Andra Café och fika

Fika på Kullzénska

I helgen som var hade vi finbesök av Mary och hennes fästman Magnus. Vi hade en lugn och skön helg med mycket fika, god mat, babblande i mun på varandra (vilket främst Mary och jag stod för) och öldrickande (vilket herrarna ansvarade för).

Långa Ölandsturer med natursköna vyer, besök hos gårdsbutiker och loppisar får dock vänta till nästa gång de kommer. Första helgen i mars är helt enkelt inte så mycket att hänga i granen rent vädermässigt, inte någonstans i Sverige, och synnerligen inte på Öland, där naturen är brunbeige och loppisarna stängda för säsongen. Så i lördags begav vi oss in till Kalmar och tog en fika på det klassiska gamla fiket Kullzénska.

Jag tror att varenda Kalmar- och Ölandsinföding har fikat på Kullzénska, det är Kalmars mest välkända och klassiska café, som har funnits så länge jag kan minnas. När jag var liten och det var en stor grej att få åka in till stan och handla julklappar fikade vi alltid här, och det var lika spännande varje gång. När jag blev student var jag här var och varannan vecka och drack litervis med té och åt paj med vaniljglass. Och nu när jag är …eh…vuxen? (allting är ju relativt) blir det en och annan lördagsfika någon gång ibland, men inte alls lika ofta som förr.

Det kanske inte för kaffet man går hit, för där finns det lite att önska, utan för den tidsenliga, charmiga miljön med antika möbler, knarriga golv och goda pajer. Huset är från 1800-talet och har två antikvariat på nedervåningen, och café på övervåningen som är uppdelat i flera mysiga små rum.

Har du vägarna förbi Kalmar och aldrig har varit här och fikat, rekommenderas stället varmt. Nog är våren på väg alltid, men än finns det gott om tid kvar till att sitta inne och kura med en semla och en kopp rykande varmt té. 

6 mars, 2014

8 kommentarer

  1. Ja, Kullzénska är alltid mysigt. De brukar ha mycket gott fika och även goda matiga mackor att välja på, men kaffet har alltid varit lite sisådär. Brukar ta en cappuccino när jag går dit och helst tillsammans med smulpaj med mandel och kardemumma.

    1. Vad kul att du gillar Kullzéns! För några veckor sedan fick vi en ny kaffemaskin. Hoppas att du ska gilla kaffet bättre nu! Varma hälsningar Rebecca på Kullzénska.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration