Sallad Sponsrat inlägg

Viner från Provence till sommarens godaste sallad

Betalt reklaminlägg i samarbete med Vins de Provence

Sommarsallad rosévin

Det finns vanliga roséviner, och så finns det rosévinerna från Provence. Ni vet de där som alltid är elegant bleka i färgen och torra och friska i smaken, som ibland drar åt fruktighet och ibland mer åt mineraliska toner? Den här sortens vin från Provence passar ypperligt till flera av sommarens anrättningar, och jag har i samarbete med Vins de Provence tagit fram ett riktigt somrigt recept som passar till flera av rosévinerna som är typiska för regionen Provence.

Sommarsallad vin M de Minuty

Den här salladen har alla ingredienser man vill ha en varm och solig sommardag! Den har saftiga bitar av melon och jordgubbar som bas, parmaskinka och getost för sälta och mättnad och färska myntablad som ger en frisk och fräsch smakbrytning. Lite olivolja och balsamico blir pricken över i. Men det bästa av allt med salladen är de kanderade pecannötterna som man toppar salladen med, som är knapriga, söta och lite salta på samma gång. Ett otippat inslag som blir en fullträff!

Rosévin M de Minuty

Jag har valt att servera den somriga bärsalladen till rosévinet M de Minuty som är min favorit bland de provencalska rosévinerna. (Men som sagt, många av de provencalska rosévinerna passar fint till.) Man känner lätt igen flaskan på den kurviga, feminina formen. Minuty är namnet på tillverkaren, och vinet kommer från Côtes de Provence.

Karta Provence

Viner från Provence – rosé

Innan jag går in på receptet tänkte jag berätta lite mer om vin från Provence. Som synes av kartan ovan ligger Provence i sydöstra Frankrike. Vi kan nog alla fastslå att klimatet i Provence är trevligare än i Sverige. Här i Sverige ligger vi på sjätte plats på listan av länder som Provence exporterar viner till. I Frankrike och i Provence pratar man också om olika appellationer. En appellation är ett distrikt som har sina egna regler på hur vin får tillverkas och på vilka druvor. Ett vin som är märkt med en appellation har alltså tillverkats enligt en viss tradition, och därmed garanteras också en viss kvalitet. De tre största appellationerna i Provence är Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois en Provence.

Provence viner
Bild: © SOWINE-CIVP

Och så här härligt ser det alltså ut i Provence. Någon gång vill jag åka hit på vinresa, det är då ett som är säkert! Just i Provence är de dessutom specialister på roséviner, hela 91% av allt vin som produceras i Provence är rosévin. I Provence finns det till och med ett forskningscenter där man forskar kring hur man kan göra roséviner ännu bättre. Så ja, är det någonstans man vet hur ett bra rosévin görs är det i Provence.

Provence viner rosé

Jag har valt ut fyra roséfavoriter ur ordinariesortimentet på Systembolaget. Kanske att ni känner igen några av dem? Förutom M de Minuty har vi även Domaine de Collavery (producent: Les Quatre Tours, appellation: Coteaux d’Aix-en-Provence) där smaken för tankarna till lavendel, vattenmelon och smultron och flaskan känns igen på den exceptionellt bleka färgen och på lavendelkvisten. Berne Inspiration (producent: Château de Berne, appellation: Côtes de Provence) har en lite fyrkantigare flaska som också utmärker sig, och Pierre Chavin Côtes de Provence (producent: Pierre Chavin, appellation: Côtes de Provence) har ett mer klassiskt format. Den bäriga, friska smaken är gemensam för alla dessa viner, precis som smaknoter av örter och blodgrape. Dessa viner är i prisklassen 97-139 kr.

Rosé vin Provence

Jag har även valt ut fyra favoriter ur beställningssortimentet. Dessa viner kostar mellan 139-149 kr, förutom den lite exklusivare Château des Ferrages Mon Plaisir (producent: Château des Ferrages, appellation: Côtes de Provence Sainte Victoire) längst ut till höger som kostar 199 kr och som har smaknoter av vita blommor och persika. Varför vinet AIX heter som det gör förstår jag nu när jag känner till appellationen Coteaux d’Aix en Provence, och producenten heter Maison Saint Aix. Ordet maison är ju ”hus” på franska, och ordet ”château” är slott. De väsentliga glosorna minns man, och har glädje av i sin vinfranska! Rosévinet Tomares Ballus (producent: Domaine Aspras, appellation: Côtes de Provence) har toner av mineraler och tranbär, Och Saint Louise de Provence (producent: Estandon, appellation: Coteaux Varois en Provence) drar åt persika, päron och jordgubbar.

Viner från Provence

Nu när vi lärt oss mer om Vins de Provence rosé tycker jag det är dags för receptet på den somriga salladen! Jag har redan lagat den flera gånger och har en känsla av att den kommer att bli en av sommarens mest lagade maträtter här hemma! Inte för att det är så mycket matlagning involverat egentligen, man lägger mest ihop ingredienserna, sedan är det färdigt. Extra smidigt på en varm sommardag! De kanderade nötterna kan man göra i förväg, men de sköter sig själva rätt så bra i ugnen. Nötmängden i receptet ger mer kanderade nötter än vad som behövs till receptet som är avsett för två personer, men de kan förvaras länge i lufttät burk och räcker till fler serveringar. Och jag vågar lova att ingen kommer att bli besviken över att få sådana här nötter över!

Skriv ut

Melon- och jordgubssallad med parma, getost och kanderade pecannötter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Solmogna jordgubbar och saftig melon är basen i denna somriga sallad som toppas med mynta, getost, parma och kanderade pecannötter

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 65 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 1 timme 15 min
  • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Kanderade pecannötter:

  • 200 g pecannötter
  • 1 äggvita
  • 1,25 dl råsocker
  • 1 rågad tsk flingsalt

Sommarsallad:

  • 500 g vattenmelon
  • 250 g jordgubbar
  • 75 g parmaskinka i tunna skivor
  • ca 130 g getost
  • färsk mynta (ca 20 små blad)
  • grovmalen svartpeppar från kvarn
  • flingsalt
  • olivolja
  • balsamico (ett par droppar)

Instruktioner

Börja med pecannötterna, som utan problem kan göras flera dagar i förväg och förvaras i lufttät burk. Sätt ugnen på 125C.

Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum och rör sedan ner råsocker och flingsalt.

Rör ner nötterna och rör runt dem tills de är täckta av smeten. Bred sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Nötterna ska inte täcka varandra.

Rosta nötterna i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med en stekspade i dem en gång i kvarten. Låt dem sedan svalna och förvara i lufttät burk.

Sommarsallad:

Skär melonen i bitar och dela upp den på två tallrikar. 

Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna och lägg dem ovanpå melonbitarna.

Placera ut parmaskinkan, gärna i form av små snurror, på tallrikarna, och smula över getost.

Strö över myntablad och krydda med grovmalen svartpeppar och flingsalt. Ringla över lite olivolja och stänk ett par droppar balsamico över varje tallrik.

Toppa varje portion med en liten näve kanderade pecannötter.

10 juni, 2021

4 kommentarer

  1. Så underbara bilder och så bra med tips till sommarens festligheter eller bara ett gott svalkande rose bara för att!

    1. Tack Marija! Hoppas att du hittar en ny favorit bland vinerna! De är verkligen toppengoda till sommarens rätter. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration