Bröd

Nattjästa havrefrallor

Nattjästa havrefrallor

Nattjäst bröd är helgfrukostens räddning! Förutsatt att man kommit på det kvällen innan, vill säga. Men gör man det kan man känna sig väldigt nöjd morgonen därpå när man bara kan daska ut frallor på plåt av sin nattjästa deg och gotta sig med sitt nybakta, hemgjorda bröd.

Det finns flera recept på nattjäst bröd här på bloggen som jag vet att många uppskattar, och det är fritt fram att experimentera vilt med dem. Grundpelarna är ju lite jäst, vatten, honung och mjöl. Testa gärna att blanda olika mjölsorter i degen och att ha på lite topping i form av t ex solrosfrön eller vallmofrön på bröden innan du kör in dem i ugnen.

På sistone har jag börjat göra nattjästa havrefrallor där en tredjedel av degvätskan är mjölk och där jag byter ut 1 dl av mjölet mot 1 dl havregryn, och även strör havregryn ovanpå frallorna som garnering. Det blir hur gott som helst! Lite fylligare och sötare än en del andra brödrecept, men på helgen vill man ju gärna lyxa till det.

Eftersom det är mjölk i degen låter jag den kalljäsa i kylen över natten. Men den får stå framme på köksbänken någon timme så att den kommer igång lite innan jag ställer in den. På morgonen när det är dags att baka ut frallorna skopar jag upp degklickar med sked och släpper ner på en bakplåtpappersklädd plåt, så slipper man torka av en kladdig köksbänk sedan. Funkar hur bra som helst! Jag brukar göra 7 st frallor av den här degen, då tycker jag de blir lagom stora.

Andra favoriter bland nattjäst bröd

När vi ändå är igång, ska vi ta oss en titt på tre andra superpopulära recept på nattjäst bröd?

Nattjästa frukostfrallor

Det här receptet på nattjästa frukostfrallor toppas med solrosfrön och har lite grahamsmjöl i degen…

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

…medan det här brödet görs med lite vetekli och brukar gå under namnet fusksurdegsbröd.

Superenkelt nattjäst bröd

Det här brödet påminner ganska mycket om de nattjästa havrefrallorna i smaken, men är extra smidigt eftersom det görs i en form.

Skriv ut

Nattjästa havrefrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lyxiga havrefrallor med honung och mjölk i smeten som du rör ihop kvällen innan, jäser i kylen och klickar ut på plåt morgonen därpå. Inget kladd!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 7 st frallor 1x

Ingredienser

Scale
 • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
 • 2 dl fingervarmt vatten
 • 1 dl mjölk
 • 1,5 tsk salt
 • 1 msk flytande honung
 • 1 msk neutral olja
 • 1 dl havregryn + 0,5 dl extra till topping morgonen därpå
 • 4,5 dl vetemjöl

Instruktioner

Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt sedan fingervarmt vatten och mjölk.

Rör i salt, honung, olja, havregryn och mjöl. Degen ska vara ganska kletig och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev.

Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i ca en halvtimme till en timme innan du stoppar in den i kylen så att jäsningen får en liten extra skjuts av rumstemperaturen. Låt stå i kylen över natten.

På morgonen – sätt ugnen på 250C. Skopa upp 7 rejäla skedar med deg, en för varje fralla, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Det gör inget om du behöver kladda runt lite mellan klickarna för att få dem lika stora, det blir finemang ändå.

Pensla ytan på degklickarna med lite ljummet vatten (det blir mest att man får dutta på vattnet eftersom degytan är ganska kletig) och strö sedan över lite havregryn ovanpå varje degklick. Grädda havrefrallorna i mitten av ugnen i ca 14-15 min tills de har fått fin färg.

20 april, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration