Bjudmat/Paradrätter, Fläskkött, Nötkött, Pasta

Mat-Tinas lyxiga charklasagne

Charklasagne

Den här charklasagnen är en av mina absoluta favoriträtter, och en av de bästa bjudrätterna jag vet. Förmodligen kan man tacka de något exklusiva ingredienserna i den för det, som finsalami och tre sorters ost, men ibland får man unna sig!

Den här lasagnen bara monterar man ihop kall i olika lager. Man behöver alltså inte koka någon ostsås eller tomatsås, utan allting bara läggs ihop. Dessutom använder man en färdig pastasås på burk av bra kvalitet. Först var jag lite skeptiskt till det, men efter att ha provat var jag såld. Genvägar är trevligt. För det här är faktiskt inte mitt eget recept, utan Mat-Tinas. Jag tycker att Mat-Tina är världsbäst, och skulle gärna vilja se henne i rutan oftare. Av våra svenska TV-kockar är hon tveklöst min favorit. Hon, och Mat-Niklas.

Behind the scenes matfoto

Högst glamourös behind the scenes-bild där Evelyn hotar med att springa omkull vinet. Det här receptet fotade vi en vinterdag när Evelyn var ett år gammal och jag fortfarande var föräldraledig. Jag skulle kunna ljuga och säga att det var söndagmorgon och det var därför jag hade myskläder på mig, men faktum är att det är min konstanta vardagsuniform. Olof brukar retas med mig för att jag bara går runt i grå mysplagg hela tiden. Men det är ju sant, för det gör jag. (Och jag jobbar på att ta på mig vettiga kläder när jag ska till ICA, det gör jag verkligen.) Men myskläder, ett glas rödvin och en charklasagne med salami och tre sorters ost kan faktiskt vara bland det allra bästa jag vet, och mitt bästa recept för en riktigt mysig hemmakväll.

Skriv ut

Mat-Tinas lyxiga charklasagne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,17 av 12 recensioner

Loading…

Lättgjord och lyxig lasagne med salami och tre sorters ost. Den här charklasagnen är den perfekta bjudrätten, och en av mina absoluta favoriträtter. 

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: 35 min
 • Total tid: 55 min
 • Antal portioner: 56 1x

Ingredienser

Scale
 • ca 200 g färska lasagneplattor
 • 1 burk färdig tomatsås, ca 400 g (jag kör Dolmios på 500 g)
 • 1 kruka färsk basilika, hackade blad (eller bara isär-rivna med händerna)
 • 250 g chark, t ex någon trevlig salami från charkdisken
 • 300 g körsbärstomater i halvor (eller 250 g som en förpackning oftast är på)
 • 2 påsar mozzarella á 125 g/påse, riven
 • salt & peppar
 • ca 1 msk olivolja

Ostsås:

 • 3 dl crème fraiche
 • 250 g mascarpone
 • 2 dl färskriven parmesan (motsvarar ca 50 g)
 • salt & peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Rör ihop ingredienserna till ostsåsen i en bunke och smaksätt med salt och peppar.

Skär charken i mindre bitar. Jag brukar stapla den på hög och skära i många små tärningar.

Häll lite tomatsås i botten på en lasagneform, så att det precis täcker botten. Skeda över lite ostsås, strö ut lite charkbitar och strössla över lite basilikablad.

Lägg på lasagneplattor, och upprepa proceduren tills ingredienserna är slut.

Halvera cocktailtomaterna och riv mozzarellan grovt, så gott det går.

Toppa lasagnen med de halverade cocktailtomaterna och den rivna mozzarellaosten. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter, tills lasagnen har fått fin färg.

Servera lasagnen med en god sallad, och toppa den med några färska basilikablad ifall du har några kvar. Och drick ett gott rödvin till!

När vi ändå är inne på tacksamma bjudrätter, så kan jag tipsa om tacogratäng och lövbiffsgratäng, som helt klart är av samma kaliber.

14 Kommentar

 1. Lisa

  19 februari, 2018 at 12:17 e m

  Supergott! Gjorde denna i fredags. Som vanligt när jag lagar mat, frångick jag receptet lite. hehe Så mascarponen blev utbytt till philadelphiaost och ist för parmesan tog jag en överbliven bit Kaltbach creamy. Ett glas rött till och middagen var i hamn.

  1. Helena

   19 februari, 2018 at 7:23 e m

   Äsch, recept är ju mest bara riktlinjer från någon som fått till det en gång, brukar jag säga. Har man inte det ena hemma men har något annat istället funkar ju det finfint. Det viktigaste är ändå att du inte gjorde avkall på rödvinet. 😉 Kram!

 2. Eva Forsberg

  22 februari, 2018 at 4:21 f m

  Hejsan! Den lasagnen var ju helt underbar! Vi testade den i helgen och den kommer vi att göra fler gånger. Vi som har flera vegetarianer i familjen är den ju utmärkt till, bara att ha ” köttet” utanför! Eva i Sandviken.

  1. Helena

   22 februari, 2018 at 11:32 f m

   Hej Eva! Vad roligt att höra! Kan tänka mig att den är precis lika god med charken vid sidan av, det var en jättebra idé! 🙂

 3. Anna Johansson

  15 mars, 2018 at 7:30 e m

  Härlig behind the scene bild! 😊 Ska prova receptet i helgen.

  1. Helena

   15 mars, 2018 at 8:00 e m

   Tack Anna! Hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om den som vi gör! 🙂

 4. marija

  20 februari, 2019 at 8:47 f m

  Måste testas!

  1. Helena

   20 februari, 2019 at 8:50 f m

   Kör hårt kompis! Är övertygad om att du kommer att älska den! Glöm inte att dricka ett gott rödvin till!

   1. Marija

    6 mars, 2019 at 3:32 e m

    Den var sååå god, gick hem hos Örjan också!

    1. Helena

     7 mars, 2019 at 12:55 e m

     Så roligt att ni gillade den! Kan ju inte ta åt mig äran själv tyvärr, mer än att lyfta på hatten åt the ever so fabulous Mat-Tina som vet hur man levererar. Det här kan eventuellt vara min totala favoritmaträtt.

 5. Erik

  4 februari, 2021 at 2:01 e m

  En fråga räcker verkligen 200 gram färska plattor till 5-6 personer?

  1. Helena

   5 februari, 2021 at 2:08 e m

   Hej Erik! Jag tycker att det räcker, för här bygger man inte lasagnen på traditionellt vis med först fyllning, sedan plattor, sedan ostsås, sedan plattor. Här lägger man istället allt på varandra på samma lager, sedan plattor, och sedan upprepar man det.

 6. Cornelia Hansson

  12 november, 2021 at 11:55 e m

  Skulle salami gå att byta ut mot tex proscutto? Ingen i familjen gillar salami tyvärr, men tycker receptet låter magiskt gott!

  1. Helena

   15 november, 2021 at 8:57 f m

   Jag har inte provat själv med bara prosciutto, men det är absolut värt att testa! Det kan bli åt det salta hållet, men det vet man inte förrän man provat. Själva lasagnen smakar inte som salami på charkbricka smakar, utan mer som en blandning av många goda smaker. Jag brukar ta en väldigt neutral salami när jag lagar det här, jag köper den som är mest neutral i charkdisken. Oftast är den också den billigaste.

Lämna en kommentar