Saffranspasta med kyckling
Inlägg i samarbete med Scanpan stekpannor
Ikväll tänder vi det första adventsljuset här hemma, och äter en gyllengul saffranspasta med kyckling och salami till middag. För extra crunch och julgrön färgklick toppar vi den med salta, frasiga grönkålschips. Supergott!
Det här receptet har jag tagit fram i samarbete med Scanpan, och jag kan verkligen rekommendera deras stekpannor. Vi har använt stekpannan på bilden i ett tag nu, och det är så härligt med stekpannor där inget bränner fast. Kalla mig lättroad, men jag blir på riktigt glad av det. I vår förra stekpanna brände till och med bacon fast, och då är det ganska illa. Här bara åker allting runt på den fina ytan utan tillstymmelse till att fastna, och det gör matlagningen så mycket trevligare.
Scanpan har flera olika sorters stekpannor och var först i världen att göra en non stick-beläggning utan miljöfarliga ämnen. Vi har den sorten som heter CTX som har vunnit bäst tre gånger de senaste fem åren. CTX står för Ceramic Titanium Extreme, och beläggningen i den tål till och med att man använder rostfria stålredskap i den. Stekpannan har en utsida i rostfritt stål, och vi har den som är 28 cm i diameter. (Idag är det dessutom 30% rabatt på den här på Cervera!) Helt klart den bästa stekpannan jag provat.
I den här maträtten lagar man kycklingsåsen med saffran och salami direkt i stekpannan. Man fräser hackad lök ihop med tärnad kycklingfilé, sedan tillsätter man strimlad salami och grädde och kryddar med saffran. Såsen är gräddig och inte så tjock, vilket passar perfekt eftersom man ska röra ihop den med tagliatelle i en kastrull vid servering.
Skriv utSaffranspasta med kyckling
Julens smaker och färger i en pastarätt som passar perfekt som middag mitt i veckan i december! Grönkålschipsen ger extra sälta och knaprighet till den här maträtten med adventsvibbar.
Ingredienser
Grönkålschips:
- 50 g grönkål
- 1,5 msk olivolja
- Flingsalt
Pastasås:
- 1 bananschalottenlök (alt. två vanliga schalottenlökar)
- 500 kycklingfilé skuren i mindre bitar
- 1 pkt á 70-80 g salami
- 3 dl vispgrädde
- 1 pkt (0,5 g) mald saffran
- 1 msk kycklingfond
- Salt och peppar
———-
Tagliatelle för 4 personer till servering
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C och börja med att göra grönkålschipsen. Skär bort mittenstammen på grönkålen och riv bladen i bitar. Skölj grönkålen och torka den lätt med hushållspapper. Blanda grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke och massera in olivoljan i bladen. Bred ut bladen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 8 min. Passa dem noga, de bränns lätt.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Hacka under tiden schalottenlöken och skär kycklingfilén i mindre bitar. Fräs i en stekpanna i smör eller olja tills löken är mjuk och kycklingen blivit brynt runt om.
Skär salamin i strimlor och rör ner i stekpannan. Tillsätt grädde, saffran och kycklingfond. Låt småputtra i cirka 5-10 minuter tills kycklingen är helt färdig och pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastavattnet, och häll tillbaka pastan i kastrullen igen. Häll ner pastasåsen och blanda samman alltihop. Lägg upp på tallrikar och garnera varje portion med grönkålschips.
Hej, låter underbart gott! En fråga, är denna god att bjuda på uppvärmd?
Den är supergod! 🙂 Såsen går absolut att göra i förväg, men jag skulle vänta med att lägga ner salamin till precis före servering, för salami kan ”olja till” såser dagen efter när de värms upp ibland. Jag skulle också satsa på nykokt pasta, och att blanda samman såsen med pastan precis före servering. Lycka till med maträtten! 🙂