Färs Vardag

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar, eller Dan Dan noodles som är en vanligare benämning på den här maträtten, är utan tvekan min favoriträtt sedan ett par månader tillbaka. Det här är SÅ gott, så ni bara måste prova det!

Jag har lagat det minst tio gånger redan, och det tog säkert fem gånger innan jag kommit fram till vad jag ansåg vara de perfekta måtten av alla ingredienser. Det började med att jag hittade en version av Dan Dan nudlar på en utländsk matblogg och började experimentera med det jag kunde få tag på i ingredienslistan, och sedan åt jag en grymt god skål med Dan Dan nudlar på Malmö Saluhall i slutet av förra året också.

Dan Dan nudlar är en nudelrätt som härstammar från Sichuanprovinsen i Kina, och min version av den skulle jag benämna som svennebanan-versionen. Den är gjord på ingredienser man hittar på ICA, går fort att göra och är inte överdrivet stark i smaken. Fast det där kan man ju reglera själv, så klart. Jag hara bara i en halv chili eftersom jag är en mes. Men det går ju att ha i fler.

Jag har provat att göra mina Dan Dan nudlar på fläskfärs, kycklingfärs och vegofärs, och alla versioner blir jättebra. Hemma blir det dock oftast att vi gör den på fläskfärs, för jag tycker att det passar till asiatiska rätter med mycket vitlök och smaksättning. Det jag gillar mest med den här maträtten är nudlarna som hålls såsiga i sitt lilla buljongbad, och hur gott det är när den umamismakande färsen möter den friska myntan. Toppingen är viktig, själv öser jag på med mycket färsk mynta, salladslök och hackade jordnötter.

Så ja, ursäkta tjatet, men Dan Dan nudlar bara MÅSTE ni prova!

Skriv ut

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar med umamirik färs, såsiga nudlar i buljong och frisk mynta är så gott att det kommer att bli din nya favoriträtt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 4

Ingredienser

Scale
  • 2 msk sesamolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5-1 röd chili
  • 500 g fläskfärs
  • 1 pkt salladslök á 125 g

Sås:

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,75 dl hoisinsås
  • 1 msk risvinäger (kan uteslutas)
  • 1,5 msk flytande honung
  • 3 rågade msk jordnötssmör

Buljong:

  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl av såsen ovan
  • 1 pkt babyspenat á ca  65 g

———-

Risnudlar till 4 portioner (Koka 6 portioner om du använder Santa Marias)

1 kruka mynta

1 dl saltrostade jordnötter

Instruktioner

Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt fläskfärsen och bryn den.

Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering.

Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Spara undan 1 dl av såsen, och rör ner resten i stekpannan. Låt småfräsa på svag värme medan du kokar nudlar och buljong.

Till buljongen – koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen. Rör ner spenaten, och håll varmt.

Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. Strimla under tiden bladen från myntan, och hacka jordnötterna grovt.

Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Nudlarna ska inte bada i buljong, men ha ca 1-2 msk tillgodo i botten på tallriken. Lägg på färsröra, strö över salladslök, mynta och jordnötter.

Gillar du asiatiska rätter? I så fall rekommenderar jag mina färska, vietnamesiska vårrullar! De är veganska och smakar prima ihop med ett glas riesling. (Det gör för övrigt Dan Dan nudlar också.)

2 januari, 2022

21 kommentarer

    1. Jag har inte provat att göra det, och vet inte hur smaken blir, men man kan ju absolut testa med tahini istället, och sedan toppa med solrosfrön. Och om det finns någon annan nötsort du tål kan man ju göra eget nötsmör om man har en mixer med lite flås i. Det är bara att köra nötterna tills de får nötsmörskonsistens. Jag har gjort det med gott resultat på pistagenötter, och man kan ju även göra det på cashewnötter. Kanske att cashewnötssmör finns att köpa färdigt på ICA när jag tänker efter? Om inte annat tror jag det smakar jättegott även om man helt utesluter jordnötssmörsprylen. Men då kanske man inte ska ha i lika mycket soja, då kan det bli lite väl salt.

  1. Sitter med morgonkaffet och dreglar öve receptet du delar; jösses amanda så himla gott det låter🤪 Det här ska lagas! Tack för allt gott du delar med dig av😘

  2. Vi lagade detta ikväll och det var fantastiskt gott. Så tack så mycket för detta recept! Kommer bli en klassiker hos oss 😊

  3. Verkligen gott, lade till lite finskurna grönsaker i färsfräset. Mer buljong än det gick åt men det går ju att använda till annat. Skippade jordnötterna och myntan ovanpå, fick räcka med löken. Det var mycket smakrikt ändå och uppskattat av hela familjen. Bra rätt att förbereda fram till nudelkokningen. Detta kommer vi att laga många gånger framöver.

  4. Men det ser ju hur bra ut som helst! Har allt hemma utom risvinäger. Ofta ska asiatiska recept ha så extremt många ingredienser. Ser fram emot att testa 😀

    1. Visst är det ofta så! Det funkar faktiskt att utesluta risvinäger i den här maträtten om man inte har det hemma, det har jag gjort ett par gånger. Men grundidén med mina recept är att allt ska gå att hitta i en vanlig mataffär! Själv bor jag i Färjestaden på Öland, och finns inte någon ingrediens på mitt lokala ICA, kvalar den sällan i ett av mina recept.

  5. Åh detta lät supergott, det ska vi testa. Får jag fråga var den fina tallriken/skålen du lagt upp i kommer från? Den är jättefin, gör sig verkligen bra ihop med maträtten på bild 👌🏻😍

    1. Vad bra att veta! Såg också att någon annan gjort det på kycklingbitar, så det måste ju inte vara just färs, bitar av något ”helt” funkar ju också finfint! Kul att se att så många gör egna varianter! 🙂

  6. Hej ….undrar lite om ett recept på dajmkaka jag såg idag ( 7/1-22) lite snabbt på Instagram story…skulle vilja testa….Trevlig helg ….Kram Lena

    1. Hej Lena! Vad kul att du är sugen på att testa det! Det var dumlesnittar, och de blev supergoda! Vi fotade kakorna igår kväll, så inom några dagar kommer det upp på bloggen! 🙂 Har provbakat det ett par gånger för att få fram ett bra recept där de inte flyter ut så mycket som dumlesnittar annars lätt gör, och den här gången blev det super!

  7. Tycker tyvärr att allt bara smakade soja och att hönsbuljong inte tillförde någon smak, eftersom såsen (soja) tog över. Man kan halvera mängden nudlar för oj, vad mycket som blev över av denna vara. Kommer att testa andra recept för konceptet nudlar + krispig färs är trevligt.

    1. Måste erkänna att smaken blev mycket bättre dagen/dagarna efter, så rätten fungerar bra som matlåda – i vanliga fall blir ju maträtten sämre av att mikras någon dag senare. Skulle därför rekommendera denna maträtt som storkok.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration