Sponsrat inlägg

Vårhelg i Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Scilla vid Kalmar Slott

Förra helgen hade mamma, syrran och jag en riktig vårhelg i Kalmar! Scillan blommade utanför Kalmar slott och vi passade på att ha en mor- och dotterdag tillsammans och spana in stadens utbud just nu.

Monet utställning

Monetutställningen på Kalmar Slott har ju nyligen haft premiär, och eftersom mamma och syrran är väldigt konstintresserade och målar själva (fantastiskt bra dessutom) lät vi dagen gå till stor del i konstens tecken.

Monet & Friends alive Kalmar slott

Det är inte bilder från enbart Monet, utan utställningen heter Monet & Friends Alive vilket är ett väldigt passande namn på utställningen. Här kommer verkligen målningarna till liv på jättestora skärmar runt omkring en, till och med på golvet, och verk från olika målare under impressionismens period visas ihop med konstrelaterade citat från målarna till tonerna av klassisk musik. Det är verkligen effektfullt, och lika mycket av en häftig helhetsupplevelse oavsett om man är barn eller vuxen.

Selfiespot Monet utställning

Selfie spot! I utställningen finns det en plats där man kan ta bild på sig själv på Monets bro. Det var vi ju tvungna att testa!

Monets bro stadsparken Kalmar

Visste ni att vi har en liten Monets bro i stadsparken också, utanför Kalmar slott? Har man varit på den ena bron måste man ju gå på den andra, det är sen gammalt. På den här Monet-inspirerade bron är det många som fått sina bröllops- och skolbalsbilder fotade kan jag lova, och jag är en av dem.

Vårplantering stadsparken Kalmar

Vi gick en tur genom stadsparken och spanade in de fina vårplanteringarna som gjordes så sent som häromveckan. Ranunkler i alla möjliga färger blommar just nu i rabatter med böljande former. När vårplanteringen i parken är gjord vet man att det är vår på riktigt!

Gran caffé Ernesto

Både syrran och jag är i stort sett alltid hungriga, så vi röstade för en tidig lunch på Ernestos nya ställe Gran Caffé Ernesto som ligger mitt i stan. Mamma var inte svårövertalad.

Ernesto pasta

Här finns det flera olika sorters pasta att välja på som dagens rätt, och inredningen andas italiensk bar med röda skinnsoffor och mycket marmor.

Ernesto Kalmar lunch

Jag tog en carbonara, såklart. Och vet ni vad det allra bästa är? Att det ingår en kula italiensk gelato när man äter en dagens lunch. Tiramisú-glassen rekommenderas varmt!

Galleri Johan Persson

Eftersom vi hade konst som dagens tema gick vi sedan till ett lokalt galleri. För Monet och hans vänner i all ära, men i min familj har vi alla haft samma favoritkonstnär i många år, och det är Johan Persson.

Johan Persson akvarell

Galleri Johan Persson som Johan driver tillsammans med sin fru Cecilia ligger precis nedanför Slottshotellet i Kalmar, och här kan man se ett stort urval av hans tavlor från Kalmar och Öland där han har bott och verkat i många år, men även från Stockholm från den tiden då de hade galleri i Gamla Stan. Johan gick på Capellagården i Vickleby och skulle egentligen bli möbelsnickare, men väl där blev han mer och mer intresserad av att måla istället.

Johan Persson konst Kalmar

Har man tillbringat mycket tid kring Kalmar och Öland känner man igen platserna på många av hans målningar eftersom han alltid målar motiv från där han bor. Jag tror vi är väldigt många som kan relatera till att se solen gå upp över Kalmars centralstation, men få kan fånga det i en målning så vackert som Johan Persson. Mamma passade på att prata målartekniker, papperskvaliteter och färg med Johan.

Holmgrens Kalmar

Ingen heldag på stan utan fika! Vi gick till Holmgrens Konditori som är ett av våra favoritcaféer. Holmgrens är över 150 år gammalt, och i delar av kondiset finns den gamla inredningen kvar. Här finns också mycket glutenfritt och mjölkfritt fika för den som är på jakt efter det.

Fika Kalmar Holmgrens

Sofforna är mjuka och bekväma, och får man ett fönsterbord kan man sitta länge och spana på folk som går förbi över Kaggensgatans kullerstenar.

Holmgrens café Kalmar

En riktigt härlig dag med fika, konst och mat! Men det är bästa av allt är såklart att göra något tillsammans bara vi tre – mamma, syrran och jag.

23 april, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration