Vilt

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

Älgköttbullar! Med potatis- och jordärtskocksmos, rårörda lingon och smörstekta kantareller – visst blir man sugen?

Det här är höstmat när den är i sitt esse, och precis vad jag vill äta nu när november är dimmigt och mörkt och de bruna höstlöven klistrar sig mot gatorna.

Så här års känns somriga sallader långt borta, det enda jag vill äta just nu är riktig comfort food. Gratänger med ost som trådar sig, mustiga grytor med rödvin och rejäla chokladdesserter. Och sådana här älgköttbullar med potatis- och jordärtskockspuré.

Får man tag i kantareller, ovasett sort, är det alltid bingo. Den här maträtten är perfekt att servera en lördagskväll till gäster! Och för barnen är det köttbullar som köttbullar, så där funkar det också. Eller ja, TYP. Mina barn vill hellre ha köpeköttbullar, men det är som det är.

De här älgköttbullarna smakar vilt och skog, till stor del tack vare ganska oblyga mängder viltfond i färssmeten.

Och så lite smörfrästa kantareller och lingon på det, så är man hemma sen med de svenska höstsmakerna.

Potatis- och jordärtskocksmoset går fint att förbereda i förväg och sedan värma upp lagom till servering för att spara tid.

Till älgköttbullarna är det gott med ett rödvin med mycket smak, ripassoviner brukar passa bra till.

Skriv ut

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Gudomligt goda älgköttbullar med smak av skog och vilt. Servera med rårörda lingon och smörfrästa kantareller.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 50 min
  • Antal portioner: 5 1x

Ingredienser

Scale

Älgköttbullar:

  • 1 gul lök, riven
  • 0,75 dl grädde
  • 1 ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk viltfond
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 500 g älgfärs

Jordärtskockspuré:

  • 400 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • Salt & peppar

———-

  • Rårörda lingon till servering
  • Kantareller till servering

Instruktioner

Börja med potatis- och jordärtskockspurén. Om förpackningen du hittar i affären med jordärtskockor bara är på 300 g vilket den är på ICA, kör på det då, och öka potatisen till 500 g. Vill du spara tid går det bra att göra purén i förväg och sedan värma upp den i kastrullen lagom till servering.

Skala potatis och jordärtskockor och skär i ganska små bitar.

Mät upp grädde och mjölk i en kastrull och koka potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör om då och då.

Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, då saknar man inte sås.

Till älgköttbullarna; riv löken och rör samman den med alla ingredienserna utom älgfärsen. Låt svälla i ca 5 minuter, tillsätt sedan färsen och forma köttbullar, ca 24 st. Stek i smör runt om. 

När det inte är så lång tid kvar på köttbullarna – stek kantarellerna klara i en stekpanna vid sidan av.

Servera älgköttbullarna med potatis- och jordärtskockspurén, smörstekta kantareller och rårörda lingon.

Mer sugen på en viltgryta? I så fall är Anettes viltgryta riktigt hyvens. Eller om du vill servera en hel köttbit istället för köttbullar eller gryta, så skulle jag satsa på hjortfilé med potatistorn och grönpepparsås. Imponerar till 100%!

15 november, 2022

14 kommentarer

    1. Örjan levererar som alltid! 🙂 Olof fick lite älgfärs av Stefan när han fyllde år, så vi ska också göra de här älgköttbullarna snart.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration