Sås till grillat som passar till allt
Ett riktigt bra recept på sås till grillat behövs alltid!
Är det grillat som gäller för hela slanten nu, även hos er? Här grillar vi (läs Olof) flera dagar i veckan. Barnens vill helst ha korv och köttbullar på spett medan vi grillar kött och grönsaker. Men inget grillat utan grillsås!
Här kommer receptet på den grillsås jag alltid gör. Ibland ändrar jag lite i det beroende på vad jag har hemma och vilka kryddor som växer i trädgården för tillfället, men i stort sett går jag alltid tillbaka till det här grundreceptet.
Gör gärna grillsåsen dagen innan
Såsen är till och med ännu godare dagen efter, så har du framförhållning kan du laga den dagen innan du ska servera den.
Vispa grillsåsen med elvisp för en tjockare konsistens
Den sätter sig också lite i kylen under det dygnet och blir lite fastare.
Direkt när du rört ihop såsen är den ganska rinnig. Gillar man den konsistensen kan man hälla upp den i en kanna och servera den därifrån, men själv föredrar jag en grillsås som man kan ta med sked ur en skål.
Den här grillsåsen kan du vispa med elvisp tills den har precis den konsistensen du föredrar. Eftersom den innehåller fetaost kommer den att bli tjockare ju längre du vispar.
Du behöver inte vispa länge alls, du kommer att se hur den tjocknar fort, så bara kör på tills du är nöjd.
För recept på goda grejer att ha till såsen, spana in kategorin Grillat.
Skriv utSås till grillat
Den här grillsåsen passar till allt du lägger på grillen, oavsett om det är kött eller grönsaker!
- Förberedelser: 5-10 min
- Total tid: 0 hours
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- 5 dl crème fraiche
- 1 pkt fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- ca 0,25 dl olivolja
- ca 15–20 strimlade basilikablad (går ett ersätta med ett knippe timjan)
- 2 msk balsamvinäger – kan bytas ut mot rivet skal av en citron för en friskare smak på grillsåsen
- 1,5 msk flytande honung
- flingsalt
- grovmalen svartpeppar
Instruktioner
Lägg crème fraichen i en bunke. Smula ner fetaost, pressa ner vitlöksklyftan och rör ner olivoljan.
Strimla basilikabladen och tillsätt dem, balsamvinäger (eller rivet citronskal) och honung. Smaka av med salt och peppar.
För bästa resultat, gör gärna såsen några timmar (eller dagen innan) servering, så hinner smakerna sätta sig lite mer. Vid servering – häll över i en skål och dekorera med färska kryddor och lite nymalen svartpeppar.
Gjorde såsen till middag u kväll. Supergod – tack!
Kram!
Vad roligt att höra Erika! Kul att du gillade den! Stor kram! 🙂
🙂Serverade såsen till middagen med kyckling ikväll, supergod👍😋..tack för ett bra recept
Vad roligt att såsen gick hem! 🙂
Var på Valborg och fick en himmelsk smakupplevelse av den goda såsen med cittonsmak!
Vad roligt! Jag hade inte gjort den på länge själv, så jag gjorde mig en omgång häromdagen faktiskt! 🙂
Mycket god.
Tack för receptet.
Ett tips: vispa créme fraîchen som grädde. Då blir den fastare.
Tack för bra tips!
Tusen tack för toppenrecept på grillsåser med fetaost och enkel supergod glaze!
Vad roligt att du gillar recepten, det gläder mig! 🙂