Drinkar

Chilidrink med mynta och grapefrukt

Chilidrink med mynta

Äntligen har det blivit dags för en drink med chili! Jag har velat göra en egen variant av chilidrink ända sedan jag drack en liknande på en restaurang för ett par år sedan. Jag minns att hettan från chilin var alldeles perfekt; inte för stark, men ändå kännbar med ett tydligt ”bett”.

Drinken är baserad på grapefrukt som bas och med lime, sockerlag och vodka. Det är alltså ingen rom eller gin som är med och slåss om smakerna här, utan det hålls neutralt med vodkan för att de andra smakerna ska få komma fram desto mer. (Men har man bara gin eller rom hemma går det säkert finfint det med.) Chilidrinken toppas med lite ginger beer, eller ingefärsöl som det heter på svenska. Det finns i vanliga mataffären och är alkoholfritt, oftast står det ginger beer eller Ginger Joe på flaskan. Det smakar inte öl över huvud taget, utan kan bäst beskrivas som en läsk som smakar ingefära.

Den saltsockrade kanten gör halva drinken, så missa inte den! Man bara mortlar lika mängder flingsalt och socker ihop med några myntablad. Det är snabbt gjort, men kanten gör drinken extra frisk och fräsch och möter upp chilin riktigt bra! Och så är det alltid gott med något som är lite salt, men inte för salt, därför är det både socker och salt i.

Den här chilidrinken gör sig också perfekt som alkoholfri drink, för chilin ger den lite sting trots att drinken inte har alkohol i sig.

Om chilin – grön peppar vs jalapeño:

Och chilin då? Här har jag testat olika varianter, för det kan vara bra att känna till skillnaden mellan jalapeñohettan och den vanliga gröna chilin. Längst fram till vänster på bilden ligger den lite mörkgrönare, bulligare jalapeñon som klassas som mediumstark, och till höger ligger den sortens gröna chili som kallas för spansk peppar som är åt det mildare hållet.

Första gången jag gjorde drinken här hemma fick Olof vänta en halvtimme med att smaka sin, för han glömde att handla ingredienser till kvällens fredagstacos och fick åka tillbaka till mataffären inte bara en utan två gånger. Jag tyckte inte att min egen drink smakade så mycket chili, men Olofs drink som stått en halvtimme däremot hade precis rätt mängd hetta. Så använder man den gröna, spanska pepparn är min rekommendation att låta några skivor chili ligga och dra i shakern en halvtimme i kylen ihop med alla ingredienser (utom ingefärsölen eftersom den är kolsyrad) innan drinken skakas ihop och toppas.

Men ibland vill man ju att saker ska gå lite snabbare, så jag har även testat med jalapeño. Den ger hetta direkt och behöver inte stå och dra. Vi har gjort dem samtidigt för att kunna jämföra, en med jalapeño som serverats direkt och en med grön spansk peppar som fått stå och dra en halvtimme, och då skulle jag säga att de smakar precis lika starkt. Kanske att den med jalapeno ändå kan vara stråket starkare. Så vet ni. Ibland kanske bara ena sortens chili finns i affären.

Jag vet att jag skriver ”det här är min nya favoritdrink” nästan varje gång när jag lägger ut ett nytt drinkrecept, men det är också sant varje gång! Och den här drinken med chili och mynta med precis lagom mängd hetta och bett är inget undantag, den är utan tvekan min nya favoritdrink just nu!

Skriv ut

Chilidrink med mynta och grapefrukt

Fantastiskt god chilidrink med grapefrukt och mynta med en frostad kant med salt myntasocker. Hettan från chilin balanseras upp av myntan.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • 8 cl sockerlag
 • 3 cl pressad lime (ca 1 stor lime)
 • 10 cl pressad, röd grapefrukt (ca 1 liten grapefrukt)
 • 10 cl vodka
 • ca 11,5 dl Ginger beer (finns i mataffären)
 • 6 skivor grön chilipeppar alt. jalapeño
 • isbitar till shakern

Till glasens kant:

 • 1 msk flingsalt
 • 1 msk socker
 • ca 35 myntablad

Till servering:

 • is
 • 2 myntakvistar

Instruktioner

Börja med att koka upp lika delar socker och vatten till en sockerlag. Här räcker det att koka 1 dl socker med 1 dl vatten för att få ihop till två drinkar. Låt svalna (om du har tid). 

Till glasens kant – mortla flingsalt och socker med myntablad tills det blir grönt och häll sedan ut det på ett litet fat.

Mät upp 8 cl sockerlag och häll ner i en drinkshaker. Låt det lilla som blir över av sockerlagen ligga kvar i kastrullen och doppa glasens kant först i kastrullen och sedan i myntasockret på tallriken för att få till de frostade kanterna.

Pressa lime och grapefrukt på saft och häll i en drinkshaker. Tillsätt vodka och avsvalnad sockerlag. 

Om du använder grön, spansk peppar som är lite mildare kan du ställa in shakern i kylen en halvtimme med 2 skivor chili, men om du använder den lite starkare jalapeñon kan du lägga två skivor i shakern och skaka ihop drinken direkt ihop med isbitar så att den blir kall.

Garnera varje glass med isbitar, en myntakvist och två chiliskivor var, och fördela innehållet från shakern i de två glasen. Toppa upp med ginger beer efter smak och tycke.

27 januari, 2023

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration