Kalmar Sponsrat inlägg

En höstdag i Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Kalmar gamla stan

Häromveckan tillbringade min kompis Marija och jag en heldag i ett Kalmar i höstskrud. Häng med!

Västersläts Gårdsbutik

Vi startade dagen strax utanför Kalmar, närmare bestämt i Västersläts Gårdsbutik som ligger i närheten av Lindsdal i Kalmar. Från stadskärnan tar det cirka tio minuter att köra dit. Är man på jakt efter viltkött är det helt klart hit man ska åka. Här handlar man lokalt och småskaligt producerat, och man kan vara säker på att djuren har haft det bra.

Västerslät kött

Köttdisken är välsorterad, och här hittar man garanterat finfina råvaror till en höstig köttgryta.

Västersläts café

På Västersläts Gårdsbutik finns ett café där man kan slå sig ner en stund och dricka en kopp kaffe…

Västersläts fika

… och fika på en kaka eller fem.

Galleri Kalmar

Efter besöket på Västersläts åkte vi in till Kalmar centrum där det dagen till ära var gallerihelg. Det anordnas sådana helger då och då i Kalmar, där konstnärerna har öppna ateljéer och det finns guidade turer där man i grupp besöker flera olika konstnärsateljéer.

Lotta Rautio Art

Marija är väldigt konstinstresserad, och även att vi inte gick någon guidad tur så passade vi på att besöka Lotta Rautio som driver Art Rautio och Kalmar Konst & Ram på Kattrumpan i Kalmar. Huset är från 1920-talet och riktigt häftigt…

Lotta Rautio galleri

… precis som konsten. I sitt galleri visar Lotta inte bara sin egen konst utan även konst från andra utvalda konstnärer, och dessa byts ut med jämna mellanrum.

Lotta Rautio

All konst därinne var jättefin, men vi gillade Lottas egna tavlor mest av alla. Hon har en helt egen och alldeles fantastisk stil, och det finns många tankar bakom varje målning. Den här tyckte jag mest om, som visar Larmtorget i Kalmar. Eller ”Laamtååjet med clown” som den heter på tvättäkta Kalmaritiska.

Ölandschoklad Bistro Deli

Efter det gick vi till ÖlandsChoklad Bistro & Deli för en god lördagslunch. ÖlandsChoklad finns ju inte bara på Öland längre, utan även i Kalmar! Här är det lite mindre fokus på choklad och lite mer fokus på mat.

ÖlandsChoklad pizza
Vi tog varsin pizza…
ÖlandsChoklad Kalmar

… och vilade fötterna en stund. Jag tycker att den här bilden på Marija är så fin. Marija är världens bästa. Vi jobbade tillsammans och träffades varje dag i nästan 15 års tid, och då kommer man varandra väldigt nära. Eller man kan ha turen att göra det, om man får tillbringa dagarna med någon som Marija. Marija har skrattat med mig och gråtit med mig, och vi har funnits vid varandras sida vid många stora händelser i livet.

Erik och Alexander Kalmar

Något annat man kan säga om Marija är att hon alltid är väldigt piffig. Efter lunchen gick vi till butiken Erik & Alexander och spanade in höstmodet.

Shopping Kalmar

Här finns utvalda märken som skiljer sig från de märken som säljs av de stora kedjorna. Nina som driver butiken är duktig på att få ihop en mix av utvald, skandinavisk design.

Erik & Alexander

Här finns alltid massa snyggt som man blir extra fin i…

Erik & Alexander Kalmar

…och det är väldigt lätt att man hittar något man vill ha.

Kalmar stadspark höst

Efter att ha gått en sväng inne i centrum promenerade vi till stadsparken nere vid Kalmar Slott. Det tar inte ens tio minuter. Färgerna var så otroligt fina, speciellt på de japanska lönnarna.

Kalmar gamla kyrkogården

Har ni varit på den gamla kyrkogården i Kalmar? Den är nästan som en dold liten hemlighet. Egentligen inte alls svår att hitta, men ändå lite undangömd. Den ligger till höger om slottsallén bakom restaurang Söderport, alldeles vid gamla stan.

Gamla kyrkogården Kalmar

Den gamla kyrkogården har inte varit i bruk sedan mitten av 1800-talet, vilket de gamla korsen vittnar om. Den anlades så tidigt som på 1200-talet då Kalmar var en av Sveriges viktigaste handelsstäder, och ligger mitt i det som var dåtida Kalmar centrum.

Kalmar gamla kyrkogården

Här kan man sitta ner på en bänk under det stora kastanjeträdet och känna historiens vingslag…

kastanjer

… eller på de lena kastanjerna som ligger spridda under trädet. Oavsett, så inger det ett lugn att vara på den här platsen, och varje årstid på den gamla kyrkogården är vacker och har sin charm.

Blomsteraffar-Kalmar

På vägen tillbaka upp genom stan gick vi förbi Lindéns Blommor som oavsett årstid brukar ha bra erbjudanden på säsongens blommor i praktiska buntar. Vi passade på att unna oss några vackra hösthortensior innan vi åkte hemåt.

13 november, 2022

6 kommentarer

  1. Vilken underbar dag med fint väder, härliga miljöer, fin kultur, god mat och underbart sällskap. Tack för de fina orden min vän❤️

  2. Tack för en fin beskrivning och tips av Kalmar. När jag var liten var vi ofta i Kalmar/ Öland. Så himla fin stad. Nu bor min systerdotter där och pluggar på universitetet.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration