Superenkelt nattjäst bröd
Kanske trodde att ni att fusksurdegsbrödet var världens enklaste och smidigaste nattjästa bröd? Det är det inte! Det är det här! Alltså det här brödet är SÅ smidigt och enkelt! Och det allra bästa? Man kladdar varken ner köksbänken eller sig själv!
Nattjäst bröd är ju som bekant Guds gåva till alla som vill njuta av nybakat bröd till frukosten men inte orkar utföra ett klassiskt brödbak med dubbla jästider och allsköns knådande. Till nattjäst bröd krävs fem minuters framförhållning kvällen innan då man rör ihop en mindre deg med slev. Precis så är det här också. Man bara öser ner ingredienserna i en bunke och rör om, degen ska vara kletig och behöver alltså inte ens bli smidig eller något sådant.
Men vad som sedan skiljer detta nattjästa bröd från många andra nattjästa bröd, är att istället för att på morgonen stjälpa ut degen på köksbänken och forma den i bitar, så häller man istället här smeten rakt ner från bunken direkt ner i en lasagneform. Klär man lasagneformen med bakplåtspapper innanslipper man med största sannolikhet till och med momentet med att diska formen efteråt. Men så otroligt skönt att slippa torka av degen från köksbänken efteråt, och händerna också.
Själv brukar jag använda en helt klassisk rektangulär lasagneform, den som jag använder till mitt recept på lasagne för latmaskar. Den lasagneformen mäter 30×18 cm och är perfekt. Har man ingen lasagneform kan man stjälpa ut hela degen på en bakplåt med bakplåtspapper, men jag tycker att brödet blir lite väl platt då. Har man gjort det i en lasagneform blir brödet tillräckligt högt för att skära i skivor. Den som vill kan även skära det i rutor som man gör med klassiskt långpannebröd. Själv föredrar jag dock att skära det i skivor. Att degen innehåller lite havregryn gör brödet extra gott!
Skriv utSuperenkelt nattjäst bröd
Utan tvekan världens enklaste nattjästa bröd! Rör ihop degen, jäs över natten, stjälp ner i en form, in ugnen – klart! Så gott och så enkelt!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min + jäsning
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- 1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
- 4 dl kallt vatten
- 1,5 tsk salt
- 3 msk solrosolja (raps- eller matolja funkar också)
- 1 msk honung (både flytande och fast funkar)
- 1 dl havregryn +0,5 dl till topping
- 8,5 dl vetemjöl special (alt. mjölet Manitoba Cream)
Instruktioner
Mät upp en tesked jäst och häll ner i den största bakbunken du har. Degen kommer att jäsa lika mycket som en klassisk bulldeg på ett helt paket jäst gör, så ta den sortens bunke.
Rör ner vatten, salt, olja, honung, havregryn och vetemjöl special, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig.
Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Bakar du brödet dagtid behövs i alla fall minst 7 timmars jäsning.)
På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en lasagneform med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills det fått fin färg.
Kommer du på först på morgonkvisten att du vill ha hembakat rekommenderar jag mina snabbjästa källarfranskor som bara behöver en enda jäsning på 40 minuter.
Lena
15 oktober, 2020 at 1:15 e mToppen! Detta måste testat. Bröd för latmaskar gillar jag. Eller var det formen som var för latmaskar.
Strunt samma jag ska bakas nattjäst bröd till helgen.
Helena
15 oktober, 2020 at 9:08 e mHaha! Både brödet och lasagnen jag brukar ha i formen är för latmaskar. 🙂 Det här brödet är perfekt för latmaskar som jag!
Anna
16 oktober, 2020 at 6:58 e mMen hallå ännu ett så bra recept! Bakar inte från andra sidor längre, det är bara bekt-recepten som blir goda ju! De andra blir döbakta hur man än gör. För mycket jäst kanske. 🤔 Nu ska jag äta bröd, gambas pil pil och korka upp lite vin! Var bara tvungen att kika in och tacka för receptet! Satte det på jäsning i morse och bakade ikväll. 😀👍 Trevlig helg!
Helena
17 oktober, 2020 at 8:22 e mÅh vad roligt att höra Anna, det gör mig så glad! 🙂 Hoppas att er gambas-middag var god! Här har jag precis satt ett bröd på jäsning inför imorgon. Älskar att du gillar att baka från sidan! Måste börja svänga mig mer med BEKT-förkortningen, den är ju helgrym ju! Kram på dig fina du!
Barbro
18 oktober, 2020 at 11:06 f mGudomligt gott😇😇
Helena
19 oktober, 2020 at 8:02 f mVad roligt att höra! 🙂
Ann
16 januari, 2021 at 8:10 f mEtt suveränt gott bröd som just nu väntar på ska svalna så jag kan käka frukost!! Tack för att du delat med dig!
Cecilia
16 oktober, 2020 at 9:02 f mHej!
Är det rätt med 8,5 dl vetemjöl special? Jag tog 8 dl och tyckte degen blev rätt fast och inte så kletig?! (4 dl vatten som det står i receptet)
Helena
16 oktober, 2020 at 4:31 e mHej Cecilia! Jag tycker det är lagom, degen blir lösare efter att ha jäst över natten. Jag har bakat brödet med 8 dl, med 9 dl och med 8,5 dl, och har blivit mest nöjd med måttet 8,5 dl.
Emma
17 oktober, 2020 at 7:15 e mKan det jäsa i lasagneformen direkt så skulle det bli ännu lättare?
Helena
17 oktober, 2020 at 8:23 e mJag har funderat på det och tyckte också att det borde vara lättare, men varje morgon när jag ser hur degen har jäst nästan ända upp till kanten i skålen som hör till min Kitchen Aid så tänker jag att det nog knappt är någon idé att prova. Jag tror att den skulle jäsa över. Det beror ju lite på storleken på lasagneform såklart, men jag använder gärna en lite mindre sådan för att få lite höjd på brödet. Men hör av dig om du provar och berätta hur det gick! 🙂
Ulrika
8 november, 2020 at 7:59 e mHej!
Min blev inte färdigbakad på 20min upptäckte jag när jag skar upp den. Har du varit med om det? Nu gör jag ett andra försök och har nu inne den längre (på lägre temperatur efter ett tag). Får se hur den blir 🙂
Helena
9 november, 2020 at 8:12 f mHej Ulrika! Det är ju alltid lite olika från ugn till ugn. Första gången jag gjorde det tyckte jag inte det blev helt klart, men jag tror att jag skar upp det lite för tidigt, jag väntade inte ens fem minuter. Jag tror att det kan vara bra att i alla fall vänta tio minuter. Men det kanske du gjorde? Det bästa är alltid att prova sig fram till vad som passar ens egen ugn bäst. Lycka till! 🙂
Marija Peteh
16 januari, 2021 at 7:34 f mToppenrecept!!
Helena
16 januari, 2021 at 7:07 e mSå glad att du gillar det kompis! 🙂
Malin
16 januari, 2021 at 10:45 f mHej, tänkte testa det här receptet ikväll men vill veta vilken storlek gar du på ugnsformen?
Helena
16 januari, 2021 at 7:06 e mHej Malin! Vad roligt! Formen på bilden som jag använder mäter 18×30 cm.