Jul

Yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och äpple

Imorse vaknade vi upp till till ett snöigt landskap, och snön har fortsatt falla hela förmiddagen. Hittills idag har jag (om någon antecknar) lyssnat på julmusik, skrotat runt i myskläder och slagit in mina julklappar. Bally har hoppat omkring i snön som en glad liten kanin med husses vante i munnen, medan husse himself har skottat snö och varit och handlat. Jag hade nog inte velat byta morgonens sysslor med någon av de två herrarna i huset.

Imorse åt vi sådan här yoghurtpannacotta till frukost. Det här med pannacotta på morgonen är ju en jättetrevlig uppfinning, och så länge den är gjord på yoghurt istället för grädde så känns det ju lite mer ”frukost-okej”. Smaksättningen med pepparkakskryddor kombinerat med toppingen av kanelstekta äppelbitar för tankarna till jul och vinter. Färdigblandade pepparkakskryddor finns i kryddhyllan i matbutiken.


Yoghurtpannacotta med pepparkakskryddor och kanelstekta äpplen, 4 port
3 gelatinblad
4 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
0,5 dl råsocker
1,5 msk färdigblandade pepparkakskryddor
———-
1 äpple
kanel
smör till stekning

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 5 min. Värm långsamt upp yoghurt, mjölk och socker i en kastrull: Rör om ofta, och passa noga så att det inte kokar, det ska bara börja sjuda och hålla sig strax under kokpunkten. När yoghurten är så varm, ta den från plattan och rör ner pepparkakskryddor och gelatinblad. Häll upp i små formar och ställ i kylen att stelna. Låt formarna stå kallt i minst 4 timmar, allra helst över en natt. Till servering – skär ett äpple i tärningar, pudra över lite kanel och stek bitarna till en mjukare konsistens i en klick smör. Toppa pannacottan med äppelbitarna.

22 december, 2012

3 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration