Vit saffransglögg med clementin och vanilj
Är ni fler än jag som fick upp ögonen för saffransglögg för några år sedan när det var årets glöggsmak? Hur trevligt som helst ju! Jag gillar vit glögg. Eller ja, den är ju inte vit, men ni fattar. Den är lite nyskapande, och det är kul med glögg gjord på vitt vin som bas istället för rött.
Att göra egen glögg är faktiskt hur enkelt som helst, och jag gillar när den varken är för söt eller för stark. Om Olof har sin favoritglögg – Olofs grymma glögg med mörk rom och kardemumma – så är det här min favorit.
Skriv utSaffransglögg med clementin och vanilj
Saffransglögg på vitt vin med julens fräschaste smaker. Inte så söt och inte så stark, men frisk med clementin och med smak av vanilj.
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: Ca 7,5 dl 1x
Ingredienser
- 1 flaska torrt vitt vin (t ex Boulder Bank, nr 6367 på Systembolaget)
- 1 pkt (0,5 g) saffran
- 5 hela kryddnejlikor
- 1 snittad vaniljstång
- 1 clementin skuren i klyftor
- 2 msk flytande honung
- 0,5-0,75 dl socker
Tips! Testa gärna att tillsätta en stjärnanis och 1-2 kanelstänger.
Instruktioner
Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, frön från en urskrapad vaniljstång (och även vaniljstången), och den oskalade (men noggrant sköljda) clementinen skuren i klyftor.
Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. Den ska inte koka.
Rör ner honung och socker och rör tills det har smält, och fiska sedan upp clementinklyftorna och vaniljstången och släng dem.
Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den och häller upp den i rengjorda flaskor. (Självklart går glöggen bra att spetsa med starkare grejer för den som vill det.)
Amy's piece of cake
24 november, 2011 at 6:59 e mLåter riktigt mumsigt 🙂 Duktig du är som gör egen!
Helena
28 november, 2018 at 7:52 f mTack Amy! Det var verkligen mycket lättare än jag trodde.
Allt och/eller Inget
24 november, 2011 at 7:16 e mSå himla fint du gjort! Det låter lite avancerat att göra glögg, men tack för receptet, det ska jag nog prova. Kram Linda
Helena
28 november, 2018 at 7:53 f mJag trodde också att det var avancerat, men det visade sig faktiskt vara mycket lättare än väntat! Hoppas du vågar prova du också! 🙂
Lena
25 november, 2011 at 1:52 e mHur länge håller sig glöggen på flaskan sen?
Helena
28 november, 2018 at 7:54 f mLena – i vårt hus varar inte glöggen så länge ;-), men det längsta jag har förvarat den i kylen är i alla fall två veckor, och det har funkat jättebra!
Mårtenssons kök
25 november, 2011 at 3:08 e mBåda recepten låter ju hur goda som helst och de finns ju en "risk" för att de faller oss i smaken – vi delar ju smak vad gäller vin:)
Helena
28 november, 2018 at 7:54 f mHaha, då är vi flera om det! Kram på er!
Remsan
25 november, 2011 at 10:16 e mDen var fantastiskt god! Så nu är jag taggad att göra egen.
Helena
28 november, 2018 at 7:55 f mTack Remsan! Vad kul att du gillade den! Kan tänka mig att din glögg är hur god som helst, så mycket gott som du gör!
Charlotta
26 november, 2011 at 8:09 f mOj, kul! Har aldrig gjort glögg på det sättet, vi gör den sorten som tar så förbenat lååååång tid!
Trevlig helg till er!
Helena
28 november, 2018 at 7:56 f mSån glögg är också supergod! Själva är dock vi dock till det otåligare slaget här hemma. 😉
Lottzy
27 november, 2011 at 11:46 f mOHHH vad trevligt med egen vitvinsglögg! Den ska jag göra så kan manken pyssla med sin rödvinsvariant 😉
//Lotty
Helena
28 november, 2018 at 7:56 f mPrecis samma uppdelning har vi här hemma också! 🙂
Amanda
27 november, 2011 at 8:53 e mHej!
Jag ska ha "glöggfika" här hemma runt tredje advent, och ska då göra egen glögg. Jag har aldrig gjort det innan och tänkte därför kolla med dig… När det bara sjuder så försvinner inte alkoholen, va? Eftersom jag kommer ha gäster som kör bil så skulle jag behöva ha alkoholfri glögg. Går det bra att koka den istället, för att få den alkoholfri, eller rekommenderar du att man köper alkoholfritt vin?
Tack på förhand!
Helena
28 november, 2018 at 7:57 f mAmanda, det där var en jättebra fråga. Det är ju alltid lite känsligt det där med bilkörning. Det försvinner inte tillräckligt med alkohol av enbart sjudning, och jag vet faktiskt inte hur det går med glöggen om du kokar den. Det säkraste är att göra den på alkoholfritt vin. Hinner jag testa det själv innan den tredje advent lovar jag att höra av mig här i kommentarsfältet. Personalen på systemet brukar vara duktiga på att komma med tips om alkoholfria alternativ också, när du väljer vin till glöggen.
Matarkivet
28 november, 2011 at 12:03 e mDenna måste jag testa, gjorde med god framgång rödvinsglögg igår, så vill genast testa denna med.
Helena
28 november, 2018 at 7:58 f mKul att ha båda sorterna!
Amanda
28 november, 2011 at 7:50 e mNej, jag anade nästan det. Ja, om du testar det själv så får du jättegärna säga till! Annars testar jag nog att göra glögg av både alkoholfritt och "vanligt" vin. 🙂
Helena
28 november, 2018 at 7:59 f mLycka till Amanda! 🙂
Emma
29 november, 2011 at 8:47 f mGud vad gott! Saffran är ljuvligt!
Helena
28 november, 2018 at 7:59 f mEller hur?! 🙂 Glöggen blir riktigt fräsch, och inte så söt som den klassiska.
One more cup of coffee
22 december, 2011 at 10:18 f mSer lysande ut, bokstavligen. Har tipsat om denna bland andra julrecept på min blogg.
God jul!
kettil
22 december, 2011 at 10:55 e mjättebra recept, jag plusade på med en halv stjärnanis
koka glögg för att få bort alkohol… det tar lång tid att få bort alkohol, ett snabbt uppkok tar bara bort en liten del… skall du köra på glöggen skall du nog koka den typ en halvtimme… vet att det står om detta i LFWs bok matmolekyler… det är en myt att vin som fått ett snabbt uppkok inte innehåller alkohol och att vi är rädda för det i sverige säger ngt om vår spritkultur
Helena
28 november, 2018 at 8:00 f mKettil – tack för tipset! 🙂
Caroline
18 december, 2012 at 7:39 e mFick äntligen tummarna loss och gjorde din väldigt goda glögg!
Helena
28 november, 2018 at 8:01 f mVad roligt att du gjorde den Caroline! Ska själv göra en ny omgång idag. 🙂
Anonym
30 december, 2012 at 7:08 e mHejsan!
Nu är det lite sent såhär efter jul, men jag tänkte dela med mig lite om glögg. Jag bor i Grekland och gör egen glögg varje år, som nu har blivit succé här på ön och jag säljer en hel del. I år gjorde jag tretton liter varav jag behöll 3.
Har gjort den ungefär 6-7 år nu och det blir bättre varje år. Har också experimenterat med olika smaker som vanilj, mandarin, chili, saffran osv.
Det bästa när man gör glögg är att göra den i tid. Jag tar en stor vattenflaska, en och en halv liter och har i ca 2,5-3 dl socker. Sen har jag i 2 kanelstänger, ca 8 kryddnejklikor, ca femton kardemummakorn (hela, inte pulver) och en bit ingefära. Detta är standardreceptet för kryddorna. Sen fyller jag på med ett ok rödvin, inte för blaskigt, men inget dyrt. Låt stå i kylskåp och vänd på flaskorna då och då så att sockret löses upp. Hur lätt som helst och står sig jättelänge i kylskåpet eftersom det är socker i. Förra årets smakade utmärkt, speciellt eftersom kryddorna var kvar.
Vill man däremot skynda på glöggen kan man göra som du och ha den i en kastrull. Eller koka kryddorna med socker+ lite vatten och sen ha i flaskan. Eller lägga kryddorna i valfri sprit om man vill ha starkare grejer och låta det dra några dagar i spriten först.
Hoppas jag inte låter som någon viktigpetter, ville bara dela med mig av världens lättaste glöggtips. Tusen tack för en härlig receptsida, i morgon ska jag testa dulce de leche panakottan.
Helena
28 november, 2018 at 8:05 f mTusen tack för dina tips! Hade jättegärna provat din glögg som du säljer i Grekland där du bor! 🙂 Har absolut tänkt prova “långtidsglögg” också, det är bara det att jag alltid kommer på det lite för sent. 😉 Lycka till med Dulce de leche-pannacottan! Här kommer en direktlänk till receptet så slipper du leta:
https://baraenkakatill.se/2012/12/dulce-de-leche-pannacotta-med.html