Saffransglögg med clementin och vanilj

Är ni fler än jag som fick upp ögonen för saffransglögg för några år sedan när det var årets glöggsmak? Det har faktiskt redan hunnit gå över tio år sedan dess, men det är en glöggsmak som blev riktigt populär och som sedan hängde sig kvar. Själv älskar jag den, och gör den varje jul. Eller egentligen gör jag den redan i november, oftast någon vecka före första advent. För det är ju då som glöggen är som allra godast.
Att göra egen glögg är faktiskt hur enkelt som helst, och jag gillar när den varken är för söt eller för stark. Bland det bästa med december är TV-myset om kvällarna när barnen har somnat, och vi dricker varsin kopp glögg och äter lussekatter och pepparkakor. Men jag vill bara ha den här vitvinsbaserade saffransglöggen, Olof har sin favoritglögg med mörk rom och kardemumma, den går under namnet Olofs grymma glögg och det är den som är på bilden nedan.
Bland det bästa med den här saffransglöggen med clementin och vanilj är att den inte behöver stå och dra i flera dagar, den går att dricka direkt. Däremot brukar det ta cirka ett dygn för vaniljstång att sätta smak på saker och ting.
Skriv utSaffransglögg med clementin och vanilj
Saffransglögg på vitt vin med julens fräschaste smaker. Inte så söt och inte så stark, men frisk med clementin och med smak av vanilj.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: Ca 7,5 dl 1x
Ingredienser
- 1 flaska torrt vitt vin
- 1 pkt (0,5 g) saffran
- 5 hela kryddnejlikor
- 1 stjärnanis
- 1–2 kanelstänger
- 0,5 snittad vaniljstång
- 1 clementin skuren i klyftor
- 2 msk flytande honung
- 0,5-0,75 dl socker
Instruktioner
Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, stjärnanis, kanelstänger, frön från en urskrapad vaniljstång (och även vaniljstången), och den oskalade (men noggrant sköljda) clementinen skuren i klyftor.
Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. Det ska inte koka.
Rör ner honung och socker och rör tills det har smält, och fiska sedan upp clementinklyftorna och vaniljstången och släng dem.
Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den helt och hållet och häller upp den i rengjorda flaskor. (Självklart går glöggen bra att spetsa med starkare grejer för den som vill det.)
Låter riktigt mumsigt 🙂 Duktig du är som gör egen!
Tack Amy! Det var verkligen mycket lättare än jag trodde.
Så himla fint du gjort! Det låter lite avancerat att göra glögg, men tack för receptet, det ska jag nog prova. Kram Linda
Jag trodde också att det var avancerat, men det visade sig faktiskt vara mycket lättare än väntat! Hoppas du vågar prova du också! 🙂
Hur länge håller sig glöggen på flaskan sen?
Lena – i vårt hus varar inte glöggen så länge ;-), men det längsta jag har förvarat den i kylen är i alla fall två veckor, och det har funkat jättebra!
Båda recepten låter ju hur goda som helst och de finns ju en "risk" för att de faller oss i smaken – vi delar ju smak vad gäller vin:)
Haha, då är vi flera om det! Kram på er!
Den var fantastiskt god! Så nu är jag taggad att göra egen.
Tack Remsan! Vad kul att du gillade den! Kan tänka mig att din glögg är hur god som helst, så mycket gott som du gör!
Oj, kul! Har aldrig gjort glögg på det sättet, vi gör den sorten som tar så förbenat lååååång tid!
Trevlig helg till er!
Sån glögg är också supergod! Själva är dock vi dock till det otåligare slaget här hemma. 😉
OHHH vad trevligt med egen vitvinsglögg! Den ska jag göra så kan manken pyssla med sin rödvinsvariant 😉
//Lotty
Precis samma uppdelning har vi här hemma också! 🙂
Hej!
Jag ska ha "glöggfika" här hemma runt tredje advent, och ska då göra egen glögg. Jag har aldrig gjort det innan och tänkte därför kolla med dig… När det bara sjuder så försvinner inte alkoholen, va? Eftersom jag kommer ha gäster som kör bil så skulle jag behöva ha alkoholfri glögg. Går det bra att koka den istället, för att få den alkoholfri, eller rekommenderar du att man köper alkoholfritt vin?
Tack på förhand!
