Krämig potatissallad med äpple, dijonsenap och bostongurka
Denna potatissallad med tärnat, krispigt äpple, Dijonsenap och Bostongurka är utan tvekan den godaste potatissallad jag smakat!
Varje gång jag bjudit på den är det någon som velat ha receptet, och det är redan många i min vänskapskrets som numera har den som standard.
För har man väl börjat göra egen potatissallad vill man inte längre ha den köpta!
Ingredienser till en krämig potatissallad
Det här receptet kommer från min bonussvärmor Anette, det är därför det är så gott. (Något som alla som testat det superpopulära receptet Anettes Viltgryta kan intyga.)
I hennes originalrecept på potatissallad från 70-talet är det vispad grädde i, men grädden har på senare årtionden fått se sig utbytt mot det betydligt mer tåliga alternativet crème fraiche.
Vad som ingår i Anettes potatissallad är förutom nymodigheten crème fraiche även majonnäs, dijonsenap, bostongurka (en riktig hit!), äpple, rödlök, dill och salt och peppar. Och potatis, icke att förglömma.
Färsk eller fast potatis blir bäst
Jag brukar göra potatissalladen på färskpotatis, det smakar mest sommar. Men är den inte i säsong väljer jag vanlig, fast potatis eller delikatesspotatis.
Potatisen behövs inte skalas, bara skrubbas ren ifall den är smutsig. Sedan ska den kokas och svalna, och därefter skäras i bitar och röras runt med hackad rödlök och tärnat äpple.
Äpplet gör mycket för smaken, det bidrar med lite uppfriskande syrlighet och härligt krisp! Jag brukar välja äppelsorten Granny Smith för den är aldrig mjölig utan alltid väldigt krispig, och håller sig fin och fast länge.
Rör ihop de krämiga ingredienserna för sig
Nästa steg är att röra ihop de ”blöta” ingredienserna i en egen skål; crème fraiche, majonnäs, dijonsenap och bostongurka. Klipp ner den färska dillen och smaksätt med salt och peppar.
Rör samman alltihop med en stor slev
Sedan är det bara att blanda samman alltihop! Här är det bäst att använda en stor träslev så du får runt allting.
Potatissalladen går jättebra att förbereda
Den går jättebra att förbereda dagen innan. Men för att löken inte ska ta över smaken helt skulle jag i så fall låta den hackade löken få vänta i en egen burk och röra ner den samma dag som potatissalladen ska serveras.
Skulle potatissalladen upplevas lite ”stabbig” efter någon dag eller två så är det bara att hälla i en liten skvätt grädde och röra runt, så blir den krämig igen. Den håller flera dagar i kylskåpet.
Hur många räcker den till?
Det här receptet räcker till minst 6-8 personer. Potatissalladen är toppen att ha på stora grillmiddagar och passar även bra på en buffé. Eftersom det är en krämig potatissallad är den ganska mättande.
Vad passar till potatissalladen?
De här baconlindade kycklingspetten som penslas med lönnsirap är supergoda!
Förbereder man både kycklingspetten och potatissalladen i förväg går det fort att få maten på bordet efter att man startat grillen.
Det vi allra oftast grillar hemma hos oss är det här – fläskytterfilé med farin- och chiliglaze.
Hur gott som helst, och toppen med glaze som man bara penlsar på köttet medan det grillas ifall man inte hunnit hålla på med marinad.
Skriv utKrämig potatissallad med äpple, dijonsenap och bostongurka
Den absolut godaste potatissalladen som alla alltid ber om receptet på! Perfekt att göra till en buffé och servera till grillat.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 8–10 medelstora potatisar
- 1 äpple, gärna Granny Smith
- 1 rödlök
- 0,5 dl majonnäs
- 3 dl creme fraiche
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk bostongurka
- 1 knippe dill
- salt & peppar
Instruktioner
Skala potatisen (om det behövs) och koka den. Låt den svalna och skär den sedan i tärningar.
Skala äpplet och skär det i små tärningar, och hacka löken.
Rör samman potatis, lök och äpple i en stor skål med en slev.
Rör ihop majonnäs, creme fraiche, senap och bostongurka i en annan, mindre skål.
Klipp ner dillen och salta och peppra i creme fraiche-röran, och häll sedan ner röran i den stora skålen med potatis. Blanda samman allt med en stor slev till en potatissallad.
Bråttom? Den här ljumna potatissalladen är en perfekt blandning av just det som namnet antyder – potatis och sallad.
Här bara varvar man färskpotatis med värmetålig sallad som romansallad och slänger i lite rädisor, rödlök och dill också. Här hittar du hela receptet på Ljummen potatissallad med rädisor och dill.
Med potatissallader är det intressant, alla har sin favorit som går långt tillbaks.
Själva gör vi min svärmors recept som vi tycker om mycket. Härligt med traditioner! 🙂
Visst är det så!
Låter gott nu till sommaren!
Kram Anna
Dillen och Bostongurkan gör den extra somrig i smaken!
Bara att den kommer från Emils Mariannelund, gör att jag vill göra den! dessutom låter den ju supergod.
Kram Malin
Men eller hur?! Så somrigt ju! 🙂
Åhhh tackar tackar ska testa det receptet gahhh vad gott kramar Sofia
Vad kul! Hoppas du gillar det!
Jag tror dig! Brukar göra en liknande med bostongurka, äpple och purjolök. Blir så underbara smaker!
Visst blir det?! Kan tänka mig att det blir supergott med purjolök också!
Jag gör nästan ev exakt variant (men så heter jag ju Anette i andra namn också). Dill har jag däremot inte i men det ska jag testa nästa gång.
Haha! Ja, det blir lite extra somrigt med dillen tycker jag.
Kan man förbereda dagen före?
Det tror jag absolut!
Hej! Ville bara fråga, vilket typ äpple? Grön och sur eller röd och söt?
Hej! Jag har för mig att Anette brukar ha det gröna, krispiga Granny Smith-äpplet, så jag kör också alltid på det. 🙂 Den sorten håller sig fin också i en sallad, och blir inte mosig som ett mjöligare äpple kan bli.
Denna gjorde jag förra året, och nu hör vi den i år igen! En succé! Tack för gott recept kompis och trevlig midsommar till dig och familjen 😘
Vad roligt! 🙂 Hoppas att ni också får en fin midsommar! Stor kram! 🙂
Tack för ett underbart recept 😀 har gjort den flera ggr och den är ljuvlig 😀
Vad kul att du gillar receptet! Ska hälsa Anette det. Tycker också att den potatissalladen är toppen! 🙂