Asiatiskt Bröd

Naanbröd – så lyckas du med det hemma!

Naanbröd

Naanbröd! KAN vara bland det godaste som finns! Speciellt med smält smör och vitlök, ”Butter garlic naan” som jag alltid letade efter i menyerna när vi var i Indien för syrrans bröllop.

Min syster är gift med en kille från Bomay. De träffades när de båda pluggade i Singapore och alltid var sist kvar i matsalen för att de båda äter så långsamt. (Så misströsta icke om du äter sakta, du kan träffa någon att dela ditt liv med tack vare det!)

Indisk butter chicken

Vad äter man till naanbröd?

Den maträtt jag alltid serverar till mina naanbröd är den här – indisk butter chicken. Så himla gott, och till och med mina kräsna barn gillar det!

En annan favorit är palak paneer, en supergod vegetarisk rätt med mycket spenat i som är populär på indiska restauranger. Att skopa upp indiska, smakrika grytor med tunnbrödsliknande naan uppskattas av både stora och små!

Recept anpassat efter vanligt kök

Då och då kommer Vimals föräldrar hit från Bombay, och då lagar syrrans svärmor världens godaste, indiska mat. Det här naanbrödet är hon dock oskyldig till, och förmodligen skulle hon inte godkänna det.

För precis som Vimal brukar säga, så är det svårt att efterskapa naanbröd om man inte har en tandooriugn. Men vem har egentligen det häromkring, tänker jag? Och man måste ju få njuta av naanbröd ändå, i alla fall så nära det går att komma.

(En tandooriugn är en cylinderformad lerugn där man liksom smäcker upp naanbröden på de skållheta innerväggarna, och så blir de klara där.)

Nybakat naanbröd

Använd en gjutjärnspanna

Så nej, mitt recept är inte genuint indiskt, men jag har surfat nätet runt och provat mig fram till mått och mängder som jag tycker ger ett supergott naanbröd i en vanlig, hederlig stekpanna.

Jag rekommenderar dock att använda en gjutjärnspanna här eftersom den ska upp i ganska hög temperatur, och teflonpannor tar ju som bekant lit stryk i sin nonstick-beläggning om man kör upp dem för varmt. Man behöver ett lock också, stort nog att täcka stekpannan med.

Ingredienser

Ingredienser till naanbröd

Degen till naanbröden görs på mjölk, vatten, yoghurt och mjöl. Lite honung och salt ska i också, och en kombination av jäst, bikarbonat och bakpulver för jäsning.

Deg naanbröd

Efter att ha arbetat ihop degen till en småkladdig och relativt hård klump ska den jäsa i en timme. I ärlighetens namn kommer du inte att se så värst stor skillnad på degen efter jäsningen, men det händer desto mer i stekpannan sedan!

Steg för steg – så här gör du

Kavla-naanbrod

När degen jäst klart ska den delas i åtta klumpar. Varje klump kavlas ut till en tunn platta som ska ta upp så stor del som möjligt av stekpannan. Man kavlar ut ett bröd i taget och gör det mellan varven medan man steker naanbröden.

Varje utkavlad platta ska penslas med smält smör först på ena sidan…

Pensla-naanbrod

… och sedan på den andra sidan. För att inte kladda ner bakbänken här (för då kommer nästa bröd som kavlas ut sen att fastna) så penslar jag första sidan när den ligger på bakbänken, sedan vänder jag brödet och lägger den penslade ytan nedåt på en tallrik, och penslar baksidan också.

Naanbrod-stekpanna

Sedan ska det ner i stekpannan! På med locket direkt, och stek en minut på hög medelvärme. Om man vill kan man använda tidtagaruret på mobilen för att ha koll på tiden, men man får in snitsen rätt fort.

naanbrod-bubblor

Titta vilka fina bubblor brödet har fått efter en minut! Nu är det dags att vända det…

Steka-naanbrod

… och då brukar det se ut så här. Nu ska det steka utan lock i cirka en till två minuter. Lägg över varje nystekt naanbröd på tallrik i en trave, och lägg en kökshandduk över så de håller sig mjuka och varma.

Om du inte orkar göra vitlökssmör till servering funkar det superbra att bara ta sitt vanliga bordssmör, t ex Bregott, och bre på naanbröden vid servering. Det funkar även utan smör också. Gör vad du gillar mest!

Alternativ till naanbröd

Vill man göra ett snabbare bröd att servera till indisk mat kan man göra chapatibröd, som Vimal säger faktiskt är vanligare än vad naanbrödet är, för att det är enklare och kräver ingen tandooriugn. Det är också jättegott.

Men naanbröd är ju ändå alltid naanbröd. Jag penslar mina med lite smält smör med vitlök i om jag känner att jag hinner med, och strör på lite kryddgrönt för färgklick. Väldans gott är det!

Förvaring och frysning

Jag skulle rekommendera att frysa degklumparna framför att frysa färdigstekta naanbröd. De är goda upptinade, men mycket godare nystekta.

Så vet man med sig att man bara kommer att göra av med fyra naanbröd till middagen skulle jag absolut frysa de degklumpar som blir kvar och plocka fram dem och steka på dem nästa gång jag lagar indisk mat, istället för att steka upp alla bröden på en gång.

Skriv ut

Naanbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Fullständigt ljuvliga naanbröd med smält vitlökssmör på. Görs på en deg med yoghurt i och steks i stekpanna. Perfekt till indisk mat!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 1 timme + 1 timmes jästid
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 tsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
  • 1 dl fingervarmt vatten
  • 1,25 dl fingervarm mjölk
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 9 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • värmetålig olja att steka i, t ex matolja eller solrosolja

Vitlökssmör:

  • 125 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk hackade, färska kryddor, tex basilika/timjan/oregano (kan också uteslutas)

Instruktioner

Degen:

Mät upp 1 tsk jäst i en bunke. 

Värm vatten och mjölk tillsammans i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner vätskan i bunken över jästen och rör tills jästen löst sig. Rör ner honung och grekisk yoghurt.

Blanda 9 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat och en nypa salt i en egen bunke. Rör ner detta i smeten, och arbeta den i maskin eller med degkrokarna till en elvisp. Degen behöver bara arbetas ett par minuter, den ska vara ganska kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i en timme.

Degen kommer i ärlighetens namn inte att ha jäst sig så väldigt mycket större, men det händer desto mer i stekpannan sedan. Så var inte orolig om degen ser liten ut.

 

Utbakning:

När degen jäst klart – smält 125 g smör i en liten kastrull. Häll hälften i en kopp, och behåll hälften i kastrullen. (Detta ska du sedan ha till att pensla naanbröden med.)

Dela den jästa degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund platta. Den ska vara så stor att den får plats i stekpannan och tar upp så mycket som möjligt av dess stekyta. Stekpannan ska vara ganska så varm. (Jag har en ganska gammal spis som värmer från 1-12, och kör mina naanbröd på 8:an ungefär.)

 

Pensling:

När du kavlat ut degbiten till en platta ska den penslas med det smälta smöret från koppen. Pensla på ena sidan när den ligger på köksbänken, och lyft över den på en plan tallrik samtidigt som du vänder den. Pensla sedan den andra ytan. (Tallriken är för att du inte ska kladda ner bakbordet och undvika att nästa degbit fastnar.) Skulle smöret i koppen stelna till kan du bara värma det i mikron några sekunder.

 

Stekning:

Häll lite värmetålig olja i stekpannan och svep snabbt runt oljan med ett hushållspapper i stekpannan. Släpp ner naanbrödet och lägg på ett lock. Stek under lock i en minut. Vänd brödet och stek lite längre på andra sidan, cirka 1-2 minuter, den här sidan utan lock. Lägg sedan över naanbrödet i en kökshandduk.

När alla 8 naanbröd är stekta och ligger inslagna i kökshandduken, ta kastrullen med det smälta smöret och pressa ner 1 vitlöksklyfta i det. Låt det bubbla och fräsa en stund på spisen så att smöret verkligen tar smak från vitlöken, och dra det sedan från värmen. Rör ner 1 msk hackat kryddgrönt om du vill, men det är inte nödvändigt. Pensla varje naanbröd med detta innan du serverar dem, eller ställ fram naanbröd och smält vitlökssmör på bordet och låt gästerna få pensla själva. 

Palak paneer

Här hittar du receptet på palak paneer!

5 mars, 2024

37 kommentarer

  1. Naanbröd är bland det godaste som finns! Vi har nu inte ätit indiskt ute under hela koronaåret. Jag tror att det blir butter chicken med naanbröd i helgen! Tack för recepten. Och bilden på naanbrödet gör att man tror att man är på en indisk restaurang.

  2. Jag hade höga förväntningar på detta receptet, men blev besviken då bismaken av bikarbonat kändes och det gv sconesvibbar. Brödet i sig var smaklöst och behöver mer salt till nästa försök.
    Jakten på perfekt naan fortsätter….

  3. Hej. Hur går det att frysa naanbröden. Jag ska ha en middag och har inte tid att stå och steka alla bröden då utan skulle vilja ha gjort det innan.

    1. Hej Viktoria! Naanbröden går att frysa och sedan värma upp och servera med smält smör, men i ärlighetens namn så tappar de en hel del på det. De är som allra godast färska. När jag har serverat dem på en middag har jag gjort kycklinggrytan klar helt och hållet dagen innan för att spara tid, och sedan satsat på att steka på naanbröden medan gästerna väntat. Jag har då haft 4 gäster och gjort en halv sats för att slippa stå och steka resterande naanbröd.

    2. Hej! Jag frös ner naanbröden som blev över. Tycker att det funkade jättebra! Tinade dem i brödrosten, så smakade de som om de vore nybakade. (Jag penslade dem inte med smör när de var nystekta, om det gör nån skillnad.)

  4. Har du en förklaring till varför du använder både bikarbonat och bakpulver?
    Jäst och bikarbonat kan jag förstå då de verkar vid olika tillfällen och sätt. Men jäsmedlet i bakpulver är ju bikarbonat, och syra finns ju i degen genom yoghurten.
    Så det skulle vara intressant att få veta hur du kommit fram till att använda båda.

    1. När jag provade mig fram till det här receptet finkammade jag nätet på de recept som fanns och jämförde dem. De flesta recept var utländska, och flera av dem använde kombinationen jäst, bakpulver och bikarbonat. Eftersom jag fick bäst resultat med den kombinationen valde jag att ha det i mitt recept också.

      1. Ok, då vet jag. Det hade varit roligt att få en ’vetenskaplig’ förklaring, men den får jag söka någon annanstans :).
        Jag provade att göra brödet. Men jag använde surdeg i stället för ordinär jäst; jag använder nästan bara surdeg till allt. Jag kan meddela att det gick jättebra. Degen jäste rejält även om det förstås tar några timmar.
        Däremot hade jag inte tillräckligt bra handlag när jag skulle få i bröden i stekpannan. Jag lyckades inte behålla degplattans form när jag la den i pannan utan den vek sig och knycklade till sig, och då blev det förstås inte så bra gräddat. De få gånger jag lyckades få brödet plant när jag la det i pannan, då blev det mycket fint bröd. Har du några tips på hur man ska bära sig åt? Eller är det bara att träna?

        1. Vad roligt att det blev toppen på surdeg också! Jag har nog inga tips på hur man bäst får ner den i stekpannan, det går lite sådär för mig också, men blir bättre för varje gång. Jag satsar på att liksom bära över den som man håller i tvätt man ska hänga ungefär, och kastar ner den i stekpannan snabbt och använder stektång och stekspade för att snabbt räta ut skrynklor. Mina blir långt ifrån perfekt runda, men de smakar jättegott ändå! 🙂

  5. Har haft getslakt så självklart blev det en mutton (ja, indierna kallar både får- och getkött för mutton) Korma med naanbröd till – SÅ gott.






  6. Nja.. Vet inte om det är jäsningen eller bikarbonaten. Men hände inte särskilt mycket i stekpannan heller efter en timme. Luktade pannkaka och smakade scones. Var okej ihop med Palak’en men i sin ensamhet hade jag nog inte ätit det. 🤔






      1. Hej, jag gjorde det här naanbrödet men fick inte till det. Degen blev i det närmaste flytande och gick givetvis inte att kavla. Vad gjorde jag för fel?

  7. Jag har länge funderat på om det skulle gå att laga naanbröd hemma. Blev glad när jag hittade det här receptet. Mina första naanbröd blev alldeles för tjocka. Lärde mig sedan att kavla ut lite deg riktigt tunt och då blev det bra 😊.
    Hade så mycket deg kvar att jag beslöt att pröva på att frysa degen. Nu har jag tinat upp och använt den frysta degen och det fungerade riktigt bra.
    Tack för receptet! Det blir jättegoda naanbröd!

    1. Så roligt att du gillar receptet Åsa! Mina blev också för tjocka i början, men man får in snitsen efter bara ett par stycken! Och så bra att frysa dem ju så att man alltid kan steka på naanbröd när man vill äta indiskt men inte hinner hålla på med degen ju.

    1. Jag har inte testat, så kan tyvärr inte komma med någon input där. Men om någon annan testar så får vi hoppas att de skriver här. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration