Drinkar

Amaretto sour

Amaretto Sour

Inte hade jag en aning om att det var så här gott med Amaretto sour! Har ni testat det?

Jag brukar alltid ha Amaretto hemma, mest för att göra amarettoglass och amarettopannacotta, men har i ärlighetens namn inte använt Amaretton så mycket till att göra drinkar med. (Förutom varje vinter då jag gör min semmeldrink, som för övrigt rekommenderas varmt!)

Men Amaretto sour är en klassisk drink som jag länge var nyfiken på att testa, och den var riktigt lätt att göra! Och ännu godare än jag trodde! Har man Amaretto i skåpet hemma och kanske lite citron och någon vodka också så har man allt som behövs. Ägg till äggviteskummet har man ju ofta hemma, och en sockerlag kräver ju bara socker och vatten. Så inköpslistan är inte så lång.

Det som gör Amaretto sour så otroligt gott är att den är så perfekt balanserad! Sötma och mandelsmak från Amaretton, syra från citronen som gör att den inte alls upplevs som för söt, och en skvätt vodka för lite extra bett då Amaretto inte är så starkt. (Har man rom hemma så funkar det också.)

Det är bara att köra ner alla ingredienserna i en shaker och skaka! För att få upp bästa möjliga äggviteskum brukar bartenders tipsa om att först ”torrskaka” drinkingredienserna ihop med äggvitan i ca15 sekunder, sedan släppa ner ett par isbitar och skaka drinken genomkall innan den silas ner i glas. Här kan det vara bra att torka av shakern lite mellan öppning och stängning och gärna hålla sig över vasken ifall shakern är lurig och släpper någonstans.

Jag har den senaste tiden för övrigt börjat passera pressad citron genom en liten hushållssil för att få bort stora partiklar av fruktkött i mina drinkar. Det är absolut ingen nödvändighet, men själv tycker jag att drinkarna blir lite mindre som juice och lite mer som snygga cocktails då.

Jag tycker att Amaretto sour passar perfekt som kvällsdrink i soffan istället för en skål glass. Eller som avslutning på en middag när alla är för mätta för efterrätt men ändå vill sitta kvar en stund.

Semmeldrink

Semmeldrinken är också god att servera istället som efterrätt, men då den innehåller både äggula och vispgrädde så mättar den på en helt annan nivå. Just saying.

Skriv ut

Amaretto sour

Amaretto sour! En klassiker som måste provas! Perfekt balans mellan sötma, syra och mandelsmak, och riktigt vacker med sitt skum på toppen.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale
 • 4 cl sockerlag
 • 6 cl färskpressad citronsaft (ca 1 stor citron)
 • 10 cl Amarettolikör (t ex Disaronno)
 • 3 cl vodka
 • 1 äggvita
 • isbitar till shakern

Instruktioner

Börja med att koka upp en sockerlag. Här räcker det att koka 0,5 dl socker med 0,5 dl vatten för att få ihop 4 cl. Låt den svalna något.

Pressa citronen och häll ner övriga ingredienser i shakern utom isbitar.

Skaka drinken i ca 15 sek. Släpp sedan ner isbitarna och skaka drinken kall i ytterligare ca 15 sekunder. Sila upp i glas och servera.

13 januari, 2023

2 kommentarer

 1. Åh spännande!! Älskar amaretto.
  Min senaste craving är krämig varm choklad med amaretto🤤
  Gör varm choklad med kakao/choklad. Ha i maizena eller marsanpulver. Och lite salt såklart. Vispa till lagom tjock och krämig men ändå flytande, som vaniljsås kanske i konsistens? Jag gillar rätt tjock som går att äta med sked😋 Ha i rejäl skvätt amaretto.
  Alltså jag smäller av så gott det är🤭

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration