Asiatiskt Färs Vardag

Asiatisk färs med ris och stekt ägg

Asiatisk färs med ris och stekt ägg

Ny favoritmaträtt i vardagsrepertoaren! Det här är stekt färs med asiatiska kryddor, ris och stekt ägg. Med TOPPING! Som vi alla vet kan ju toppingen göra en hel rätt, och till den här asiatiska färsen kör jag med strimlad salladslök, lite mynta, chili, svarta sesamfrön och viktigast av allt – såsen! Här är det gott med en sojamajjo som man enkelt rör ihop av majonnäs och soja, men jag brukar göra det smidigt för mig och köpa färdig sås på tub. Det finns ju så mycket på såshyllan nuförtiden, och jag brukar köpa antingen srirachamajjo, sojachilimajjo eller min favorit just nu – teriyakimajonnäs! Eller ja, det står teriyaki-mayo på den lilla tuben, och märket är Eriks.

När det kommer till topping så funkar ju i stort sett det mesta, ta vad du har hemma! Svarta sesamfrön har jag bara på för att jag råkar ha en påse hemma och för att det ser piffigt ut, men så värst mycket för smaken gör det inte, då gör de andra toppingingredienserna mer avtryck. Måste man prioritera skulle jag välja såsen och salladslöken, de vill man inte vara utan. Hackade jordnötter kan man också ha på, och rostad lök är supergott! Listan kan göras hur lång som helst.

Dumplings gyozas

Den här maträtten kom till när jag hade färsfyllning över efter att ha gjort gyozas. Just den färsfyllningen innehåller en hel del strimlad kål, så vill man dryga ut sin färs och få den att räcka till ännu fler är det toppen att hacka i lite vitkål eller spetskål. Jag hade även ris över från dagen innan, och kom att tänka på en maträtt jag ofta köper på en foodtruck i Kalmar som heter Tasty Foodbox och som gör jättegoda maträtter med både asiatiska och västerländska influenser, och bestämde mig för att försöka göra något liknande.

Jag lagade det här till lunch sist syrran och hennes familj var på besök, och alla tyckte det var jättegott, inklusive mina egna barn. Och bara det är ju en bedrift! Jag brukar göra den här rätten på fläskfärs för jag tycker det passar bra i asiatiska färsrätter där man kryddar mycket, men den funkar även finemang på vegofärs. Kryddningen av färsen är inte huggen i sten, men rent generellt är det gott att fräsa färsen i sesamolja, ha i ett gäng vitlöksklyftor, lite soja, salladslök och ingefära. Har du ingen färsk ingefära hemma kan du alltid ta torkad från burk, det brukar man ha hemma eftersom man använder det ofta i julbaket.

Skriv ut

Asiatisk färs med ris och stekt ägg

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kryddig, asiatisk färs med ris och stekt ägg blir en perfekt vardagsrätt som piffas upp av topping i form av sojamajjo och salladslök!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Färs med asiatiska kryddor:

  • ca 1 msk sesamolja till stekning
  • 125 g salladslök (ca 68 st)
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st röd chili
  • 500 g fläskfärs
  • 1 msk fisksås
  • 23 msk kinesisk soja
  • 1 lime, pressad saft
  • 1 tsk mald, torkad ingefära (alt. 1 msk färsk finfiven)
  • 2 tsk strösocker

Topping:

  • 0,5 röd chili
  • salladslöken du lagt undan
  • myntablad
  • rostad lök
  • sesamfrön

Övrigt:

  • ris för 4, gärna basmatiris
  • 4 st ägg
  • teriyakimayo eller sojamayo

Instruktioner

Skär den gröna delen av salladslökarna i sneda strimlor och spara undan ungefär två tredjedelar av de gröna strimlorna till topping. Hacka de vita stjälkarna.

Skär chilin i tunna skivor och lägg undan hälften till garnering.

Nu kan det också vara läge att dra igång ett riskok.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs salladslök, vitlök och chili i sesamolja i en kastrull eller stekpanna. (Jag brukar ta kastrull eftersom kastrullerna går att köra i diskmaskinen, men inte stekpannan. Så lat är jag. Dessutom behövs stekpannan lite senare till att steka äggen i.)

Tillsätt färsen och fräs den ihop med löken och chilin. När färsen blivit brynt, tillsätt fisksås, soja, lime, ingefära och lite socker. Smaka av och se ifall du behöver tillsätta något. Kanske lite salt, men sojan brukar göra rätten ganska salt i sig.

När färsen och riset är färdigt är det dags att steka äggen.

Lägg upp färsröra, ris och stekt ägg på varje tallrik, och garnera med topping efter smak och tycke. Avsluta med att ringla över SÅS.

9 maj, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration