Skriv ut

Asiatisk färs med ris och stekt ägg

Asiatisk färs med ris och stekt ägg

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Kryddig, asiatisk färs med ris och stekt ägg blir en perfekt vardagsrätt som piffas upp av topping i form av sojamajjo och salladslök!

Ingredienser

Scale

Färs med asiatiska kryddor:

  • ca 1 msk sesamolja till stekning
  • 125 g salladslök (ca 68 st)
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st röd chili
  • 500 g fläskfärs
  • 1 msk fisksås
  • 23 msk kinesisk soja
  • 1 lime, pressad saft
  • 1 tsk mald, torkad ingefära (alt. 1 msk färsk finfiven)
  • 2 tsk strösocker

Topping:

  • 0,5 röd chili
  • salladslöken du lagt undan
  • myntablad
  • rostad lök
  • sesamfrön

Övrigt:

  • ris för 4, gärna basmatiris
  • 4 st ägg
  • teriyakimayo eller sojamayo

Instruktioner

Skär den gröna delen av salladslökarna i sneda strimlor och spara undan ungefär två tredjedelar av de gröna strimlorna till topping. Hacka de vita stjälkarna.

Skär chilin i tunna skivor och lägg undan hälften till garnering.

Nu kan det också vara läge att dra igång ett riskok.

Pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs salladslök, vitlök och chili i sesamolja i en kastrull eller stekpanna. (Jag brukar ta kastrull eftersom kastrullerna går att köra i diskmaskinen, men inte stekpannan. Så lat är jag. Dessutom behövs stekpannan lite senare till att steka äggen i.)

Tillsätt färsen och fräs den ihop med löken och chilin. När färsen blivit brynt, tillsätt fisksås, soja, lime, ingefära och lite socker. Smaka av och se ifall du behöver tillsätta något. Kanske lite salt, men sojan brukar göra rätten ganska salt i sig.

När färsen och riset är färdigt är det dags att steka äggen.

Lägg upp färsröra, ris och stekt ägg på varje tallrik, och garnera med topping efter smak och tycke. Avsluta med att ringla över SÅS.