Jul

Saffransglögg med clementin och vanilj

Saffransglögg

Är ni fler än jag som fick upp ögonen för saffransglögg för några år sedan när det var årets glöggsmak? Det har faktiskt redan hunnit gå över tio år sedan dess, men det är en glöggsmak som blev riktigt populär och som sedan hängde sig kvar. Själv älskar jag den, och gör den varje jul. Eller egentligen gör jag den redan i november, oftast någon vecka före första advent. För det är ju då som glöggen är som allra godast.

saffransglögg

Att göra egen glögg är faktiskt hur enkelt som helst, och jag gillar när den varken är för söt eller för stark. Bland det bästa med december är TV-myset om kvällarna när barnen har somnat, och vi dricker varsin kopp glögg och äter lussekatter och pepparkakor. Men jag vill bara ha den här vitvinsbaserade saffransglöggen, Olof har sin favoritglögg med mörk rom och kardemumma, den går under namnet Olofs grymma glögg och det är den som är på bilden nedan.

Olofs hemgjorda glögg med rom

Bland det bästa med den här saffransglöggen med clementin och vanilj är att den inte behöver stå och dra i flera dagar, den går att dricka direkt. Däremot brukar det ta cirka ett dygn för vaniljstång att sätta smak på saker och ting.

Skriv ut

Saffransglögg med clementin och vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Saffransglögg på vitt vin med julens fräschaste smaker. Inte så söt och inte så stark, men frisk med clementin och med smak av vanilj.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: Ca 7,5 dl 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 flaska torrt vitt vin
 • 1 pkt (0,5 g) saffran
 • 5 hela kryddnejlikor
 • 1 stjärnanis
 • 12 kanelstänger
 • 0,5 snittad vaniljstång
 • 1 clementin skuren i klyftor
 • 2 msk flytande honung
 • 0,5-0,75 dl socker

Instruktioner

Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, stjärnanis, kanelstänger, frön från en urskrapad vaniljstång (och även vaniljstången), och den oskalade (men noggrant sköljda) clementinen skuren i klyftor.

Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. Det ska inte koka.

Rör ner honung och socker och rör tills det har smält, och fiska sedan upp clementinklyftorna och vaniljstången och släng dem.

Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den helt och hållet och häller upp den i rengjorda flaskor. (Självklart går glöggen bra att spetsa med starkare grejer för den som vill det.)

20 november, 2021

31 kommentarer

  1. Jag trodde också att det var avancerat, men det visade sig faktiskt vara mycket lättare än väntat! Hoppas du vågar prova du också! 🙂

  1. Lena – i vårt hus varar inte glöggen så länge ;-), men det längsta jag har förvarat den i kylen är i alla fall två veckor, och det har funkat jättebra!

  1. Tack Remsan! Vad kul att du gillade den! Kan tänka mig att din glögg är hur god som helst, så mycket gott som du gör!

 1. Hej!

  Jag ska ha "glöggfika" här hemma runt tredje advent, och ska då göra egen glögg. Jag har aldrig gjort det innan och tänkte därför kolla med dig… När det bara sjuder så försvinner inte alkoholen, va? Eftersom jag kommer ha gäster som kör bil så skulle jag behöva ha alkoholfri glögg. Går det bra att koka den istället, för att få den alkoholfri, eller rekommenderar du att man köper alkoholfritt vin?

  Tack på förhand!

  1. Amanda, det där var en jättebra fråga. Det är ju alltid lite känsligt det där med bilkörning. Det försvinner inte tillräckligt med alkohol av enbart sjudning, och jag vet faktiskt inte hur det går med glöggen om du kokar den. Det säkraste är att göra den på alkoholfritt vin. Hinner jag testa det själv innan den tredje advent lovar jag att höra av mig här i kommentarsfältet. Personalen på systemet brukar vara duktiga på att komma med tips om alkoholfria alternativ också, när du väljer vin till glöggen.

 2. Nej, jag anade nästan det. Ja, om du testar det själv så får du jättegärna säga till! Annars testar jag nog att göra glögg av både alkoholfritt och "vanligt" vin. 🙂

 3. jättebra recept, jag plusade på med en halv stjärnanis

  koka glögg för att få bort alkohol… det tar lång tid att få bort alkohol, ett snabbt uppkok tar bara bort en liten del… skall du köra på glöggen skall du nog koka den typ en halvtimme… vet att det står om detta i LFWs bok matmolekyler… det är en myt att vin som fått ett snabbt uppkok inte innehåller alkohol och att vi är rädda för det i sverige säger ngt om vår spritkultur

 4. Hejsan!
  Nu är det lite sent såhär efter jul, men jag tänkte dela med mig lite om glögg. Jag bor i Grekland och gör egen glögg varje år, som nu har blivit succé här på ön och jag säljer en hel del. I år gjorde jag tretton liter varav jag behöll 3.
  Har gjort den ungefär 6-7 år nu och det blir bättre varje år. Har också experimenterat med olika smaker som vanilj, mandarin, chili, saffran osv.

  Det bästa när man gör glögg är att göra den i tid. Jag tar en stor vattenflaska, en och en halv liter och har i ca 2,5-3 dl socker. Sen har jag i 2 kanelstänger, ca 8 kryddnejklikor, ca femton kardemummakorn (hela, inte pulver) och en bit ingefära. Detta är standardreceptet för kryddorna. Sen fyller jag på med ett ok rödvin, inte för blaskigt, men inget dyrt. Låt stå i kylskåp och vänd på flaskorna då och då så att sockret löses upp. Hur lätt som helst och står sig jättelänge i kylskåpet eftersom det är socker i. Förra årets smakade utmärkt, speciellt eftersom kryddorna var kvar.
  Vill man däremot skynda på glöggen kan man göra som du och ha den i en kastrull. Eller koka kryddorna med socker+ lite vatten och sen ha i flaskan. Eller lägga kryddorna i valfri sprit om man vill ha starkare grejer och låta det dra några dagar i spriten först.
  Hoppas jag inte låter som någon viktigpetter, ville bara dela med mig av världens lättaste glöggtips. Tusen tack för en härlig receptsida, i morgon ska jag testa dulce de leche panakottan.

  1. Alltså jag brukade använda ett vin som heter Boulder Bank, men i år när jag skulle köpa det hade det utgått ur sortimentet, så jag köpte ett som heter The Econic Chardonnay istället som har nr 6716. Jag har inte hunnit prova att göra glöggen än med det, men de trodde att det skulle funka fint på Systembolaget.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration