Dulce de leche-glass
Jag kan nog prata hur länge som helst om hur god denna dulce de leche-glass är. Det är nästan lite snudd på pervest, så god är den. Dulce de leche i sig är ju bland det godaste som finns, och glass som smakar dulce de leche är ju om möjligt ännu bättre.
Och så lätt att göra också! Bara att dumpa ner burken med dulce de leche i en glassmet med ägg, socker och grädde, vispa lite och sedan efter några timmar i frysen har man färdig, ljuvlig dulce de leche-glass som alla garanterat kommer att bli superimponerade av.
Det här receptet har funnits i många år på bloggen och lagats av jättemånga, och häromveckan blev jag så sugen på glassen att jag vispade ihop den igen och tänkte att den är värd att tipsa om, om och om igen.
Dulce de leche är jättepopulärt i Sydamerika och betyder söt av mjölk. Det är som en kolakräm, och om man tar en oöppnad burk med sötad, kondenserad mjölk och kokar den i tre timmar så blir innehållet faktiskt till kolakräm. De första åren kokade jag burkar för att kunna göra den här glassen, men sedan började tillverkarna förkoka dem och sälja dem under namnet karamelliserad mjölk. Nu har jag för mig att det står både karamelliserad mjölk och dulce de leche på burken för att undanröja alla eventuella missförstånd.
Receptet går självklart jättebra att halvera, jag har gjort en ganska stor omgång glass här mest för att använda mig av hela burken med dulce de leche. Och ett tips – har du superbråttom när du gör glass, eller ska du bjuda äggallergiker på glass? Vispa då upp 5 dl grädde lite lätt, dumpa ner hela burken dulce de leche i den lättvispade grädden, och vispa tills du har en tjock glassmet. Frys den några timmar – färdigt! Det är också gott att tillsätta en nypa flingsalt.
Skriv utDulce de leche-glass
Dulce de leche-glass kan mycket väl vara världens godaste glass. Lättgjord är den också, bara att vispa ihop och frysa in!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: frystid 4-5 timmar
- Total tid: 10 min + frystid
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
- 4 äggulor
- 0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt strösocker går också bra)
- 1 burk dulce de leche (samma sak som karamelliserad mjölk, burken är på 397 g)
- 5 dl vispgrädde
- 2 äggvitor
Instruktioner
Separera äggen och lägg 4 äggulor i en bunke. Spara 2 äggvitor och lägg i en annan bunke.
Vispa de 4 äggulorna ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt.
Vispa sedan ner allt innehåll ur konservburken med karamelliserad mjölk. Vispa så att det blandar sig.
Vispa grädden för sig i en bunke.
Vispa de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett fast skum.
Häll sedan ner den vispade grädden i äggsmeten och vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna och rör försiktigt runt så att du får en någorlunda jämn smet.
Ställ i frysen i minst 4-5 timmar, gärna över en natt.
Vill du toppa glassen med något knaprigt och sötsalt? Karamelliserade pecannötter smakar toppen till! Om du hellre vill göra en pannacotta av det hela hittar du recept här på dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter.
matarkivet
28 februari, 2011 at 4:47 e mSka absolut testa receptet, ser otroligt gott ut!
Helena
7 maj, 2020 at 9:07 e mVad kul! Lovar att det är vrålgott!
Mamma Mimmi
28 februari, 2011 at 4:45 e mNu får du sluta tortera mig som har sötsaksembargo 😉
Helena
7 maj, 2020 at 9:06 e mBer om ursäkt för tortyren! 😉
Ulrika - Milleröra
28 februari, 2011 at 5:50 e mOjojoj, vad gott det låter. 🙂
Hittar man den kondenserade mjölken i en vanlig mataffär?
Helena
11 maj, 2020 at 8:53 f mDet gör man! Den brukar stå på hyllan med bakingredienser.
Aratorps Lena
28 februari, 2011 at 5:52 e mÅ jösses vad snålvattnet gick igång på detta… Tack för fina tips!
Helena
12 maj, 2020 at 4:22 e mHaha! Att tipsa är min grej! 🙂
Cupcakesfluffan
28 februari, 2011 at 7:22 e mSå gott, den måste jag bara ta och testa 🙂
Helena
12 maj, 2020 at 4:22 e mKör hårt!!
Anna
28 februari, 2011 at 7:36 e mJag dräglar nästan… Och det är inte ofta. Både denna o den öppna banan-o-dulche-de-leche-grejsen, ser oerhört goda ut!!! JAG VILL HA! 😉
Helena
12 maj, 2020 at 4:22 e mDet är okej Anna, du får dregla. Åh, den öppna banoffee-pajen hade jag nästan glömt! Den är ju också supergod!
Lisa
28 februari, 2011 at 8:24 e mÅåååå! Underbart! Jag impulsköpte kondenserad mjölk i fredags å så sent som i förmiddags letade jag runt på diverse matbloggar efter just en sån här glass. 😀
Vilken fantastisk timeing. 😛
Fredagens efterrätt är därmed klubbad å klar. 🙂
Funkar det med glassmaskin?
Helena
12 maj, 2020 at 4:23 e mVilket sammanträffande! Det tror jag alldeles säkert att det gör! Jag har aldrig gjort glass i glassmaskin, så jag har dock inga exakta tips att komma med där.
Helene
28 februari, 2011 at 8:27 e mOj, det hørtes FOR godt ut:-)
Helena
12 maj, 2020 at 4:23 e mDet är supergott Helene!
lifebycaroline
28 februari, 2011 at 8:56 e mSer tokigt gott ut!! nästan så jag kan föreställa mig smaken. Hur smakar det? 🙂
Helena
12 maj, 2020 at 4:24 e mDet smakar som den allra godaste kolaglass!
Karolina
28 februari, 2011 at 9:01 e mOm man använder glassmaskin, häller man smeten i den för frysning efter att ha rört i äggvitorna då?
Helena
12 maj, 2020 at 4:26 e mOj, det vet jag i ärlighetens namn inte, har aldrig ägt en glassmaskin.
sana
28 februari, 2011 at 9:04 e mÅj..vilken gott glass!!
kondenserade mjölk kan man köpa på willys eller coop forum eller kanske på Ica
Helena
12 maj, 2020 at 4:27 e mDet tror jag alldeles säkert att man kan!
Lundagård
28 februari, 2011 at 9:20 e mÅh, här blev man allt snål av att titta in 🙂
Helena
12 maj, 2020 at 4:27 e mHähä! 🙂
Pernilla -Bli min jäst
28 februari, 2011 at 9:28 e mMen herregud så gott det låter, jag kan tänka mig att det är något för lilla mig, som den sötsaksgrisen jag är 🙂 Måste ju bara testa nån dag!!!
Helena
12 maj, 2020 at 4:27 e mJa, testa Pernilla! Är övertygad om att du kommer att gilla den!
Li
28 februari, 2011 at 10:03 e mSå roligt att fler använder matporrsbegreppet… 😉 Förstår att glassen MÅSTE testas 🙂
Helena
12 maj, 2020 at 4:29 e mHaha, ja, det här är matporr i ordets sanna bemärkelse! Absolut värd att testas!
Emma
2 mars, 2011 at 12:34 e mÅh vad god den här glassen låter! 🙂 Receptet sparas! Det står faktiskt en sötad kondenserad burk i bakskåpet. Den måste ju användas upp 😉
Helena
12 maj, 2020 at 4:30 e mJa, där kan den ju inte stå och samla damm Emma!
Hallon & Blåbär
2 mars, 2011 at 4:49 e mWow, detta lät ju helt underbart gott. Måste testas.
Helena
12 maj, 2020 at 4:30 e mLovar att det är supergott!
Anonym
4 mars, 2011 at 7:55 f mDetta måste testas!! Kram!Anette
Helena
12 maj, 2020 at 4:30 e mHoppas att du kommer att gilla det Anette!
Ann-Marie L
6 mars, 2011 at 10:22 f mDet låter toppen gott det tänker jag allt prova, först måste jag leta reda på var jag finner en sådan där burk….
Finns det möjlighet att låna bilder??? Är noga med att länka till dej! Kika in i min blogg så får du se hur jag gör….
Mvh Ann-Marie
Helena
12 maj, 2020 at 4:31 e mDet går så bra så!
Sannas Goda
8 mars, 2011 at 9:29 e mOJ så gott!! Måste göra!
Helena
12 maj, 2020 at 4:31 e mJa, bara gör! Heja heja! 🙂
Anonym
16 maj, 2011 at 7:01 e mUnderbart god. Blev mycket uppskattad av gästerna. Gjorde den i min glassmaskin men utan äggvitor.
Mvh Karin
Helena
12 maj, 2020 at 4:32 e mVad kul! Vad bra att du nämnde det där om äggvitorna, en del som använder glassmaskin har undrat över hur man ska göra med dem om man gör glassen i maskin. Men då är det helt enkelt bäst att utesluta dem då.
Allt och/eller Inget
9 januari, 2012 at 5:28 e mOj oj oj, detta MÅSTE jag göra!
Helena
15 maj, 2020 at 12:50 e mHeja heja!
Pie Hole
16 januari, 2012 at 3:58 e mLåter underbart! Ska testa denna ikväll, tänkte jag.
Vet du hur mycket det var i din burk med kondenserad mjölk? Häromkring finns det nämligen två olika märken, och jag är rätt säker på att burkarna är olika stora.
Helena
15 maj, 2020 at 12:50 e mJag använder en burk sötad kondenserad mjölk från Törsleffs på 397 g. 🙂
Nordhem
21 juni, 2012 at 2:55 e mHmm, det här med att få till dulce de leche lät så spännande att jag kokade mig en burk. Sedan blev den inte använd ändå utan har stått i kylen tre veckor, inte öppnat burken alls utan den har stått som den var. Nu hittade jag en god idé till tårta med just dulce de leche. När jag öppnar burken blir jag superbesviken, små prickar syns på ytan o fast smaken är just himmelsk så knastrar det av socker i munnen. Vad gjorde jag för fel tro, kan jag undvika det nästa gång o går det att rädda en redan sockrad sås? Har du någon idé om ovanstående?
Helena
15 maj, 2020 at 12:52 e mNordhem – jag vet inte vad som kan ha blivit fel, kanske att den inte håller riktigt så länge i kylen? Eller var burken inte helt intakt, var det kanske någon buckla på den? Sådant kan ha negativ inverkan, har jag hört. Om du skrapar av lite av ytan, har hela burkens innehåll samma sockriga konsistens? Eventuellt att man kan rädda den genom att röra ut den med lite vatten. Om det inte heller verkar funka kan du göra pannacotta av den, då kan du bara röra ner den i några dl grädde som fått koka upp, så bör den smälta ut fint och blanda ihop sig med grädden. Lycka till! 🙂
Nordhem
23 juni, 2012 at 12:06 e mNu hann jag inte läsa dina förslag men jag skall komma ihåg dem till nästa gång! Nu ställde jag den öppnade burken återigen i en liten kastrull med vatten så fick den bubbla på ytterligare en timme. Brevid den kokade jag en egen chokladkola att ha på tårtan utifall att =)
Till slut blev det digstivebotten, chokladkola som mellanlager o så kolan från burken ovanpå. Grädde på toppen, jordgubbar o hackade nötter.Det blev fel på vägen, men rätt till slut =)
sockervisp
17 februari, 2013 at 10:35 f mVad spännande det låter med den här glassen! Måste testas!
/Emma
Helena
15 maj, 2020 at 12:53 e mHoppas att du gillar den Emma!
Ingela
15 november, 2013 at 12:09 e mKan man använda annat socker än muscovadosocker??? Tänkte testa denna ikväll, tack för en bra blogg!!
Helena
15 november, 2013 at 3:00 e mAbsolut! Jag gör den ofta på vanligt, hederligt socker.
Anonym
2 februari, 2014 at 12:42 e mDen var supergod:-) ska prova med nötterna nästa gång, blir nog en god smakbrytning.
Helena
2 februari, 2014 at 6:26 e mJa, gör det! Den blir om möjligt ännu grymmare då! 🙂
Josefine
15 juli, 2014 at 6:31 e mTack för suveränt recept! Jättegott.
Helena
5 augusti, 2014 at 7:23 e mTack Josefine!
Emma
4 augusti, 2014 at 10:23 f mMan behöver alltså inte röra i den i frysen sen?
Helena
5 augusti, 2014 at 7:22 e mNej, det gör jag aldrig! 🙂
Helena
17 september, 2015 at 11:34 f mHej Paulina! Jo, det är 3 timmars kokning som gäller. Såvida du inte köper karamelliserad mjölk istället, för den är redan kokad. Mycket smidigare, men det fanns inte i butikerna när jag skrev det här receptet för några år sedan.
MarieV
28 maj, 2020 at 4:30 e mFörutom Messmör, finns det ingenting som innehåller så mycket lactos som kondenserad mjölk/dulche de leche. Den som kommer på ett laktos-fritt substitut borde få något slag Nobelpris. Jag väntar…
Helena
1 juni, 2020 at 8:15 f mDet tror jag det är många som gör! Vi får hoppas att det kommer snart! 🙂
Glassälskaren
6 november, 2020 at 1:35 e mGör din karamelliserade mjölk själv på laktosmjölk. Recept Camilla Hamid! Jag behöver inget Nobelpris, räcker att du får smaka denna goda glass!
Helena
9 november, 2020 at 8:16 f mVilket bra tips! Jag har läst igenom Camillas recept på laktosfri, karamelliserad mjölk, och det verkar superbra. Länkar till det här så att alla som är laktosintoleranta också kan njuta av den här goda glassen:
https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/
Mona
25 juni, 2020 at 10:22 f mKan man göra den i glassmaskinen
Helena
26 juni, 2020 at 8:20 f mHej Mona! Jag har ingen glassmaskin, så jag har själv aldrig provat, men om du läser i kommentarsfältet här kan du se att det är andra som har testat och att de har gått bra. Då har de uteslutit äggvitorna.
Glassälskaren
6 november, 2020 at 1:32 e mFantastiskt god glass, jag gjorde också den karamelliserade mjölken själv (recept Camilla Hamid), jättelätt. Tack för toppendessert, alla tog om!
Helena
9 november, 2020 at 8:13 f mVad roligt att höra! Och vad roligt att du gjorde den karamelliserade mjölken själv! 🙂