Efterrätter Glass Matporr

Dulce de leche-glass

Dulce de leche glass

Jag kan nog prata hur länge som helst om hur god denna dulce de leche-glass är. Det är nästan lite snudd på pervest, så god är den. Dulce de leche i sig är ju bland det godaste som finns, och glass som smakar dulce de leche är ju om möjligt ännu bättre.

Och så lätt att göra också! Bara att dumpa ner burken med dulce de leche i en glassmet med ägg, socker och grädde, vispa lite och sedan efter några timmar i frysen har man färdig, ljuvlig dulce de leche-glass som alla garanterat kommer att bli superimponerade av.

Det här receptet har funnits i många år på bloggen och lagats av jättemånga, och häromveckan blev jag så sugen på glassen att jag vispade ihop den igen och tänkte att den är värd att tipsa om, om och om igen.

Dulce de leche är jättepopulärt i Sydamerika och betyder söt av mjölk. Det är som en kolakräm, och om man tar en oöppnad burk med sötad, kondenserad mjölk och kokar den i tre timmar så blir innehållet faktiskt till kolakräm. De första åren kokade jag burkar för att kunna göra den här glassen, men sedan började tillverkarna förkoka dem och sälja dem under namnet karamelliserad mjölk. Nu har jag för mig att det står både karamelliserad mjölk och dulce de leche på burken för att undanröja alla eventuella missförstånd.

Receptet går självklart jättebra att halvera, jag har gjort en ganska stor omgång glass här mest för att använda mig av hela burken med dulce de leche. Och ett tips – har du superbråttom när du gör glass, eller ska du bjuda äggallergiker på glass? Vispa då upp 5 dl grädde lite lätt, dumpa ner hela burken dulce de leche i den lättvispade grädden, och vispa tills du har en tjock glassmet. Frys den några timmar – färdigt! Det är också gott att tillsätta en nypa flingsalt.

Skriv ut

Dulce de leche-glass

Dulce de leche-glass kan mycket väl vara världens godaste glass. Lättgjord är den också, bara att vispa ihop och frysa in!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: frystid 4-5 timmar
  • Total tid: 10 min + frystid
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
  • 4 äggulor 
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
  • 1 burk dulce de leche (samma sak som karamelliserad mjölk, burken är på 397 g)
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor

Instruktioner

Separera äggen och lägg 4 äggulor i en bunke. Spara 2 äggvitor och lägg i en annan bunke.

Vispa de 4 äggulorna ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt.

Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med karamelliserad mjölk. Vispa så att det blandar sig.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Vispa de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett fast skum.

Häll sedan ner den vispade grädden i äggsmeten och vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna och rör försiktigt runt så att du får en någorlunda jämn smet.

Ställ i frysen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.

Vill du toppa glassen med något knaprigt och sötsalt? Karamelliserade pecannötter smakar toppen till! Om du hellre vill göra en pannacotta av det hela hittar du recept här på dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter.

21 maj, 2020

72 kommentarer

  1. Jag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉

    1. Det är okej Anna, du får dregla. Åh, den öppna banoffee-pajen hade jag nästan glömt! Den är ju också supergod!

  2. Ååååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
    Vilken fantastisk timeing. 😛
    Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
    Funkar det med glassmaskin?

    1. Vilket sammanträffande! Det tror jag alldeles säkert att det gör! Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, så jag har dock inga exakta tips att komma med där.

  3. Åh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉

  4. Det låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….

    Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….

    Mvh Ann-Marie

  5. Underbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.

    Mvh Karin

    1. Vad kul! Vad bra att du nämnde det där om äggvitorna, en del som använder glassmaskin har undrat över hur man ska göra med dem om man gör glassen i maskin. Men då är det helt enkelt bäst att utesluta dem då.

  6. Låter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
    Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.

  7. Hmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?

    1. Nordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂

  8. Nu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
    Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)

  9. Hej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.

  10. Förutom Messmör, finns det ingenting som innehåller så mycket lactos som kondenserad mjölk/dulche de leche. Den som kommer på ett laktos-fritt substitut borde få något slag Nobelpris. Jag väntar…

    1. Gör din karamelliserade mjölk själv på laktosmjölk. Recept Camilla Hamid! Jag behöver inget Nobelpris, räcker att du får smaka denna goda glass!

    1. Hej Mona! Jag har ingen glassmaskin, så jag har själv aldrig provat, men om du läser i kommentarsfältet här kan du se att det är andra som har testat och att de har gått bra. Då har de uteslutit äggvitorna.

  11. Fantastiskt god glass, jag gjorde också den karamelliserade mjölken själv (recept Camilla Hamid), jättelätt. Tack för toppendessert, alla tog om!

  12. En fråga: när man dubblerar eller tripplar receptet så förändras alla mängder utom muscovadosockret, den står fortfarande som 0,5dl. Ska det vara så eller är tanken att den mängden ska ökas precis som de andra ingredienserna?

    1. Hej Camilla! Alltså den där måttomvandlaren är tyvärr under all kritik. Tyvärr ingår den i receptkortet jag använder mig av som är en funktion på bloggen, och det är även den funktionen som gör att receptet är anpassat för att enkelt kunna skrivas ut. Tar jag bort måttomvandlaren blir jag även av med print-funktionen, och jag tycker den är viktigare. Men tyvärr måste jag medge att den där omvandlaren som sagt inte är helt pålitlig alltid. Så för att vara på säkra sidan, lita mer på dig själv än på den. Självklart ska alla ingredienser dubblas om receptet dubblas. Det är egentligen främst när det kommer till salt och sånt som man inte alltid ska göra det. Lycka till med glassen, och ber om ursäkt för tekniken! Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration