Bröd

Tessans kräftbröd

Kräftbröd

Det här kräftbrödet med dill i kan vara ett av de godaste bröd jag har smakat! Varje år har vi turen att bli hembjudna på kräftskiva hos våra vänner, och sedan Tessan och hennes familj flyttade in i huset bredvid dem har de också varit med, och Tessan har haft med sig det här brödet som jag har ätit orimliga mängder av varje år. Nu sist åt jag sex stora bitar av det. Men det är ju så gott! Och så dillen, som gör så mycket för den där härliga, svenska augustismaken på brödet.

Jag har fått receptet av Tessan och återger det här nedan, men hon är helt klart lite mer hardcore än mig när hon bakar. Hon bakar i en stor maskin på en liter degvätska vilket inte får plats i min Kitchen Aid, därför har jag skrivit inom parentes hur mycket som är lämpligt att ha i ifall du som jag bara får plats med halva degen i din bakmaskin.

Tessan menar att hennes sätt att göra det här brödet strider mot alla klassiska principer; istället för att hälla i ingredienserna och röra om efterhand så öser hon ner allting utan att blanda, kör igång bakmaskinen och låter den gå i en kvart. Eftersom hon har drivit värdshus och jobbar med matlagning så tjafsar jag inte utan gör som hon säger. (Inte för att jag brukar tjafsa med folk om deras recept, men när Tessan pratar om glutentrådar och brödbak så inser man att hon är ett proffs.) Och det funkar jättebra, degen blir perfekt. Och ifall man föredrar att göra degen på klassiskt vis och hälla i lite i taget så går det också bra, för jag har provat det med.

Det här brödet ska knådas så lite som möjligt, och istället för mjöl använder Tessan olja vid utbakningen. Om man tar bort dillen är detta hennes vardagsrecept på bröd som hon alltid gör och formar frallor av, och jag har testat det till det också, och det är verkligen ett hyvens recept. I så fall rekommenderar jag 16 frallor på en halv liter degvätska.

Skriv ut

Tessans kräftbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fantastiskt gott bröd med smak av dill format som en kräfta. Perfekt att ta med sig till kräftskivan! Dillen kan även uteslutas och brödet kan bakas ut till frallor.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 40 min + jästid
 • Total tid: cirka 2 timmar
 • Antal portioner: 2 stora kräftbröd 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 pkt jäst á 50 g (0,5 pkt/25 g)
 • 1500 gram mjöl (750 g/cirka 13 dl)
 • 3 msk rapsolja (2 msk)
 • 2 msk honung (1 msk)
 • 1 liter ljummet vatten (5 dl)
 • 1 pkt fryst, hackad dill á 40 gram (0,5 pkt/20 g)
 • 2 tsk salt (1,5 tsk)

Till utbakning:

 • en skvätt olja till utbakning
 • 2 st russin per kräftbröd
 • flingsalt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och häll i alla övriga ingredienser utom saltet. (Tessan hälsar att man väntar med det för att inte sabba glutentrådarna i brödet.) Blanda om du vill medan du rör ner ingredienserna, men det är inte nödvändigt.

Kör i bakmaskin i 14 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör en minut till. Strö lite mjöl ovanpå degen, och sätt sedan plastfolie över bunken istället för en bakhandduk. Låt jäsa i cirka en timme tills degen är minst dubbelt så stor.

Olja in bakbordet lite och stjälp ut degen. Undvik att knåda den, utan skär istället degen i bitar som du med hjälp av lätt inoljade händer ”kramar” till den formen du vill ha. Gör du degen på en liter degvätska blir det två kräftbröd, annars blir det ett.

Gör du kräftbrödet (och inte vanliga frallor) så delar du enklast degen i två delar om du gör på en liter degvätska för att det ska bli två kräftbröd, och sedan återigen i hälften för att låta ena halvan bli kräftans kropp och den andra blir kräftans armar.

Börja med den halvan av degen som ska bli kräftans kropp, och dela upp i 5-6 bitar. Forma direkt på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Börja med huvudet, gör 3-4 ”kroppbitar” och sedan en stjärt. 

Dela degbiten som ska utgöra armarna i 8 lika stora delar, och låt varje arm bli 4 bitar. Tryck in bitarna längst fram lite i mitten så att de påminner om klor. Tryck in 2 russin i huvudbiten längst fram som ögon. Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla kräftbrödet med lite vatten och strö över lite flingsalt. Grädda kräftbrödet i mitten av ugnen på 250 C i cirka 9-14 min beroende på ugn. Spraya gärna in lite vatten i ugnen med en sprayflaska precis innan du sätter in brödet. Pensla brödet med lite vatten efter att du tagit ut det ur ugnen. 

Ett annat superklassiskt bröd som också gör sig bra på kräftskivan är vitt bröd som limpa.

2 september, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration