Förrätter Nyår Snacks

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

Är ni som jag, helt galna i jordärtskockor? Då är det här ett snacks för er! De här jordärtskockschipsen som man dippar i en aioli med smak av timjan och citron är helt gudomliga!

Jag har letat runt efter jordärtskockschips på påse, men inte hittat några. Det går ju att köpa blandade rotfruktschips, så jag tänker att det inte borde vara en omöjlighet att paketera och sälja även jordärtskockschips? Men visst, belöningen man får när man gör dem själv från grunden är ju att de är oslagbart goda. Orkar man inte göra ailoin till kan man skippa den. Själv vill jag mest åt jordärtskockschipsen. Och helst vill jag ha alla själv. Min personlighet visar sig inte från sin bästa sida när det finns jordärtskockschips framme.

De här chipsen brukar min kompis Anna servera till hamburgare istället för pommes frites. Hon har ingen fritös utan friterar dem i en kastrull med upphettad olja i. Själv kör jag mina i en gammal fritös vi köpt på Mediamarkt en gång i tiden för några hundringar, och både varianterna blir precis lika goda. Så har du ingen fritös – misströsta icke, det blir bra ändå.

Nämnvärt kring jordärtskockor kan ju vara att man kan bli lite, ähurm, gasig, av dem. Så blir det lite extra aktivitet i vissa regioner av kroppen under kvällen så är du med största sannolikhet inte matförgiftad, utan det är bara jordärtskockorna som gör sin grej. Och det brukar försvinna morgonen därpå.

Vill du använda jordärtskocka i maträtter istället för som här i ett snacks, rekommenderar jag älgfärsbullar med jordärtskocks- och potatispuré, eller ugnsbakad rotselleri med samma historia. Eller den supergoda jordärtskockssoppan med äpple och brynt smör.

Skriv ut

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Magiskt goda jordärtskockschips med en örtig och fräsch ailoli med timjan och citron. Kan göras i både fritös och kastrull.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 35 min
 • Tillagningstid: 10 min + blötläggning
 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Till Jordärtskockschipsen:

 • 300 g jordärtskockor
 • 2 msk ljus redning (t ex Maizenaredning)
 • Olja till fritering
 • Salt

Aioli med citron och timjan:

 • 2 äggulor
 • 2 dl neutral olja, t ex solros
 • 1 tsk vit balsamvinäger
 • 1 citron – rivet skal
 • 1 kruka timjan
 • salt

Instruktioner

Börja med att skrubba jordärtskockorna rena och skiva dem riktigt tunt. Lägg skivorna i en bunke och häll över så mycket vatten att det täcker dem. Rör ner 2 msk ljus redning och ställ in bunken i kylen. Låt den gärna stå i flera timmar, men minst i en timme. Detta gör att chipsen blir krispigare.

Förbered aiolin genom att vispa äggulorna och tillsätta oljan sakta i en tunn stråle så att du får en tjock aioli. Repa loss bladen från timjankvistarna och finhacka dem, och rör ner dem i aiolin. (Det går även bra att mixa ner bladen med en mixer.) Riv skalet av citronen och rör ner i aiolin, och smaka av med salt. En ailoi kräver ganska mycket salt, så snåla inte.

Hetta upp oljan till fritering, antingen i en fritös eller i en kastrull. Häll av vattnet från jordärtskocksskivorna och fritera. (I mån av plats kan du behöva dela upp det i två omgångar.) Låt chipsen rinna av i ett durkslag över en tom kastrull, alternativt på en oöm kökshandduk. Servera dem med aiolin.

28 oktober, 2022

11 kommentarer

  1. Jag har en ganska gammal och halvdan fritös, och den går bara upp till 190 grader. Så jag friterar på max för den fritösen, 190 grader.

  1. De går att göra i förväg, men det bör vara samma dag. Vänta tills de har svalnat helt, och lägg dem sedan i en plastburk eller glasburk med lock.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration