Superenkelt nattjäst bröd
Det här nattjästa brödet som man gör i form är SÅ smidigt och enkelt! Och det allra bästa? Man kladdar varken ner köksbänken eller sig själv!
Hur smidigt som helst!
Nattjäst bröd är ju som bekant Guds gåva till alla som vill njuta av nybakat bröd till frukosten men inte orkar utföra ett klassiskt brödbak med dubbla jästider och allsköns knådande.
Till nattjäst bröd krävs endast fem minuters framförhållning kvällen innan, då man bara rör ihop ingredienserna till det nattjästa brödet till en kladdig deg med hjälp av en hederlig brödslev.
Degen behöver inte arbetas smidig eller något sådant, utan här är det bara att röra ihop den och låta den jäsa i rumstemperatur över natten.
Ingredienser till nattjäst bröd med havregryn
Det här receptet är, likt många andra recept på nattjäst bröd, både enkelt och billigt. För att baka det behöver du vatten, jäst, salt, neutral olja, honung, mjöl och havregryn.
Så bakar du brödet
Så här ser degen ut när du har rört ihop den. Ganska kladdig, som synes.
Jäsning
Sätt på plastfolie över bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur. Ett minimum är i alla fall 7-8 timmars jäsning, och jag skulle inte låta den jäsa mer än ca 15 timmar.
Det går också fint att jäsa den här degen i kylen, då brukar ett dygns jäsning vara lagom.
Så här ser degen ut när den har jäst över natten i rumstemperatur.
Från bunken rakt ner i formen!
Vad som skiljer detta nattjästa bröd från många andra nattjästa bröd är att istället för att på morgonen stjälpa ut degen på köksbänken och forma den i bitar, så häller man istället här smeten rakt ner från bunken direkt ner i en form.
Jag brukar använda en klassisk lasagneform som mäter 30×18 cm som blir perfekt i storleken.
Klär man lasagneformen med bakplåtspapper innan slipper man med största sannolikhet till och med momentet med att diska formen efteråt.
Strö över havregryn
Strö över lite havregryn över degen innan du stoppar in den i ugnen.
Det här brödet kan både skäras i rutor som man brukar göra med klassiskt långpannebröd och i skivor som man gör med en limpa.
Själv föredrar jag att skära det i skivor, även att de blir ganska låga på höjden.
Tre andra favoritrecept på nattjäst bröd
- Nattjäst fusksurdegsbröd – det första nattjästa bröd jag lärde mig att baka och som är jättepopulärt här på bloggen. Här får du 3-4 rustika, lite lätt vridna baguetter som garanterat imponerar!
- Nattjästa frukostfrallor med solroskärnor – det här frallorna innehåller lite mjölk och ska källjäsas i kylskåp. Smaken får extra djup av grahamsmjöl och honung. Extra goda med solroskärnor ovanpå!
- Nattjästa havrefrallor – påminner mycket om receptet på nattjäst bröd i form som det här inlägget handlar om, men innehåller mjölk och får kalljäsas i kylen. Supergoda!
Superenkelt nattjäst bröd
Jättegott och enkelt, nattjäst bröd med havregryn. Bara att röra ihop degen, jäsa över natten, stjälpa ner i en form, in ugnen – klart!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min + jäsning
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- 1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
- 4 dl fingervarmt vatten
- 1,5 tsk salt
- 3 msk solrosolja (raps- eller matolja funkar också)
- 1 msk honung (både flytande och fast funkar)
- 1 dl havregryn +0,5 dl till topping
- 8,5 dl vetemjöl (vanligt eller special, båda funkar!)
Instruktioner
Mät upp en tesked jäst och häll ner i den största bakbunken du har. Degen kommer att jäsa lika mycket som en klassisk bulldeg på ett helt paket jäst gör, så ta den sortens bunke.
Rör ner vatten, salt, olja, honung, 1 dl havregryn samt vetemjöl, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig.
Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Bakar du brödet dagtid behövs i alla fall minst 7-8 timmars jäsning.)
På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en lasagneform med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 22 minuter tills det fått fin färg.
Ingen framförhållning? Inga bekymmer!
Kommer du på först på morgonkvisten att du vill ha ett snabbt, hembakat bröd rekommenderar jag mina snabbjästa källarfranskor som bara behöver en enda jäsning på 40 minuter. Supergoda!
Eller gör scones istället! Noll jäsning eftersom de görs på bakpulver. Har någon människa någonsin blivit besviken över att få scones på morgonen? Svar nej. Alla älskar scones!
Toppen! Detta måste testat. Bröd för latmaskar gillar jag. Eller var det formen som var för latmaskar.
Strunt samma jag ska bakas nattjäst bröd till helgen.
Haha! Både brödet och lasagnen jag brukar ha i formen är för latmaskar. 🙂 Det här brödet är perfekt för latmaskar som jag!
Men hallå ännu ett så bra recept! Bakar inte från andra sidor längre, det är bara bekt-recepten som blir goda ju! De andra blir döbakta hur man än gör. För mycket jäst kanske. 🤔 Nu ska jag äta bröd, gambas pil pil och korka upp lite vin! Var bara tvungen att kika in och tacka för receptet! Satte det på jäsning i morse och bakade ikväll. 😀👍 Trevlig helg!
Åh vad roligt att höra Anna, det gör mig så glad! 🙂 Hoppas att er gambas-middag var god! Här har jag precis satt ett bröd på jäsning inför imorgon. Älskar att du gillar att baka från sidan! Måste börja svänga mig mer med BEKT-förkortningen, den är ju helgrym ju! Kram på dig fina du!
Gudomligt gott😇😇
Vad roligt att höra! 🙂
Ett suveränt gott bröd som just nu väntar på ska svalna så jag kan käka frukost!! Tack för att du delat med dig!
1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
Menar hon 6 g torrjäst eller hur många g torrjäst ska det vara ?
Hej Ulf! Jag menar färsk jäst! Har faktiskt aldrig bakat med torrjäst.
Hej!
Är det rätt med 8,5 dl vetemjöl special? Jag tog 8 dl och tyckte degen blev rätt fast och inte så kletig?! (4 dl vatten som det står i receptet)
Hej Cecilia! Jag tycker det är lagom, degen blir lösare efter att ha jäst över natten. Jag har bakat brödet med 8 dl, med 9 dl och med 8,5 dl, och har blivit mest nöjd med måttet 8,5 dl.
Hej Helena !
Tack för receptet! Andra gången så jäste jag den direkt i formen. Funkade klockrent!
Allt gott !
/Fredrik
Vad bra att veta! Ska testa själv redan nu i veckan! 🙂
Jäste och bakade av i samma form, men det funkade sådär. Jag tror det blev en hård skorpa ganska snabbt som hindrade brödet från att resa sig inne i ugnen. Man kan testa att slänga in en halv kopp vatten när man ställer in plåten kanske.
Bra tips!
Kan det jäsa i lasagneformen direkt så skulle det bli ännu lättare?
Jag har funderat på det och tyckte också att det borde vara lättare, men varje morgon när jag ser hur degen har jäst nästan ända upp till kanten i skålen som hör till min Kitchen Aid så tänker jag att det nog knappt är någon idé att prova. Jag tror att den skulle jäsa över. Det beror ju lite på storleken på lasagneform såklart, men jag använder gärna en lite mindre sådan för att få lite höjd på brödet. Men hör av dig om du provar och berätta hur det gick! 🙂
Hej!
Min blev inte färdigbakad på 20min upptäckte jag när jag skar upp den. Har du varit med om det? Nu gör jag ett andra försök och har nu inne den längre (på lägre temperatur efter ett tag). Får se hur den blir 🙂
Hej Ulrika! Det är ju alltid lite olika från ugn till ugn. Första gången jag gjorde det tyckte jag inte det blev helt klart, men jag tror att jag skar upp det lite för tidigt, jag väntade inte ens fem minuter. Jag tror att det kan vara bra att i alla fall vänta tio minuter. Men det kanske du gjorde? Det bästa är alltid att prova sig fram till vad som passar ens egen ugn bäst. Lycka till! 🙂
Använd termometer. Ett bröd är klart vid 96-98 grader.
Toppenrecept!!
Så glad att du gillar det kompis! 🙂
Detta var ju toppenbra till min Air fryer. Jag delar ett jästpaket i 10 delar = 5g/st, rullar små kulor och förvarar dem i glasburk med lock i kylen (håller en månad). Tog en kula för övrigt följde jag receptet och jästiden. Bakade i min Air fryer 200⁰ 10 minuter sedan 170⁰ 35 minuter. TOPPEN !!!!!! Tack för receptet
Men vad kul att det funkar så bra att baka i en airfryer! Har bara gjort pommes i min, måste absolut testa att baka bröd i den också! Tack för tipset!
Hej, tänkte testa det här receptet ikväll men vill veta vilken storlek gar du på ugnsformen?
Hej Malin! Vad roligt! Formen på bilden som jag använder mäter 18×30 cm.
Är receptet med varmluftsugn?
Hej Maggi! Nej, det är för vanlig ugnstemperatur.
Spännande recept. Har barnbarnen på besök så i morgon lördagkväll ska jag göra detta för att överraska med nybakt bröd på söndag morgon.
Wish me luck!
//Anki
Vad roligt Anki! Lycka till, hoppas det blir succé! 🙂
Vilket kanonrecept!
När jag gjorde det första gången hade jag bara vanligt vetemjöl och det blev hur bra som helst. Agave istället för vanlig sirap. Nu har jag köpt Manitoba så ikväll testar jag även att slänga i några nävar solroskärnor också. Spännande i morgon bitti. Tack för ett härligt recept!
Vad roligt Anki! Jag har ofta bara vanligt vetemjöl hemma också, och det funkar hur bra som helst. Att ha i solroskärnor är toppen!
Kan man lägga detta bröd i en bakform så det blir ett formbröd ?
Det tror jag absolut! Dock har jag inte testat själv, så jag vet inte hur högt upp det jäser. Men om du provar, berätta gärna hur det gick! 🙂
Lite ovan men ska testa ikväll. Eftersom vi endast är 2 i hushållet vill jag göra halv sats… Tar jag endast 50% av allt då?
Hej Uffe! Det går jättebra att halvera receptet, men jag hade nog faktiskt ändå gjort en hel sats, och sedan frusit det bröd som blev över. Fruset bröd som man tinat upp smakar som nytt igen om man penslar det med lite vatten och kör det i cirka 3 minuter i ugnen på 225 C. 🙂
Jag är verkligen inte en van bagare. Brukar sluta med besvikelse när jag nån gång får ett ryck och tänker att lite hembakt vore topp. Har inte det tålamod och den noggrannhet som krävs helt enkelt.
Men här her jag ett recept som funkar varje gång.
Tack!
Vad roligt att höra Ida! 🙂
Vilken mängd har du i din form? 🤔
Formen jag använt på bilden mäter 30×18 cm och jag har hela degen i den.
Toppen-recept!
Enkelt, svårt att misslyckas!
Undrar om det passar med Oregano tillsammans med havregryn ovanpå smeten innebär gräddning?
Det tror jag säkert! Testa! 🙂
Hej! Jag vill helst nyttja hela ugnen. Funkar det med att dubbla receptet till en långpanna? Någon som testat?
Jag har inte testat, men jag tror absolut att det funkar!
Väldigt enkelt och gott bröd Gjorde detta bröd med en egen touch. Jag la i valnötter, solrosfrön, pumpafrön och brödkryddor. Toppade med flingsalt vid gräddning.
Kan tänka mig att det blev jättegott! 🙂
Ett helt fantastiskt gott recept! Jag hade i russin i degen och sedan sesamfrön före gräddningen . Jag är alltid noga med att få ordentlig färg på bröden, det är som att smakerna framträder mera då. Är jätte, jätte, jätteglad för detta recept!!🙏🏼😘
Vad roligt att höra! 🙂
Bra recept!
Var uppmärksam på att saltmängden inte dubblas/trefaldigas när man väljer större sats.
Tyvärr är receptkalkylatorn under all kritik, den fungerar inte alltid som den ska. Men jag har valt att ändå ha kvar den för att många uppskattar utskriftsfunktionen och för att den gör att recepten rankar högre på Google. Men ibland kan det vara bra, för jag tycker inte alltid att saltet bör dubblas när man gör ett dubbelt brödrecept.
Orsaken till att saltmängdens ändring inte fungerar som den ska är nog på grund av att det är ett mellanrum framför saltmängden och början av raden. Korrigera detta och jag tror nog det kommer att fungera med automatisk korrigering. Jag värdesätter absolut att du har tagit dig tiden och omsorgen att lägga in denna funktionen i dina recept för att vi läsare enkelt ska kunna skalera upp recepten. Tusen tack!
