Färs, Vardag

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar, eller Dan Dan noodles som är en vanligare benämning på den här maträtten, är utan tvekan min favoriträtt sedan ett par månader tillbaka. Det här är SÅ gott, så ni bara måste prova det!

Jag har lagat det minst tio gånger redan, och det tog säkert fem gånger innan jag kommit fram till vad jag ansåg vara de perfekta måtten av alla ingredienser. Det började med att jag hittade en version av Dan Dan nudlar på en utländsk matblogg och började experimentera med det jag kunde få tag på i ingredienslistan, och sedan åt jag en grymt god skål med Dan Dan nudlar på Malmö Saluhall i slutet av förra året också.

Dan Dan nudlar är en nudelrätt som härstammar från Sichuanprovinsen i Kina, och min version av den skulle jag benämna som svennebanan-versionen. Den är gjord på ingredienser man hittar på ICA, går fort att göra och är inte överdrivet stark i smaken. Fast det där kan man ju reglera själv, så klart. Jag hara bara i en halv chili eftersom jag är en mes. Men det går ju att ha i fler.

Jag har provat att göra mina Dan Dan nudlar på fläskfärs, kycklingfärs och vegofärs, och alla versioner blir jättebra. Hemma blir det dock oftast att vi gör den på fläskfärs, för jag tycker att det passar till asiatiska rätter med mycket vitlök och smaksättning. Det jag gillar mest med den här maträtten är nudlarna som hålls såsiga i sitt lilla buljongbad, och hur gott det är när den umamismakande färsen möter den friska myntan. Toppingen är viktig, själv öser jag på med mycket färsk mynta, salladslök och hackade jordnötter.

Så ja, ursäkta tjatet, men Dan Dan nudlar bara MÅSTE ni prova!

Skriv ut

Dan Dan nudlar

Dan Dan nudlar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,33 av 6 recensioner

Loading…

Dan Dan nudlar med umamirik färs, såsiga nudlar i buljong och frisk mynta är så gott att det kommer att bli din nya favoriträtt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 msk sesamolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5-1 röd chili
  • 500 g fläskfärs
  • 1 pkt salladslök á 125 g

Sås:

  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,75 dl hoisinsås
  • 1 msk risvinäger (kan uteslutas)
  • 1,5 msk flytande honung
  • 3 rågade msk jordnötssmör

Buljong:

  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl av såsen ovan
  • 1 pkt babyspenat á ca  65 g

———-

Risnudlar till 4 portioner (Koka 6 portioner om du använder Santa Marias)

1 kruka mynta

1 dl saltrostade jordnötter

Instruktioner

Hetta upp sesamoljan i en stekpanna, och riv/pressa ner vitlöken. Hacka chilin och låt den få fräsa med. Tillsätt fläskfärsen och bryn den.

Skär salladslöken i strimlor och låt hälften av dem få fräsa med i stekpannan. Spara den andra hälften (de grönaste bitarna) till garnering.

Lägg alla ingredienserna till såsen i en mixer och mixa samman till en slät sås. Spara undan 1 dl av såsen, och rör ner resten i stekpannan. Låt småfräsa på svag värme medan du kokar nudlar och buljong.

Till buljongen – koka upp vatten och buljongtärning, sänk värmen så att buljongen endast sjuder och tillsätt 1 dl av såsen. Rör ner spenaten, och håll varmt.

Koka nudlarna enligt paketets anvisningar. Strimla under tiden bladen från myntan, och hacka jordnötterna grovt.

Vid servering – lägg några matskedar buljong i botten på varje djup tallrik. Tillsätt nudlar, och vänd runt dem i buljongen. Nudlarna ska inte bada i buljong, men ha ca 1-2 msk tillgodo i botten på tallriken. Lägg på färsröra, strö över salladslök, mynta och jordnötter.

Gillar du asiatiska rätter? I så fall rekommenderar jag mina färska, vietnamesiska vårrullar! De är veganska och smakar prima ihop med ett glas riesling. (Det gör för övrigt Dan Dan nudlar också.)

4 Kommentar

  1. Marie

    21 februari, 2020 at 7:57 f m

    Låter fantastiskt! Går det att utesluta eller ersätta jordnötter och jordnötssmör med något?

    1. Helena

      22 februari, 2020 at 10:21 f m

      Jag har inte provat att göra det, och vet inte hur smaken blir, men man kan ju absolut testa med tahini istället, och sedan toppa med solrosfrön. Och om det finns någon annan nötsort du tål kan man ju göra eget nötsmör om man har en mixer med lite flås i. Det är bara att köra nötterna tills de får nötsmörskonsistens. Jag har gjort det med gott resultat på pistagenötter, och man kan ju även göra det på cashewnötter. Kanske att cashewnötssmör finns att köpa färdigt på ICA när jag tänker efter? Om inte annat tror jag det smakar jättegott även om man helt utesluter jordnötssmörsprylen. Men då kanske man inte ska ha i lika mycket soja, då kan det bli lite väl salt.

  2. June

    21 februari, 2020 at 8:40 f m

    Sitter med morgonkaffet och dreglar öve receptet du delar; jösses amanda så himla gott det låter🤪 Det här ska lagas! Tack för allt gott du delar med dig av😘

    1. Helena

      25 februari, 2020 at 10:05 f m

      Vad roligt att du tycker det June, tack! Hoppas att du också kommer att gilla Dan Dan nudlar! 🙂

Lämna en kommentar