Dulce de leche-glass
Jag kan nog prata hur länge som helst om hur god denna Dulce de leche-glass är! Det är nästan lite snudd på pervest, så god är den.
Dulce de leche i sig är ju bland det godaste som finns, och glass som smakar dulce de leche är ju om möjligt ännu bättre.
Ingredienser till dulce de leche-glass
Den är dessutom SÅ enkel att göra! Ingredienserna till den här salta kolaglassen ser ni ovan, och det är ägg, grädde, dulce de leche, flingsalt och muscovadosocker.
Glassen vispas ihop med elvisp och ställs in i frysen i en vanlig, hederlig form, så man behöver ingen glassmaskin eller något sådant.
Och efter några timmar i frysen har man sig en färdig, ljuvlig dulce de leche-glass som alla garanterat kommer att bli superimponerade av!
Vad är dulce de leche?
Dulce de leche är jättepopulärt i Sydamerika och betyder söt av mjölk. Det är som en kolakräm, och om man tar en oöppnad burk med sötad, kondenserad mjölk och kokar den i tre timmar så blir innehållet faktiskt till kolakräm.
De första åren kokade jag burkar för att kunna göra den här glassen, men sedan började tillverkarna förkoka dem och sälja dem under namnet karamelliserad mjölk eller dulce de leche. De står i bakhyllan i mataffären.
Om man inte gillar salt kolaglass kan man absolut skippa saltet, men ända sedan glassfabrikanterna runt om i världen i började sälja den populära smaken salted caramel-glass har jag varit helt såld.
Receptet går jättebra att halvera, jag har gjort en ganska stor omgång glass här mest för att använda mig av hela burken med dulce de leche.
Snabbvarianten utan ägg
Och ett tips – har du superbråttom när du gör glass, eller ska du bjuda äggallergiker på glass?
Vispa då upp 5 dl grädde lite lätt, dumpa ner hela burken dulce de leche och två teskedar flingsalt i den lättvispade grädden, och vispa tills du har en tjock glassmet. Sedan är det bara att frysa in som vanligt!
Tips på fler desserter med dulce de leche
Om du gillar smaken av salt kola och vill prova fler desserter med dulce de leche rekommenderar jag:
- Dulce de leche-pannacotta (busenkel på få ingredienser)
- Kladdkaka med dulce de leche-rippel (bloggens allra populäraste kladdkaka)
- Hallonpaj med dulce de leche (ingen ugn behövs!)
Dulce de leche-glass
Dulce de leche-glass kan mycket väl vara världens godaste glass. Lättgjord är den också, bara att vispa ihop och frysa in!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: Frystid 4-5 timmar
- Total tid: 15 min + frystid
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
- 4 äggulor
- 0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
- 1 burk dulce de leche (de brukar vara på 397 g)
- 2 tsk flingsalt
- 5 dl vispgrädde
- 2 äggvitor
Instruktioner
Separera äggen och lägg 4 äggulor i en bunke. Spara 2 äggvitor och lägg i en annan bunke.
Vispa de 4 äggulorna ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt.
Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med dulce de leche. Vispa så att det blandar sig, och vispa sedan ner flingsaltet.
Vispa grädden för sig i en bunke.
Vispa de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett fast skum. Det går fort att göra för hand med en vanlig handvisp, så slipper man diska elvispens delar.
Häll sedan ner den vispade grädden i äggsmeten och vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna och rör försiktigt runt med en stor slev så att du får en någorlunda jämn smet.
Ställ i frysen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.
Ska absolut testa receptet, ser otroligt gott ut!
Vad kul! Lovar att det är vrålgott!
Nu får du sluta tortera mig som har sötsaksembargo 😉
Ber om ursäkt för tortyren! 😉
Nu är den i frysen! Ser fram emot att testa imorgon!
Vad spännande! 🙂
Ojojoj, vad gott det låter. 🙂
Hittar man den kondenserade mjölken i en vanlig mataffär?
Det gör man! Den brukar stå på hyllan med bakingredienser.
Å jösses vad snålvattnet gick igång på detta… Tack för fina tips!
Haha! Att tipsa är min grej! 🙂
Så gott, den måste jag bara ta och testa 🙂
Kör hårt!!
Jag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉
Det är okej Anna, du får dregla. Åh, den öppna banoffee-pajen hade jag nästan glömt! Den är ju också supergod!
Ååååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
Vilken fantastisk timeing. 😛
Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
Funkar det med glassmaskin?
Vilket sammanträffande! Det tror jag alldeles säkert att det gör! Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, så jag har dock inga exakta tips att komma med där.
Hej
Testade precis i glassmaskin. Smeten blev lite för mycket för en omgång, men körde två. Skippade äggvitorna som nån tipsade om. Blev supergott. En fråga som uppstod var hur mycket man skulle vispa grädden. Brukar inte göra det, men vi körde ett mellanting mellan gräddtårta och ovispat. Blev väldigt bra. Tack för receptet.
Hej Johan! Vad roligt att du gillar den! 🙂
Oj, det hørtes FOR godt ut:-)
Det är supergott Helene!
Ser tokigt gott ut!! nästan så jag kan föreställa mig smaken. Hur smakar det? 🙂
Det smakar som den allra godaste kolaglass!
Om man använder glassmaskin, häller man smeten i den för frysning efter att ha rört i äggvitorna då?
Oj, det vet jag i ärlighetens namn inte, har aldrig ägt en glassmaskin.
Åj..vilken gott glass!!
kondenserade mjölk kan man köpa på willys eller coop forum eller kanske på Ica
Det tror jag alldeles säkert att man kan!
Åh, här blev man allt snål av att titta in 🙂
Hähä! 🙂
Men herregud så gott det låter, jag kan tänka mig att det är något för lilla mig, som den sötsaksgrisen jag är 🙂 Måste ju bara testa nån dag!!!
Ja, testa Pernilla! Är övertygad om att du kommer att gilla den!
Så roligt att fler använder matporrsbegreppet… 😉 Förstår att glassen MÅSTE testas 🙂
Haha, ja, det här är matporr i ordets sanna bemärkelse! Absolut värd att testas!
Åh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉
Ja, där kan den ju inte stå och samla damm Emma!
Wow, detta lät ju helt underbart gott. Måste testas.
Lovar att det är supergott!
Detta måste testas!! Kram!Anette
Hoppas att du kommer att gilla det Anette!
Det låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….
Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….
Mvh Ann-Marie
Det går så bra så!
OJ så gott!! Måste göra!
Ja, bara gör! Heja heja! 🙂
Underbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.
Mvh Karin
Vad kul! Vad bra att du nämnde det där om äggvitorna, en del som använder glassmaskin har undrat över hur man ska göra med dem om man gör glassen i maskin. Men då är det helt enkelt bäst att utesluta dem då.
Oj oj oj, detta MÅSTE jag göra!
Heja heja!
Låter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.
Jag använder en burk sötad kondenserad mjölk från Törsleffs på 397 g. 🙂
Hmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?
Nordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂
Nu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)
Vad spännande det låter med den här glassen! Måste testas!
/Emma
Hoppas att du gillar den Emma!
Kan man använda annat socker än muscovadosocker??? Tänkte testa denna ikväll, tack för en bra blogg!!
Absolut! Jag gör den ofta på vanligt, hederligt socker.
Den var supergod:-) ska prova med nötterna nästa gång, blir nog en god smakbrytning.
Ja, gör det! Den blir om möjligt ännu grymmare då! 🙂
Tack för suveränt recept! Jättegott.
Tack Josefine!
Man behöver alltså inte röra i den i frysen sen?
Nej, det gör jag aldrig! 🙂
Hej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.
Förutom Messmör, finns det ingenting som innehåller så mycket lactos som kondenserad mjölk/dulche de leche. Den som kommer på ett laktos-fritt substitut borde få något slag Nobelpris. Jag väntar…
Det tror jag det är många som gör! Vi får hoppas att det kommer snart! 🙂
Gör din karamelliserade mjölk själv på laktosmjölk. Recept Camilla Hamid! Jag behöver inget Nobelpris, räcker att du får smaka denna goda glass!
Vilket bra tips! Jag har läst igenom Camillas recept på laktosfri, karamelliserad mjölk, och det verkar superbra. Länkar till det här så att alla som är laktosintoleranta också kan njuta av den här goda glassen:
https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/
Kan man göra den i glassmaskinen
Hej Mona! Jag har ingen glassmaskin, så jag har själv aldrig provat, men om du läser i kommentarsfältet här kan du se att det är andra som har testat och att de har gått bra. Då har de uteslutit äggvitorna.
