Mojito med passionsfrukt
Har du testat passionsmojito? När det kommer till somriga drinkar och grillkvällar är den här drinken med passionsfrukt en given favorit!
För att inte tala om hur populär den är som påskdrink – varje år runt påsk seglar den upp i topplistan bland bloggens mest besökta recept!
Ingredienser – det här behöver du:
Förutom de klassiska ingredienserna till mojito som ljus rom, lime och mynta, behöver du även Sprite eller någon annan fruktsoda.
I en klassisk mojito använder jag sodavatten för att drinken inte ska bli så söt, men eftersom det är rätt mycket syra i både passionsfrukten och limen så tycker jag att det blir godare med Sprite här.
Och du behöver också, icke att förglömma, socker och fryst passionsfrukt.
Spara tid med fryst passionsfrukt
Första gångerna jag gjorde den här drinken använde jag färsk, urgröpt passionsfrukt, vilket så klart fortfarande funkar finemang.
Men sedan hittade jag smidiga små paket med färdigurgröpt passionsfrukt fryst i små tärningar i frysdisken på min lokala ICA-butik, och sedan dess har jag bara använt mig av fryst passionsfrukt.
Så skönt att slippa stå och gröpa ur passionsfrukten, för att inte tala om hur mycket billigare det blir!
Passionsfrukten räcker till fyra drinkar
Paketet med den frysta passionsfrukten räcker till fyra drinkar.
Jag brukar låta innehållet i paketet tina först i sin förpackning, och sedan häller jag det i en sil med en liten kastrull under som fångar upp passionsjuicen och silar bort kärnorna.
Det blir så gott som alltid runt 1,5 dl passionsjuice, och eftersom jag alltid vill ha samma mängd socker som vätska i en sockerlag tillsätter jag 1,5 dl socker direkt ner i kastrullen och värmer tills sockret har smält och jag har fått mig en prima passionssockerlag.
Passionsfruktssockerlagen kommer att räcka till 4 drinkar, men gör du inte drinken till så många så klarar sig den överblivna passionssockerlagen flera veckor i kylen.
Går att förbereda till stor del i förväg
Passionsmojiton går att förbereda fram till sista steget när toppar upp den med bubblig Sprite och garnerar den fint med lite passionskärnor och någon myntakvist.
Det går att använda en tesked av de bortsilade passionskärnorna från frysförpackningen till garnering, men jag tycker det är värt att köpa en färsk passionsfrukt och garnera med de färska passionsfruktskärnorna, de får en fräschare konsistens och blir extra gott.
Alkholfritt?
Den här passionsmojiton går jättebra att göra alkoholfri, det är bara att utesluta romen och toppa upp med extra Sprite.
Eftersom den har så mycket syra från passionsfrukt och lime kommer den inte att upplevas för söt som alkoholfri.
Fem tips på mojitodrinkar
Mojitos är utan tvekan bland de godaste drinkarna av alla, och de går att variera i oändlighet! Mina fem favoriter är:
- Klassisk mojito – kanske att originalet ändå alltid är bäst?
- Flädermojito – sommarens storfavorit år efter år.
- Rabarbermojito – Ljuvlig att dricka på våren när rabarbern kommit och så tacksam att garnera!
- Kokosmojito – vit som snö med tropisk smak och passar lika bra under högsommaren som runt jul
- Jordgubbsmojito – vilken drink blir inte en megahit när man adderar jordgubbar?
Mojito med passionsfrukt
Sommar i ett glas! Denna läckra passionsmojito blandar tropiska smaker som lime, passion och mynta. Går att förbereda till stor del förväg!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 20 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Till passionssockerlagen:
- 250 g fruktkött från passionsfrukt (finns på paket i frysdisken)
- 1,5 dl socker
Till 2 st passionsmojitos:
- 1 dl avsvalnad passionssockerlag
- 1 dl ljus rom
- 4 cl pressad lime (ca 2 st lime)
- ett knippe färsk mynta + extra till servering
- isbitar till shakern och till glasen
- ca 1,5 dl Sprite (0,5-0,75 dl per glas)
- 1 st färsk passionsfrukt till garnering (kan uteslutas)
Instruktioner
Passionssockerlagen:
Låt paketet med fryst passionsfrukt ligga framme någon timma så att innehållet tinar. Häll därefter fruktköttet i en sil med en liten kastrull under, och pressa ur saften med hjälp av en sked tills det bara är kärnorna kvar. Släng kärnorna, men spara undan några till garnering om du vill.
Häll ner 1,5 dl socker i kastrullen och värm tills sockret har smält. Låt passionssockerlagen svalna ifall det finns tid för det.
Till drinkarna:
Häll passionssockerlag i en drinkshaker och lägg ner myntakvistarna däri. Spara gärna några myntakvistar till garnering.
Pressa ner limejuice och tillsätt ljus rom.
Stöt runt i shakern med en muddlare eller skaftet på en träslev så att myntans smak frigörs och smakerna blandas. Fram till hit kan du förbereda innan och ställa in shakern i kylen.
Vid servering – Ta fram 2 glas och häll i några isbitar i varje glas. Släpp ner några isbitar i shakern och skaka den kall. Sila ner shakerns innehåll i glasen, och fyll upp varje glas med Sprite efter smak och tycke beroende på hur stark du vill ha drinken. Garnera med en myntakvist i varje glas och några passionsfruktskärnor.
Fler drinkar som baseras på passionsfrukt
Om du gillar drinkar med passionsfrukt måste jag bara tipsa om passion sour! En ljuvlig ginbaserad drink med skum på toppen från äggvita, som inte är lika söt som passionsmojiton och inte innehåller någon kolsyra. Och om ni är många…
…rekommenderar jag denna ljuvliga passionsfruktssangria! Den är lägre i alkoholhalt än både passionsmojiton och passion sour eftersom den baseras på vitt vin istället för rom eller gin, och är perfekt för stora fester där man serverar drinkar ur pitchers eller kannor och det ska räcka till många.
Vill du servera en alkoholfri drink med passionsfrukt skulle jag rekommendera den här tropiska sommardrinken som räcker till många och som hela familjen kan njuta av!
Mmm.. ser gott ut!
Glad Påsk på er allihop!
Den här blev en favorit direkt!! Ska prova att göra en sangriaversion imorgon eftersom vi är så många. Önskar dig också en riktigt glad påsk! 🙂
Åååh , vilken höjdare 😀 Supertack för det goda receptet .
Vad kul att du gillar det! 🙂
Den här gör vi varje påsk och nyårsafton! Fryst passionsfrukt på paket är ju en gudagåva.
Vad roligt att höra! Visst är den toppen till alla möjliga högtider? Jag kan se i bloggens statistik hur den alltid skjuter i höjden främst på påsken men också runt nyår. Och håller absolut med dig om den frysta passionsfrukten, vem orkar stå och gröpa ur dyr passionsfrukt när den finns färdigurgröpt och ingfryst i små tärningar på paket? Bästa ever ju!