Andra Tips Vardag

Vi testar matkasse!

Så här ser en typisk vardagkväll ut hemma hos oss; en av oss lagar mat, och en har koll på Lily så att hon inte bränner sig på ugnsluckan, klättrar in i diskmaskinen eller ligger på golvet och vrålar efter kex. För att logistiken ska gå ihop i veckorna med hämtning på dagis, matlagning och annat som ska hinnas med, krävs det att vi planerar våra måltider i förväg.

Så att vi får tid över till annat som också är roligt. Som att busa med vatten, till exempel.

Häromveckan testade vi att ha matkasse. Det finns ju en uppsjö av matkassar nuförtiden, anpassade efter många olika preferenser. Det finns laktosfria matkassar, barnanpassade matkassar, kassar för två och kassar med enbart ekologiska varor. För att hitta rätt i djungeln kan man gå in på Matkasse.se. Där skriver man in sitt postnummer, och får då direkt upp vilka leverantörer som finns i ens område. Jag valde att jag ville ha en barnanpassad kasse, och då fick det bli Linas matkasse.

Lily är ju som bekant ganska kräsen, och det är svårt att få i henne allt som inte är korv, kassler, spaghetti, ris eller köttbullar. En av kassedagarna var det nötbratwurst med tagliatelle, och det gick hem hos allihopa.

Även hos Bally, föga förvånande. Paprikacrèmen fick vi vuxna behålla för oss själva, men den var god och kändes riktigt nyttig. En av de bästa grejerna med matkasse enligt mig är att man får inspiration till nya maträtter. Jag hade aldrig fått för mig att mixa ner två paprikor med lök och vitlök, och rört ut det med crème fraiche till en sås att servera vid sidan av. Men jag kände mig väldigt nyttig när jag åt den. Likaså maträtten på bilden lite längre upp, det var kalkon i kokos-och currysås med ris, och jag har inte köpt kalkon sedan jag pluggade i Tyskland och kalkon var vanligare i butikerna än kyckling. Jag kände mig väldigt varierad när jag åt kalkonen. Lily slängde sin på golvet, men hon åt riset i alla fall.

Men tillbaka till Matkasse.se – efter att ha fyllt i sina preferenser och fått presenterat för sig vilka kassar man har att välja mellan, kan man enkelt beställa sin kasse. Det kändes lyxigt att för en gångs skull slippa sitta och våndas över vad jag skulle planera för maträtter för en vecka framåt, och skönt att slippa stångas på den lokala matbutiken med vagn. Visst, sen får man ju såklart komplettera med blöjor, välling och annat man behöver, men det var skönt att för en gångs skull lämna över planerandet och inköpet till någon annan. Det blir ju inget svinn heller, allting används, vilket också känns bra, och det blir faktiskt inte dyrare. Sedan är mycket av innehållet ofta ekologiskt ändå har jag märkt, fastän man inte specifikt valt en ekologisk matkasse. För några år sedan testade vi matkasse från Family Food, och där var det väldigt mycket närproducerat och ekologiskt.

Den kassen vi testade hade rejäla portioner. Nu är ju vi bara två vuxna och ett litet barn, men även en familj med hungriga tonårskillar hade blivit mätt med de här måtten. Till oss blev det istället lunchlådor, och för oss är det viktigt att maten vi lagar på kvällen räcker även till det.

Vi brukar veckohandla på söndagar, men jag kan absolut tänka mig att börja köra matkasse lite oftare.


Inlägg i samarbete med Matkasse.se
6 mars, 2016

7 kommentarer

 1. Älskar också matkasse men har svårt för att allt är så milt och lent i smaken. De gör aldrig några djupdykningar i smaksensationer. Lite för mycket skolmatsal för mig. Vad tycker du?

  Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
  Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Eva Solo till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

 2. Ja, visst är det bra med matkassar och smidigt att handla mat på nätet. Kolla gärna in E-mathandel.se. Där listar jag många matbutiker på nätet. Målet är att utöka antalet eftersom. /Christer

 3. Jag kan förstå att många tycker det är smidigt med matkassar men jag tycker nog ändå att det är lite märkligt att du som driver en matblogg väljer att köra med matkassar. En del av matintresset för mig är kreativiteten att själv kunna välja och laga. Jag känner att man lätt kan bli lurad av matkassarna. Man betalar dyrt för att slippa tänka ut vad man ska äta varje dag men är man intresserad av mat borde man inte tycka detta är en börda med tanke på alla härliga bloggar, recept siter, kokböcker och mattidningar som finns. Det tar ju lika lång tid att laga maten vare sig man letar upp och kommer på egna saker att laga eller kör med matkasse. Man måste ändå handla för att man måste handla frukostmat och annat som inte kommer med matkassen. För att spara tid på vardagkvällarna tycker jag att det är smidigare att istället satsa på lite olika favoriter som man kan frysa in och ha i frysen så att man inte behöver laga mat varje dag. Varför inte laga större satser av rätter som passar bra att frysa in istället för att köra med matkassar? Att välja egna råvaror känns jätteviktigt och själv kunna styra över vad man äter och vad man känner för att äta. Visst kräver det lite planering. Men att kolla några favoritbloggar och olika recept siter som Arla eller Recept.nu är inte speciellt tidskrävande och sedan kan man göra en grovplanering för veckan utifrån dessa. Har man en frys ser man till att alltid ha lite kycklig, köttfärs och fisk hemma, sedan har man gryn och potatis hemma samt olika mejeriprodukter i kylen så är det enkelt att sno ihop olika rätter utan att använda sig av matkassar. Igen förstår jag att matkassar är guld om man inte är speciellt intresserad av matlagning eller inte är så duktig på att laga mat. Klarar man av att laga mat utan att följa recept till punkt och pricka så finns det betydligt fler alternativ som spar tid än att köra med matkassar. Tack annars för en trevlig och fin blogg. Tycker att matkassarna har tagit över lite väl mycket i vårt samhälle och att det kan vara viktigt att ifrågasätta konceptet som matkassar innebär.

  1. Hej Desiree! Tack för input! Självklart är det viktigt att ifrågasätta konceptet. Jag förstår absolut hur du menar, att det kan tyckas konstigt att jag kör med matkasse som är intresserad av matlagning. Jag har bara provat matkasse ett par gånger och kör det inte som standard, jag har annars samma upplägg som du beskriver, att jag har många basvaror hemma och utgår ifrån dem, lagar stora portioner och fryser in. Men det blir ändå ofta samma maträtter som jag går runt på. Innan Lily kom älskade jag att sitta och bläddra i mattidningar och surfa på matbloggar för inspiration, men sedan hon kom har jag tyvärr ingen tid alls till det, och den tid jag skulle kunna ha till att göra det har jag prioriterat bort, och ägnar istället den tiden åt att göra reportage och skriva artiklar som genererar pengar. Hela söndagförmiddagarna brukar gå åt till att först planera vad vi ska äta i veckan som kommer, och sedan åka och storhandla. Sedan är barnet ganska otacksamt och gillar inte så mycket av det vi lagar, så vi har fått börja laga lite mer barnvänlig mat i veckorna. Fastän vi sa innan att vi minsann aldrig skulle göra det. 😉 Så därför tycker jag det kan vara ganska skönt att någon gång ibland få lämna över planerandet som är det jag egentligen upplever som jobbigast, och handlandet av middagsvaror till någon annan. Det är en trevlig omväxling, och man blir tvingad att prova lite nya grejer. Jag åkte till och med på att äta lax en dag, något som jag gärna undviker annars. Men det gillade Lily, så det var ju bra att vi provade det. 🙂

  2. Tack för svar Helena. Visst förstår jag att man måste vara flexibel i synnerhet om man har ett litet barn. Man måste också få prova sig fram. Om det känns rätt att köra matkasse då och då och ni hittar en variant som ni gillar så kan jag fatta att man gör det. Det är kul att Lily får er att också prova saker som lax som du kanske inte annars hade valt i första hand. Tack för en bra och trevlig blogg som sagt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration