Andra, Vegetariskt

Yorkshirepudding

Då har man klarat av första arbetsdagen på 2,5 veckor! Inte för att det var någon pärs direkt, jag trivs jättebra på mitt jobb tillsammans med mina kollegor, men man ska ju inte sticka under stol med att man har blivit något …förslappad under julledigheten. Det är skönt att sitta under en filt i fåtöljen och se på TV-serier och äta After Eight också, jag säger inte annat.

Här kommer som utlovat receptet på Yorkshirepudding. Det syntes ju några små puddingar på receptet jag la ut igår på Brittisk lammgryta med öl, och eftersom jag var alldeles för förslappad för att lägga ut det då, kommer det nu. Det var faktiskt första gången jag åt Yorkshirepudding, och jag ska erkänna att jag inte hade en aning om vad det skulle innehålla. Jag trodde att det innehöll potatis, men tji fick jag. En sak att ha i åtanke bara; Yorkshirepudding är mättande. Mycket mättande. Man orkar inte många åt gången. (Även det här receptet kommer från höstnumret av Gourmet.)

Yorkshirepudding, ca 12 st i en muffinsform
50 g smör
3 dl mjölk (3%)
2,5 dl vetemjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
———-
Muffinsplåt för 12 muffins behövs

Sätt ugnen på 225C. Dela upp smöret i 12 klickar, en för varje form i muffinsplåten, och ställ in plåten i ugnen. Vispa ihop mjölk och mjöl i en bunke, och vispa ner äggen ett i taget och salta. Ta ut plåten där det nu ligger lite smält smör och flyter i varje form. Fördela smeten i de 12 formarna, och ställ tillbaka plåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 min, tills de har blivit lite fluffiga och fått fin färg. Yorkshirepudding bör ätas direkt efter tillagning.

8 Kommentar

 1. Ann-Sofi Matsafari

  7 januari, 2014 at 7:20 e m

  Låter jättegott och det ser makalöst farligt ut:)

 2. Helena

  8 januari, 2014 at 4:02 e m

  Hoho, gott är det, och mätt blir man. Mätt som attan. But very British.

 3. Anonym

  12 januari, 2014 at 10:08 f m

  Så fina de blev!
  Kött var ju dyrare än ingredienserna i Yorkshire pudding, så i många hem serverades Yorkshire pudding först med litet sås. Den som åt mest Yorkshire pudding fick mest kött… men hade inte aptit att äta så mycket så det var ett fiffigt sätt att spara. Så kunde det bli litet mer kött över till cottage pie senare i veckan.

  1. Helena

   12 januari, 2014 at 6:14 e m

   Vad roligt att läsa mer om Yorkshirepuddingens historia! Tack för att du delar med dig. 🙂 Själv hade jag nog aldrig fått något kött, jag som blir mätt på bara lite yorkshirepudding. 😉

 4. A N N I K A

  24 januari, 2014 at 11:48 e m

  På pubar i England kan man köpa en större modell av Yorkshire pudding (man får EN), som är fylld med köttgryta. Supergott!

  1. Helena

   25 januari, 2014 at 9:31 f m

   Coolt! Nästa gång jag kommer till England ska jag försöka få tag i det!

 5. barabrittiskt

  30 januari, 2014 at 4:25 e m

  Det finns överallt men helst ska de ätas i Yorkshire förstås och gärna med hog roast – sååå gott!
  De massproduceras också så försök att hitta bättre ställen med hemlagad. Nu måste jag nog blogga om den kombinationen i veckan. Ja meningen är just att man kan hälla sås och kött i själva puddingen.
  Otroligt så fina dina blev – det går inte att tro att du aldrig lagat dem förr faktiskt. De har rest sig så bra vilket är det svåra momentet.

  1. Helena

   2 februari, 2014 at 6:28 e m

   Man tackar! Nu var det mannen här hemma som gjorde dem, så jag har vidarebefordrat berömmet. Han tackar och bugar och ser väldigt nöjd ut. 🙂

Lämna en kommentar