Andra, Vintips

Veckans vintips – Serrata Belguardo

Är ni kanske några som sitter och dricker onsdagsvin, därute? Här dricks det bara té i afton, men vinet på bilden provade vi härom helgen, och det var riktigt gott! Systemet skriver att det har en “kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, lavendel, tobak, salvia och choklad.” Prima vinpoesi, om jag får säga mitt. Ni känner nog till vid det här laget hur mycket jag gillar lavendel, så flaskan plockades snabbt ner i kundkorgen. Nu är jag ju inte en sån som kan känna alla de där fina smakerna, jag kan inte känna att ett vin smakar just specifikt tobak, eller läder, eller lavendel. Finns de ens de som efter lite smackande på högdraget franskt manér faktiskt kan konstatera till exempel en uttalad lavendelsmak? Men jag gillar i alla fall indikationen av att smakerna ska finnas där, det vägleder en ju ganska långt om man vet vad man tycker om. Och en sådan beskrivning måste ju ändå sälja bättre än något i stil med “Skitgott, halvdyrt rödtjut som smakar sofistikerat”. Tror jag i alla fall.

8 Kommentar

 1. Pernilla

  25 januari, 2012 at 7:43 e m

  Haha fast jag köper det nog på din lättsamma beskrivning :-). Fint med lite vintips, annars kör vi mest samma sort för jämnan här.

 2. Mårtenssons kök

  25 januari, 2012 at 8:48 e m

  Det har vi också provat och din beskrivning passar väldans bra, tycker vi!
  Det där med läder och tobak i smaken får oss inte alls att vilja smaka något, inte ens vin.

 3. Casaneuhaus

  26 januari, 2012 at 8:14 f m

  Här blev det också bara thé till ostbrickan, med rödvinet hade passat ännu bättre:-). Jag är för tillfället väldigt förtjust i argentinska viner, väldigt goda viner för en ganska billig penning (om man jämför med andra stora vinproducerande länder). Gäller iallafall om man handlar här i Schweiz (vi har inget systembolag:-).

 4. Allt och/eller Inget

  26 januari, 2012 at 11:50 f m

  Tänk att det låter ännu godare med ett glas rött när man inte får 😉
  Men jag sparar tipsen till framtiden! KRam Linda

 5. Matarkivet

  26 januari, 2012 at 12:16 e m

  Liksom du kan jag inte heller smaka allt det där, men jag har upptäckt att ju mer jag smakar och jämför att jag iaf ibland kan utlösa någon såsan smak. Nu har jag mest haft träning på vita viner och vet att jag gillar de som är smöriga (det blir de av lagring, så tyvärr är de ganska dyra, men galet goda!)

 6. Tant Gul

  26 januari, 2012 at 6:15 e m

  Det handlar mycket om att prova viner ofta för att lära sig känna och känna igen smakerna som de tex beskriver på systembolaget. Men när man börjar hitta de typiska dofterna så är det rätt så häftigt, faktiskt. Men självklart kan man också nöja sig med att bara konstatera att det är gott. Det är väl jättebra det med.:-) Kul att vi har likadana ljusstakar. Jag köpte min precis innan jul när jag var på Gotland. Jag tycker om denjättemycket. 🙂

 7. Lenita från Bohuslän

  26 januari, 2012 at 7:27 e m

  Lite vardagssmuttare är jag allt :-)Väldigt gott att hälla upp ett glas rött ibland när man kommer hem från jobbet. Bara koppla av och njuta! Jag är en riktig livsnjutare "ler. Roligt att prova på olika sorters viner och det är så kul när du gör dina små inlägg med goda viner.Kram på dig!

 8. Helena

  26 januari, 2012 at 8:23 e m

  Tack brudar för alltid lika trevlig respons! Kram på er! 🙂

Lämna en kommentar