Bjudmat/Paradrätter, Veganskt, Vegetariskt

Färska vietnamesiska vårrullar

De här färska, vietnamesiska vårrullarna serverade vi i lördags på årets påskmiddag ihop med två olika dipsåser; en jordnötssås och en sojabaserad dipsås. Alltså det här är så gott att ni bara måste prova! Jag hade länge velat prova att göra vietnamesiska vårrullar, men var full av dåliga ursäkter. Jag trodde att det skulle vara svårt, att sådana där genomskinliga rispapper som man rullar in dem i var svåra att hitta, och jag tänkte att “hur kul kan det egentligen bli med bara massa grönsaker och lite glasnudlar i rispapper?”

Vet ni vad? Det var skitkul! Såserna gör verkligen hela grejen, de är helt galet goda! Man äter rullarna med händerna, och dippar inför varje tugga, så eftersom vi snackar dubbeldippande så är det trevligast om alla får egna skålar med dipsåser. Men nej, det var inte det minsta svårt att göra vietnamesiska vårrullar. De runda rispapprena fanns på min lokala ICA-butik, och grönsakerna blandas ut med groddar, avokado, salladslök och färska blad från mynta och koriander. Visst tar det ett tag att skära grönsakerna innan, men det är faktiskt riktigt roligt att rulla ihop vårrullarna. Man kan göra det tillsammans med gästerna, och dricka lite vitt vin medans man gör det. Och just det ja – jag har ju faktiskt ett vintips till de här vårrullarna:

Riesling vin Leitz Eins zwei dryRieslingvinet Eins, zwei, dry. Som ni hör är det varning för Göteborgshumor på ordvitsen i namnet, men vinet kommer undan med det för att det är så gott. Jag har faktiskt börjat gilla Rieslingviner extra mycket på sistone, det har kommit många nya goda Rieslingviner det senaste året, och Reislingviner känns verkligen på gång. Många av dem är dessutom goda till asiatisk mat, och till de här vårrullarna är just Eins, zwei, Dry en riktigt hit.

Men tillbaka till vårrullarna – de här färska, vietnamesiska vårrullarna med sina två dipsåser med jordnötter och soja är perfekta som bjudrätt ifall man vill servera något vegetariskt. Eller faktiskt, veganskt, för de här vårrullarna är också helt veganska. Ett hett tips är att göra dubbel sats av jordnötsdipen och använda det som blir över till en maträtt dagen därpå. Supergott att ha till wok, kyckling eller ringla över grillad sallad.

Skriv ut

Färska vietnamesiska vårrullar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Färska, vietnamesiska vårrullar med magiskt goda dipsåser som gör halva maträtten. En fräsch (och vegansk) bjudrätt som imponerar!

  • Total tid: 75 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 0,5 gurka
  • 125 g salladslök (motsvarar ca 68 st)
  • Ca 180 g böngroddar
  • 2 avokado
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 pkt runda risark till vårrullar (134 g)
  • 50 g glasnudlar (ca 0,5 pkt)

Dipsås med soja:

  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 msk finriven ingefära
  • 1 pressad/riven liten vitlöksklyfta
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 lime – rivet skal

Dipsås med jordnötter:

  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 lime, pressad saft
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Börja med att göra dipsåserna och låt dem stå i rumstemperatur medan du förbereder vårrullarna. Till sojasåsen rörs alla ingredienserna samman i en skål, och till jordnötssåsen är det enklast att köra alla ingredienserna tillsammans i en mixer för att få den helt slät.

Till vårrullarna: Skölj och strimla morötter och gurka i tunna, fina strimlor. Skär bort den vattniga mittendelen på gurkan om så önskas.

Skölj och strimla salladslöken, skär ner till den vita delen börjar.

Skala och skär avokadon i mindre bitar.

Plocka bladen av myntan och koriandern, men spara några blad till garnering. Lägg fram böngroddarna, och se till att du har alla ingredienser du förberett lätt tillgängligt.

Koka glasnudlarna enligt paketets anvisningar, klipp dem i mindre bitar och lägg i en skål.

Fukta en kökshandduk och lägg på diskbänken. Fyll en stekpanna med uppkokt, något avsvalnat vatten och doppa de runda rispappren däri i cirka 15 sekunder, enligt paketets anvisningar.

Lägg över rispappret på den fuktiga handduken och lägg önskad mängd fyllning på pappret, lite närmre dig än på mitten av pappret. Rulla ett varv, vik in ändbitarna, och rulla ihop vårrullen. Lägg över på serveringsfat.

Servera risnudlarna direkt efter de är klara, ihop med de två dipsåserna.

Lämna en kommentar