Frukost

Göra egen granola

Egen granola kardemumma

Så här års tycker jag om att göra egen granola. Det lockar inte lika mycket på sommaren att stå i köket och ugnsrosta granola, men på hösten och vintern tycker jag det är extra mysigt när dofterna av kanel och de nymortlade kardemummakärnorna sprider sig i köket. I december brukar jag dessutom ha i pepparkakskryddor i granolan för att få den extra julig. Passar prima till vaniljyoghurt! Här hittar ni recept på pepparkaksgranola.

Men – det här receptet nedan kan ses som ett grundrecept på klassisk granola. Sedan är det bara att lägga till eller dra ifrån som ni önskar. Russinen kan till exempel bytas ut mot tranbär, och kanelen och kardemumman kan bytas ut mot färdiga pepparkakskryddor.

Skriv ut

Egen granola

Egen-granola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,67 av 3 recensioner

Loading...

Egen, hemgjord granola kan varieras i oändlighet, och har betydligt bättre innehåll än de motsvarigheter man köper i affären.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 1 plåt 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 msk kanel, mald
  • 1,5 dl hackade, blandade nötter
  • 0,75 dl pumpakärnor
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 4 dl rågflingor
  • 7 dl havregryn
  • 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl solrosolja
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1,5 dl russin

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Mortla kardemummakärnorna och lägg dem i en bunke ihop med kanelen.

Grovhacka och häll ner nötterna och tillsätt pumpakärnor, solroskärnor (har du bara en sort hemma, ta dubbelt av den) rågflingor och havregryn.

Smörj en långpanna med olja (alternativt klä den med bakplåtspapper) och bred ut blandningen däri.

Blanda ihop vatten, solrosolja och lönnsirap, och ringla över grynen. Krama in vätskan med händerna. Det gör inget om det bildas klumpar, det ger bara extra crunch.

Sätt in formen i mitten av ugnen i 30 minuter. Rör om i granolan var tionde minut.

Blanda i russinen när müslin svalnat, och förvara i lufttät burk.

2 Kommentar

  1. Tina

    4 augusti, 2019 at 5:54 e m

    När jag gör denna goda granola har jag den inne i ugnen närmare en timme för att den ska hinna torka. Om det blivit för stora klumpar måste man dela dem; annars är de inte torra innan resten av granolan är torr och lagom rostad. I övrigt ett utmärkt recept!

    1. Helena

      4 augusti, 2019 at 8:04 e m

      Hej Tina! Vad roligt att du gillar granolan! 🙂 Det kan ju variera lite från ugn till ugn, och när jag tänker efter brukar jag nog faktiskt dela upp de allra största klumparna, men låta de mindre klumparna vara kvar. Jag upplever att den torkar till väldigt bra under tiden den svalnar på plåten sedan. 🙂

Lämna en kommentar