Asiatiska salladstacos
Vi har en ny favoritvardagsrätt! Asiatiska salladstacos! Eller asiatisk färs i salladsblad, det är öppet för tolkning. Färsen kommer från Småland, men inspirationen till kryddningen kommer från Asien. Jag gjorde något liknande för tio år sedan när bloggen var ny; jag stekte på lite fläskfärs, kryddade det alldeles för mesigt och serverade det i sladdriga isbergssalladsblad. Intrycket blev inte särskilt bestående, och jag kände att det var läge att ge det hela en ny chans med vissa uppdateringar. Och nu är jag helt såld! Vi har redan hunnit äta våra asiatiska salladstacos flera gånger den senaste månaden, och det dröjer inte länge tills det hamnar på veckomatsedeln snart igen.
Asiatiska salladstacos kan man äta antingen som hel måltid, eller servera som förrätt eller plockmat på en större middag eller buffé. ”Men är fläskfärs verkligen så himla party?”, tänker ni kanske nu. I normala fall skulle jag säga nej. Men med den här kryddningen är svaret ett rungande ja! Här ryms allt från styrka, sötma och sälta till en uppfriskande fräschhet. Myntabladen på toppen gör mer än man tror för smaken. Om man hör till den del av befolkningen som tycker att koriander är ett djävulens sattyg kan man dissa koriandern. Men dissa inte myntan, vad ni än gör.
Skriv utAsiatiska salladstacos
Asiatiskt kryddad färs i små salladsblad; en riktigt god och snabblagad vardagsrätt som snabbt blir en favorit! Kan serveras antingen som hel middag eller som plockmat på buffé.
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 3-4 1x
Ingredienser
- 3 små huvuden hjärtsallad
- 500 g fläskfärs
- 4 vitlöksklyftor
- 0,5 röd chili
- 125 g salladslök (6–8 st)
- 1 msk fisksås
- 3 msk soja
- 1 msk strösocker
- 1 lime, pressad saft
- 1 kruka mynta
- 1 kruka koriander
Sweet chili-sås till garnering
Instruktioner
Plocka loss salladsbladen. Skölj dem och badda dem torra försiktigt, så att de behåller sin skålaktiga form.
Bryn färsen och pressa ner vitlöksklyftorna i den under tiden. Hacka den halva röda chilin och låt även den få fräsa med. (Gillar du hetta kan du hacka lite extra chili att ha till garnering.) Strimla ner salladslöken och fräs ihop med fläskfärsen, men spara en handfull strimlor till garnering.
Rör ner fisksås, soja och socker. Pressa ner saften från limen i färsen.
Strimla ca en tredjedel av bladen från myntaplantan och lika många från korianderplantan och rör ner i färsen, och ta sedan grytan från värmen.
Lägg 1-2 matskedar asiatisk färs på varje salladsblad. Garnera med resterande blad från mynta- och korianderplantorna, och strö över strimlad salladslök. Servera med sweet chilisås.
Måste testas…skrev ut det direkt…..mums mums….Kram Lena i Färjestaden
Vad roligt Lena! Hoppas du kommer att gilla det lika mycket som vi gör! 🙂
Hej igen !
Igår gjorde vi denna rätten….oj oj så god blir fler gånger…
Ha en fortsatt solig helg
Kram Lena i Färjestaden
Vad kul att den blev så lyckad, det glädjer mig! 🙂 Önskar dig också en fortsatt fin helg, här blir det ett ryck i trädgården förhoppningsvis. 🙂
Vilken typ av soja använder du, japansk?
Hej Helen! Här använder jag klassisk kinesisk soja, det blir mycket smak då.
Testade detta idag och det var supergott! Kan verkligen rekommendera.
Vad roligt att höra! 🙂
Hej! Familjen har precis avnjutit asiatiska salladstacos, verkligen supergoda. Jag älskar koriander men är ingen vän av mynta i mat (gillar mintgodis) men här blev den verkligen pricken över i:et.
Vi är också väldigt förtjusta i din härliga sommarkorv. Nästa vecka ska vi laga dina vegobiffar med zucchini & morot.
Jag är så glad att jag har hittat till dina sidor.
Med vänliga mathälsningar,
Ingrid-Caroline Nilsdotter i Lund
Åh vad roligt att höra Ingrid-Caroline, vad glad jag blir! 🙂 Om du gillar de asiatiska salladstacosen tror jag verkligen att du skulle gilla dan dan noodles också! Sommarkorven är toppen! Sitter precis och gör veckomatsedel och ska nog skriva in den också. Och mormors köttfärsrullader! Hoppas du hittar fler favoriter i de olika kategorierna! 🙂