Semmeldrink
Jag tyckte det var på tiden att någon tog fram en semmeldrink. Eller var säger ni? Den här drinken, gott folk, smakar verkligen precis som en semla! Och den smakar HELT fantastiskt.
Ingredienser till semmeldrink
För att få fram mandelsmaken innehåller den amaretto, och den baseras även på mjölk, sockerlag och vodka, och en äggula för fyllighet. Och så självklart vispgrädde på toppen och nymortlad kardemumma. Jag kan inte nog understryka hur god den här drinken är, den bara måste provas!
De senaste åren har ju semmelrecepten stått som spön i backen, det har varit semmelkladdkakor, semmelwraps och semmeltårtor, men vad jag har saknat har varit en riktigt god semmeldrink. Så nu var det dags!
Men har jag hittat på den helt själv? Svar nej. Jag lämpade över projektet på min kusin Carl i Göteborg som jobbat som bartender, sommelier och hovmästare i flera år. Han tog fram två versioner av receptet, och jag provlagade dem med hjälp av en ytterst hjälpsam testpanel. Receptet nedan vann provningen.
Hellre som dessert än fördrink
Nämnvärt kan vara att glaset på just den här bilden innehåller en dubbel drink, för att glaset skulle se fullt ut. Ett välfyllt glas är ju som bekant mer glädjande i de flesta lägen.
Och kanske att drinken inte är optimal som fördrink före en bastant trerätters middag då den mättar en del, så servera den gärna efter maten, eller ett par timmar före den. Kanske som Alla hjärtans dag-drink? Och för den som hellre äter en semmelkladdkaka finns ett episkt recept på det här.
Skriv utSemmeldrink
Semmeldrink med amaretto, vispad grädde och kardemumma. Fullkomligt ljuvlig drink som verkligen smakar som semla i ett glas!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 5min
- Total tid: 10 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 4 cl sockerlag
- 6 cl Amarettolikör, t ex Disaronno
- 4 cl vodka
- 2 äggulor
- 8 cl mjölk (3% fetthalt)
- isbitar
Till garnering:
- 1 tsk kardemummakärnor
- Ca 2 dl vispgrädde
Instruktioner
Börja med att göra en sockerlag genom att koka upp lika mängder socker och vatten, och låt det svalna. Om du har tänkt göra sammanlagt 4 drinkar behöver du koka upp 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten. Men gör gärna lite mer och spara det som blir över i en flaska i kylen, sockerlag håller länge.
Häll ner sockerlag, amaretto, vodka, äggulor och mjölk i en drinkshaker. Tillsätt några isbitar, och skaka alltihop.
Sila upp i glas, gärna tumblerglas. Häll inga isbitar i glaset du serverar i, eftersom isbitarna kan få äggulan och mjölken att skikta sig när isen smälter.
Mortla kardemumman och vispa grädden. Spritsa ut en gräddtopp på varje drink, och garnera med nymortlad kardemumma. (Det är inte säkert att det går åt 1 dl grädde per drink, men när man ska spritsa är det ofta lättare om man har lite mer grädde i spritsen än lite för lite.)
Det här är min kusin Carl i somras, när han hälsade på och hade med sig en flaska champagne som han ville sabrera för att stila lite. Jag var dock alltför sniken för att låna ut min Globalkniv till det ändamålet, och erbjöd honom Olofs vedyxa istället som utmaning. Han fixade det galant! Precis som den här drinken.