Andra Tävling

Vinn en prenumeration på BAKA

Nu kan ni vinna en helårsprenumeration på tidningen BAKA här på bloggen! För att vara med och tävla, lämna en kommentar nedan och berätta vad du helst bakar till julen och varför. Glöm inte att skriva dit din mailadress, så att jag kan kontakta dig om du vinner. 🙂 En vinnare dras nästa söndag, den 10:e november.

Lycka till!
3 november, 2013

83 kommentarer

  1. Jag bakar allra helst "snickers". Salt, crunchigt jordnötssmör, krispiga cornflakes och underbar choklad. De har alltid en strykande åtgång under julhelgen och är man ute i för god tid och gör dem kan man vara säker på att de är sopslut när julaftonen kommer.

    Tack för en så bra blogg!

    Varma hälsningar Emilia, Linköping. Millan317@Hotmail.com

  2. Jag bakar helst pepparkaksbiscotti eftersom jag inte är så jätte förtjust i pepparkakor (bara i degen) :).
    Pepparkaksbiscotti är ett grymt alternativ till pepparkakorna, då de har den ljuvliga smaken men är mycket knaprigare! 🙂

  3. Till jul finns några måsten; i kakväg är det ju mormors vaniljdrömmar, struvor och skurna pepparkakor. Sen blir det ju ingen jul utan hembakt kavring.
    Måste jag välja ett bak får det bli kavring på surdeg och ordentligt med kummin.
    Ha de gott. Kram, Catarina (catarina_davidsson@hotmail.se)

  4. Jag bakar helst Rocky roads och knäck vid jul. Knäck förknippar jag med många minnen från då jag som barn alltid bakade det med min mormor. Rocky roads fick jag upp ögonen för då jag såg Leila baka det i hennes program på tv, och de innehåller precis allt jag gillar, choklad, nötter, marschmallows och seg dumlekola!

    Linn.nordstrand@gmail.com

  5. Ho,ho,ho! Bakverk eller ej men till jul trängs avancerade marsipanfigurer, med långkok av knäck och kola och fina pepparkaksfigurer på kak- och godisbuffén men det som uppskattas mest av både stora och små, båda att göra och att äta är favoriten Rocky Road! Kram Mee (mee.a.nilsson@gmail.com)

  6. Hej!
    Till julen gör jag alltid klenor med morfar enligt hans hemliga recept med mycket och härlig citronsmak, och helst sparar jag en burk i frysen att ha hela året 🙂 🙂 åh längtar! Ha en fin november och tack för en inspirerande blogg och snygg instagram!

  7. Jag vet inte om att koka kola och knäck räknas till kategorin baka, men jag måste ändå säga att det är just de två som är ett måste att göra för att få en riktig julkänsla. Det blir ingen riktig jul utan knäck och kola som är gjorda utifrån mammas recept!
    //Susanne
    susanne_carlsson@hotmail.com

  8. Jag bakar helst julgodis av alla slag inför julen, knäck, mozartkulor, kolor, rocky road you name it i bake it och äter det… Tyvärr är jag lite ivrig och gör det tidigt och då jag saknar all självkontroll när det gäller sötsaker så är det alltid uppätet innan jul :/

    Charlotte
    lotten81@hotmail.com

  9. Hej!
    Jag bakar alltid en mazarinkaka med smak av saffran… Vi fick alltid den hos min farmor när vi var där hela familjen och åt julmiddag. Nu är farmor borta sedan några år men minnet av henne förstärks under julen när jag tar den här doftande kakan ur ugnen…

    Camilla
    kubbov30@gavlenet.se

  10. Bakar sällan men just vid juletider väcks något inom mig och stackars familjen får agera provsmakare när jag plöjer igenom recept efter recept. Somliga blir vinnare och ja, andra inte. Dock finns det inte mycket som slår en plåt nygräddade lussekatter med glögg med lite trallvänliga toner av julmusik i bakgrunden. Dessa bakas runt andra advent, när man hunnit komma in i julkänslan. En tradition som aldrig kommer att släppas! Tack får all inspiration!!
    mejl: victoria94hult@gmail.com

  11. Hej
    Tidningen är ju helt underbar, först blir man helt förälskad i första sidan
    och sen fortsätter det till KÄRLEK ju längre in man kommer i tidningen.

    Till julen finns många favoriter, jag brukar vara ansvarig över julgodis sida
    så att bara välja en blir svårt så därför väljer jag en som står högt på listan,
    nämligen nougattryffel rullat i nötkross, mums :).

    Ha en trevlig kväll
    Hälsningar Linda
    (lindazz11@hotmail.com)

  12. Tidningen BAKA har jag endast testat en gång, men tyckt mycket om.

    Till jul är det enligt mig lag på att baka pepparkakor. Gärna så att det räcker att ge bort! (:

    Vänligaste
    / Elina (elaelan@hotmail.com)

  13. opps :), varför nougattryffel med nötkross?
    Bara för att de är så underbara, de smälter alldeles
    ljuvligt och lent i munnen samt att nötkrossen gör det
    krispigt och gott,,, helt enkelt en oslagbar kombo/// Linda

  14. Hej,
    Jag bakar alltid Rocky Road och saffransskorpor till jul, lite godis och härliga skorpor passar bra till fikat och godiset är roligt att baka med barnen och skorporna kan man göra i stora mängder i förväg så blir det inte så stressigt till jul.

    Tack för en bra och kul blogg.

    Med vänlig hälsning Ann
    bmw320lim@hotmail.com

  15. Saffranshjärtan med fyllning av mandelmassa och kardemumma. De har blivit tradition, började baka dem första julen med min älskling och de måste bara göras varje år annars blir det inte jul 🙂
    Sanna E
    sanna_mammi@hotmail.com

  16. Å vilken kul tävling! Helt enligt egen tradition bakar jag alltid till jul från ett recept i en gammal Lantliv där man gör en småkaka med rostade hasselnötter och instant kaffepulver i smeten! Sedan gör man en smörkräm med vanilj och lägger kakorna dubbla med krämen i mellan. Underbart goda!! carinh@spray.se

  17. När det kommer till jul vill jag baka ALLT! Godis, kakor, bullar och bröd. Ofta blir det flera satser av varje sort. Inför jul får jag helt enkelt inte nog, bakar lite varje dag. Det allra bästa är dock att baka ihop med vänner med lite julmusik i bakgrunden och i skenet av tända ljus medan snön faller i mörkret utanför. I de lägena spelar recepten ingen roll. Bara vi får baka och vara tillsammans…

    Caroline (carrowikstrom@hotmail.com)

  18. Hejsan! Julen är ju helt underbar att baka till, förmodligen för att man bara bakar sånt då så det får hålla ihop med julen och julstämningen ökar massa. Hemma hos oss är den mjuka chokladkakan, saffranskaka och mjuka pepparkakan ett måste, småkakor som finska pinnar och sen får man ju absolut inte glömma knäcken, som jag kan tycka är lite klurig att få till men i år ska jag lyckas 😉 Ett riktigt traditionelt jubak med andra ord!

    Ha en härlig dag!

    Johanna jkkarlsson86@gmail.com

  19. Mormors nötkaka är ett måste! 🙂 För att den är så grymt god och det påminner om min fina mormor som var en mäster-bakerska och jag önskar jag vore hälften så duktig som hon!
    Annars gillar jag att baka pepparkakor och lussebullar med barnen, för att det är så mysigt att baka tillsammans 🙂 Fast det gäller att förbereda, annars tappar de intresset innan det är dags att baka ut! 😀

    Hälsningar,
    Kristina
    kristina.hammarstrom@gmail.com

  20. Småländsk ostkaka är ett säkert kort på julen fast då gjord på cottage cheese (keso) istället för löpe för att underlätta :). Ostkakan är en blir en mild och god avslutning på julbordets alla smaker.
    Men en jul utan pepparkakor, julgodis och macarons vore ingen riktig jul 😉

    MVH
    Moa

    moa.olsen@gmail.com

  21. Jag och en kompis brukar baka julgodis strax innan lucia (vi kan inte baka det tidigare för då räcker det inte till jul). Då bakar vi cornflakes crisp, smörkola, daim, trillingnöt m vit choklad och alltid en ny utmanare! Sen bakar jag alltid världens godaste saffranssnurror m smörfyllning (receptet heter faktiskt så) Perfekts att ha i frysen till alla mysiga fikastunder!
    Mvh. Mia. mia_wisborg@hotmail.com

  22. Den var lätt, pepparkakor självklart 🙂 ingen jul utan pepparkaksbakning. Doften som sprider sig i huset är så mysig och ett självklart tecken på jul.

    ramona.annmari(at)gmail.com

  23. Hej
    Jag bakar mycket och gärna och julen är ju den bästa bak tiden 😉
    Saffransbullar med vitchoklad är en favorit. En mördegskaka med mandelmassa i och glasyr med strössel uppe på ( Mandelrullar ) banens favorit , ett gammalt recept i släkten . Pepparkakor förstås av egen deg 😉 Saffrans Biscotti , en mjuk saffrans kaka med kaneltäcke . Ja de var lite av mitt julbak 😉
    Älskar julen och bakning 😉
    Kram // Magdalena
    tussa74@telia.com

  24. Jag har tidigare inte varit särskilt förtjust i saffran, men sedan jag hamnat i en familj med en gotlänning i, har jag varje jul serverats en gotländsk saffranspannke. Åren har gått och nu har jag blivit vän med saffran och kan inte tänka mig en jul utan saffranspannkake, därför ser jag i år fram emot att för första gången göra en egen! sofiasonestam(at)hotmail.com
    Tack för en trevlig blogg med underbara bilder!

  25. Vörtbröd bakar jag bara någon nämner Jul, är ju så gott och hinner inte äta mig mätt under december så får nog börja redan nu i november. Varje gång jag bakat vört hittills har jag använt olika recept, finns ju en uppsjö av varianter att testa så det blir spänning varje gång.

    sara.i.gard@gmail.com

  26. Jag är en riktig gottegris som älskar högtider, traditioner och alla känslor de väcker. På jul bakar jag helst flera satser av min mormors lena mjuka smörkolor. Gärna med en touch av flingsalt eller lite krispiga pistagenötter. Och helst äter jag upp halva smeten direkt vid diskbänken.

    linneanygard@gmail.com

  27. Vår julafton består av ett enda stort knytkalas. Mitt årliga uppdrag är efterrätten, ett uppdrag jag med glädje tar på mig. Då mitt julaftonsällskap inkluderar en hel del allergier så blir det en utmaning att komma på en ny smakrik och nytänkande gosak varje jul. Min favorit var nog förra årets bidrag. Jag hittade veckorna innan jul ett gammalt rånjärn uppe på mormors vind och gjorde gluten/laktosfria rånskålar. Jag fyllde dem med hemmagjord hjortronsorbet ( bor i Norrland så givetvis var de "Norrländska guldet" egenplockat). För att det inte skulle bli alltför surt så klickade jag även i lite laktosfri vaniljfärskostkräm i skålarna. Toppade havrecrunch ( då även nötallergiker firar jul) och lite hyvlad mörk chokladdekoration. Detta blev en mycket uppskattad efterrätt och jag kan säga att mormors rånjärn inte fick återvända till vinden efter denna jul, utan har nu mera en given plats i mitt kök.

    / Matilda
    matildanilsson_@hotmail.com

  28. Till jul tittar jag i mammas receptsamlingar efter mormors recept. Mormors pepparkaksdeg som ska stå i kylen och mogna i en vecka (och där också avsevärt minska i storlek av någon anledning), hennes ljuvliga chokladbiskvier och andra härliga recept som jag älskar och som lockar fram barndomshistorier ur mamma när vi pysslar tillsammans i köket. Att baka, minnas och prata med mina närmaste innehåller allt det som gör högtiderna så viktiga och magiska tillfällen.

