Asiatiskt Bröd

Naanbröd

Naanbröd

Naanbröd! KAN vara bland det godaste som finns! Speciellt med smält smör och vitlök. Butter garlic naan som jag alltid letade efter i menyerna när vi var i Indien för syrrans bröllop. Ni som hängt med härinne länge vet att min syster är gift med en kille från Indien. De träffades när de båda pluggade i Singapore och alltid var sist kvar i matsalen för att de båda äter så långsamt. Då och då kommer Vimals föräldrar hit från Bombay, och då lagar syrrans svärmor världens godaste, indiska mat.

Det här naanbrödet är hon dock oskyldig till, och förmodigen skulle hon inte godkänna det. För precis som Vimal brukar säga, så är det svårt att efterskapa naanbröd om man inte har en tandooriugn. Men vem har egentligen det häromkring, tänker jag? Och man måste ju få njuta av naanbröd ändå, i alla fall så nära det går att komma. (En tandooriugn är en cylinderformad historia där man liksom smäcker upp naanbröden på de skållheta innerväggarna, och så blir de klara där.)

Så nej, mitt recept är inte genuint indiskt, men jag har surfat nätet runt och provat mig fram till mått och mängder som jag tycker ger ett supergott naanbröd i en vanlig, hederlig stekpanna. Jag rekommenderar dock alla att använda en gjutjärnspanna här eftersom den ska upp i hög temperatur, och teflonpannor tar mycket stryk i sin nonstick-beläggning om man kör upp dem för varmt. Man behöver ett lock också, stort nog att täcka stekpannan med.

Degen görs på mjölk, vatten och yoghurt och ska jäsa i en timme. Vill man göra ett snabbare bröd att servera till indisk mat kan man göra chapatibröd, som Vimal säger faktiskt är vanligare än vad naanbrödet är, för att det är enklare och kräver ingen tandooriugn. Det är också jättegott. Men naanbröd är ju ändå alltid naanbröd. Jag penslar mina med lite smält smör med vitlök i, och strör på lite kryddgrönt för färgklick. Men det är valfritt. Men väldigt gott. Speciellt vitlökssmöret. Servera gärna naanbrödet till Palak paneer.

Skriv ut

Naanbröd

Fullständigt ljuvliga naanbröd med smält vitlökssmör på. Görs på en deg med yoghurt i och steks i gjutgärnspanna. Perfekt till indisk mat!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 30 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 1 timme + 1 timmes jästid
 • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 tsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
 • 1 dl fingervarmt vatten
 • 1,25 dl fingervarm mjölk
 • 1 msk flytande honung
 • 2 dl grekisk yoghurt
 • 9 dl mjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 nypa salt
 • värmetålig olja att steka i, t ex matolja eller solrosolja

Vitlökssmör:

 • 125 g smör
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk hackade, färska kryddor, tex basilika/timjan/oregano (kan också uteslutas)

Instruktioner

Mät upp 1 tsk jäst i en bunke. 

Värm vatten och mjölk tillsammans i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner vätskan i bunken över jästen och rör tills jästen löst sig. Rör ner honung och grekisk yoghurt.

Blanda 9 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat och en nypa salt i en egen bunke. Rör ner detta i smeten, och arbeta den i maskin eller med degkrokarna till en elvisp. Den behöver bara arbetas ett par minuter, den ska vara ganska kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i en timme. Degen kommer i ärlighetens namn inte att ha jäst sig så väldigt mycket större, men det händer desto mer i stekpannan sedan. Så var inte orolig om degen ser liten ut.

När degen jäst klart – smält 125 g smör i en liten kastrull. Häll hälften i en kopp, och behåll hälften i kastrullen. (Detta ska du sedan ha till att pensla naanbröden med.)

Dela den jästa degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund platta. Den ska vara så stor att den får plats i stekpannan och tar upp så mycket som möjligt av dess stekyta. Stekpannan ska vara ganska så varm. (Jag har en ganska gammal spis som värmer från 1-12, och kör mina naanbröd på 8:an ungefär.) När du kavlat ut degbiten till en platta ska den penslas med det smälta smöret från koppen. Pensla på ena sidan när den ligger på köksbänken, och lyft över den på en plan tallrik samtidigt som du vänder den och penslar den andra ytan. (Tallriken är för att du inte ska kladda ner bakbordet och undvika att nästa degbit fastnar.) Skulle smöret i koppen stelna till kan du bara värma det i mikron några sekunder.

Häll lite värmetålig olja i stekpannan och svep snabbt runt oljan med ett hushållspapper i stekpannan. Släpp ner naanbrödet och lägg på ett lock. Stek under lock i en minut. Vänd brödet och stek lite längre på andra sidan, cirka 1-2 minuter, den här sidan utan lock. Lägg sedan över naanbrödet i en kökshandduk.

När alla 8 naanbröd är stekta och ligger inslagna i kökshandduken, ta kastrullen med det smälta smöret och pressa ner 1 vitlöksklyfta i det. Låt det bubbla och fräsa en stund på spisen så att smöret verkligen tar smak från vitlöken, och dra det sedan från värmen. Rör ner 1 msk hackat kryddgrönt om du vill, men det är inte nödvändigt. Pensla varje naanbröd med detta innan du serverar dem, eller ställ fram naanbröd och smält vitlökssmör på bordet och låt gästerna få pensla själva. 

30 januari, 2021

28 kommentarer

 1. Naanbröd är bland det godaste som finns! Vi har nu inte ätit indiskt ute under hela koronaåret. Jag tror att det blir butter chicken med naanbröd i helgen! Tack för recepten. Och bilden på naanbrödet gör att man tror att man är på en indisk restaurang.

 2. Jag hade höga förväntningar på detta receptet, men blev besviken då bismaken av bikarbonat kändes och det gv sconesvibbar. Brödet i sig var smaklöst och behöver mer salt till nästa försök.
  Jakten på perfekt naan fortsätter….

 3. Hej. Hur går det att frysa naanbröden. Jag ska ha en middag och har inte tid att stå och steka alla bröden då utan skulle vilja ha gjort det innan.

  1. Hej Viktoria! Naanbröden går att frysa och sedan värma upp och servera med smält smör, men i ärlighetens namn så tappar de en hel del på det. De är som allra godast färska. När jag har serverat dem på en middag har jag gjort kycklinggrytan klar helt och hållet dagen innan för att spara tid, och sedan satsat på att steka på naanbröden medan gästerna väntat. Jag har då haft 4 gäster och gjort en halv sats för att slippa stå och steka resterande naanbröd.

  2. Hej! Jag frös ner naanbröden som blev över. Tycker att det funkade jättebra! Tinade dem i brödrosten, så smakade de som om de vore nybakade. (Jag penslade dem inte med smör när de var nystekta, om det gör nån skillnad.)

 4. Har du en förklaring till varför du använder både bikarbonat och bakpulver?
  Jäst och bikarbonat kan jag förstå då de verkar vid olika tillfällen och sätt. Men jäsmedlet i bakpulver är ju bikarbonat, och syra finns ju i degen genom yoghurten.
  Så det skulle vara intressant att få veta hur du kommit fram till att använda båda.

  1. När jag provade mig fram till det här receptet finkammade jag nätet på de recept som fanns och jämförde dem. De flesta recept var utländska, och flera av dem använde kombinationen jäst, bakpulver och bikarbonat. Eftersom jag fick bäst resultat med den kombinationen valde jag att ha det i mitt recept också.

   1. Ok, då vet jag. Det hade varit roligt att få en ’vetenskaplig’ förklaring, men den får jag söka någon annanstans :).
    Jag provade att göra brödet. Men jag använde surdeg i stället för ordinär jäst; jag använder nästan bara surdeg till allt. Jag kan meddela att det gick jättebra. Degen jäste rejält även om det förstås tar några timmar.
    Däremot hade jag inte tillräckligt bra handlag när jag skulle få i bröden i stekpannan. Jag lyckades inte behålla degplattans form när jag la den i pannan utan den vek sig och knycklade till sig, och då blev det förstås inte så bra gräddat. De få gånger jag lyckades få brödet plant när jag la det i pannan, då blev det mycket fint bröd. Har du några tips på hur man ska bära sig åt? Eller är det bara att träna?

    1. Vad roligt att det blev toppen på surdeg också! Jag har nog inga tips på hur man bäst får ner den i stekpannan, det går lite sådär för mig också, men blir bättre för varje gång. Jag satsar på att liksom bära över den som man håller i tvätt man ska hänga ungefär, och kastar ner den i stekpannan snabbt och använder stektång och stekspade för att snabbt räta ut skrynklor. Mina blir långt ifrån perfekt runda, men de smakar jättegott ändå! 🙂

 5. Har haft getslakt så självklart blev det en mutton (ja, indierna kallar både får- och getkött för mutton) Korma med naanbröd till – SÅ gott.

 6. Nja.. Vet inte om det är jäsningen eller bikarbonaten. Men hände inte särskilt mycket i stekpannan heller efter en timme. Luktade pannkaka och smakade scones. Var okej ihop med Palak’en men i sin ensamhet hade jag nog inte ätit det. 🤔

   1. Hej, jag gjorde det här naanbrödet men fick inte till det. Degen blev i det närmaste flytande och gick givetvis inte att kavla. Vad gjorde jag för fel?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration