Efterrätter, Glass, Matporr

Dulce de leche-glass

Dulce de leche-orgien fortsätter! Här kommer ett recept på Dulce de leche-glass som är så gott att det kan klassas som matporr. Häromkvällen åt jag så mycket sådan här glass att jag till slut mådde illa. Men det var det faktiskt värt.

Vill du utöka kola-orgien ytterligare? Testa att servera den här salta kolasåsen till. Eller varför inte toppa med karamelliserade pecannötter?

Dulce de leche-glass, 10 portioner
4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk, alltså. Burken är på 397 g.)
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Separera äggen, spara två äggvitor, och vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med karamelliserad mjölk. Vispa grädden för sig, och de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett hårt skum. Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna. Ställ i frysen i några timmar, minst 4. (Det här receptet går självklart bra att göra i mindre skala, jag har bara beräknat det så här för att hela dulce de leche-burken ska gå åt).

43 Kommentar

 1. Mårtenssons kök

  28 februari, 2011 at 4:40 e m

  🙂 Bättre betyg kan det väl knappast bli när det är värt att till och med bli illamående…

 2. Mamma Mimmi

  28 februari, 2011 at 4:45 e m

  Nu får du sluta tortera mig som har sötsaksembargo 😉

 3. matarkivet

  28 februari, 2011 at 4:47 e m

  Forstar att du at sa mycket, det hade jag med gjort! Ska absolut testa receptet, ser otroligt gott ut!

 4. Ulrika - Milleröra

  28 februari, 2011 at 5:50 e m

  Ojojoj, vad gott det låter. 🙂
  Hittar man den kondenserade mjölken i en vanlig mataffär?

 5. Aratorps Lena

  28 februari, 2011 at 5:52 e m

  Å jösses vad snålvattnet gick igång på detta… Tack för fina tips!

 6. Cupcakesfluffan

  28 februari, 2011 at 7:22 e m

  Så gott, den måste jag bara ta och testa 🙂

 7. Anna

  28 februari, 2011 at 7:36 e m

  Jag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉

 8. Lisa

  28 februari, 2011 at 8:24 e m

  Ååååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
  Vilken fantastisk timeing. 😛
  Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
  Funkar det med glassmaskin?

 9. Helene

  28 februari, 2011 at 8:27 e m

  Oj, det hørtes FOR godt ut:-)

 10. lifebycaroline

  28 februari, 2011 at 8:56 e m

  Ser tokigt gott ut!! nästan så jag kan föreställa mig smaken. Hur smakar det? 🙂

 11. Karolina

  28 februari, 2011 at 9:01 e m

  Om man använder glassmaskin, häller man smeten i den för frysning efter att ha rört i äggvitorna då?

 12. sana

  28 februari, 2011 at 9:04 e m

  Åj..vilken gott glass!!
  kondenserade mjölk kan man köpa på willys eller coop forum eller kanske på Ica

 13. Lundagård

  28 februari, 2011 at 9:20 e m

  Åh, här blev man allt snål av att titta in 🙂

 14. Pernilla -Bli min jäst

  28 februari, 2011 at 9:28 e m

  Men herregud så gott det låter, jag kan tänka mig att det är något för lilla mig, som den sötsaksgrisen jag är 🙂 Måste ju bara testa nån dag!!!

 15. Li

  28 februari, 2011 at 10:03 e m

  Så roligt att fler använder matporrsbegreppet… 😉 Förstår att glassen MÅSTE testas 🙂

 16. Helena

  1 mars, 2011 at 7:27 f m

  Precis som Sana skriver så kan man köpa kondenserad burk i mataffärerna. Kolla så att den är sötad, för säkerhets skull. Ett vanligt märke på den är "Thörsleffs". På "mitt" ICA står den bland bakingredienserna.

  Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, men det går säkert bra att göra det här receptet i glassmaskin också. Då tror jag att det kan vara en god idé att helt skippa äggvitorna.

 17. Anna

  1 mars, 2011 at 9:22 e m

  Är det Green Gate man skymtar i bakgrunden ?? 🙂 Allt du gör ser så gott ut och bilderna är underbara, man blir så sugen att testa allt!!!

 18. Emma

  2 mars, 2011 at 12:34 e m

  Åh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉

 19. Hallon & Blåbär

  2 mars, 2011 at 4:49 e m

  Wow, detta lät ju helt underbart gott. Måste testas.

 20. Anonym

  4 mars, 2011 at 7:55 f m

  Detta måste testas!! Kram!Anette

 21. Ann-Marie L

  6 mars, 2011 at 10:22 f m

  Det låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….

  Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….

  Mvh Ann-Marie

 22. Helena

  7 mars, 2011 at 8:18 e m

  Självklart är det Green Gate, Anna! Det är mitt Green Gate-förkläde som flashas i bakgrunden. 🙂

 23. Sannas Goda

  8 mars, 2011 at 9:29 e m

  OJ så gott!! Måste göra!

 24. Anonym

  16 maj, 2011 at 7:01 e m

  Underbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.

  Mvh Karin

 25. Pie Hole

  16 januari, 2012 at 3:58 e m

  Låter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
  Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.

 26. Helena

  16 januari, 2012 at 6:57 e m

  Jag använder en burk sötad kondenserad mjölk från Törsleffs på 397 g. 🙂

 27. Nordhem

  21 juni, 2012 at 2:55 e m

  Hmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?

 28. Helena

  21 juni, 2012 at 7:32 e m

  Nordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Testa att använda innehållet redan dagen efter nästa gång. Eller om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂

 29. Nordhem

  23 juni, 2012 at 12:06 e m

  Nu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
  Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)

 30. sockervisp

  17 februari, 2013 at 10:35 f m

  Vad spännande det låter med den här glassen! Måste testas!
  /Emma

 31. Ingela

  15 november, 2013 at 12:09 e m

  Kan man använda annat socker än muscovadosocker??? Tänkte testa denna ikväll, tack för en bra blogg!!

  1. Helena

   15 november, 2013 at 3:00 e m

   Absolut! Jag gör den ofta på vanligt, hederligt socker.

 32. Anonym

  2 februari, 2014 at 12:42 e m

  Den var supergod:-) ska prova med nötterna nästa gång, blir nog en god smakbrytning.

  1. Helena

   2 februari, 2014 at 6:26 e m

   Ja, gör det! Den blir om möjligt ännu grymmare då! 🙂

 33. Josefine

  15 juli, 2014 at 6:31 e m

  Tack för suveränt recept! Jättegott.

 34. Emma

  4 augusti, 2014 at 10:23 f m

  Man behöver alltså inte röra i den i frysen sen?

  1. Helena

   5 augusti, 2014 at 7:22 e m

   Nej, det gör jag aldrig! 🙂

 35. Anonym

  16 september, 2015 at 3:38 e m

  Skall man koka den kondenserade mjölken i tre timmar till detta recept? Eller räcker det med kortare tid?
  Mvh Paulina

  1. Helena

   17 september, 2015 at 11:34 f m

   Hej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.

 36. Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter - Bara en kaka till

  30 december, 2018 at 8:03 e m

  […] du några karamelliserade pecannötter över? Sprinkla dem över glass. Som denna minst lika goda dulce de leche-glass, till […]

 37. Kladdkaka med dulce de leche - Bara en kaka till

  4 februari, 2020 at 10:23 f m

  […] Kan du inte heller få nog av desserter med dulce de leche? Spana då in dulce de leche-pannacottorna med karamelliserade pecannötter, eller dulce de leche-glassen. […]

Lämna en kommentar