    Det blir ju såklart en och annan grönkålspaj också, som var 2011 års tillskott i familje-traditionen att varje år presentera en ny grönsaksrätt på julbordet!

    anmera89@hotmail.com

  29. Småkakor är ett måste för mig under juletider. Min farmor bakar alltid minst 8 sorter, eftersom hela släkten har olika favoriter. Jag är svagast för bondkakor och vaniljhorn, så brukar tjuvstarta julfirandet redan i slutet av november genom att baka dessa kakor. Dock blir mina aldrig lika goda som farmors, trots att det är henne jag snott recepten av…

    elangletvessman@gmail.com

  30. Inför varje jul har jag, min syster och min mamma. Bakträff när vi bakar alla julens kakor. Viktigast för mig är faktiskt klänetterna, men vi bakar även mandelmusslor, lussekatter, och en massa annat. Det är jul när doften av julbak sprider sig i huset!
    anetteh84(at)hotmail.com

  31. Jag brukar koka kola om det nu räknas som bakning. Inte den sortens kola som Persbrandt är förtjust i utan helt vanlig kola man stoppar i munnen och inte näsan. Förra året smaksatte jag med lakrits, det var en hit.
    Ha det fint!
    (annsofikarlsson@live.se)

  32. Självklart kommer det bli lussekatter, det bästa julbaket enligt mig. Ingen jul utan saffran. Fruktkaka tillhör julen den med, minns när mamma bakade den då jag var yngre. Varje skiva var en skattkammare med nötter och frukt. Kanske jag gör en sådan med när jag ändå är igång 🙂

    linda.fjellstrom@gmail.com

  33. Så mkt gott at baka och fixa till jul, det bästa är nog innan när man får sitta och leta nya recept och nya smaker, älskar att inspireras av tidningar, bloggar, bakböcker, vänner och överallt man kan hitta nya goda smaker. Sedan har man ju klassikerna som alltid återkommer, senaste årens favorit är helt klart chokladtryffel med turkisk peppar.. Lent, choklad, lakrits och så oerhört gott..
    Tack för en inspirerande blogg!!
    / sossonyberg@hotmail.com

  34. Sedan ett par år tillbaka är saffransskorpor ett måste…jag bakar efter Leilas recept och de är ett måste redan till advent./ Maria
    (adolfson.maria@gmail.com)

  35. Att baka är en av livets höjd punkter, vilket är en fördel när man inte tål gluten. Till advent och dom kommande högtiderna bakas det extra mycket i vårt hemma. Julens höjdpunkt är parisersmörgås eller parisvåfflor som en del kallar det, när dom finns i frysen så kan Julen komma! / Tina

  36. Hej Helena! Varje år har jag gjort det till en tradition med det stora julgodis-baket. December innebär att nya recept ska letas upp och allt ska inhandlas. Varje år brukar det sluta på ungefär samma sätt, i katastrof. Ett kök i kaos med stenhård kola, bränd choklad eller grynig fudge. Jag har insett att julgodis inte är min grej, men att smeten brukar smaka väldigt gott 🙂 Baka är så otroligt skoj, så självklart blir det julgodis i år igen. Även om man ibland får komplettera med vissa köpta sorter hos dem som kan det bättre 😉

    Tack för en trevlig och inspirerande blogg.
    karin.j1982@tele2.se

  37. Hej! Tack för en underbar blogga. Jag tycker om att baka men hinner inte med då jag arbetar hela dagarna. Till jul blir det desto mer. Då jag älskar saffran blir det saffransbullar och lussekatter, mjuk saffranskaka, saffransskorpor, engelsk fruktkaka och lite till. Julfika skall vara mycket och varierande tycker jag. Julgodis brukar jag också göra bl a mozartkulor och kola. Om man äter mer normalt övriga tiden på året kan man äta lite extra till jul. En prenumeration på Baka skulle vara fantastiskt då jag skall gå i pension och får en massa tid till bakning. Hälsningar Gunnel
    rgm.carlsson@live.se

  38. Mycket bakande och många sorters julgodis kommer att tillverkas under de kommande månaderna men det som har följt med längst och som jag sedan många år tillbaka gjort varje jul är saffransskorpor och saffransfudge med salta pistagenötter men nya saker testas självklart varje år.

    Brukar bjuda in min och min sambos familj på fika första advent med ett välfyllt gottebord och det som blir över följer med till arbetskamraterna som redan har börjat tjata om julgodiset. Det är största anledningen till att jag bakar, det är roligt och fruktansvärt gott men bäst är ändå att få se hur glada de som får smaka blir! Förra året testade jag lakritskolan med turkisk peppar, den var otroligt god och de slogs om den på jobbet så det får bli en ny tradition.

