Bröd

Vitt bröd som limpa

Klassiskt vitt bröd som limpa

Lediga vinterdagar är perfekta för brödbak! Surdegsbröd och långjästa hipsterlimpor i all ära, men får jag välja tar jag helst en skiva av det vita brödet som mormor brukade baka som limpa. Min syster och jag älskade när hon bakade det brödet, och att få äta det när det var nybakat och rykande färskt var det bästa av allt. Vi tog alltid lite mer smör än vad vi egentligen fick. Men det smälte ju så fort, och bildade små öar på brödskivorna som blev extra goda och saftiga.

Det här är inget långjäst eller svårt bröd som kräver en bakmaskin, det är ett klassiskt, hederligt vitt matbröd där man gör sig en vanlig deg på ett paket jäst, låter den jäsa i 40 minuter, bakar ut den till två limpor på en plåt, låter dem jäsa i ytterligare 30 min, och sedan gräddar man dem i ungefär 25 minuter. Därefter är det fritt fram att skära mjuka skivor och låta smöret få bilda en hel skärgård om man så vill. Till och med mina kräsna små barn älskar det här brödet.

Att kombinera vanligt vetemjöl med vetemjöl special är inget måste och inget som mormor gjorde, men själv gillar jag den extra luftigheten i brödet man får av det.

Skriv ut

Vitt bröd som limpa

Vitt bröd som limpa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,33 av 9 recensioner

Loading…

Klassiskt vitt matbröd som utgår från mormors recept och som blir två ljuvligt goda limpor som älskas av både barn och vuxna.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 1 timme och 45 min
  • Antal portioner: 2 limpor 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja (solrosolja och matolja funkar också)
  • 1 msk honung
  • 7 dl vetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.

Tillsätt salt, rapsolja och honung, och sedan mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, antingen för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin om du har en sådan.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

Baka ut degen på mjölat bakbord till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Grädde limporna i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills de har fått fin färg.

20 Kommentar

  1. Anonym

    25 maj, 2011 at 8:49 e m

    MMMmmmmmmm, var det detta goda bröd du bjöd tjejgänget på. kram Marija

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:18 e m

      Det var det! 🙂 Ett riktigt klassikerbröd!

  2. Sofia

    26 maj, 2011 at 6:52 f m

    Kan inte annat än hålla med! kram Sofia vacker bild

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:18 e m

      Visst är det gott med nybakat? Tack Sofia! 🙂

  3. Matarkivet

    26 maj, 2011 at 9:16 f m

    Jag vet en annan som också kan äta mängder av nybakat bröd. Varmt med gott smör och ost på… Underbart!

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:19 e m

      Hehe, ja, man kan ju äta oförskämda mängder. Vilket jag också gör…

  4. Sannas Goda

    26 maj, 2011 at 2:33 e m

    ja, de är inte mycket som slår nybakat bröd!

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:19 e m

      Verkligen inte! 🙂

  5. Cupcakesfluffan

    26 maj, 2011 at 7:21 e m

    Nybakat bröd är så gott 🙂

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:19 e m

      Håller med dig fullständigt!

  6. Karins Kök

    28 maj, 2011 at 9:06 f m

    Mmmm… nybakt bröd är sååå gott!

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:19 e m

      Visst är det? Bland det allra bästa! 🙂

  7. frida

    31 maj, 2011 at 3:14 e m

    jag bakade det här brödet igår, det blev en strålande succé här hemma! när jag bakade ut limporna tänkte jag "det här blir väldigt små limpor", men satan vad de jäste sedan!
    tack för receptet, det här ska jag göra igen 😀

    1. Helena

      6 januari, 2020 at 8:20 e m

      Vad roligt Frida! Ja, de ser rätt så oansenliga ut när man lagt dem på plåten precis, men när man tar ut dem ur ugnen sen är de riktigt rejäla!

  8. Lena

    6 januari, 2020 at 11:09 e m

    Hej! Vill bara tacka för de fina recepten på nyårsmeny! Förrättssoppan var så god, den blev väldigt uppskattad och huvudrätten helt outstanding,så skönt att dessutom kunna förbereda såpass mycket! Men….efterrätten vågade jag mig inte på….våra gäster skulle blivit oerhört besvikna om de inte fick den numera traditionella tårtan med marängbotten och salt kolasås som du lämnat recept på för några år sedan,så den fick det bli!
    Tusen tack för alla fina recept du inspirerar mig med och ett riktigt Gott Nytt År till dig och familjen.
    Varma hälsningar! Lena

    1. Helena

      7 januari, 2020 at 9:19 f m

      Hej Lena! Tusen tack för din kommentar, vad glad jag blir! Vad roligt att alla recepten på nyårsafton kom från bloggen! 🙂 Själv lagade jag också oxfilén, men mina kompisar stod för förrätt och efterrätt. Du får testa pannacottan någon lördagkväll istället. 😉 Många kramar, och god fortsättning på det nya året!

  9. Marija

    7 januari, 2020 at 6:16 f m

    Detta måste testas, påminner om det bröd min mamma alltid bakade när jag var yngre.

    1. Helena

      7 januari, 2020 at 9:20 f m

      Det kan jag tänka mig! Brukade inte du ha socker på det, eller är det något jag drömt? Kan tänka mig att du åt kanterna i alla fall! 🙂 Stor kram!

  10. Marija

    8 januari, 2020 at 4:59 e m

    Jovisst, alldeles riktigt! När jag var liten fick jag kanten rykande varm med strösocker som smälte in i brödet. Nyttigt njaaa men ack så ljuvligt när man var liten. Ja, skulle nog smaka bra nu också men har faktiskt inte provat på äldre dar. Kram

    1. Helena

      8 januari, 2020 at 8:47 e m

      Låter underbart! Du får baka det och prova! 🙂

Lämna en kommentar