Print

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Magiskt goda jordärtskockschips med en örtig och fräsch ailoli med timjan och citron. Kan göras i både fritös och kastrull.

Ingredienser

Skala

Till Jordärtskockschipsen:

  • 300 g jordärtskockor
  • 2 msk ljus redning (t ex Maizenaredning)
  • Olja till fritering
  • Salt

Aioli med citron och timjan:

  • 2 äggulor
  • 2 dl neutral olja, t ex solros
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 citron – rivet skal
  • 1 kruka timjan
  • salt

ELLER så gör du det enkelt för dig och skippar att vispa ihop en aioli och gör en majjo istället! Då tar du 1 dl färdig majonnäs, en kruka timjan, rivet skal av en citron och salt. Ersätt äggen och oljan med majjo, helt enkelt. Och så bara kör du med stavmixer tills du har en finfin, smakrik majjo!

Instruktioner

Börja med att skrubba jordärtskockorna rena och skiva dem riktigt tunt. Lägg skivorna i en bunke och häll över så mycket vatten att det täcker dem. Rör ner 2 msk ljus redning och ställ in bunken i kylen. Låt den gärna stå i flera timmar, men minst i en timme. Detta gör att chipsen blir krispigare.

Förbered aiolin genom att vispa äggulorna och tillsätta oljan sakta i en tunn stråle så att du får en tjock aioli. Repa loss bladen från timjankvistarna och finhacka dem, och rör ner dem i aiolin. (Det går även bra att mixa ner bladen med en mixer.) Riv skalet av citronen och rör ner i aiolin, och smaka av med salt. En ailoi kräver ganska mycket salt, så snåla inte.

Hetta upp oljan till fritering, antingen i en fritös eller i en kastrull. Häll av vattnet från jordärtskocksskivorna och fritera. (I mån av plats kan du behöva dela upp det i två omgångar.) Låt chipsen rinna av i ett durkslag över en tom kastrull, alternativt på en oöm kökshandduk. Servera dem med aiolin.