    Tack för en fin och inspirerande blogg!
    /Amanda (isola_flickan@hotmail.com)

  39. Till jul har favoriten i många år varit saffransskorpor men under de senaste åren har vi en ny kandidat till förstaplatsen, Chillitryffel. Inget för de mindre barnen utan för oss större. Går att göra i olika styrkor men vi brukar ösa på med rejält starkt och använder någon av mina egenodlade Red Savina habanero eller Carribean red Habanero. Mycket enkelt att att göra och fantastiskt gott, först smakar det bara ljuvlig choklad och sedan slår den starka chillin igenom i en het explosion i gommen!

    Hälsningar Magnus
    red-topp@hotmail.com

  40. Redan nu börjar jag planera vad jag ska baka till årets jul. Tidigare har lussekatter med saffran alltid varit ett givet kort men nu de senaste åren har jag vidgat vyerna lite. Lussekatter i all ära, men de blir torra så fort. Det sista åren har det därför blivit saffranssnurror med vit choklad och idag testar jag kardemumma- och saffransbullar. Då jag har en förkärlek till Gotland är saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt något jag gärna gör. Det mesta i bakväg ät tillåtet, bara det innehåller lite saffran till jul! 🙂

  41. Ååå. Det finns ju massor. Men favvisarna är helt klart saffransbullar med mandelmassa, smör och socker inne i. Och franska skurna pepparkakor med mandel i. Lussebullar och vanliga pepparkakor i all ära, men dessa är snäppet bättre! Helt klart!
    Annika Lind (annika_elise@hotmail.com)

  42. Jag bjuder ju fika varje lördag i min lilla inredningsbutik, och till jul är det särskilt kul att baka något med julsmaker. Tycker om att baka en saffranssockerkaka med kokos, eller brownies med glöggganache. Gillar även en enkel tigerkaka med saffran. Det finns så mycket gott! Åh, en lingoncheesecake med pepparkaksbotten går inte av för hackor heller. Mmmmm, är nu sugen på att baka.

    Kram kram

  43. Ojojoj, det finns många favoriter till jul! Jag och en vännina har som tradition att vi bakar julgodis tillsammans en lördag i December och en ny favorit från förra året får nog bli Ernst Kirchsteigers mörka chokladkola med Citron och flingsalt! Åh det bara vattnas i munnen när jag tänker på den ♥

  44. underligt nog "bakas" det alltid saltiga skinkpastejer, me skinka, smältost och senap i, hos oss till julen 🙂 fråga inte varför, mamma och mormor har också alltid gjort det – gott till glöggen är det iaf!
    ankinordberg@hotmail.com

  45. I år kommer vi att försöka ge oss på att baka klenor, det har vi saknat så sedan Ankis mor gick bort. Hon gjorde alltid världens godaste klenor och kommer vi ens i närheten så är vi glada och nöjda.
    Men vad bakar vi alltid? Jo Håkans favoritkavring som är så attans lätt att baka och smakar jul för oss.

  46. Jag gör godis och allra helst fransk nougat. Älskar att det är lite klurigt att göra men framförallt att det är sött, segt och knaprigt på samma gång. Sen finns risk att en ny favorit seglat upp på toppen:) Din polkanelbakelse är fantastiskt god och särskilt botten gillade jag, det blir nog nån sån till jul (eller två eller så…)

    wikstroem.karin@gmail.com

  47. Om koka kola räknas som att baka så är det utan tvekan saffranskola med flingsalt. Annars skulle jag nog välja saffranssnäckor med mandelmassa.
    Jessicaleiding(at)live.se

  48. Min farmor gör världens godaste julgodis. Seg kola med smak av lakrits och mörk choklad som hon toppar med flingsalt! Ett fantastiskt recept som jag gärna gör till glöggmyset och jul =)

    linnstorm@live.se

  49. Åh underbara jul! För mig finns det något som man faktiskt inte får göra , köpa pepparkaksdeg !! Det ska vara hemmagjord deg efter mammas recept , ett absolut måste! Sen är ju julgodiset härligt såklart, en fröjd både för smaksinne och öga!
    Kram Anneli
    annelih@bredband.net

  50. Ingen jul utan "Mormors limpor", ett bröd som min mamma alltid bakade till jul och som jag och min dotter nu för vidare i familjen. Trots all mat man stoppar i sig så måste man ändå ha en smörgås av denna sort annars är det inte jul.
    Receptet vet jag inte vart det kommer ifrån från början men min mormor bjöd också på detta bröd när jag var liten.
    Vänligen
    Maritha ("Majas" matte!!
    maritha.tillberg@telia.com)

  51. Vår julafton består av ett enda stort knytkalas. Mitt årliga uppdrag är efterrätten, ett uppdrag jag med glädje tar på mig. Då mitt julaftonsällskap inkluderar en hel del allergier så blir det en utmaning att komma på en ny smakrik och nytänkande gosak varje jul. Min favorit var nog förra årets bidrag. Jag hittade veckorna innan jul ett gammalt rånjärn uppe på mormors vind och gjorde gluten/laktosfria rånskålar. Jag fyllde dem med hemmagjord hjortronsorbet ( bor i Norrland så givetvis var de "Norrländska guldet" egenplockat). För att det inte skulle bli alltför surt så klickade jag även i lite laktosfri vaniljfärskostkräm i skålarna. Toppade havrecrunch ( då även nötallergiker firar jul) och lite hyvlad mörk chokladdekoration. Detta blev en mycket uppskattad efterrätt och jag kan säga att mormors rånjärn inte fick återvända till vinden efter denna jul, utan har nu mera en given plats i mitt kök. /matildanilsson@hotmail.com

  52. Det godaste till jul är såklart kakorna!
    Vi bakade alltid ganska många sorter redan när jag var liten och naturligtvis måste alla dessa gamla klassiker finnas med varje år. Tillkommer flera traditionella sorter från min mans familj, några oemotståeliga som jag hittade lite här och var i bakböcker, tidskrifter och bloggar de senaste åren och alltid minst ett eller två nya recept. Jag börjar alltid i mitten av november och senast till Lucia brukar det stå ett tjugotal kakburkar i skafferiet! Självklart äter vi en hel del själva men det mesta ges bort: julklappar, gå-bort-presenter, bidrag till knytkalas, som tack till brevbäraren eller favoritbokhandlaren…

    I år får det dock bli lite mindre julbak eftersom vi gifter oss den förste advent och tillagar all maten själva (det ska bli ett klassiskt Afternoon Tea). Då kan jag inte börja julbaka förrän i början av december så antagligen blir det bara de "viktigaste" kakorna (typ alla? Ingen aning hus jag ska välja bort vissa sorter!).
    varaskeifa (at) hotmail dot com

  53. Jag kommer definitivt att baka receptet på kolor som jag hittade hos dig, enbart för att mamma älskade dom och blev glad som ett litet barn när hon fick en skål med dessa förra julen!
    Sedan blir det nog någon pepparkakscheescake och lussebullar såklart för att det är så gott. Jag kanske ska prova mig på ett vörtbröd, men det är inte skrivet i sten.

    Återigen, grattis till nomineringen!
    /Emelie
    (oberg.emelie@gmail.com)

  54. Till jul blir det pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm – ett klassiskt bakverk med klassiskt juliga smaker men i en annorlunda tappning; vad mer kan man önska!
    Kram /Josefine (jollan_90@hotmail.com)

  55. Till jul bakar jag alltid julbröd smaksatt med ingefära o pomerans. Blir även en del kakor o julgodis, favoriten hos min man är chokladkulor med mandel massa smaksatt med apelsin o nougat i mitten som doppas i choklad.
    Tack för en superblogg, hittat många recept till både fest o vardag!

    / Cecilia cia.johan@home.se

  56. Åh!!! Julbaket…längtar dit…men snart, snart…!! Jag måste alltid alltid göra Saffranskladdkaka…såå otroligt god o läskande!! o såklart en massa julgodis fyllda med choklad o nougat,,!!
    Tack för en underbar blogg o massa grattis till priset!!!

    // Åsa – asajelmhag@hotmail.com

  57. Jag bakar helst fransk nougat med pistagenötter, mandel och hasselnötter. Det påminner mig om min tid som au pair i Frankrike (faktiskt bara någon halvtimmas bilväg ifrån just där nougaten tillverkas – i Montélimar). Det är lite knepigt och lurigt att göra – men åh så gott det blir!

    Linnéa li-johansson@hotmail.com

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration