Efterrätter Glass Nyår

Dulce de leche-glass

Dulce de leche glass

Jag kan nog prata hur länge som helst om hur god denna Dulce de leche-glass är! Det är nästan lite snudd på pervest, så god är den.

Dulce de leche i sig är ju bland det godaste som finns, och glass som smakar dulce de leche är ju om möjligt ännu bättre.

Ingredienser Dulce de leche-glass

Ingredienser till dulce de leche-glass

Den är dessutom SÅ enkel att göra! Ingredienserna till den här salta kolaglassen ser ni ovan, och det är ägg, grädde, dulce de leche, flingsalt och muscovadosocker.

Glassen vispas ihop med elvisp och ställs in i frysen i en vanlig, hederlig form, så man behöver ingen glassmaskin eller något sådant.

Och efter några timmar i frysen har man sig en färdig, ljuvlig dulce de leche-glass som alla garanterat kommer att bli superimponerade av!

Salted caramel glass

Vad är dulce de leche?

Dulce de leche är jättepopulärt i Sydamerika och betyder söt av mjölk. Det är som en kolakräm, och om man tar en oöppnad burk med sötad, kondenserad mjölk och kokar den i tre timmar så blir innehållet faktiskt till kolakräm.

De första åren kokade jag burkar för att kunna göra den här glassen, men sedan började tillverkarna förkoka dem och sälja dem under namnet karamelliserad mjölk eller dulce de leche. De står i bakhyllan i mataffären.

Salt kolaglass

Om man inte gillar salt kolaglass kan man absolut skippa saltet, men ända sedan glassfabrikanterna runt om i världen i började sälja den populära smaken salted caramel-glass har jag varit helt såld.

Receptet går jättebra att halvera, jag har gjort en ganska stor omgång glass här mest för att använda mig av hela burken med dulce de leche.

Dulce de leche glass

Snabbvarianten utan ägg

Och ett tips – har du superbråttom när du gör glass, eller ska du bjuda äggallergiker på glass?

Vispa då upp 5 dl grädde lite lätt, dumpa ner hela burken dulce de leche och två teskedar flingsalt i den lättvispade grädden, och vispa tills du har en tjock glassmet. Sedan är det bara att frysa in som vanligt!

Tips på fler desserter med dulce de leche

Om du gillar smaken av salt kola och vill prova fler desserter med dulce de leche rekommenderar jag:

Skriv ut

Dulce de leche-glass

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Dulce de leche-glass kan mycket väl vara världens godaste glass. Lättgjord är den också, bara att vispa ihop och frysa in!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: Frystid 4-5 timmar
  • Total tid: 15 min + frystid
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 4 äggulor 
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
  • 1 burk dulce de leche (de brukar vara på 397 g)
  • 2 tsk flingsalt
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor

Instruktioner

Separera äggen och lägg 4 äggulor i en bunke. Spara 2 äggvitor och lägg i en annan bunke.

Vispa de 4 äggulorna ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt.

Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med dulce de leche. Vispa så att det blandar sig, och vispa sedan ner flingsaltet.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Vispa de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett fast skum. Det går fort att göra för hand med en vanlig handvisp, så slipper man diska elvispens delar.

Häll sedan ner den vispade grädden i äggsmeten och vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna och rör försiktigt runt med en stor slev så att du får en någorlunda jämn smet.

Ställ i frysen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.

16 februari, 2024

94 kommentarer

  1. Jag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉

    1. Det är okej Anna, du får dregla. Åh, den öppna banoffee-pajen hade jag nästan glömt! Den är ju också supergod!

  2. Ååååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
    Vilken fantastisk timeing. 😛
    Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
    Funkar det med glassmaskin?

    1. Vilket sammanträffande! Det tror jag alldeles säkert att det gör! Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, så jag har dock inga exakta tips att komma med där.

      1. Hej
        Testade precis i glassmaskin. Smeten blev lite för mycket för en omgång, men körde två. Skippade äggvitorna som nån tipsade om. Blev supergott. En fråga som uppstod var hur mycket man skulle vispa grädden. Brukar inte göra det, men vi körde ett mellanting mellan gräddtårta och ovispat. Blev väldigt bra. Tack för receptet.






  3. Åh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉

  4. Det låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….

    Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….

    Mvh Ann-Marie

  5. Underbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.

    Mvh Karin

    1. Vad kul! Vad bra att du nämnde det där om äggvitorna, en del som använder glassmaskin har undrat över hur man ska göra med dem om man gör glassen i maskin. Men då är det helt enkelt bäst att utesluta dem då.

  6. Låter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
    Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.

  7. Hmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?

    1. Nordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂

  8. Nu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
    Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)

  9. Hej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.

  10. Förutom Messmör, finns det ingenting som innehåller så mycket lactos som kondenserad mjölk/dulche de leche. Den som kommer på ett laktos-fritt substitut borde få något slag Nobelpris. Jag väntar…

    1. Gör din karamelliserade mjölk själv på laktosmjölk. Recept Camilla Hamid! Jag behöver inget Nobelpris, räcker att du får smaka denna goda glass!

    1. Hej Mona! Jag har ingen glassmaskin, så jag har själv aldrig provat, men om du läser i kommentarsfältet här kan du se att det är andra som har testat och att de har gått bra. Då har de uteslutit äggvitorna.

  11. Fantastiskt god glass, jag gjorde också den karamelliserade mjölken själv (recept Camilla Hamid), jättelätt. Tack för toppendessert, alla tog om!

  12. En fråga: när man dubblerar eller tripplar receptet så förändras alla mängder utom muscovadosockret, den står fortfarande som 0,5dl. Ska det vara så eller är tanken att den mängden ska ökas precis som de andra ingredienserna?

    1. Hej Camilla! Alltså den där måttomvandlaren är tyvärr under all kritik. Tyvärr ingår den i receptkortet jag använder mig av som är en funktion på bloggen, och det är även den funktionen som gör att receptet är anpassat för att enkelt kunna skrivas ut. Tar jag bort måttomvandlaren blir jag även av med print-funktionen, och jag tycker den är viktigare. Men tyvärr måste jag medge att den där omvandlaren som sagt inte är helt pålitlig alltid. Så för att vara på säkra sidan, lita mer på dig själv än på den. Självklart ska alla ingredienser dubblas om receptet dubblas. Det är egentligen främst när det kommer till salt och sånt som man inte alltid ska göra det. Lycka till med glassen, och ber om ursäkt för tekniken! Kram!

  13. Älskar den! Men jag har några tips att komma med. Efter 2 timmar i frysen så värm upp en burk med Nutella och vänd ner i glassen! Sen ett tips som kan låta väldigt konstigt! Köp ett lakritssal och krossa till ett pulver som ni sen har som ett strössel!!! Fantastiskt gott






  14. Hej! Har grädde som går ut snart så detta recept passar perfekt! Hur länge håller glassen i frysen? Månader?

    1. Den håller absolut flera veckor i en burk med lock, men när det gäller hemgjord glass tycker jag det är godast att äta den inom den närmsta tiden.

  15. Godaste glassreceptet jag hittat! Har testat många olika smaker, men det här är ju så vansinnigt gott! Dessutom är det ju så enkelt att göra och det bildas inga iskristaller trots att man inte rör om i smeten medan den fryser. Lätt högsta betyg på receptet!






  16. Låter supergott. Undrar dock bara om det fungerar utan äggvita. Äggvita som äts rå förstör vitamin b (biotin) vilket jag vill undviks.

  17. Hej!
    Jag undrar om man kan använda mörkt muskovadosocker? Vad blir skillnaden? Eller är det då bättre med strösocker?
    Med vänlig hälsning, Ulrika

    1. Hej Ulrika! Jag har inte testat med mörkt muscuvadosocker, men jag tror absolut att det funkar! Men eftersom det har en ännu starkare smak än ljust muscovadosocker, skulle jag nog i det läget ändå satsa på vanligt strösocker för att smaken inte ska påverkas åt fel håll.

      1. Hej!
        Jag tog vanligt strösocker men när glassen var färdig upplevde jag den som alldeles för salt, snarare en salty salted caramel-glass, absolut inte äcklig om man gillar salt, men kolasmaken försvann i allt salt.
        Men jag gjorde den igen och tog endast 1 krm flingsalt och då blev den 👌
        Ulrika

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration