Asiatisk buffékyckling med nudelsallad och sojasås
Den här asiatiska buffékycklingen med nudelsallad och sojasås är utan tvekan det bästa recept jag har när det kommer till buffémat! Jag har serverat den på fester, barndop, och andra sammankomster där många ska äta samtidigt och där maten har behövt vara 100% förberedd och klar att servera.
Förberedelser och hållbarhet
Man kan äta den här bufférätten varm, ljummen eller kall, men det vanligaste är att vi äter den kall just för att den nästan alltid har förberetts innan. Men visst kan man ugnssteka kycklingen samtidigt som man gör nudelsalladen, det smakar toppen även som varm mat. När jag gör den här buffématen brukar jag bryna kycklingfiléerna i stekpannan så de får en fin, gyllenbrun yta, och sedan brukar jag köra dem klara i mitten av ugnen på 200C i ca 15 min, då brukar de vara genomstekta. (Man ser att kyckling är genomstekt genom att skära i bredaste delen på en av filéerna. Om saften som sipprar ur är klar och genomskinlig så är kycklingen klar. Det allra enklaste är att använda en stektermometer, kyckling är genomstekt vid 72C.) Föredrar man fläskfilé istället för kyckling så funkar det också jättebra, smakerna passar fint till det också.
Den här bufférätten håller sig god flera dagar efteråt i kylen. Det är ofta som vi har fått mycket över och ätit det här till både lunch och middag flera dagar efteråt. Man skulle kunna tro att nudelsalladen blir tråkig eftersom den innehåller strimlad gurka, men faktiskt så håller sig gurkan krispig och fin i flera dagar, och de hackade nötterna blir inte sämre av att ligga i salladen i kylskåpet de heller.
Beräkna portioner till buffé
Och det här med att gissa hur mycket folk äter då? Jag har skrivit att receptet är till 4-6 portioner. Är det 4 vuxna som ska äta det här till vanlig middag så skulle jag beräkna en kycklingbröstfilé per portion, ifall filéerna är någorlunda små och ifall detta serveras som en klassisk middag. Men när det är buffé och folk går runt med sina tallrikar och plockar och har ätit annat innan och ska äta mer efter, så skulle jag beräkna lite mindre per portion. Då ligger ju kycklingen i skivor, och folk brukar ta i snitt ca 5 skivor som på bilden, och det motsvarar ungefär en halv kycklingbröstfilé, eller kanske lite mer om det är små filéer.
Gör gärna lite extra av sojasåsen och ställ fram små kannor på bordet, det är gott att ta lite extra sås!
Skriv utAsiatisk buffékyckling med nudelsallad och sojasås
Oslagbar buffémat att servera till många! Kycklingen och nuddelsalladen kan serveras både varm och kall, och allt kan förberedas till 100%.
- Förberedelser: 35 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 4-6 1x
Ingredienser
- 4 st kycklingbröstfiléer
Marinad:
- 0,5 dl japansk soja
- 1 msk fisksås
- 2 msk olja, t ex raps
- 1 lime – rivet skal
- 1 vitlöksklyfta, pressad
Nudelsallad:
- 300 g äggnudlar
- 2 msk neutral olja, t ex raps
- 0,5 gurka
- 2 salladslökar
- 1 dl cashewnötter eller jordnötter
- 1 lime
- 1 msk sesamolja
- Chiliflakes
- Färska korianderblad till garnering
Sås till servering:
- 1 dl japansk soja
- 0,5 dl hoisinsås
- 1 msk fisksås
- 1 lime – rivet skal och saft
Övrigt:
- 2 tsk sesamfrön till servering, rostade
- lite extra koriander till garnering
Instruktioner
Rör ihop marinaden i en stor skål och lägg ner kycklingen. Blanda noga. I mån av tid kan filéerna marinera i kylskåpet i några timmar, men smakerna kommer fram även efter en kvarts marinering.
Förbered under tiden nudelsalladen, och börja med att koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Skölj av dem och vänd runt dem i olja i en stor skål.
Skär bort och släng gurkans vattniga kärndelar och skär sedan gurkan i tunna stavar.
Skär salladslöken i smala, sneda bitar och hacka cashewnötterna grovt.
Rör ner gurka, salladslök och hackade nötter i skålen.
Skär limen i ca 8 klyftor och vänd ner dem i salladen tillsammans med sesamolja, lite chiliflakes och färska korianderblad.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de får en gyllenbrun färg, lägg åt sidan.
Sätt ugnen på 200C och bryn kycklingfiléerna runt om i en stekpanna. Lägg dem sedan i en smord ugnsform och stek dem klara i mitten av ugnen tills innertemperaturen uppnått 72C. (Tar ca 15 min.)
Skär kycklingen i bitar och servera till nudelsalladen. Skeda såsen över kycklingen vid servering, och garnera med sesamfrön och koriander.
Magnifico!
Gracias! Es muy facil a preparar. 🙂
Fastnade direkt för detta recept :)! Ska absolut prova det i helgen!! Tack för en jättefin o inspirerande blogg!
Mvh/Linda
Vad roligt Linda, tusen tack! 🙂
Brukar du ha något mer till detta, bröd eller något annat? 😃 sonen fyller 15 och funderar på detta recept😋
Hej! Vad kul! Nej, jag brukar nog faktiskt bara köra det här som det är. Ofta när jag serverar buffé har jag kanske någon välkomstdrink innan (vit sangria är ju toppen t ex att göra alkoholfri och servera många av) och så kan man servera något litet tilltugg till den (eller bara chips), och sedan blir det ju alltid efterrätt eller tårta eller så också på sådana tillställningar, så folk brukar bli rätt mätta ändå. Visst kan man göra ett klassiskt, vitt bröd till, men jag tycker ofta att det blir lite överflödigt och inte en solklar matchning heller till de asiatiska smakerna.
Mycket god rätt, jag kommer servera den på nästa bjudning! Vilket vin rekommenderar du till?
Jag serverar ofta det här ihop med rieslingvinet Sander som har en nyckelpiga på etiketten. Annars funkar Mat-Tinas chardonnay på box oväntat bra till asiatisk mat också. 🙂