Skriv ut

Tessans kräftbröd

Kräftbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Fantastiskt gott bröd med smak av dill format som en kräfta. Perfekt att ta med sig till kräftskivan! Dillen kan även uteslutas och brödet kan bakas ut till frallor.

Scale

Ingredienser

Till utbakning:

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och häll i alla övriga ingredienser utom saltet. (Tessan hälsar att man väntar med det för att inte sabba glutentrådarna i brödet.) Blanda om du vill medan du rör ner ingredienserna, men det är inte nödvändigt.

Kör i bakmaskin i 14 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör en minut till. Strö lite mjöl ovanpå degen, och sätt sedan plastfolie över bunken istället för en bakhandduk. Låt jäsa i cirka en timme tills degen är minst dubbelt så stor.

Olja in bakbordet lite och stjälp ut degen. Undvik att knåda den, utan skär istället degen i bitar som du med hjälp av lätt inoljade händer “kramar” till den formen du vill ha. Gör du degen på en liter degvätska blir det två kräftbröd, annars blir det ett.

Gör du kräftbrödet (och inte vanliga frallor) så delar du enklast degen i två delar om du gör på en liter degvätska för att det ska bli två kräftbröd, och sedan återigen i hälften för att låta ena halvan bli kräftans kropp och den andra blir kräftans armar.

Börja med den halvan av degen som ska bli kräftans kropp, och dela upp i 5-6 bitar. Forma direkt på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Börja med huvudet, gör 3-4 “kroppbitar” och sedan en stjärt. 

Dela degbiten som ska utgöra armarna i 8 lika stora delar, och låt varje arm bli 4 bitar. Tryck in bitarna längst fram lite i mitten så att de påminner om klor. Tryck in 2 russin i huvudbiten längst fram som ögon. Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla kräftbrödet med lite vatten och strö över lite flingsalt. Grädda kräftbrödet i mitten av ugnen på 250 C i cirka 9-14 min beroende på ugn. Spraya gärna in lite vatten i ugnen med en sprayflaska precis innan du sätter in brödet. Pensla brödet med lite vatten efter att du tagit ut det ur ugnen.