Frukost Mellanmål

Göra egen granola

Granola musli

Så här års tycker jag om att göra egen granola. Eller ja, mest tycker jag om att äta den. Men det förutsätter ju att jag rasslar ur mig den också.

Det lockar inte lika mycket på sommaren att stå i köket och ugnsrosta granola, men på hösten och vintern är det ändå ganska mysigt när dofterna av kanel och de nymortlade kardemummakärnorna sprider sig i köket. (Och så känner man sig väldigt duktig också.)

I december brukar jag dessutom ha i pepparkakskryddor i granolan för att få den extra julig. Passar prima till vaniljyoghurt! 

Vad är skillnaden mellan müsli och granola?

Men vad är då skillnaden på vanlig, hederlig müsli och granola kanske ni undrar? Förr stod det mest musli på paketen, och nu står det granola på de flesta sorterna.

Ingredienslistan för müsli är nästan samma som den för granola, men en granola har rostats i ugnen. En müsli har bara rörts ihop au naturell.

Granolan är också lite crunchig, och det blir den av att man blandar samman lite olja, honung och vatten och häller över ingredienserna innan man skjutsar in dem på en plåt i ugnen, och kramar in vätskan med händerna i havregryna, fröna och vad man nu har i sin granola. 

Jag har i lönnsirap också, men man kan ta honung istället om man vill. Eller bara skippa sötningen om man föredrar det. 

Använd det du har hemma!

Receptet nedan kan ses som ett grundrecept på klassisk granola. Sedan är det bara att lägga till eller dra ifrån som ni önskar, receptet är väldigt förlåtande.

Har man inga rågflingor kan man ersätta dem med havregryn, och likaså behöver man inte ha både och av solroskärnor och pumpakärnor.

Russinen kan till exempel bytas ut mot tranbär, och kanelen och kardemumman kan bytas ut mot färdiga pepparkakskryddor.

Grekisk yoghurt med jordgubbar, mynta, rivet limeskal, honung och granola

Är det säsong för jordgubbar tycker jag om att äta granolan med det, och med turkisk yoghurt, rivet limeskal, strimlade myntablad och lite honung. Perfekt till frukost eller mellanmål, här hittar du mer om det!

Skriv ut

Egen granola

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Egen, hemgjord granola kan varieras i oändlighet, och har betydligt bättre innehåll än de motsvarigheter man köper i affären.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 1 plåt 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 msk kanel, mald
  • 1,5 dl hackade, blandade nötter
  • 0,75 dl pumpakärnor
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 4 dl rågflingor
  • 7 dl havregryn
  • 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl solrosolja
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1,5 dl russin

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Mortla kardemummakärnorna och lägg dem i en bunke ihop med kanelen.

Grovhacka och häll ner nötterna och tillsätt pumpakärnor, solroskärnor, rågflingor och havregryn.

Smörj en långpanna med olja (alternativt klä den med bakplåtspapper) och bre ut blandningen däri.

Blanda ihop vatten, solrosolja och lönnsirap, och ringla över grynen. Krama in vätskan med händerna. Det gör inget om det bildas klumpar, det ger bara extra crunch.

Sätt in formen i mitten av ugnen i 30 minuter. Rör om i granolan var tionde minut.

Blanda i russinen när müslin svalnat, och förvara i lufttät burk.

Chiapudding med lime och vanilj

Att toppa en chiapudding med granola är också gott! Här hittar du ett gott och enkelt recept på chiapudding.

30 januari, 2023

2 kommentarer

  1. När jag gör denna goda granola har jag den inne i ugnen närmare en timme för att den ska hinna torka. Om det blivit för stora klumpar måste man dela dem; annars är de inte torra innan resten av granolan är torr och lagom rostad. I övrigt ett utmärkt recept!

    1. Hej Tina! Vad roligt att du gillar granolan! 🙂 Det kan ju variera lite från ugn till ugn, och när jag tänker efter brukar jag nog faktiskt dela upp de allra största klumparna, men låta de mindre klumparna vara kvar. Jag upplever att den torkar till väldigt bra under tiden den svalnar på plåten sedan. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration