Bröd

Naanbröd

Naanbröd

Naanbröd! KAN vara bland det godaste som finns! Speciellt med smält smör och vitlök. Butter garlic naan som jag alltid letade efter i menyerna när vi var i Indien för syrrans bröllop. Ni som hängt med härinne länge vet att min syster är gift med en kille från Indien. De träffades när de båda pluggade i Singapore och alltid var sist kvar i matsalen för att de båda äter så långsamt. Då och då kommer Vimals föräldrar hit från Bombay, och då lagar syrrans svärmor världens godaste, indiska mat.

Det här naanbrödet är hon dock oskyldig till, och förmodigen skulle hon inte godkänna det. För precis som Vimal brukar säga, så är det svårt att efterskapa naanbröd om man inte har en tandooriugn. Men vem har egentligen det häromkring, tänker jag? Och man måste ju få njuta av naanbröd ändå, i alla fall så nära det går att komma. (En tandooriugn är en cylinderformad historia där man liksom smäcker upp naanbröden på de skållheta innerväggarna, och så blir de klara där.)

Så nej, mitt recept är inte genuint indiskt, men jag har surfat nätet runt och provat mig fram till mått och mängder som jag tycker ger ett supergott naanbröd i en vanlig, hederlig stekpanna. Jag rekommenderar dock alla att använda en gjutjärnspanna här eftersom den ska upp i hög temperatur, och teflonpannor tar mycket stryk i sin nonstick-beläggning om man kör upp dem för varmt. Man behöver ett lock också, stort nog att täcka stekpannan med.

Degen görs på mjölk, vatten och yoghurt och ska jäsa i en timme. Vill man göra ett snabbare bröd att servera till indisk mat kan man göra chapatibröd, som Vimal säger faktiskt är vanligare än vad naanbrödet är, för att det är enklare och kräver ingen tandooriugn. Det är också jättegott. Men naanbröd är ju ändå alltid naanbröd. Jag penslar mina med lite smält smör med vitlök i, och strör på lite kryddgrönt för färgklick. Men det är valfritt. Men väldigt gott. Speciellt vitlökssmöret. Servera gärna naanbrödet till Palak paneer.

Skriv ut

Naanbröd

Naanbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,75 av 4 recensioner

Loading…

Fullständigt ljuvliga naanbröd med smält vitlökssmör på. Görs på en deg med yoghurt i och steks i gjutgärnspanna. Perfekt till indisk mat!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 1 timme + 1 timmes jästid
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 tsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
  • 1 dl fingervarmt vatten
  • 1,25 dl fingervarm mjölk
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 9 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • värmetålig olja att steka i, t ex matolja eller solrosolja

Vitlökssmör:

  • 125 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk hackade, färska kryddor, tex basilika/timjan/oregano (kan också uteslutas)

Instruktioner

Mät upp 1 tsk jäst i en bunke. 

Värm vatten och mjölk tillsammans i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner vätskan i bunken över jästen och rör tills jästen löst sig. Rör ner honung och grekisk yoghurt.

Blanda 9 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat och en nypa salt i en egen bunke. Rör ner detta i smeten, och arbeta den i maskin eller med degkrokarna till en elvisp. Den behöver bara arbetas ett par minuter, den ska vara ganska kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i en timme. Degen kommer i ärlighetens namn inte att ha jäst sig så väldigt mycket större, men det händer desto mer i stekpannan sedan. Så var inte orolig om degen ser liten ut.

När degen jäst klart – smält 125 g smör i en liten kastrull. Häll hälften i en kopp, och behåll hälften i kastrullen. (Detta ska du sedan ha till att pensla naanbröden med.)

Dela den jästa degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund platta. Den ska vara så stor att den får plats i stekpannan och tar upp så mycket som möjligt av dess stekyta. Stekpannan ska vara ganska så varm. (Jag har en ganska gammal spis som värmer från 1-12, och kör mina naanbröd på 8:an ungefär.) När du kavlat ut degbiten till en platta ska den penslas med det smälta smöret från koppen. Pensla på ena sidan när den ligger på köksbänken, och lyft över den på en plan tallrik samtidigt som du vänder den och penslar den andra ytan. (Tallriken är för att du inte ska kladda ner bakbordet och undvika att nästa degbit fastnar.) Skulle smöret i koppen stelna till kan du bara värma det i mikron några sekunder.

Häll lite värmetålig olja i stekpannan och svep snabbt runt oljan med ett hushållspapper i stekpannan. Släpp ner naanbrödet och lägg på ett lock. Stek under lock i en minut. Vänd brödet och stek lite längre på andra sidan, cirka 1-2 minuter, den här sidan utan lock. Lägg sedan över naanbrödet i en kökshandduk.

När alla 8 naanbröd är stekta och ligger inslagna i kökshandduken, ta kastrullen med det smälta smöret och pressa ner 1 vitlöksklyfta i det. Låt det bubbla och fräsa en stund på spisen så att smöret verkligen tar smak från vitlöken, och dra det sedan från värmen. Rör ner 1 msk hackat kryddgrönt om du vill, men det är inte nödvändigt. Pensla varje naanbröd med detta innan du serverar dem, eller ställ fram naanbröd och smält vitlökssmör på bordet och låt gästerna få pensla själva. 

4 Kommentar

  1. Minou

    25 februari, 2021 at 5:43 e m

    Naanbröd är bland det godaste som finns! Vi har nu inte ätit indiskt ute under hela koronaåret. Jag tror att det blir butter chicken med naanbröd i helgen! Tack för recepten. Och bilden på naanbrödet gör att man tror att man är på en indisk restaurang.

    1. Helena

      27 februari, 2021 at 7:15 f m

      Vad roligt, hoppas att ni gillar recepten! 🙂

  2. Margareta

    28 februari, 2021 at 3:41 e m

    Blev så gott! Gjorde både kycklingen och naanbrödet. 🤩

    1. Helena

      1 mars, 2021 at 8:29 f m

      Vad roligt att höra! Och vad kul att du lagade både och! 🙂

Lämna en kommentar