Anettes potatissallad med äpple och Bostongurka
Att det kommer ätas potatissallad på midsommar känns lika säkert som att det kan bli ostadigt väder!
Den godaste potatissallad jag har smakat är den som min bonussvärmor Anette gör. Hemligheten bakom de goda smakerna i den är tärnat äpple, Bostongurka, dijonsenap, dill och rödlök. Och så potatis såklart, och crème fraiche. I hennes originalrecept från 70-talet är det vispad grädde i, men grädden har på senare årtionden fått se sig utbytt mot det lite mer tåliga alternativet crème fraiche.
Varje gång jag serverar den här potatissalladen är det någon som ber att få receptet, och den är en etablerad favorit hos många i vänskapskretsen sedan länge. Ett mycket gott betyg!
Den går jättebra att förbereda dagen innan. Skulle den upplevas lite ”stabbig” efter någon dag eller två så är det bara att hälla i en liten skvätt grädde och röra runt, så blir den krämig igen. Använd en fast potatissort eller färskpotatis, men inte en mjölig sort. Äpplet får gärna vara av sorten Granny Smith för krispigheten.
Skriv utAnettes potatissallad med äpple och Bostongurka
Den godaste potatissallad jag smakat! Smaker från dill, äpple, Bostongurka och dijonsenap är hemligheten bakom denna storfavorit!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 30 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 8–10 medelstora potatisar
- 1 äpple skuret i små tärningar
- 1 rödlök
- 0,5 dl majonnäs
- 3 dl creme fraiche
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk bostongurka
- 1 knippe dill
- salt & peppar
Instruktioner
Skala och koka potatisen, låt den svalna och skär den sedan i tärningar.
Skala äpplet och skär det i små tärningar, och hacka löken.
Rör samman potatis, lök och äpple i en stor skål med en slev.
Rör ihop majonnäs, creme fraiche, senap och bostongurka i en annan, mindre skål.
Klipp ner dillen och salta och peppra i creme fraiche-röran, och rör sedan ner röran i den stora skålen med potatis. Blanda samman allt med en stor slev till en potatissallad.
Behövs det mer inspiration till midsommarmaten? I så fall rekommenderar jag vit sangria till välkomstdrink som räcker till många, Olofs båda sillsorter och pavlovatårta med säsongens bär.
Med potatissallader är det intressant, alla har sin favorit som går långt tillbaks.
Själva gör vi min svärmors recept som vi tycker om mycket. Härligt med traditioner! 🙂
Visst är det så!
Låter gott nu till sommaren!
Kram Anna
Dillen och Bostongurkan gör den extra somrig i smaken!
Bara att den kommer från Emils Mariannelund, gör att jag vill göra den! dessutom låter den ju supergod.
Kram Malin
Men eller hur?! Så somrigt ju! 🙂
★★★★★
Åhhh tackar tackar ska testa det receptet gahhh vad gott kramar Sofia
Vad kul! Hoppas du gillar det!
Jag tror dig! Brukar göra en liknande med bostongurka, äpple och purjolök. Blir så underbara smaker!
Visst blir det?! Kan tänka mig att det blir supergott med purjolök också!
Jag gör nästan ev exakt variant (men så heter jag ju Anette i andra namn också). Dill har jag däremot inte i men det ska jag testa nästa gång.
Haha! Ja, det blir lite extra somrigt med dillen tycker jag.
Kan man förbereda dagen före?
Det tror jag absolut!
Hej! Ville bara fråga, vilket typ äpple? Grön och sur eller röd och söt?
Hej! Jag har för mig att Anette brukar ha det gröna, krispiga Granny Smith-äpplet, så jag kör också alltid på det. 🙂 Den sorten håller sig fin också i en sallad, och blir inte mosig som ett mjöligare äpple kan bli.
Denna gjorde jag förra året, och nu hör vi den i år igen! En succé! Tack för gott recept kompis och trevlig midsommar till dig och familjen 😘
Vad roligt! 🙂 Hoppas att ni också får en fin midsommar! Stor kram! 🙂
Tack för ett underbart recept 😀 har gjort den flera ggr och den är ljuvlig 😀
Vad kul att du gillar receptet! Ska hälsa Anette det. Tycker också att den potatissalladen är toppen! 🙂