Vietnamesiska vårrullar med de allra godaste dippsåserna
De här färska, vietnamesiska vårrullarna är helt magiskt goda!
De är fyllda med krispiga grönsaker och man känner sig både fräsch och hipp när man äter dem, men det godaste av allt är att dippa vårrullarna i de två helt fantastiskt goda dippsåserna!
Mycket enklare än man tror!
Jag hade länge velat prova att göra vietnamesiska vårrullar, men var full av dåliga ursäkter.
Jag trodde att det skulle vara svårt och att sådana där genomskinliga rispapper som man rullar in dem i var svåra att hitta, men det visade sig vara hur lätt som helst, och rispappren fanns i asiatiska hyllan i min lokala matbutik.
Har man gäster över på helglunch är det en trevlig aktivitet att stå och rulla vietnamesiska vårrullar tillsammans, då kan alla fylla sina vårrullar med vad de gillar mest.
Ingredienser

Förutom rispapper behöver du olika grönsaker du gillar, lite färska örter och gärna glasnudlar.
I ingredienslistan längre ner i inlägget kan du se vad jag brukar ha i mina vårrullar, eller sommarrullar som vissa kallar dem, men det är fritt fram för egen tolkning.
Mina vårrullar är vegetariska, men jag vet att många gärna har i räkor, lax eller kyckling.
Såser till vietnamesiska vårrullar

Jag brukar göra två såser till mina vårrullar; en sojabaserad sås och en jordnötssås.
Såserna går jättebra att förbereda i förväg, och skulle du få jordnötssås över är den jättegod att äta till kyckling dagen därpå, eller bara ringla över en sallad.
Eftersom man äter vietnamesiska vårrullar med händerna förekommer det en hel del dubbeldippande, och därför är det fräschast om alla får egna små dippskålar i miniatyr att dippa i på tallriken.
Så gör du steg för steg
Börja med att göra dippsåserna och skära till alla grönsaker som ska vara med i fyllningen, och koka nudlarna.
Blöt en kökshandduk, krama ur den och lägg den på en plan yta. Det är den du ska bygga dina färska vårrullar på sen!
Blöt rispappret

Börja med att blöta rispappret så det blir mjukt.
Häll lite uppkokt vatten i en stekpanna. (Det är bra om det hunnit svalna något så du inte bränner dig.)

Låt rispappret ligga i blöt i 10-15 sekunder. Ta sedan upp det och lägg på den blöta kökshandduken.
Så viker du vårrullarna

Lägg fyllning på ett risblad och placera nudlarna i botten, det blir enklast att jobba med dem då.
Ta lite mindre fyllning än vad du tror går åt. Man märker ganska snabbt hur mycket fyllning man kan ha i vårrullarna för att de ska gå att rulla ihop utan att de spricker.
Se till att fyllningen inte hamnar i mitten, utan istället lite ovanför mitten.

Vik översta snibben över fyllningen…

Vik in kortsidornas rundade kanter så du låser in fyllningen…

…och rulla ihop till en rulle. Färdigt!
Prima vegetarisk bjudmat
De här färska, vietnamesiska vårrullarna med sina två dippsåser är perfekta som bjudrätt ifall man vill servera något vegetariskt!
Eller till och med om man vill bjuda på något veganskt, för de här vårrullarna är också helt veganska.
Och att dricka till då? Helt klart ett torrt och krispigt rieslingvin!
Tips på fler asiatiska maträtter

Ett annat gott, asiatiskt recept är gyozas. Precis som de vietnamesiska vårrullarna tar de ett tag att förbereda, men det är garanterat mödan värt! Även dessa godingar serveras med en supergod dippsås.

Vietnamesiska köttbullar med vermicellinudlar och mynta går inte heller av för hackor! Och, du gissade rätt, supergod dippsås även här!
Skriv utVietnamesiska vårrullar med de allra godaste dippsåserna
Färska, vietnamesiska vårrullar med magiskt goda dippsåser som gör halva maträtten! En fräsch bjudrätt som imponerar!
- Förberedelser: 30
- Tillagningstid: 45
- Total tid: 75 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2 morötter
- 0,5 gurka
- 125 g salladslök (motsvarar ca 6–8 st)
- Ca 180 g böngroddar
- 2 avokado
- 1 kruka färsk koriander
- 1 kruka färsk mynta
- 1 pkt runda risark till vårrullar (134 g)
- 50 g glasnudlar (ca 0,5 pkt)
Dipsås med soja:
- 1 dl japansk soja
- 2 msk risvinäger
- 1 tsk socker
- 0,5 msk finriven ingefära
- 1 pressad/riven liten vitlöksklyfta
- 1 msk sesamolja
- 0,5 lime – rivet skal
Dipsås med jordnötter:
- 0,75 dl jordnötssmör
- 1 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 0,5 msk strösocker
- 0,5 lime, pressad saft
- 1 tsk finriven ingefära
- 1 dl vatten
Instruktioner
Börja med att göra dipsåserna och låt dem stå i rumstemperatur medan du förbereder vårrullarna. Till sojasåsen rörs alla ingredienserna samman i en skål, och till jordnötssåsen är det enklast att köra alla ingredienserna tillsammans i en mixer för att få den helt slät.
Till vårrullarna: Skölj och strimla morötter och gurka i tunna, fina strimlor. Skär bort den vattniga mittendelen på gurkan om så önskas.
Skölj och strimla salladslöken, skär ner till den vita delen börjar.
Skala och skär avokadon i mindre bitar.
Plocka bladen av myntan och koriandern, men spara några blad till garnering. Lägg fram böngroddarna, och se till att du har alla ingredienser du förberett lätt tillgängligt.
Koka glasnudlarna enligt paketets anvisningar, klipp dem i mindre bitar och lägg i en skål.
Fukta en kökshandduk och lägg på diskbänken. Fyll en stekpanna med uppkokt, något avsvalnat vatten och doppa de runda rispappren däri i cirka 15 sekunder, enligt paketets anvisningar. Lägg över rispappret på den fuktiga handduken och lägg önskad mängd fyllning på pappret, lite närmre dig än på mitten av pappret. Rulla ett varv, vik in ändbitarna, och rulla ihop vårrullen. Lägg över på serveringsfat.
Servera risnudlarna direkt efter de är klara, ihop med de två dipsåserna.
Jättegott och jätteenkelt!
Vad roligt att höra Tove! 🙂
Älskar dipsåserna! Ätit dom i några år nu.
Har nog aldrig riktigt gjort vårrullarna enligt receptet utan lite beroende på vad man har hemma. Mycket gott!
Vad kul att du gillar dem! Ja, de här vårrullarna är ju toppen för lite kylskåpsrens! 🙂