Bröd

Pumpabröd i form

Pumpabröd

Handen upp alla som gillar pumpabröd! Eller ni kanske inte testat? Nemas problemas, för i ärlighetens namn smakar inte brödet av pumpa, men den rårivna pumpan bidrar med saftighet till brödet. Precis som morötter gör till morotskaka, fast det inte smakar morot om kakan.

Ifall du inte har någon pumpa som ligger och dräller går det lika bra att ersätta den med rivet äpple. Morot funkar också, och zucchini likaså.

Första gången jag bakade det här pumpabrödet hade jag egentligen planerat att baka ut det till frallor, men eftersom degen var ganska kladdig så kände jag att jag bara inte orkade stå och daska ut den till frallor. Samtidigt ville jag inte ha i mer mjöl för att göra degen mer formbar, för jag ville ju inte att brödet skulle bli mindre saftigt. Och bakar man inte bröd i klassisk brödform alldeles för sällan nuförtiden? Det tycker jag nog! Så jag fördelade degen i två brödformar och körde in dem i ugnen, och resultatet blev verkligen toppen!

Det här brödet har vi gjort många gånger sedan dess, och det är en ny favorit hos oss vuxna. (Barnen tycker att solrosfröna är jätteläskiga och ratar det.) Men vi gillar den salta, krispiga ytan väldigt mycket. Innan brödet gräddas penslar jag ytan med vatten och strör sedan ganska mycket flingsalt över det, och även hel kummin och pumpakärnor. Pumpabrödet passar alldeles perfekt till kvällsté och med prästost ovanpå. Precis just den sortens bröd är det!

Receptet har jag hittat ett liknande i en Buffétidning för ganska många år sedan, men har gjort om det en del.

Skriv ut

Pumpabröd i form

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 2 reviews

Saftigt pumpabröd med knaprig sälta på toppen! Pumpan kan bytas ut mot äpple eller zucchini. Enkelt bröd som gräddas i form för maximal smidighet.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 35 min + 3,45 h jästid
  • Antal portioner: 2 limpor 1x

Ingredienser

Scale
  • 0,25 pkt jäst (12,5 gram)
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 0,75 msk salt
  • 2 dl grovriven pumpa (t ex Butternut)
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 0,5 msk hel kummin
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • 5 dl vanligt vetemjöl

Att strö ovanpå före gräddning:

  • flingsalt
  • hel kummin
  • pumpakärnor

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills degen blir lite halvsmidig. Jag kör den inte i maskin eller med degkrokar, utan bara med slev för hand och låter den vara lite åt det lösare hållet. (Den ska ju ändå ner i formar sen.) Låt jäsa i ca 3 timmar.

Smöra och bröa två klassiska brödformar och skrapa sedan ner degen/smeten i dessa två formar. Om du vill vara säker på att du får lika mycket i varje form kan du alltid väga formarna.

Låt degen jäsa i ytterligare ca 45 min, och sätt sedan ugnen på 225C.

Pensla ytan på brödet med lite ljummet vatten. Strö över flingsalt, hel kummin och pumpakärnor. Det är inte så noga med mängd här, bara strössla på! Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Är du mer sugen på klassiska limpor? I så fall rekommenderar jag de här superenkla, vita limporna!

10 november, 2022

7 kommentarer

  1. Försvinnande gott bröd, tycker om bröd som kräver minimal ansträngning och det här är hur enkelt som helst att röra ihop! Upptäckte receptet förra veckan och har sen dess bakat det fyra gånger 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration