Skriv ut

Pumpabröd i form

Pumpabröd

Saftigt pumpabröd med knaprig sälta på toppen! Pumpan kan bytas ut mot äpple eller zucchini. Enkelt bröd som gräddas i form för maximal smidighet.

Ingredienser

Scale
  • 0,25 pkt jäst (12,5 gram)
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 0,75 msk salt
  • 2 dl grovriven pumpa (t ex Butternut)
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 0,5 msk hel kummin
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • 5 dl vanligt vetemjöl

Att strö ovanpå före gräddning:

  • flingsalt
  • hel kummin
  • pumpakärnor

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills degen blir lite halvsmidig. Jag kör den inte i maskin eller med degkrokar, utan bara med slev för hand och låter den vara lite åt det lösare hållet. (Den ska ju ändå ner i formar sen.) Låt jäsa i ca 3 timmar.

Smöra och bröa två klassiska brödformar och skrapa sedan ner degen/smeten i dessa två formar. Om du vill vara säker på att du får lika mycket i varje form kan du alltid väga formarna.

Låt degen jäsa i ytterligare ca 45 min, och sätt sedan ugnen på 225C.

Pensla ytan på brödet med lite ljummet vatten. Strö över flingsalt, hel kummin och pumpakärnor. Det är inte så noga med mängd här, bara strössla på! Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min.