Grillat, Kyckling

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

Något av det vi grillar allra oftast här hemma är dessa kycklingspett med lönnsirap. De är SÅ goda, smakbrytningen man får av sötman i lönnsirapen mot sältan i baconet är helt fantastisk.

Precis före servering pressar man lite citron över spetten och saltar lite grann för att runda av smakerna lite. Nedan följer även ett recept på en lämplig, kall grillsås att ha till, som även den innehåller lönnsirap och citron. Vi brukar servera klassisk, kokt färskpotatis till det här. Sommarmat när den är som godast!

Skriv ut

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

Baconlindade kycklingspett med lönnsirap

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading…

Sötman i lönnsirapen ger en ljuvlig smakbrytning mot sältan i baconet i den här somriga grillrätten som avnjuts bäst med kall citronsås.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Total tid: 20 min + grilltid
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 4 st kycklingbröstfiléer
  • 2 pkt bacon
  • Ca 0,5 dl lönnsirap
  • Chiliflakes
  • 1 citron – saften

———-

  • Grillspett
  • Färskpotatis till servering

Kall grillsås med citron:

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 citron – finrivet skal
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk lönnsirap
  • Salt och peppar

Instruktioner

Börja med grillsåsen, och mät upp 4 dl crème fraiche i en bunke. Tvätta citronen, finriv skalet av den och tillsätt det. Pressa ner en vitlöksklyfta, och smaka av med lönnsirap och salt och peppar. (Har du tillgång till färska örtkryddor är det också gott att ha i, men inte nödvändigt.) Låt såsen stå till sig i kylen till servering.

Sätt igång ett potatiskok, och ägna dig sedan åt kycklingen: skär kycklingbröstfiléerna i ganska stora tärningar och trä upp dem på spett. Sikta på att fördela bitarna på 8 spett, och linda 1-2 baconskivor runt varje spett.

Mät upp 0,5 dl lönnsirap i en skål, och pensla kycklingspetten med lönnsirapen med en värmetålig pensel medan du grillar spetten. (I brist på pensel kan man hälla lönnsirap över spetten i en tunn stråle när man grillar, men häll försiktigt i så fall.) Strö över chiliflakes efter smak och tycke.

Servera kycklingspetten med kokt potatis och grillsås. Pressa några droppar citronsaft över spetten det sista du gör före servering.

TIPS!

Blir det grillsås över? Dryga ut den dagen efter genom att röra ner lite smulad fetaost och servera den till en annan grillmiddag. Passar till allt!

17 Kommentar

  1. familjenlalloo

    31 maj, 2014 at 6:05 e m

    Åh, vad gott det låter! Håller med om att kyckling lätt blir torrt på grillen, så vi brukar undvika det, men det här verkar värt att prova!

    1. Helena

      1 juni, 2014 at 6:35 e m

      Jag lovar att det är värt att prova! För jag är precis som du, tycker att kyckling blir jättetorrt annars.

    2. familjenlalloo

      28 juni, 2014 at 4:48 e m

      Igår var det dags att prova de här spetten och de blev riktig saftiga! Tack för tipset!

  2. Ida

    31 maj, 2014 at 8:17 e m

    De där såg verkligen inte fel ut 🙂

    1. Helena

      1 juni, 2014 at 6:36 e m

      Hoho, det är hur rätt som helst! 🙂

  3. Fred Duval

    2 juni, 2014 at 1:47 e m

    Great minds think alike 🙂 Jag skapade en liknande sås i höstas – med färsk rosmarin istället för vitlök: http://www.mejpel.se/recipe/mejpel-lonnsiraps-och-citronsas

    Kommer att prova din marinad/glaze. Aldrig testad med både salami och bacon. Kan inte vara annat än gott!

    Jag länkar gärna hit på Mejpels Facebooksida om jag får. Tror att det finns en del Mejpellönnsirapälskare som gärna provat detta.

    Trevlig sommar!
    /Fred

    1. Helena

      2 juni, 2014 at 5:02 e m

      Hej Fred! Absolut, det är bara att länka på! 🙂 Jag har spanat in ditt recept på sås, och tror bestämt att jag ska testa att ha i rosmarin nästa gång. Kan tänka mig att det nog blir jättegott till lammfärsburgare, bland annat. 🙂

    2. Fred Duval

      2 juni, 2014 at 5:08 e m

      … och jag kommer att lägga till vitlök nästa gång 🙂

  4. Matarkivet

    3 juni, 2014 at 10:31 f m

    Kan tänka mig att det blir tokgott med lönnsirapen! Efter att ha sett avsnittet av Niklas Mat där han besöker en restaurang i Canada med lönnsirap i varje rätt så kan jag tänka mig att det passar till mycket. 🙂

    Kram

    1. Helena

      3 juni, 2014 at 3:00 e m

      Gud ja, det avsnittet såg jag också. Den där snubben var ju helt tokig i lönnsirap! 🙂

  5. Mårtenssons kök

    3 juni, 2014 at 8:00 e m

    Holey mother, som din magge har vuxit!!! Underbart:) Ja, inte för att den syns här inte, men vi såg den ju i förra inlägget.
    Lönnsirap har vi haft i marinader några gånger och det blir verkligen hur bra som helst och det ger ju en fin färg dessutom. Att man sen har sirap att skvätta på helgfrukostens plättar är ju en synnerligen trevlig bonus:)
    Vi gjorde kycklingspett som vi serverade kalla på vår asiatiska buffé vi hade förra helgen, dom blev väldigt uppskattade och var så smidigt att fixa till.

    Och så klart står Ölandsbesök på reselistan, vi har ju vänner där också som vi vill hälsa på. En av dom heter Bally och honom vill vi ju verkligen träffa:)
    Kramar på er alla!

  6. Made by Mary

    8 juli, 2014 at 12:11 e m

    Fy fasiken vad det låter gott!

  7. Vintergrillning och kycklingspett med lönnsirap – Bara en kaka till

    21 januari, 2018 at 1:49 e m

    […] Brukar ni grilla även på vintern? Det är riktigt mysigt, men det är onekligen att föredra att göra det dagtid. Kvällstid är det mest mörkt och jobbigt, om jag ska vara ärlig. Men på dagen, när snön ligger vit i trädgården och tynger ner de kala grenarna i blåregnet, då är det riktigt trevligt att stå där och värma sig vid grillen och känna den där doften av grillat som annars är så starkt förknippad med sommarkvällar. Ett av våra allra bästa grillrecept som vi ständigt återvänder till är det här på baconlindade kycklingspett med lönnsirap. […]

  8. Sara

    15 februari, 2019 at 7:53 f m

    Detta kommer jag testa ikväll! Men jag bor i lägenhet utan tillgång till grill, går det lika bra att steka i gjutjärnspanna tro? eller ugnen kanske är bättre?

    1. Helena

      15 februari, 2019 at 8:32 f m

      Hej Sara, vad kul! Jag tror att båda sätten går finfint! Men om jag skulle steka dem i stekpanna skulle jag nog försteka kycklingbitarna lite utan baconen först, för den kanske hinner bli lite för stekt under den tiden det tar att få kycklingen genomkörd, annars. Lycka till! 🙂

  9. Tina

    27 juni, 2020 at 9:16 e m

    Det blev jättegott! Men tyvärr fick vi offra en del av baconet till grillguden…. Det fastnade i gallret och lindade liksom upp sig. Nästa gång testar vi att pensla spetten med lite olja innan vi lägger dem på grillen!

    1. Helena

      29 juni, 2020 at 1:36 e m

      Nej men rackarns! Kanske bör lägga till i receptet då att man bör pensla med olja. Ska testa igen här hemma en gång.

Lämna en kommentar