44 f m

  Var hittar du större förpackningar med flytande glykos? För apoteken har bara tuber om 50 ml/g och det räcker inte långt.

  Pia, jag har inte gjort vaniljkola efter det här receptet men det behövs inte så mycket, en knivsudd till ett kryddmått ungefär.

 4. Helena

  19 december, 2012 at 12:50 e m

  Pia – vad kul att du gillar bloggen! Pärlans originalrecept finns här, och där står det att man kan ersätta den halva vaniljstången med 1 tsk äkta vaniljpulver:

  http://www.recept.nu/parlans-konfektyr/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/klassisk-vaniljkola/

 5. Helena

  19 december, 2012 at 12:53 e m

  Karolina – jag har inte heller hittat några större förpackningar med glykos än de som finns på apoteket. Och att köpa 3 sådana tuber gör ju att det onekligen blir en ganska dyr kola. Men den flytande glykossirapen köpte vi på ICA, den kom från Dansukker. Jag har inte testat att göra kolan på den än, men ska testa imorgon. Återkommer om hur det går! 🙂

 6. Anonym

  21 december, 2012 at 12:06 e m

  Tack!, ska testa i helgen, och ska absolut försöka hitta glykossirap!
  God Jul!!! /Pia

 7. Photo by Emelie

  7 januari, 2013 at 9:03 f m

  Hej!
  Jag har inte kommenterat här inne på ett tag, men här måste jag lämna ett spår.
  Jag vill tacka dig för detta toppenrecept! 😀 Jag gjorde det till jul och gav bort i små fina skålar till farmor, farfar och mamma. När jag stod och skar till dom i köket hemma hos päronen (så där i sista stund) så smakade mamma en och blev heeeelt såld. Hon stod sedan och tjuvkikade, som ett litet barn, utanför rummet jag pysslade i och hoppades att en skål var till henne. Så himla kul! Jag har nog aldrig sett henne så. 😛
  Så nu vet jag vad jag ska baka till hennes dagar! Tack!
  Jag har inte provat med glukos på tub, så jag vet inte hur den blir, men jag körde glykossirapen och det blev suveränt tyckte vi! Det gäller bara att ha den rätt tempererad när man ska servera för den kladdar ihop lite när det är varmt och är väldigt hård om den är kyld, men så kanske det är med vanliga glukosen också…
  Helt klart ett enkelt och grymt bra godisrecept! 😀

 8. Nilla Tankebubblor

  22 december, 2013 at 4:21 e m

  Låter ju hur gott som helst!
  ♥ Ha en skön helg! God Jul önskar Nilla. ♥

 9. Anonym

  6 januari, 2015 at 8:49 e m

  om man bor i stockholm kan man köpa alla pärlans ingredienser i deras butik på söder… köpte glukos 300g där. Supersmidigt

 10. Vaniljkola med flingsalt – Bara en kaka till

  16 december, 2017 at 7:31 e m

  […] Det recept som det söks allra mest på bloggen på den här veckan är utan tvekan det här – Vaniljkola med smör och flingsalt. Det är så gott att det är snudd på perverst. Faktiskt. Jag brukar göra mig en omgång, slå in i papper och svära medan jag gör det för att det tar tid att slå in i papper, men sedan är jag glad för varje minut jag lagt ner. Varje kväll går jag till kylen och tar mig en (okej, flera) och njuter av. Receptet på de här supergoda kolorna hittar ni här. […]

Lämna en kommentar