Kyckling Vardag

Stekt citronkyckling med fetaostkräm och risoni

Kyckling med citron risoni fetaostkräm

Snabbstekt citronkyckling med fetaostkräm och risoni har jag lagat flera gånger de senaste veckorna! Det är gott, fräscht, känns lite vårigt och förbered er på chocken – det är en maträtt som mina barn gillar! De är ju annars ganska selektiva. Milt uttryckt.

Inte för att de smakar på fetaostkrämen, den är livsfarlig, men stekt kyckling och risoni äter de! Risoni är ju faktiskt pasta, fast den är formad som ris och ser ut precis som ris. Fast pastagul i färgen då. Men man kokar risoni på precis samma sätt som man kokar pasta, så det är inga konstigheter. Men det kan vara bra att hälla av den i en sil istället för ett durkslag eftersom risonin är så liten i formen.

Den här maträtten går förvånansvärt fort att göra, den är klar på samma tid som det tar att göra ett pastakok. Det är till stor del för att jag köper färdigskivade kycklingbröstfiléer, oftast tvådelade bröstfiléer så att de är tunnare och går fortare att steka. Har man vanlig kycklingbröstfilé hemma kan man bara halvera den själv. Jag brukar krydda upp kycklingen lite med vad jag har hemma. Häromåret stödköpte vi ett kryddpaket av några ungdomar som skulle på skolresa, och däri fanns en liten kvarn som hette kycklingkrydda. Tror den bestod av salt, koriander, senapsfrö, timjan och rosmarin, men grillkrydda går också finemang. Och oregano! Det är ju lite grekisk känsla över lag på den här maträtten med feta, citron och oregano.

Till fetaosten dumpar jag ner ett paket fetaost i en bunke ihop med en deciliter crème fraiche och kör med elvispen ca 20 sekunder tills det blir en trevlig kräm. Den kan man piffa med lite svartpeppar om man vill, och den som vill piffa ännu mer kan ha i lite rivet citronskal eller lite pressad vitlök. Go crazy!

Och citronen då? Den brukar jag skiva och steka i smör efter att jag stekt klart kycklingen. Sedan plockar jag upp den, lägger den på ett litet serveringsfat och ställer fram på bordet. Kvar i stekpannan finns jättegoda smaker av stekt citron, så jag brukar vända om kycklingfiléerna ett sista varv så de ska få lite citronsmak och ny värme på sig. Vill man hellre att risonin ska få citronsmak kan man vända runt den i stekpannan istället. Att slänga i en extra klick smör är helt befogat. Jag gör det flera gånger.

Skriv ut

Citronkyckling med fetaostkräm och risoni

Middag på under en halvtimme! Den här snabbstekta citronkycklingen med risoni och fetaostkräm är fräsch och flirtar med grekiska smaker!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 25 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • kycklingbröstfilé för 4 personer, ca 700-800 g
 • smör till stekning
 • salt
 • peppar
 • oregano
 • risoni för 4 personer
 • ev. några gurkstavar till servering

Fetaostkräm:

 • 1 pkt fetaost á 15o g
 • 1 dl crème fraiche

Instruktioner

Koka risonin på samma sätt som du kokar pasta.

Under tiden – dela kycklingbröstfiléerna i två tunna schnitzlar per filé, såvida du inte fått tag i färdigdelade bröstfiléer. Stek filéerna i smör i en stekpanna. Salta och peppra dem och krydda upp dem med lite oregano eller någon annan krydda du tycker passar till. Det är gott om de smakar en del!

Vispa fetaosten med crème fraichen med elvisp i en bunke i 10-20 sekunder tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med lite peppar.

När kycklingen stekt klart, skiva citronen och släng ner den i stekpannan ihop med en extra klick smör. Stek den ett par minuter på båda sidor, och ta sedan upp den och lägg på serveringsfat och ställ fram vid servering. Om du vill – släng i en klick extra smör och vänd runt kycklingfiléerna lite snabbt så de får upp värmen och får sig en god smak av citron.

Servera kycklingen med risoni, citronskivor, fetaostkräm och gärna några gurkstavar.

Sugen på fler enkla recept att förenkla vardagen med? Spana in hela kategorin Vardag så hittar du massor!

25 april, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration