Vörtbröd med julbrygd
Inlägg i reklamsamarbete med Ängöl
Brukar ni också äta skinkmacka framför tv:n om kvällarna i december? Hemma hos oss är det tradition att äta en skiva vörtbröd med julskinka på när vi sitter i soffan om kvällarna med tända ljus och tittar på julfilm.
I år har jag tagit fram ett recept på vörtbröd som innehåller Ängöls julöl som heter Jenny Nyströms Julbrygd. Ängöl är vårt lokala bryggeri i Kalmar som vi är stolta över att ha i stan, och varje år runt jul säljs den här julölen som är döpt efter konstnären Jenny Nyström som föddes i Kalmar och som är känd för sina många målningar av tomtar. Hennes morfar jobbade på sin tid med att mälta korn till stadens bryggerier, och därför har Ängöl valt att ge sin julbrygd en extra tydlig maltkaraktär.
På Systembolagets hemsida beskrivs smaken av Jenny Nyströms Julbrygd som fruktig med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, nötter, kryddor, smörkola och apelsinskal. Julbrygden passar därmed perfekt till en skiva vörtbröd med julskinka på. Förra året tog jag fram ett recept på krämig sill med smak av apelsin, nejlika och gran som passade till julbrygden, ni hittar sillreceptet här.
Jag har använt julbrygden som degvätska i vörtbrödet, och det är ett smakrikt vörtbröd som är enkelt att göra och som levererar varje gång. Helt klart det godaste vörtbröd jag provat!
Receptet nedan kan tyckas innehålla mycket av många ingredienser, men det är för att det ska ge två limpor. Degen till en sirapslimpa fluffar ju inte upp sig på samma sätt som ett vitt bröd gör, därför behövs en större sats för att få två stora limpor. Och ska man ändå baka bröd och köra igång ugnen kan man ju lika gärna baka två limpor, eller hur? (Skulle du bara vilja baka en är det bara att halvera receptet rakt av. Men ugnsvärmen och tiden i ugnen är densamma oavsett om det är en eller två limpor som bakas, jag har testat.)
Skriv utVörtbröd
Julens godaste vörtbröd! Med julbrygd i degvätskan och med russin. Ät det med julskinka framför tv:n och till decembers alla frukostar.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 45 min
- Total tid: 60 min + 2 h jästid
- Antal portioner: 2 st limpor 1x
Ingredienser
- 2 pkt jäst á 50 g/st
- 50 g smör
- 2 dl mörk sirap
- 2 st Ängöl Jenny Nyströms Julbrygd á 33 cl/st
- 2 påsar vörtmix á 75 g/st
- 10 dl rågsikt
- 10 dl vetemjöl
- 4 tsk salt
———-
- 1,5 dl russin
- vatten till blötläggning av russin
- en klick smör till brödformarna
———-
Till pensling:
- 0,5 dl mörk sirap
- 2 msk vatten
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och rör ner sirap och öl. Låt det bli fingervarmt, och häll sedan ner degvätskan i bunken och rör runt den med jästen.
Rör ner vörtmix, rågsikt och vetemjöl och arbeta degen någorlunda smidig i en bakmaskin (alternativt med degkrokarna som kommer med elvispen) i ca 10 min. Häll ner saltet den sista minuten. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca en timme.
Mät upp 1,5 dl russin i en skål och häll på så mycket vatten att russinen täcks. Låt stå medan brödet jäser så att russinen blir mjuka.
Smörj två brödformar med smör.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Häll av vattnet från russinen och dela russinmängden på hälften. Knåda in halva mängden russin i ena degbiten och andra halvan i den andra degbiten. Lägg degbitarna i varsin form och låt dem jäsa i rumstemperatur i ytterligare en timme. (Har du bråttom funkar det med 45 min.)
Sätt ugnen på 175C och grädda båda limporna i mitten av ugnen i ca 45 min. Känn efter med brödsticka om bröden är klara.
När bröden plockats ut och även tagits ut ur sina formar (låt dem gärna svalna på galler), värm 0,5 dl mörk brödsirap i en liten kastrull på spisen ihop med 2 msk vatten. Pensla sedan detta på och runtom bröden, så blir de glansiga och fina.
Vilken storlek har du på formen ? 1,5 l är väl för liten till den mängden deg ?
Hej Camilla! Jag delar upp den här degen till två limpor som jag lägger i varsin brödform och kör samtidigt i ugnen. Båda brödformerna är 1,5 liter vardera. Det blir perfekt! 🙂