Amanda, det där var en jättebra fråga. Det är ju alltid lite känsligt det där med bilkörning. Det försvinner inte tillräckligt med alkohol av enbart sjudning, och jag vet faktiskt inte hur det går med glöggen om du kokar den. Det säkraste är att göra den på alkoholfritt vin. Hinner jag testa det själv innan den tredje advent lovar jag att höra av mig här i kommentarsfältet. Personalen på systemet brukar vara duktiga på att komma med tips om alkoholfria alternativ också, när du väljer vin till glöggen.
Denna måste jag testa, gjorde med god framgång rödvinsglögg igår, så vill genast testa denna med.
Kul att ha båda sorterna!
Nej, jag anade nästan det. Ja, om du testar det själv så får du jättegärna säga till! Annars testar jag nog att göra glögg av både alkoholfritt och "vanligt" vin. 🙂
Lycka till Amanda! 🙂
Gud vad gott! Saffran är ljuvligt!
Eller hur?! 🙂 Glöggen blir riktigt fräsch, och inte så söt som den klassiska.
Ser lysande ut, bokstavligen. Har tipsat om denna bland andra julrecept på min blogg.
God jul!
jättebra recept, jag plusade på med en halv stjärnanis
koka glögg för att få bort alkohol… det tar lång tid att få bort alkohol, ett snabbt uppkok tar bara bort en liten del… skall du köra på glöggen skall du nog koka den typ en halvtimme… vet att det står om detta i LFWs bok matmolekyler… det är en myt att vin som fått ett snabbt uppkok inte innehåller alkohol och att vi är rädda för det i sverige säger ngt om vår spritkultur
Kettil – tack för tipset! 🙂
Fick äntligen tummarna loss och gjorde din väldigt goda glögg!
Vad roligt att du gjorde den Caroline! Ska själv göra en ny omgång idag. 🙂
Hejsan!
Nu är det lite sent såhär efter jul, men jag tänkte dela med mig lite om glögg. Jag bor i Grekland och gör egen glögg varje år, som nu har blivit succé här på ön och jag säljer en hel del. I år gjorde jag tretton liter varav jag behöll 3.
Har gjort den ungefär 6-7 år nu och det blir bättre varje år. Har också experimenterat med olika smaker som vanilj, mandarin, chili, saffran osv.
Det bästa när man gör glögg är att göra den i tid. Jag tar en stor vattenflaska, en och en halv liter och har i ca 2,5-3 dl socker. Sen har jag i 2 kanelstänger, ca 8 kryddnejklikor, ca femton kardemummakorn (hela, inte pulver) och en bit ingefära. Detta är standardreceptet för kryddorna. Sen fyller jag på med ett ok rödvin, inte för blaskigt, men inget dyrt. Låt stå i kylskåp och vänd på flaskorna då och då så att sockret löses upp. Hur lätt som helst och står sig jättelänge i kylskåpet eftersom det är socker i. Förra årets smakade utmärkt, speciellt eftersom kryddorna var kvar.
Vill man däremot skynda på glöggen kan man göra som du och ha den i en kastrull. Eller koka kryddorna med socker+ lite vatten och sen ha i flaskan. Eller lägga kryddorna i valfri sprit om man vill ha starkare grejer och låta det dra några dagar i spriten först.
Hoppas jag inte låter som någon viktigpetter, ville bara dela med mig av världens lättaste glöggtips. Tusen tack för en härlig receptsida, i morgon ska jag testa dulce de leche panakottan.
Tusen tack för dina tips! Hade jättegärna provat din glögg som du säljer i Grekland där du bor! 🙂 Har absolut tänkt prova “långtidsglögg” också, det är bara det att jag alltid kommer på det lite för sent. 😉 Lycka till med Dulce de leche-pannacottan! Här kommer en direktlänk till receptet så slipper du leta:
https://baraenkakatill.se/2012/12/dulce-de-leche-pannacotta-med.html
Detta recept låter Supergott, vilket vin brukar du använda till den här glöggen?
Alltså jag brukade använda ett vin som heter Boulder Bank, men i år när jag skulle köpa det hade det utgått ur sortimentet, så jag köpte ett som heter The Econic Chardonnay istället som har nr 6716. Jag har inte hunnit prova att göra glöggen än med det, men de trodde att det skulle funka fint på Systembolaget.