Drinkar

Klassisk mojito

Mojito recept

Klassisk mojito! Det här är det enda recept på mojito du behöver, jag lovar. Jag har gjort många varianter av mojito genom åren, men det klassiska originalet är alltid det godaste.

I mitt recept på klassisk mojito brukar jag låta ett knippe mynta få stå och dra en liten stund i sockerlagen för extra mycket smak, och det gör stor skillnad. Med åren har jag också gått över till att använda vanligt sodavatten istället för Sprite som jag brukade ha i när jag var yngre, för jag tycker det blir för sött med Sprite. Skulle du ha Sprite hemma så funkar det också såklart, jag gjorde en variant med sodavatten och en med Sprite i och testade bredvid varandra i somras, och båda var jättegoda, men jag tyckte ändå att den med sodavatten var snäppet bättre.

Jag brukar pressa limen och mäta upp den i centiliter så jag vet hur mycket surhet som limen kommer att bidra med. Man kan också bara skära limen i klyftor och gå loss med en muddlare, det funkar också, men själv gillar jag att ha full kontroll över hur mycket syra det blir i mojiton.

Den godaste mojito jag druckit i hela mitt liv var på en liten bar som hette El Coscorrón som låg i Alicantes äldre stadsdel som går under namnet Barrio år 2001 när jag bodde där och pluggade spanska. Alla älskade den lilla baren som var känd för sina fantastiska mojitos, och jag minns att entrén var så låg att de hade klätt in ovankanten med en madrass för att folk inte skulle slå i huvudet. På bardisken stod det alltid kannor fulla med färsk mynta, och det är så som mojiton smakade på El Coscorrón som alltid varit mitt mål med min egen mojito. Jag skulle vilja gå dit igen för att dricka den och se hur likt min egen mojito smakar, men när jag googlar på barens namn verkar det tyvärr som att den inte finns kvar längre.

Men då får man helt enkelt göra sig en egen mojito här hemma i Sverige istället! Och just det – mojito går att förbereda fram till det att det är dags att hälla i sodavattnet, så ska du servera den till gäster kan du ha den i kylen förberedd ganska långt.

Ska du bara göra två drinkar räcker det att köpa en planta färsk mynta i mataffären, men ska du göra 4 drinkar skulle jag nog ändå satsa på två plantor. De är lite taniga ibland. Det är bättre på sommaren när man kan odla egen mojito i en kruka utomhus, då behöver man inte snåla!

Passionsfruktsmojito

Jag har många olika mojitovarianter här på bloggen i kategorin drinkar, men de allra populäraste är passionsmojiton

Flädermojito

… och flädermojiton.

Men nu kör vi klassisk mojito här nedan, inget slår originalet!

Skriv ut

Klassisk mojito

Det enda recept du behöver på klassisk mojito med frisk och fräsch smak av mynta och lime. Originalet som alltid levererar, med extra mycket smak!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 15 min
 • Antal portioner: 2 1x

Ingredienser

Scale

Myntasockerlag:

 • 0,75 dl socker
 • 0,75 dl vatten
 • 1 litet knippe färsk mynta

Mojito:

 • 5 cl lime (motsvarar ca 23 st)
 • 1 dl ljus rom, t ex Bacardi
 • 1 knippe färsk mynta
 • 1 dl myntasockerlag
 • 1,5-2 dl sodavatten
 • isbitar
 • 2 extra myntakvistar till servering

Instruktioner

Koka upp socker och vatten i en liten kastrull (koka gärna mer än vad du behöver och spara i en flaska i kylen, det håller i många veckor) och dra från värmen när det precis börjat koka. Släng i ett litet knippe färsk mynta och lägg på ett lock. Har du tid kan du låta det stå och dra tills det svalnat, men har du bråttom räcker 5 minuter. Släng myntan som nu har gjort sitt.

Pressa limen, mät upp 5 cl limejuice och häll ner i en shaker. Tillsätt 1 dl rom, ett nytt knippe färsk mynta och 1 dl myntasockerlag. Muddla med en muddlare eller skaftet på en träslev. Att muddla är att stöta runt och helt enkelt ge myntan en omgång så att den sätter extra smak på allting i shakern.

Fyll två glas med isbitar och sila ner shakerns innehåll i glasen. Fyll upp med sodavatten efter smak och tycke (lite beroende på hur stark du vill ha drinken) och garnera varje drink med ett par kvistar färsk mynta.

17 mars, 2023

16 kommentarer

 1. Ska absolut testas! Är svag för goda drinkar och denna Mojiton låter kanon. Får sätta Olof på att fixa drinkarna på Berras fest 🙂

  1. Haha, han är säkert på! Men det är bara om du har tidsbrist, för är det någon som är grym på att göra drinkar så är det du! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration