Vietnamesiska köttbullar
Nytt år, nytt recept! Vad sägs om vietnamesiska köttbullar med sojadip och en nudelsallad? Okej, nudelsallad kanske är att ta i, för det enda jag har gjort är att blanda avrunna, vietnamesiska risnudlar med en påse köpesallad, närmare bestämt den som heter röd råkostmix som finns på ICA, och toppat med lite mynta. Men det ska ju vara enkelt, annars blir det inte av!
De vietnamesiska köttbullarna är också superenkla, jag har inte ens vänt runt dem i en stekpanna. Jag bara formar dem, lägger dem på en plåt och kör dem i ugnen i ca 15 min, så är de helt genomkörda sen. Hur smidigt som helst!
Inspirationen till de här asiatiska köttbullarna kommer från en vietnamesisk restaurang som syrran och jag åt på i Köpenhamn i höstas. The Vietnamese som den heter rekommenderas varmt ifall någon skulle befinna sig i Köpenhamn och vara hungrig, och det var en av få vietnamesiska restauranger som också hade lunchöppet en lördag. Inredningen var fin, servicen var toppen och maten var fantastisk. Och de vietnamesiska köttbullarna smakade just precis såhär. Egentligen var de avlånga och uppträdda på ett spett och inslagna i små salladsblad, men det är inget man orkar med en tisdag fem i sex när barnen ska på aktiviteter.
Sojadippen med rostade sesamfrön består av japansk soja med lite fisksås, sesamolja och rivet limeskal. Men är tiden knapp – häll upp lite japansk soja i en skål bara. Och salladen går att servera vid sidan av också.
Visst är nudlarna lite extra fina? Jag ville ha sådana nudlar som de hade på restaurangen som var ljusa, spänstiga och inte kletade ihop sig i en stor klump. Och på Citygross hittade jag just vietnamesiska nudlar som var precis så. Billiga var de också! (Det är ett par räkor på förpackningen som med en nypa fantasi ser ut att ha en trevlig stund tillsammans. De kallas för risvermicelli.)
Recept följer nedan, och vill du fortsätta på liknande spår rekommenderar jag thailändska köttbullar med pak choi och nudlar vända i kokosmjölk eller storfavoriten Dan Dan noodles. Eller om du vill göra en helomvändning runt Italien och göra italienska köttbullar i tomatsås. Också supergott!
Skriv utVietnamesiska köttbullar
Superenkla vietnamesiska köttbullar som steks en kvart i ugnen och serveras med en fräsch nudelsallad och supergod dipsås.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
Köttbullar:
- 1 ägg
- 2 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk fisksås
- 2 msk ströbröd
- 1 lime – rivet skal
- 1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
- 0,75 msk finriven, färsk ingefära
- salt
- 500 g fläskfärs
Dipsås:
- 1 dl japansk soja
- 1 msk fisksås
- 1 msk sesamolja
- 0,5 lime, pressad saft (motsvarar ca 1 msk)
- 1 msk rostade sesamfrön
Tillbehör:
- nudlar för 4 portioner, gärna risnudlar
- ca 200 g färska salladsblad, t ex 1 påse röd råkostmix á 200 g
- mynta efter smak och tycke
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C.
Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Färsen ska i sist av allt för att ströbrödet ska hinna svälla lite med övriga ingredienser medan limen, vitlöken och ingefäran rivs.
Rulla smeten till köttbullar (jag brukar få ihop ca 23 st) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ifall det kladdar mycket underlättar det om man tar lite olja på handflatorna när man rullar. Har du extra sesamolja, ta gärna det. Ställ in plåten i mitten av ugnen i ca 10-15 min tills de är genomstekta.
Medan köttbullarna är i ugnen – koka nudlarna och rör ihop dipsåsen.
Vid servering, klipp nudlarna lite om de är alltför långa och därmed svårjobbade, och blanda dem på ett serveringsfat med salladsbladen. Servera ihop med de asiatiska köttbullarna och dipsåsen.
Sååååå gott. Kommer att bli en favorit. Gjorde bullarna på blandfärs och serverade även Dan Dan-såsen till. Finstrimlade morot, zuccini o lök och blandade med nudlarna.
Vad roligt att höra Ulla! Bra att veta att det var gott på blandfärs också, och att Dan Dan-såsen passade till. 🙂
Letade efter ngt enkelt recept med asiatisk touch efter jul och nyårshelgen. Ville ha ngt fräscht och hittade dina Vietnamesiska köttbullar.
Jättegott och enkelt att laga. Perfekt att köra in en ugnsplåt med köttbullarna så man slipper stå och steka köttet med matfett och os. Dessutom slipper man passa dem och får båda händerna fria att fixa det andra.
Jag skruvade till det litegrann. Råkade bara bli så.
– köpte inte mynta, det blev koriander. En ren miss men blev gott i salladen till.
– dessvärre tog min fisksås slut, så jag hade lite rörsocker i såsen istället. Blev gott men ska testa igen med fisksås.
– hackade i en chilifrukt i salladen, gillar lite sting ( salladen blev en mix av isberg, tomat, salladslök, fänkål och koriandern )
Ett perfekt recept när man vill göra en vardagsmiddag ett par nivåer över den vanliga och att det ändå är enkelt. Det tackar vi för 🙂
Vad roligt att höra om din tappning på maträtten, tack för att du tog dig tid att skriva! Och vad kul att du gillade receptet! 🙂