Fantastiskt god glass, jag gjorde också den karamelliserade mjölken själv (recept Camilla Hamid), jättelätt. Tack för toppendessert, alla tog om!
Vad roligt att höra! Och vad roligt att du gjorde den karamelliserade mjölken själv! 🙂
En fråga: när man dubblerar eller tripplar receptet så förändras alla mängder utom muscovadosockret, den står fortfarande som 0,5dl. Ska det vara så eller är tanken att den mängden ska ökas precis som de andra ingredienserna?
Hej Camilla! Alltså den där måttomvandlaren är tyvärr under all kritik. Tyvärr ingår den i receptkortet jag använder mig av som är en funktion på bloggen, och det är även den funktionen som gör att receptet är anpassat för att enkelt kunna skrivas ut. Tar jag bort måttomvandlaren blir jag även av med print-funktionen, och jag tycker den är viktigare. Men tyvärr måste jag medge att den där omvandlaren som sagt inte är helt pålitlig alltid. Så för att vara på säkra sidan, lita mer på dig själv än på den. Självklart ska alla ingredienser dubblas om receptet dubblas. Det är egentligen främst när det kommer till salt och sånt som man inte alltid ska göra det. Lycka till med glassen, och ber om ursäkt för tekniken! Kram!
Kan jag göra den i glassmaskin?
Jag har aldrig gjort den i glassmaskin själv, men prova gärna och berätta hur det går! 🙂
En helt fantastisk glass smaken är så god. Jag kommer att göra glassen många ggr/May
Vad roligt att höra May! 🙂
Älskar den! Men jag har några tips att komma med. Efter 2 timmar i frysen så värm upp en burk med Nutella och vänd ner i glassen! Sen ett tips som kan låta väldigt konstigt! Köp ett lakritssal och krossa till ett pulver som ni sen har som ett strössel!!! Fantastiskt gott
Glömde att säga inte en hel Nutella 🙂 utan bara så det blir lite klumpar av Nutella här o där…
Haha! Super! 🙂
Jag köper båda tipsen, det låter supergott!
Hej! Har grädde som går ut snart så detta recept passar perfekt! Hur länge håller glassen i frysen? Månader?
Den håller absolut flera veckor i en burk med lock, men när det gäller hemgjord glass tycker jag det är godast att äta den inom den närmsta tiden.
Godaste glassreceptet jag hittat! Har testat många olika smaker, men det här är ju så vansinnigt gott! Dessutom är det ju så enkelt att göra och det bildas inga iskristaller trots att man inte rör om i smeten medan den fryser. Lätt högsta betyg på receptet!
Så roligt att höra Julia! Tack! 🙂
Ska testa det här receptet men köra med svart trumpetsvamp som extra smaksättning. Blir spännande 😁
Oj! Det låter onekligen spännande! Du får berätta hur det blev!
Låter supergott. Undrar dock bara om det fungerar utan äggvita. Äggvita som äts rå förstör vitamin b (biotin) vilket jag vill undviks.
Hej! Glassen funkar fint även utan äggvitan. 🙂
Åh man blir så sugen på allt på din sida!
Så roligt att höra! Stor kram Marija!
Hej!
Jag undrar om man kan använda mörkt muskovadosocker? Vad blir skillnaden? Eller är det då bättre med strösocker?
Med vänlig hälsning, Ulrika
Hej Ulrika! Jag har inte testat med mörkt muscuvadosocker, men jag tror absolut att det funkar! Men eftersom det har en ännu starkare smak än ljust muscovadosocker, skulle jag nog i det läget ändå satsa på vanligt strösocker för att smaken inte ska påverkas åt fel håll.
Hej!
Jag tog vanligt strösocker men när glassen var färdig upplevde jag den som alldeles för salt, snarare en salty salted caramel-glass, absolut inte äcklig om man gillar salt, men kolasmaken försvann i allt salt.
Men jag gjorde den igen och tog endast 1 krm flingsalt och då blev den 👌
Ulrika
Hej Ulrika! Bra input! Och bra att du testar dig fram till det du gillar mest, det är ju det allra bästa. 🙂