Tack för att du sa till! Ett mellanrum i ingredienskalkylatorn ställer nog till det. Jag har ändrat det nu och testat att göra x 2, men den ändrar inte till 3 tsk salt som är dubbla mängden, utan till 2,5. Men jag tror faktiskt att det kan finnas en mening med det, att just när det kommer till salt blir det inte multiplicerat med två för att det skulle bli för mycket. Det är min egen teori i alla fall, för just saltmängden blir aldrig dubblerad. Ingredienskalkylatorn är framtagen av de som driver Amerikas största matblogg, så kanske att de har haft smaken i åtanke mer än matematiken? Intressant oavsett! 🙂
Hej! Såg riktigt gott ut! 😃 Tänkte testa men har bara flytande smör och olivolja hemma, kan det funka?
Mvh Camilla
Min erfarenhet av att baka med olivolja är att det kan ta smak av oljan, men i ett matbröd tycker jag inte det gör så mycket. ( I drömmar däremot när jag var 14 och testade med olivolja blev det ingen hit. 😉 Så kör på! Och skulle du ha kokosolja hemma är det ett bättre alternativ att baka med än olivolja rent smakmässigt.
Har bakat massor av bröd, men efter att ha bakat detta är det favoriten. Och så enkelt!
Så roligt att du tycker det! 🙂
Hej!
Hur många timmar tror du att det klarar att jäsa i rumstemperatur? Tänkte prova att baka det på jobbet- men har då ca 19 h jäsning🙈…
M v h
Sandra
Hej Sandra! Bröd kan ju kalljäsa också vilket också funkar finemang, så det hade jag gjort här om det handlat om 19 timmar. In med degen i kylen bara och låt den jäsa hela jäsningen där istället! 🙂
Toppen enkelt.
Våran nya söndags lyx.
Vi har börjat leka med att byta ut lite av mjölet mot olika grövre mjöler och gryn.
Mums! Tack!
Vad kul att det går hem! Ska snart lägga upp ett nytt recept på kalljäst bröd! 🙂
Hej. Jag har gjort detta recept flera gånger med bra resultat. Men vid två tillfällen så har det bildats en tjock skorpa samt en större luftbubbla i mitten av brödet när det är i ugnen. Det enda svar som jag fått är att det är överjäst. Så om det stämmer så vill jag gärna undvika det. Så en idé jag har är att kalljäsa degen i kylskåp. Går det med detta recept?
Hej Sarah! Det går jättebra att kalljäsa det. 🙂
Älskar detta bröd. Kom på igår kväll strax innan midnatt att jag inte hade nått bröd till frukosten och slängde ihop en deg som just nu gräddas i ugnen. Har ett par frågor dock. Skulle man kunna grädda detta bröd i en limpform. De blir ju lite smala bröd i lasagneformen. Sen jndrar jag om man skulle våga riva ner ex morot i brödet. Jag odlar grönsaker själv och gillar rivna rotsaker i bröd.
Förlåt för sent svar, såg det här först nu! Ja, man kan absolut grädda det i limpform, det har jag gjort. Då kan man lägga till några minuter, och så är det bra att vänta minst tio minuter innan man skär upp det sen också. Och man kan absolut ha i rivna morötter eller något annat gott! 🙂
Har bakat detta bröd några gånger. Så lätt och gott. Jag brukar läsa ä lägga i nötter,chiafrön,physsaliumferön, linfrö, valnötter och ibland aprikos. Och innan jag gräddar brödet så lägger jag flingsalt på brödet
Låter supergott!
Sällan vi har färsk hemma eftersom den ofta hinner bli gammal. Bakning är ju kemi sägs det…… 14 g Torrjäst motsvarar 50g Färskjäst står det på påsen. Alltså är 1 g Färsk jäst likamed 0,28 gram Torr. Dvs 6 gram Färsk blir 1,68 gram Torrjäst.
Tyckte det lät lite, så improviserade och tog 3 gram Torrjäst. Funkade fint 🙂
Bra att veta!
Älskar receptet. Bakat det många gånger nu, går liksom inte att sluta
Haha! 🙂 Vad roligt att du gillar det så mycket! 🙂