Snabbjäst källarfranska
Finns det något godare än nybakt källarfranska till frukost? Jag tror nästan inte det.
De här källarfranskorna behöver bara jäsa en enda gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon som de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte avlider av hunger. Man kan ju alltid dricka en stödkaffe innan, och knapra på en skorpa eller något medan man väntar. Så att man överlever, menar jag.
Skriv utSnabbjäst källarfranska
Snabbjäst källarfranska som bara behöver en kort jäsning och smakar fantastiskt nybakat till frukost med smör som får smälta ovanpå.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 10 min + jäsning
- Total tid: 20 min + 40 min jäsning
- Antal portioner: 16 1x
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1,5 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 3 msk rapsolja
- ca 13 dl vetemjöl
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner resten, och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin.
Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje del i 4 bullar. Rulla dem till runda bollar, strö på lite mjöl om du vill (eller solrosfrön eller några andra trevliga frön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i ca 40 min, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.
Andra toppenbröd att baka är fusksurdegsbrödet man rör ihop kvällen innan, eller havrerutor i långpanna.
Suveränt goda!
Använde dinkelmjöl, så degen behövdes inte knådar alls utan bara blanda ingredienserna ordentligt.
Åh, toppen ju! Måste testa själv nästa gång, att slippa knåda är ju hyvens!
Kan man hasocker istället för honung ?
Det kan man absolut! 🙂
Jättegott och enkelt!
//Linnéa 8 år
Vad roligt att höra Linnéa! 🙂
Låt degen jäsa i bunken ( jag brukar ställa bunken i hett vatten i diskhon med en tallrik över)
När degen är jäst ” skeda” upp lagom stora bullar på bakplåtspapperklädd plåt och sätt direkt in i ugnen!
Vilket bra tips! 🙂
Jösses det här var verkligen enkla frallor att baka! Till och med för en som mig som oftast misslyckas med mina brödbak. De var dock lite smaklösa när de var färska så jag kanske har i mer salt nästa gång. Däremot utvecklades smaken efter några timmar för när jag åt en överbliven fralla på kvällen så var den mycket godare!
Ett tips är också att man kan baka dessa i en ”air-fryer” (det gjorde jag), med lite bakplåtspapper i botten och 200 grader i ca 15-20min. Mycket energisnålare än ugnen 😊
Tack för ett superbra recept!
Vad roligt att baka dem i en airfryer, det har jag ju faktiskt en! Måste testa, tack för tipset! Och vad kul att du gillade dem! 🙂
Använt mig av det här receptet flera gånger. Alltid bra, smidigt och väldigt gott!
Vad roligt att höra!
Detta är numera en klassiker hos oss på helgerna! Toppenbra recept, men jag kalljäser över natt och har i lite surdeg istället för jäst.
Också superbra att göra så ju! 🙂