Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli
Är ni som jag, helt galna i jordärtskockor? Då är det här ett snacks för er! De här jordärtskockschipsen som man dippar i en aioli med smak av timjan och citron är helt gudomliga!
Jag har letat runt efter jordärtskockschips på påse, men inte hittat några. Det går ju att köpa blandade rotfruktschips, så jag tänker att det inte borde vara en omöjlighet att paketera och sälja även jordärtskockschips? Men visst, belöningen man får när man gör dem själv från grunden är ju att de är oslagbart goda. Orkar man inte göra ailoin till kan man skippa den. Själv vill jag mest åt jordärtskockschipsen. Och helst vill jag ha alla själv. Min personlighet visar sig inte från sin bästa sida när det finns jordärtskockschips framme.
De här chipsen brukar min kompis Anna servera till hamburgare istället för pommes frites. Hon har ingen fritös utan friterar dem i en kastrull med upphettad olja i. Själv kör jag mina i en gammal fritös vi köpt på Mediamarkt en gång i tiden för några hundringar, och både varianterna blir precis lika goda. Så har du ingen fritös – misströsta icke, det blir bra ändå.
Nämnvärt kring jordärtskockor kan ju vara att man kan bli lite, ähurm, gasig, av dem. Så blir det lite extra aktivitet i vissa regioner av kroppen under kvällen så är du med största sannolikhet inte matförgiftad, utan det är bara jordärtskockorna som gör sin grej. Och det brukar försvinna morgonen därpå.
Vill du använda jordärtskocka i maträtter istället för som här i ett snacks, rekommenderar jag älgfärsbullar med jordärtskocks- och potatispuré, eller ugnsbakad rotselleri med samma historia. Eller den supergoda jordärtskockssoppan med äpple och brynt smör.
Skriv utJordärtskockschips med timjan- och citronaioli
Magiskt goda jordärtskockschips med en örtig och fräsch ailoli med timjan och citron. Kan göras i både fritös och kastrull.
- Förberedelser: 35 min
- Tillagningstid: 10 min + blötläggning
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
Till Jordärtskockschipsen:
- 300 g jordärtskockor
- 2 msk ljus redning (t ex Maizenaredning)
- Olja till fritering
- Salt
Aioli med citron och timjan:
- 2 äggulor
- 2 dl neutral olja, t ex solros
- 1 tsk vit balsamvinäger
- 1 citron – rivet skal
- 1 kruka timjan
- salt
Instruktioner
Börja med att skrubba jordärtskockorna rena och skiva dem riktigt tunt. Lägg skivorna i en bunke och häll över så mycket vatten att det täcker dem. Rör ner 2 msk ljus redning och ställ in bunken i kylen. Låt den gärna stå i flera timmar, men minst i en timme. Detta gör att chipsen blir krispigare.
Förbered aiolin genom att vispa äggulorna och tillsätta oljan sakta i en tunn stråle så att du får en tjock aioli. Repa loss bladen från timjankvistarna och finhacka dem, och rör ner dem i aiolin. (Det går även bra att mixa ner bladen med en mixer.) Riv skalet av citronen och rör ner i aiolin, och smaka av med salt. En ailoi kräver ganska mycket salt, så snåla inte.
Hetta upp oljan till fritering, antingen i en fritös eller i en kastrull. Häll av vattnet från jordärtskocksskivorna och fritera. (I mån av plats kan du behöva dela upp det i två omgångar.) Låt chipsen rinna av i ett durkslag över en tom kastrull, alternativt på en oöm kökshandduk. Servera dem med aiolin.
Yum yum ser sjuuuukt gott ut:)
Hoppas du haft en riktigt fin helg!
Varm kram Anna
De är helt galet goda! Stor kram!
Jag blir possessiv och vill ha alla SJÄLV.
Har smakat, kan intyga att de är sjukt goda och beroendeframkallande.
Ja, jag kan äta sjuka mängder! Vilket jag också gör…
Mums!
Alltså att ingen börjat sälja sånt här på påse!!
Hur många grader körde du friteringen på?
Jag har en ganska gammal och halvdan fritös, och den går bara upp till 190 grader. Så jag friterar på max för den fritösen, 190 grader.
Ser gott ut!
Kan man göra dem i förväg? Och hur förvarar jag den i så fall bäst tror du?
De går att göra i förväg, men det bör vara samma dag. Vänta tills de har svalnat helt, och lägg dem sedan i en plastburk eller glasburk med lock.