Bjudmat/Paradrätter Vilt

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

Vi är just nu, skulle jag vilja påstå, mitt i höstrusket. De senaste dagarna har det regnat oavbrutet, löven i trädgården är bruna och genomblöta, och vinden viner utanför köksfönstret. Bally borrar ner nosen i fåtöljen och vill inte följa med på hundpromenad, och själv vill jag helst av allt bara sitta i samma fåtölj under en filt med en värmande kopp té. Samtidigt njuter av höstvädret till fullo, jag älskar hösten och att få kura inomhus och titta på hur naturen växlar ner utanför fönstret.

Så här års känns somriga sallader långt borta, det enda jag vill äta just nu är riktig comfort food. Gratänger med ost som trådar sig, mustiga grytor med rödvin och rejäla chokladdesserter. Och sådana här älgköttbullar med potatis- och jordärtskockspuré. Detta är en riktig höstmaträtt, och perfekt att servera en lördagskväll till gäster. Och för barnen är det köttbullar som köttbullar, så där funkar det också.

De här älgköttbullarna smakar vilt och skog, till stor del tack vare ganska oblyga mängder viltfond i färssmeten. Och så lite smörfrästa kantareller och lingon på det, så är man hemma sen med de svenska höstsmakerna. Till älgköttbullarna brukar vi dricka ripassovinet Campolieti Ripasso, som gör sig riktigt bra ihop med de vilda smakerna. Ni hör ju – den här maträtten vill man inte gå miste om.

Skriv ut

Älgköttbullar med jordärtskockspuré

Gudomligt goda älgköttbullar med smak av skog och vilt. Servera med rårörda lingon och smörfrästa kantareller.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 50 min
  • Antal portioner: 5 1x

Ingredienser

Scale

Älgköttbullar:

  • 1 gul lök, riven
  • 0,75 dl grädde
  • 1 ägg
  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk viltfond
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 500 g älgfärs

Jordärtskockspuré:

  • 400 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskockor
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • Salt & peppar

———-

  • Rårörda lingon till servering
  • Kantareller till servering

Instruktioner

Börja med potatis- och jordärtskockspurén. Om förpackningen du hittar i affären med jordärtskockor bara är på 300 g vilket den är på ICA, kör på det då, och öka potatisen till 500 g. Vill du spara tid går det bra att göra purén i förväg och sedan värma upp den i kastrullen lagom till servering.

Skala potatis och jordärtskockor och skär i ganska små bitar.

Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, och koka potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör om då och då.

Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, då saknar man inte sås.

Till älgköttbullarna; riv löken och rör samman den med alla ingredienserna utom älgfärsen. Låt svälla i ca 5 minuter, tillsätt sedan färsen och forma köttbullar, ca 24 st. Stek i smör runt om. 

När det inte är så lång tid kvar på köttbullarna – stek kantarellerna klara i en stekpanna vid sidan av.

Servera älgköttbullarna med potatis- och jordärtskockspurén, smörstekta kantareller och rårörda lingon.

Mer sugen på en viltgryta? I så fall är Anettes viltgryta riktigt hyvens.

7 november, 2019

14 kommentarer

    1. Örjan levererar som alltid! 🙂 Olof fick lite älgfärs av Stefan när han fyllde år, så vi ska också göra de här älgköttbullarna snart.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration