Rabarbermojito
Rabarbermojito! Denna ljuvliga klassiker! Jag är ju som ni säkert vet ett stort fan av att göra drinkar, och så här års när blommor och primörer börjar komma i säsong finns det hur många goda grejer som helst att blanda drinkar på! Man kan göra häggblomssaft, rabarbersaft, flädersaft…
Grundtanken med många av mina drinkar är att ersätta sockerlagen i ett klassiskt drinkrecept med koncentrerad saft, som i många fall är precis lika sött som sockerlag, men då får man en smak på köpet också. Flädermojiton är en av de allra populäraste drinkarna här på bloggen, och den är gjord på precis det sättet, med koncentrerad saft istället för vanlig sockerlag. Och den här rabarbermojiton är inget undantag. När man gör drinkar på det sättet blir de också väldigt goda även som alkoholfria.
Nämnvärt om den här rabarbermojiton är att det recept jag använder mig av för att göra min egen rabarbersaft som jag utgår ifrån ger en ganska okoncentrerad saft, så där får man helt enkelt ta lite mer saft än man brukar så att rabarbersmaken kommer fram i mojiton bland de övriga ingredienserna. Med min egen rabarbersaft häller jag i en hel deciliter outspädd saft per drink. Men om man får tag i en köpesaft med mer klassisk styrka och sockermängd rekommenderar jag en halv deciliter outspädd saft per drink, precis som att jag alltid har en halv deciliter sockerlag som standard per person när jag gör klassisk mojito.
Jag vet att många recept på rabarbermojito baseras på att man kokar upp en liten rabarbersockerlag specifikt till drinken, och det kan man också göra. Men ska man ändå göra det jobbet kan man ofta lika gärna ha i lite mer av allt och göra saft. När man ändå är igång, tänker jag.
Skriv utRabarbermojito
Kanske vårens och försommarens allra godaste drink! Har du rabarbersaft hemma kan du enkelt skaka ihop denna läckra rabarbermojito!
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 5 min
- Antal portioner: 1 1x
Ingredienser
- 1 dl outspädd rabarbersaft (om det är köpesaft räcker 0,5 dl)
- 0,5 dl ljus rom
- 0,5 lime skuren i 4 klyftor
- 1 knippe mynta (ca 3 kvistar)
- 1–2 dl Sprite att fylla upp med, efter smak
- isbitar
Instruktioner
Häll ner outspädd rabarbersaft och rom i en drinkshaker.
Pressa ner tre av limeklyftorna i shakern och släpp ner det mesta av myntan. Muddla med en drinkmuddlare eller handtaget på en träslev så att alla smakerna blandas ordentligt. Häll sedan i isbitar och skaka shakern.
Preparera ett glas med ett gäng isbitar, den fjärde limeklyftan och en extra myntakvist till garnering. Sila ner drinken i glaset och fyll upp med så mycket Sprite du vill ha, beroende på hur stark du vill ha drinken. Servera drinkarna med sugrör.
Nu är det ju en rabarbermojito vi har gjort här, och då smakar det ju såklart även en hel del av lime och mynta också. Men vill man åt mer av just själva rabarbersmaken så kan man faktiskt utesluta lime och mynta. Man kan till och med byta ut romen mot vodka om man vill. Då blir det en annan drink, men det blir också gott!
Den här ska jag koka NU! Behöver en drink efter att ha lekt rörmokare i tvättstugans toalett (urk!)! Trevlig helg!!!
Det är du värd, Erika! Kör hårt! Och trevlig helg! 🙂
Låter ju grymt gott! Skål!
Skål på er! 🙂
Ser superfräscha ut!
Kul att läsa om Öland spirar i förra inlägget, har aldrig hört talas om det. Däremot skördefesten har jag varit på!
Trevlig helg //Jenny
Det har bara hållit på några år, men är en jättetrevlig tillställning på ön. Absolut värt att besöka. 🙂
Så in i bänken god blir den, we löööv!
Skål och fortsatt finfin helg,
kramar
Mojitos är alltid hyvens. Skål på er!
Med risk för att vara tjatig men Mojito får mig ofta att tänka på en resa till Barcelona och en törstig Helena……………….
Hahaha! Man får hålla sig framme, säger jag bara! Tar drinken så slut så tar den slut!