Efterrätter, Glass, Matporr

Dulce de leche-glass

Dulce de leche glass

Jag kan nog prata hur länge som helst om hur god denna dulce de leche-glass är. Det är nästan lite snudd på pervest, så god är den. Dulce de leche i sig är ju bland det godaste som finns, och glass som smakar dulce de leche är ju om möjligt ännu bättre.

Och så lätt att göra också! Bara att dumpa ner burken med dulce de leche i en glassmet med ägg, socker och grädde, vispa lite och sedan efter några timmar i frysen har man färdig, ljuvlig dulce de leche-glass som alla garanterat kommer att bli superimponerade av.

Det här receptet har funnits i många år på bloggen och lagats av jättemånga, och häromveckan blev jag så sugen på glassen att jag vispade ihop den igen och tänkte att den är värd att tipsa om, om och om igen.

Dulce de leche är jättepopulärt i Sydamerika och betyder söt av mjölk. Det är som en kolakräm, och om man tar en oöppnad burk med sötad, kondenserad mjölk och kokar den i tre timmar så blir innehållet faktiskt till kolakräm. De första åren kokade jag burkar för att kunna göra den här glassen, men sedan började tillverkarna förkoka dem och sälja dem under namnet karamelliserad mjölk. Nu har jag för mig att det står både karamelliserad mjölk och dulce de leche på burken för att undanröja alla eventuella missförstånd.

Receptet går självklart jättebra att halvera, jag har gjort en ganska stor omgång glass här mest för att använda mig av hela burken med dulce de leche. Och ett tips – har du superbråttom när du gör glass, eller ska du bjuda äggallergiker på glass? Vispa då upp 5 dl grädde lite lätt, dumpa ner hela burken dulce de leche i den lättvispade grädden, och vispa tills du har en tjock glassmet. Frys den några timmar – färdigt! Det är också gott att tillsätta en nypa flingsalt.

Skriv ut

Dulce de leche-glass

Dulce de leche glass

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 8 recensioner

Loading…

Dulce de leche-glass kan mycket väl vara världens godaste glass. Lättgjord är den också, bara att vispa ihop och frysa in!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: frystid 4-5 timmar
  • Total tid: 10 min + frystid
  • Antal portioner: 10 1x
Scale

Ingredienser

  • 4 äggulor 
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
  • 1 burk dulce de leche (samma sak som karamelliserad mjölk, burken är på 397 g)
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor

Instruktioner

Separera äggen och lägg 4 äggulor i en bunke. Spara 2 äggvitor och lägg i en annan bunke.

Vispa de 4 äggulorna ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt.

Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med karamelliserad mjölk. Vispa så att det blandar sig.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Vispa de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett fast skum.

Häll sedan ner den vispade grädden i äggsmeten och vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna och rör försiktigt runt så att du får en någorlunda jämn smet.

Ställ i frysen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.

Vill du toppa glassen med något knaprigt och sötsalt? Karamelliserade pecannötter smakar toppen till! Om du hellre vill göra en pannacotta av det hela hittar du recept här på dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter.

62 Kommentar

  1. matarkivet

    28 februari, 2011 at 4:47 e m

    Ska absolut testa receptet, ser otroligt gott ut!

    1. Helena

      7 maj, 2020 at 9:07 e m

      Vad kul! Lovar att det är vrålgott!

  2. Mamma Mimmi

    28 februari, 2011 at 4:45 e m

    Nu får du sluta tortera mig som har sötsaksembargo 😉

    1. Helena

      7 maj, 2020 at 9:06 e m

      Ber om ursäkt för tortyren! 😉

  3. Ulrika - Milleröra

    28 februari, 2011 at 5:50 e m

    Ojojoj, vad gott det låter. 🙂
    Hittar man den kondenserade mjölken i en vanlig mataffär?

    1. Helena

      11 maj, 2020 at 8:53 f m

      Det gör man! Den brukar stå på hyllan med bakingredienser.

  4. Aratorps Lena

    28 februari, 2011 at 5:52 e m

    Å jösses vad snålvattnet gick igång på detta… Tack för fina tips!

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:22 e m

      Haha! Att tipsa är min grej! 🙂

  5. Cupcakesfluffan

    28 februari, 2011 at 7:22 e m

    Så gott, den måste jag bara ta och testa 🙂

  6. Anna

    28 februari, 2011 at 7:36 e m

    Jag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:22 e m

      Det är okej Anna, du får dregla. Åh, den öppna banoffee-pajen hade jag nästan glömt! Den är ju också supergod!

  7. Lisa

    28 februari, 2011 at 8:24 e m

    Ååååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
    Vilken fantastisk timeing. 😛
    Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
    Funkar det med glassmaskin?

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:23 e m

      Vilket sammanträffande! Det tror jag alldeles säkert att det gör! Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, så jag har dock inga exakta tips att komma med där.

  8. Helene

    28 februari, 2011 at 8:27 e m

    Oj, det hørtes FOR godt ut:-)

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:23 e m

      Det är supergott Helene!

  9. lifebycaroline

    28 februari, 2011 at 8:56 e m

    Ser tokigt gott ut!! nästan så jag kan föreställa mig smaken. Hur smakar det? 🙂

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:24 e m

      Det smakar som den allra godaste kolaglass!

  10. Karolina

    28 februari, 2011 at 9:01 e m

    Om man använder glassmaskin, häller man smeten i den för frysning efter att ha rört i äggvitorna då?

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:26 e m

      Oj, det vet jag i ärlighetens namn inte, har aldrig ägt en glassmaskin.

  11. sana

    28 februari, 2011 at 9:04 e m

    Åj..vilken gott glass!!
    kondenserade mjölk kan man köpa på willys eller coop forum eller kanske på Ica

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:27 e m

      Det tror jag alldeles säkert att man kan!

  12. Lundagård

    28 februari, 2011 at 9:20 e m

    Åh, här blev man allt snål av att titta in 🙂

  13. Pernilla -Bli min jäst

    28 februari, 2011 at 9:28 e m

    Men herregud så gott det låter, jag kan tänka mig att det är något för lilla mig, som den sötsaksgrisen jag är 🙂 Måste ju bara testa nån dag!!!

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:27 e m

      Ja, testa Pernilla! Är övertygad om att du kommer att gilla den!

  14. Li

    28 februari, 2011 at 10:03 e m

    Så roligt att fler använder matporrsbegreppet… 😉 Förstår att glassen MÅSTE testas 🙂

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:29 e m

      Haha, ja, det här är matporr i ordets sanna bemärkelse! Absolut värd att testas!

  15. Emma

    2 mars, 2011 at 12:34 e m

    Åh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:30 e m

      Ja, där kan den ju inte stå och samla damm Emma!

  16. Hallon & Blåbär

    2 mars, 2011 at 4:49 e m

    Wow, detta lät ju helt underbart gott. Måste testas.

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:30 e m

      Lovar att det är supergott!

  17. Anonym

    4 mars, 2011 at 7:55 f m

    Detta måste testas!! Kram!Anette

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:30 e m

      Hoppas att du kommer att gilla det Anette!

  18. Ann-Marie L

    6 mars, 2011 at 10:22 f m

    Det låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….

    Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….

    Mvh Ann-Marie

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:31 e m

      Det går så bra så!

  19. Sannas Goda

    8 mars, 2011 at 9:29 e m

    OJ så gott!! Måste göra!

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:31 e m

      Ja, bara gör! Heja heja! 🙂

  20. Anonym

    16 maj, 2011 at 7:01 e m

    Underbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.

    Mvh Karin

    1. Helena

      12 maj, 2020 at 4:32 e m

      Vad kul! Vad bra att du nämnde det där om äggvitorna, en del som använder glassmaskin har undrat över hur man ska göra med dem om man gör glassen i maskin. Men då är det helt enkelt bäst att utesluta dem då.

  21. Pie Hole

    16 januari, 2012 at 3:58 e m

    Låter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
    Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.

    1. Helena

      15 maj, 2020 at 12:50 e m

      Jag använder en burk sötad kondenserad mjölk från Törsleffs på 397 g. 🙂

  22. Nordhem

    21 juni, 2012 at 2:55 e m

    Hmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?

    1. Helena

      15 maj, 2020 at 12:52 e m

      Nordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂

  23. Nordhem

    23 juni, 2012 at 12:06 e m

    Nu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
    Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)

  24. sockervisp

    17 februari, 2013 at 10:35 f m

    Vad spännande det låter med den här glassen! Måste testas!
    /Emma

    1. Helena

      15 maj, 2020 at 12:53 e m

      Hoppas att du gillar den Emma!

  25. Ingela

    15 november, 2013 at 12:09 e m

    Kan man använda annat socker än muscovadosocker??? Tänkte testa denna ikväll, tack för en bra blogg!!

    1. Helena

      15 november, 2013 at 3:00 e m

      Absolut! Jag gör den ofta på vanligt, hederligt socker.

  26. Anonym

    2 februari, 2014 at 12:42 e m

    Den var supergod:-) ska prova med nötterna nästa gång, blir nog en god smakbrytning.

    1. Helena

      2 februari, 2014 at 6:26 e m

      Ja, gör det! Den blir om möjligt ännu grymmare då! 🙂

  27. Josefine

    15 juli, 2014 at 6:31 e m

    Tack för suveränt recept! Jättegott.

  28. Emma

    4 augusti, 2014 at 10:23 f m

    Man behöver alltså inte röra i den i frysen sen?

    1. Helena

      5 augusti, 2014 at 7:22 e m

      Nej, det gör jag aldrig! 🙂

  29. Helena

    17 september, 2015 at 11:34 f m

    Hej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.

  30. MarieV

    28 maj, 2020 at 4:30 e m

    Förutom Messmör, finns det ingenting som innehåller så mycket lactos som kondenserad mjölk/dulche de leche. Den som kommer på ett laktos-fritt substitut borde få något slag Nobelpris. Jag väntar…

    1. Helena

      1 juni, 2020 at 8:15 f m

      Det tror jag det är många som gör! Vi får hoppas att det kommer snart! 🙂

  31. Mona

    25 juni, 2020 at 10:22 f m

    Kan man göra den i glassmaskinen

    1. Helena

      26 juni, 2020 at 8:20 f m

      Hej Mona! Jag har ingen glassmaskin, så jag har själv aldrig provat, men om du läser i kommentarsfältet här kan du se att det är andra som har testat och att de har gått bra. Då har de uteslutit äggvitorna.

Lämna en kommentar