Bröd

Superenkelt nattjäst bröd

Superenkelt nattjäst bröd

Kanske trodde att ni att fusksurdegsbrödet var världens enklaste och smidigaste nattjästa bröd? Det är det inte! Det är det här! Alltså det här brödet är SÅ smidigt och enkelt! Och det allra bästa? Man kladdar varken ner köksbänken eller sig själv!

Nattjäst bröd är ju som bekant Guds gåva till alla som vill njuta av nybakat bröd till frukosten men inte orkar utföra ett klassiskt brödbak med dubbla jästider och allsköns knådande. Till nattjäst bröd krävs fem minuters framförhållning kvällen innan då man rör ihop en mindre deg med slev. Precis så är det här också. Man bara öser ner ingredienserna i en bunke och rör om, degen ska vara kletig och behöver alltså inte ens bli smidig eller något sådant.

Men vad som sedan skiljer detta nattjästa bröd från många andra nattjästa bröd, är att istället för att på morgonen stjälpa ut degen på köksbänken och forma den i bitar, så häller man istället här smeten rakt ner från bunken direkt ner i en lasagneform. Klär man lasagneformen med bakplåtspapper innanslipper man med största sannolikhet till och med momentet med att diska formen efteråt. Men så otroligt skönt att slippa torka av degen från köksbänken efteråt, och händerna också.

Själv brukar jag använda en helt klassisk rektangulär lasagneform, den som jag använder till mitt recept på lasagne för latmaskar. Den lasagneformen mäter 30×18 cm och är perfekt. Har man ingen lasagneform kan man stjälpa ut hela degen på en bakplåt med bakplåtspapper, men jag tycker att brödet blir lite väl platt då. Har man gjort det i en lasagneform blir brödet tillräckligt högt för att skära i skivor. Den som vill kan även skära det i rutor som man gör med klassiskt långpannebröd. Själv föredrar jag dock att skära det i skivor. Att degen innehåller lite havregryn gör brödet extra gott!

Skriv ut

Superenkelt nattjäst bröd

Utan tvekan världens enklaste nattjästa bröd! Rör ihop degen, jäs över natten, stjälp ner i en form, in ugnen – klart! Så gott och så enkelt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 25 min + jäsning
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
  • 4 dl kallt vatten
  •  1,5 tsk salt
  • 3 msk solrosolja (raps- eller matolja funkar också)
  • 1 msk honung (både flytande och fast funkar)
  • 1 dl havregryn +0,5 dl till topping
  • 8,5 dl vetemjöl special (alt. mjölet Manitoba Cream)

Instruktioner

Mät upp en tesked jäst och häll ner i den största bakbunken du har. Degen kommer att jäsa lika mycket som en klassisk bulldeg på ett helt paket jäst gör, så ta den sortens bunke. 

Rör ner vatten, salt, olja, honung, havregryn och vetemjöl special, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig. 

Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Bakar du brödet dagtid behövs i alla fall minst 7 timmars jäsning.)

På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en lasagneform med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills det fått fin färg.

Kommer du på först på morgonkvisten att du vill ha hembakat rekommenderar jag mina snabbjästa källarfranskor som bara behöver en enda jäsning på 40 minuter.

13 oktober, 2020

64 kommentarer

  1. Toppen! Detta måste testat. Bröd för latmaskar gillar jag. Eller var det formen som var för latmaskar.
    Strunt samma jag ska bakas nattjäst bröd till helgen.

    1. Haha! Både brödet och lasagnen jag brukar ha i formen är för latmaskar. 🙂 Det här brödet är perfekt för latmaskar som jag!

      1. Men hallå ännu ett så bra recept! Bakar inte från andra sidor längre, det är bara bekt-recepten som blir goda ju! De andra blir döbakta hur man än gör. För mycket jäst kanske. 🤔 Nu ska jag äta bröd, gambas pil pil och korka upp lite vin! Var bara tvungen att kika in och tacka för receptet! Satte det på jäsning i morse och bakade ikväll. 😀👍 Trevlig helg!

        1. Åh vad roligt att höra Anna, det gör mig så glad! 🙂 Hoppas att er gambas-middag var god! Här har jag precis satt ett bröd på jäsning inför imorgon. Älskar att du gillar att baka från sidan! Måste börja svänga mig mer med BEKT-förkortningen, den är ju helgrym ju! Kram på dig fina du!

      2. Ett suveränt gott bröd som just nu väntar på ska svalna så jag kan käka frukost!! Tack för att du delat med dig!

      3. 1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)

        Menar hon 6 g torrjäst eller hur många g torrjäst ska det vara ?

  2. Hej!
    Är det rätt med 8,5 dl vetemjöl special? Jag tog 8 dl och tyckte degen blev rätt fast och inte så kletig?! (4 dl vatten som det står i receptet)

    1. Hej Cecilia! Jag tycker det är lagom, degen blir lösare efter att ha jäst över natten. Jag har bakat brödet med 8 dl, med 9 dl och med 8,5 dl, och har blivit mest nöjd med måttet 8,5 dl.

      1. Hej Helena !
        Tack för receptet! Andra gången så jäste jag den direkt i formen. Funkade klockrent!
        Allt gott !
        /Fredrik

        1. Jäste och bakade av i samma form, men det funkade sådär. Jag tror det blev en hård skorpa ganska snabbt som hindrade brödet från att resa sig inne i ugnen. Man kan testa att slänga in en halv kopp vatten när man ställer in plåten kanske.

    1. Jag har funderat på det och tyckte också att det borde vara lättare, men varje morgon när jag ser hur degen har jäst nästan ända upp till kanten i skålen som hör till min Kitchen Aid så tänker jag att det nog knappt är någon idé att prova. Jag tror att den skulle jäsa över. Det beror ju lite på storleken på lasagneform såklart, men jag använder gärna en lite mindre sådan för att få lite höjd på brödet. Men hör av dig om du provar och berätta hur det gick! 🙂

  3. Hej!
    Min blev inte färdigbakad på 20min upptäckte jag när jag skar upp den. Har du varit med om det? Nu gör jag ett andra försök och har nu inne den längre (på lägre temperatur efter ett tag). Får se hur den blir 🙂

    1. Hej Ulrika! Det är ju alltid lite olika från ugn till ugn. Första gången jag gjorde det tyckte jag inte det blev helt klart, men jag tror att jag skar upp det lite för tidigt, jag väntade inte ens fem minuter. Jag tror att det kan vara bra att i alla fall vänta tio minuter. Men det kanske du gjorde? Det bästa är alltid att prova sig fram till vad som passar ens egen ugn bäst. Lycka till! 🙂

    1. Detta var ju toppenbra till min Air fryer. Jag delar ett jästpaket i 10 delar = 5g/st, rullar små kulor och förvarar dem i glasburk med lock i kylen (håller en månad). Tog en kula för övrigt följde jag receptet och jästiden. Bakade i min Air fryer 200⁰ 10 minuter sedan 170⁰ 35 minuter. TOPPEN !!!!!! Tack för receptet

      1. Men vad kul att det funkar så bra att baka i en airfryer! Har bara gjort pommes i min, måste absolut testa att baka bröd i den också! Tack för tipset!

  4. Spännande recept. Har barnbarnen på besök så i morgon lördagkväll ska jag göra detta för att överraska med nybakt bröd på söndag morgon.
    Wish me luck!
    //Anki

  5. Vilket kanonrecept!
    När jag gjorde det första gången hade jag bara vanligt vetemjöl och det blev hur bra som helst. Agave istället för vanlig sirap. Nu har jag köpt Manitoba så ikväll testar jag även att slänga i några nävar solroskärnor också. Spännande i morgon bitti. Tack för ett härligt recept!

    1. Vad roligt Anki! Jag har ofta bara vanligt vetemjöl hemma också, och det funkar hur bra som helst. Att ha i solroskärnor är toppen!

    1. Det tror jag absolut! Dock har jag inte testat själv, så jag vet inte hur högt upp det jäser. Men om du provar, berätta gärna hur det gick! 🙂

  6. Lite ovan men ska testa ikväll. Eftersom vi endast är 2 i hushållet vill jag göra halv sats… Tar jag endast 50% av allt då?

    1. Hej Uffe! Det går jättebra att halvera receptet, men jag hade nog faktiskt ändå gjort en hel sats, och sedan frusit det bröd som blev över. Fruset bröd som man tinat upp smakar som nytt igen om man penslar det med lite vatten och kör det i cirka 3 minuter i ugnen på 225 C. 🙂

  7. Jag är verkligen inte en van bagare. Brukar sluta med besvikelse när jag nån gång får ett ryck och tänker att lite hembakt vore topp. Har inte det tålamod och den noggrannhet som krävs helt enkelt.
    Men här her jag ett recept som funkar varje gång.
    Tack!

  8. Toppen-recept!
    Enkelt, svårt att misslyckas!
    Undrar om det passar med Oregano tillsammans med havregryn ovanpå smeten innebär gräddning?

  9. Väldigt enkelt och gott bröd Gjorde detta bröd med en egen touch. Jag la i valnötter, solrosfrön, pumpafrön och brödkryddor. Toppade med flingsalt vid gräddning.

  10. Ett helt fantastiskt gott recept! Jag hade i russin i degen och sedan sesamfrön före gräddningen . Jag är alltid noga med att få ordentlig färg på bröden, det är som att smakerna framträder mera då. Är jätte, jätte, jätteglad för detta recept!!🙏🏼😘

    1. Tyvärr är receptkalkylatorn under all kritik, den fungerar inte alltid som den ska. Men jag har valt att ändå ha kvar den för att många uppskattar utskriftsfunktionen och för att den gör att recepten rankar högre på Google. Men ibland kan det vara bra, för jag tycker inte alltid att saltet bör dubblas när man gör ett dubbelt brödrecept.

  11. Hej! Såg riktigt gott ut! 😃 Tänkte testa men har bara flytande smör och olivolja hemma, kan det funka?

    Mvh Camilla

    1. Min erfarenhet av att baka med olivolja är att det kan ta smak av oljan, men i ett matbröd tycker jag inte det gör så mycket. ( I drömmar däremot när jag var 14 och testade med olivolja blev det ingen hit. 😉 Så kör på! Och skulle du ha kokosolja hemma är det ett bättre alternativ att baka med än olivolja rent smakmässigt.

  12. Hej!
    Hur många timmar tror du att det klarar att jäsa i rumstemperatur? Tänkte prova att baka det på jobbet- men har då ca 19 h jäsning🙈…
    M v h
    Sandra

    1. Hej Sandra! Bröd kan ju kalljäsa också vilket också funkar finemang, så det hade jag gjort här om det handlat om 19 timmar. In med degen i kylen bara och låt den jäsa hela jäsningen där istället! 🙂

  13. Toppen enkelt.
    Våran nya söndags lyx.
    Vi har börjat leka med att byta ut lite av mjölet mot olika grövre mjöler och gryn.
    Mums! Tack!

  14. Hej. Jag har gjort detta recept flera gånger med bra resultat. Men vid två tillfällen så har det bildats en tjock skorpa samt en större luftbubbla i mitten av brödet när det är i ugnen. Det enda svar som jag fått är att det är överjäst. Så om det stämmer så vill jag gärna undvika det. Så en idé jag har är att kalljäsa degen i kylskåp. Går det med detta recept?

  15. Älskar detta bröd. Kom på igår kväll strax innan midnatt att jag inte hade nått bröd till frukosten och slängde ihop en deg som just nu gräddas i ugnen. Har ett par frågor dock. Skulle man kunna grädda detta bröd i en limpform. De blir ju lite smala bröd i lasagneformen. Sen jndrar jag om man skulle våga riva ner ex morot i brödet. Jag odlar grönsaker själv och gillar rivna rotsaker i bröd.

    1. Förlåt för sent svar, såg det här först nu! Ja, man kan absolut grädda det i limpform, det har jag gjort. Då kan man lägga till några minuter, och så är det bra att vänta minst tio minuter innan man skär upp det sen också. Och man kan absolut ha i rivna morötter eller något annat gott! 🙂

  16. Har bakat detta bröd några gånger. Så lätt och gott. Jag brukar läsa ä lägga i nötter,chiafrön,physsaliumferön, linfrö, valnötter och ibland aprikos. Och innan jag gräddar brödet så lägger jag flingsalt på brödet

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration