Fläskkött Grillat

Fläskytterfilé med farin- och chiliglaze

Fläskytterfilé med farin- och chiliglaze

Det här receptet på farin- och chiliglaze hade jag egentligen tänkt döpa till ”marinad till fläskytterfilé” eftersom det var det jag ansåg att det var, men sedan påpekade Olof något förolämpad att det faktiskt var en glaze.

”Ursäkta då”, mumlade jag med munnen full av fläskytterfilé med marinad. Nej, förlåt, glaze menar jag. Men det här är alltså Olofs recept, och jag vet att ni är många därute som uppskattar Olofs grillrecept. Och det gör jag också, med tanke på att det alltid är han som grillar här hemma.

Receptet kom till eftersom vi som så många andra småbarnsföräldrar fulgrillar en hel del. Ni vet, när man har höga ambitioner på att grilla fina och kreativa styckdetaljer eller ovanliga grönsaker, men inser att tiden är knapp, att barnen ändå bara vill ha korv och att även om man inte alltid skulle erkänna det faktiskt tycker att det kan vara himla gott med fläskytterfilé och köpesås.

Men marinad då? Man kan ju köra med köpemarinad också, men den här marinaden (glazen, när ska jag lära mig?) som Olof rör ihop är supersnabb, och smakar mycket bättre än köpemarinaderna. Man kommer riktigt långt på soja och farinsocker. Då får man både sälta och sötma, som blir perfekt mot fläskköttet. Chilin är inte så stark och kommer från chipotlepaste på burk som brukar finnas vid tacohyllan i mataffären. Med andra ord behöver man inte hacka någon chili, utan kan röra ihop glazen (ha!) på under fem minuter.

Skillnaden på glaze och marinad är ju att glazen penslar man på medan man grillar. Marinad ska ju köttet ha legat och gottat sig i ett tag, och har man dålig framförhållning så blir man ju snuvad på marinaden. Därför är glaze toppen! Bara att lägga helt okryddat kött på grillen, pensla ivrigt med glazen och sedan avnjuta köttbitar som smakar mycket mer än vad de hade gjort om de bara legat i marinad. Det här måste ni prova!

Potatissallad med äpple och bostongurka

Servera med kokt potatis eller varför inte den här goda krämiga potatissalladen med äpple, dijonsenap och bostongurka?

Andra goda grejer som passar bra att ha till är grillade grönsaker, kall grillsås och fetaostpaket på grillen.

Skriv ut

Fläskytterfilé med farin- och chiliglaze

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Glaze är grejen när man inte hunnit mariera fläskytterfilén! Den här med farinsocker, soja och chili ger ett saftigt och supergott kött på nolltid!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 5 min
  • Total tid: 10 min + tid på grillen
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Ca 700 g fläskytterfilé

Glaze:

  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl solrosolja
  • 0,5 dl soja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk chipotle paste

Instruktioner

Putsa fläskytterfilén och skär den i skivor.

Rör samman ingredienserna till glazen i en skål.

Lägg köttet på grillen på direkt värme och pensla båda sidor med glazen. Låt det få lite yta, och flytta sedan till indirekt värme. Pensla flera gånger med glazen medan köttet grillas. (Köttet behövs ofta flyttas fram och tillbaka mellan indirekt och direkt värme under grillningen för att ytan med glazen ska bli så bra som möjligt.)

8 maj, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration