Tacogratäng med nachochips och Philadelphiaost
Den här tacogratängen bara måste ni testa, ni kommer inte att bli besvikna! Den är riktigt krämig och god. Eller låt mig förtydliga – den är svingod.
Alltså på riktigt. Gillar man tacos men orkar inte duka fram alla tillbehör så lägger man bara allt i en form och gratinerar det! Den här enkla tacogratängen LEVERERAR!
Krämig och med ost som trådar sig…
Det som gör den här tacogratängen extra god är just den där krämigheten som man får av att ha i philadelphiaost, crème fraiche och lite grädde.
Detta rör man ihop till en krämig röra ihop med riven ost och majs.
Ingredienser till tacogratäng
Ingredienserna ser ni ovan, och i stora drag börjar man med att hälla ner nachochipsen (en halv påse ungefär) i formen och krossa dem lite grovt med handen.
Sedan bryner man purjolöken och tillsätter nötfärs eller blandfärs (vegofärs går också fint ifall du vill göra en vegetarisk tacogratäng), tacokrydda och vatten, precis som när man gör vanliga tacos. En hackad, grön paprika ska i också.
På med färsröran ovanpå de krossade nachochipsen, och sedan på med en burk chunky salsa. (Skulle man inte hitta chunky salsa i mataffären funkar det med tacosås också.)
Minns ni den ostiga röran jag beskriv lite längre upp? Nu ska den på, och den består av Philiadelphiaost ihoprört med crème fraiche, lite grädde, riven ost och majs, smaksatt med salt och peppar. Det här gör allt för krämigheten i tacogratängen!
På med två deciliter riven ost på toppen av alltihop och in i ugnen, och efter cirka 25 min i ugnen när ytan blivit gyllenbrun är den klar!
Häll upp det du har kvar av nachochipsen i en skål och ställ på bordet, alla älskar att få skopa upp krämig gratäng med nachochips! En god sallad till är också gott.
Går att förbereda i förväg
Den här lättlagade tacogratängen kan förberedas helt och hållet i förväg och vänta snällt i kylen.
Men den är alltid godast nygräddad, så vänta med att gratinera den i ugnen tills precis innan det är dags att äta den. Resterna blir toppen att frysa in och ha som lunchlådor!
Skriv utTacogratäng med nachochips och Philadelphiaost
Krämig, fantastiskt god tacogratäng med nachochips och Philadelphiaost som kombinerar allt som är gott med tacos i en och samma form!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
- Ca 100 g nachos-chips (några nävar)
- 1 purjolök
- 500 g nötfärs
- 1 grön paprika
- 1 påse taco kryddmix
- 1 dl vatten
- 1 burk á 300 g chunky salsa
- 2 dl crème fraiche
- 1 pkt á 200 g Philadelphiaost
- 1 dl grädde
- 1 liten burk majs
- 3 dl riven ost + 2 dl till garnering
- Salt & peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnsfast form och häll ut några nävar nachoschips i den, som du sedan krossar lätt med händerna.
Hacka och fräs purjolöken, tillsätt sedan nötfärsen och bryn den.
Skär paprikan i mindre tärningar och rör ner dem ihop med kryddmix och vatten, låt koka samman ett par minuter innan du häller röran i formen över chipsen.
Bred ut all chunky salsa som ett täcke över köttfärsröran.
Rör samman crème fraiche i en bunke med Philadelphiaost, grädde, majs, 3 dl riven ost, salt och peppar. Bred detta över salsatäcket, och toppa med ca 2 dl riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Har du lite mer tid på dig? I så fall kan du testa tacotårta! Här använder man ungefär samma uppsättning ingredienser, men man bygger dem till en tårta istället, med mjuka tortillas som tårtbottnar. Perfekt bjudmat en lördag för barnfamiljen!
En annan favorit är tacos i ugn; här använder man mjuka minitortillas som fyller med allt vad man gillar, sedan ugnsgratinerar man dem och kan njuta av färdigfyllda, gratinerade tacos vid matbordet!
Låter väldigt gott! Ska definitivt testas.
Vad kul! 🙂
Mumsig var den minsann!!! Och väldigt mättande… ��
Vad kul! Jo, man blir rätt mätt… 😉
Provade att laga den här till middag idag. Supergott! 🙂
Vad kul! 🙂 Jag tycker också om den, den är en riktig favorit här hemma. 🙂
Made this twice already.
It’s really good!!!
All our family love it.
Greetings from Holland.
I’m so happy to hear that Anneke! So nice that you’re cooking my dish in Holland! 🙂
Så jättegod. Har lagat flera gånger och nu ha sonen smakat så receptet ska skickas till honom
Vad roligt Karin! Jag gillar den också väldigt mycket. Det var faktiskt väldigt länge sen jag gjorde den, så den får åka rakt upp på nästa veckas matsedel! 🙂
Dagens lunch! Smög ner vegofärs och hoppas kidsen ska gilla. 😇
Härligt Anna! Mina barn brukar inte märka skillnaden, hehe!
Testa att använda keso istället för Philadelphia, det är supergott! Jag brukar blanda crème fraiche, riven ost och keso och bre på över.
Ibland, om det blir mycket över när jag ätit tacos, dumpar jag allt (grönsaker, köttfärs, ost, salsa, keso, crème fraiche, etc) i en bunke, rör ihop och ställer i kylen. Nästa dag häller jag det i en form, brer på lite extra keso, petar ner lite nachos, på med riven ost och gratinerar. Sååå gott när allt smälter ihop och blir krämigt!
Bra tips med keson, ska prova det! Ja, visst är det gott när det blir sådär krämigt. Alla borde göra gratäng av sina tacorester, men tror det är lätt att man glömmer bort det som möjlighet. Gott är det! 🙂
Min dotter bjöd mig på den och jag ville först inte ha då jag var mätt.. men hur som åt jag upp hela portionen hon gav mig🤣🤣Sååå gott😍
Haha, vad roligt! Vilket fint betyg! 🙂
Gratängen är just nu i ugnen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Så enormt smaskig 😋
Det blir också en liten Tequila till, aldrig fel på en fredag kväll. 🥃
Tusen tack för många underbara recept!
Så roligt Anki! Skål och kram! 🙂
Ikväll har vi testat den här fantastiskt goda gratängen. Mättande och riktigt god till en krispig sallad! 👌 Tummen upp från hela familjen!
Vad roligt att höra att ni gillade den!
Såååå glad att jag hittade till det här receptet, för oj oj oj vilken underbart gooood gratäng! Hela familjen älskade den. MUMS!! Tack för underbart recept 🥰
Vad roligt att höra Linda, vad glad jag blir!
Verkligen suergod och krämig!
Vad kul att du gillar den! Här hemma äter vi den ofta! 🙂
Den här blev väldigt god och kommer lagas fler gånger hos oss 👍