Dan Dan nudlar
Dan Dan nudlar, eller Dan Dan noodles som är en vanligare benämning på den här maträtten, är utan tvekan min favoriträtt sedan ett par månader tillbaka. Det här är SÅ gott, så ni bara måste prova det!
Jag har lagat det minst tio gånger redan, och det tog säkert fem gånger innan jag kommit fram till vad jag ansåg vara de perfekta måtten av alla ingredienser. Det började med att jag hittade en version av Dan Dan nudlar på en utländsk matblogg och började experimentera med det jag kunde få tag på i ingredienslistan, och sedan åt jag en grymt god skål med Dan Dan nudlar på Malmö Saluhall i slutet av förra året också.
Dan Dan nudlar är en nudelrätt som härstammar från Sichuanprovinsen i Kina, och min version av den skulle jag benämna som svennebanan-versionen. Den är gjord på ingredienser man hittar på ICA, går fort att göra och är inte överdrivet stark i smaken. Fast det där kan man ju reglera själv, så klart. Jag hara bara i en halv chili eftersom jag är en mes. Men det går ju att ha i fler.
Enkla att anpassa
Jag har provat att göra mina Dan Dan nudlar på fläskfärs, kycklingfärs och vegofärs, och alla versioner blir jättebra. Hemma blir det dock oftast att vi gör den på fläskfärs, för jag tycker att det passar till asiatiska rätter med mycket vitlök och smaksättning.
Det jag gillar mest med den här maträtten är nudlarna som hålls såsiga i sitt lilla buljongbad, och hur gott det är när den umamismakande färsen möter den friska myntan. Toppingen är viktig, själv öser jag på med mycket färsk mynta, salladslök och hackade jordnötter.
Har du kräsna barn hemma eller känner att du vill dra ner på något kan du skippa de färska spenatbladen i buljongen.
Men innan vi kör igång – om du gillar Dan Dan noodles är jag övertygad om att du även kommer att gilla vietnamesiska köttbullar med nudelsallad. De är superenkla att göra (man steker dem på en plåt i ugnen) och till och med mina svårflirtade barn gillar dem.
Skriv utDan Dan nudlar
Dan Dan nudlar, eller dan dan noodles, är en lättlagad asiatisk maträtt med jättegod färs, såsiga nudlar i buljong och frisk mynta på toppen!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 40 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2 msk sesamolja
- 4 vitlöksklyftor
- 0,5-1 röd chili
- 500 g fläskfärs
- 1 pkt salladslök á 125 g
Sås:
- 1 dl japansk soja
- 0,5 dl kinesisk soja
- 0,75 dl hoisinsås
- 1 msk risvinäger (kan uteslutas)
- 1,5 msk flytande honung
- 3 rågade msk jordnötssmör
Buljong:
- 5 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 dl av såsen ovan
- 1 pkt babyspenat á ca 65 g
———-
Risnudlar till 4 portioner (Koka 6 portioner om du använder Santa Marias)
1 kruka mynta
1 dl saltrostade jordnötter
Instruktioner
Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt fläskfärsen och bryn den.
Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering.
Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Spara undan 1 dl av såsen, och rör ner resten i stekpannan. Låt småfräsa på svag värme medan du kokar nudlar och buljong.
Till buljongen – koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen. Rör ner spenaten, och håll varmt.
Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. Strimla under tiden bladen från myntan, och hacka jordnötterna grovt.
Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Nudlarna ska inte bada i buljong, men ha ca 1-2 msk tillgodo i botten på tallriken. Lägg på färsröra, strö över salladslök, mynta och jordnötter.
Gillar du asiatisk mat som är enkel och rolig att laga? I så fall rekommenderar jag mina färska, vietnamesiska vårrullar! De är veganska och smakar prima ihop med ett glas riesling. (Det gör för övrigt Dan Dan nudlar också.)
Låter fantastiskt! Går det att utesluta eller ersätta jordnötter och jordnötssmör med något?
Jag har inte provat att göra det, och vet inte hur smaken blir, men man kan ju absolut testa med tahini istället, och sedan toppa med solrosfrön. Och om det finns någon annan nötsort du tål kan man ju göra eget nötsmör om man har en mixer med lite flås i. Det är bara att köra nötterna tills de får nötsmörskonsistens. Jag har gjort det med gott resultat på pistagenötter, och man kan ju även göra det på cashewnötter. Kanske att cashewnötssmör finns att köpa färdigt på ICA när jag tänker efter? Om inte annat tror jag det smakar jättegott även om man helt utesluter jordnötssmörsprylen. Men då kanske man inte ska ha i lika mycket soja, då kan det bli lite väl salt.
Sitter med morgonkaffet och dreglar öve receptet du delar; jösses amanda så himla gott det låter🤪 Det här ska lagas! Tack för allt gott du delar med dig av😘
Vad roligt att du tycker det June, tack! Hoppas att du också kommer att gilla Dan Dan nudlar! 🙂
Vi lagade detta ikväll och det var fantastiskt gott. Så tack så mycket för detta recept! Kommer bli en klassiker hos oss 😊
Vad roligt att höra Johanna, vad glad jag blir! 🙂
Verkligen gott, lade till lite finskurna grönsaker i färsfräset. Mer buljong än det gick åt men det går ju att använda till annat. Skippade jordnötterna och myntan ovanpå, fick räcka med löken. Det var mycket smakrikt ändå och uppskattat av hela familjen. Bra rätt att förbereda fram till nudelkokningen. Detta kommer vi att laga många gånger framöver.
Vad roligt att ni gillade det! Jag brukar frysa buljongen som blir över. (Men gör mig av med spenatbladen innan.)
Lagade detta igår och det var verkligen supergott!
Vad roligt att höra! 🙂
Men det ser ju hur bra ut som helst! Har allt hemma utom risvinäger. Ofta ska asiatiska recept ha så extremt många ingredienser. Ser fram emot att testa 😀
Visst är det ofta så! Det funkar faktiskt att utesluta risvinäger i den här maträtten om man inte har det hemma, det har jag gjort ett par gånger. Men grundidén med mina recept är att allt ska gå att hitta i en vanlig mataffär! Själv bor jag i Färjestaden på Öland, och finns inte någon ingrediens på mitt lokala ICA, kvalar den sällan i ett av mina recept.
Åh detta lät supergott, det ska vi testa. Får jag fråga var den fina tallriken/skålen du lagt upp i kommer från? Den är jättefin, gör sig verkligen bra ihop med maträtten på bild 👌🏻😍
Lovar att det är vrålgott! 🙂 Skålen kommer från en keramiker i Höganäs, hennes företag heter Bad Ass Ceramics, jag köpte den för ett par år sedan. Du hittar henne på http://www.badassceramics.se
Gott! Frysen gapade tom på anammas färs så det blev tofu ist, funkade fint! Tack😃
Vad bra att veta! Såg också att någon annan gjort det på kycklingbitar, så det måste ju inte vara just färs, bitar av något ”helt” funkar ju också finfint! Kul att se att så många gör egna varianter! 🙂
Hej ….undrar lite om ett recept på dajmkaka jag såg idag ( 7/1-22) lite snabbt på Instagram story…skulle vilja testa….Trevlig helg ….Kram Lena
Hej Lena! Vad kul att du är sugen på att testa det! Det var dumlesnittar, och de blev supergoda! Vi fotade kakorna igår kväll, så inom några dagar kommer det upp på bloggen! 🙂 Har provbakat det ett par gånger för att få fram ett bra recept där de inte flyter ut så mycket som dumlesnittar annars lätt gör, och den här gången blev det super!
Tycker tyvärr att allt bara smakade soja och att hönsbuljong inte tillförde någon smak, eftersom såsen (soja) tog över. Man kan halvera mängden nudlar för oj, vad mycket som blev över av denna vara. Kommer att testa andra recept för konceptet nudlar + krispig färs är trevligt.
Smaken är ju olika för alla. 🙂
Måste erkänna att smaken blev mycket bättre dagen/dagarna efter, så rätten fungerar bra som matlåda – i vanliga fall blir ju maträtten sämre av att mikras någon dag senare. Skulle därför rekommendera denna maträtt som storkok.
Vilka nudlar köper du? Kan inte hitta såna som är lite bredare o platta?
De på bilden är Santa Marias risnudlar som jag brukar köpa på ICA. 🙂