Nötkött Texmex Vardag

Tacogratäng med nachochips och Philadelphiaost

Tacogratäng

Den här tacogratängen bara måste ni testa, ni kommer inte att bli besvikna! Den är riktigt krämig och god. Eller låt mig förtydliga – den är svingod.

Alltså på riktigt. Gillar man tacos men orkar inte duka fram alla tillbehör så lägger man bara allt i en form och gratinerar det! Den här enkla tacogratängen LEVERERAR!

Krämig och med ost som trådar sig…

tacogratang-philadelphia

Det som gör den här tacogratängen extra god är just den där krämigheten som man får av att ha i philadelphiaost, crème fraiche och lite grädde. Detta rör man ihop till en krämig röra ihop med riven ost och majs.

Ingredienser till tacogratäng

ingredienser-tacogratang

Ingredienserna ser ni ovan, och i stora drag börjar man med att hälla ner nachochipsen (en halv påse ungefär) i formen och krossa dem lite grovt med handen.

Sedan bryner man purjolöken och tillsätter nötfärs eller blandfärs (vegofärs går också fint ifall du vill göra en vegetarisk tacogratäng), tacokrydda och vatten, precis som när man gör vanliga tacos. En hackad, grön paprika ska i också.

tacogratang-salsa

På med färsröran ovanpå de krossade nachochipsen, och sedan på med en burk chunky salsa. (Skulle man inte hitta chunky salsa i mataffären funkar det med tacosås också.)

tacogratang-kramig

Minns ni den ostiga röran jag beskriv lite längre upp? Nu ska den på, och den består av Philiadelphiaost ihoprört med crème fraiche, lite grädde, riven ost och majs, smaksatt med salt och peppar. Det här gör allt för krämigheten i tacogratängen!

tacogratang-nachochips

På med två deciliter riven ost på toppen av alltihop och in i ugnen, och efter cirka 25 min i ugnen när ytan blivit gyllenbrun är den klar!

Häll upp det du har kvar av nachochipsen i en skål och ställ på bordet, alla älskar att få skopa upp krämig gratäng med nachochips! En god sallad till är också gott.

Går att förbereda i förväg

Den här lättlagade tacogratängen kan förberedas helt och hållet i förväg och vänta snällt i kylen. Men den är alltid godast nygräddad, så vänta med att gratinera den i ugnen tills precis innan det är dags att äta den. Resterna blir toppen att frysa in och ha som lunchlådor!

Skriv ut

Tacogratäng med nachochips och Philadelphiaost

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Krämig, fantastiskt god tacogratäng med nachochips och Philadelphiaost som kombinerar allt som är gott med tacos i en och samma form!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 100 g nachos-chips (några nävar)
  • 1 purjolök
  • 500 g nötfärs 
  • 1 grön paprika
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 dl vatten
  • 1 burk á 300 g chunky salsa
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt á 200 g Philadelphiaost
  • 1 dl grädde
  • 1 liten burk majs
  • 3 dl riven ost + 2 dl till garnering
  • Salt & peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnsfast form och häll ut några nävar nachoschips i den, som du sedan krossar lätt med händerna.

Hacka och fräs purjolöken, tillsätt sedan nötfärsen och bryn den.

Skär paprikan i mindre tärningar och rör ner dem ihop med kryddmix och vatten, låt koka samman ett par minuter innan du häller röran i formen över chipsen.

Bred ut all chunky salsa som ett täcke över köttfärsröran.

Rör samman crème fraiche i en bunke med Philadelphiaost, grädde, majs, 3 dl riven ost, salt och peppar. Bred detta över salsatäcket, och toppa med ca 2 dl riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten fått fin färg.  

Tacotårta

Har du lite mer tid på dig? I så fall kan du testa tacotårta! Här använder man ungefär samma uppsättning ingredienser, men man bygger dem till en tårta istället, med mjuka tortillas som tårtbottnar. Perfekt bjudmat en lördag för barnfamiljen!

Tacos i ugn

En annan favorit är tacos i ugn; här använder man mjuka minitortillas som fyller med allt vad man gillar, sedan ugnsgratinerar man dem och kan njuta av färdigfyllda, gratinerade tacos vid matbordet!

11 mars, 2024

24 kommentarer

    1. Vad roligt Karin! Jag gillar den också väldigt mycket. Det var faktiskt väldigt länge sen jag gjorde den, så den får åka rakt upp på nästa veckas matsedel! 🙂

  1. Testa att använda keso istället för Philadelphia, det är supergott! Jag brukar blanda crème fraiche, riven ost och keso och bre på över.
    Ibland, om det blir mycket över när jag ätit tacos, dumpar jag allt (grönsaker, köttfärs, ost, salsa, keso, crème fraiche, etc) i en bunke, rör ihop och ställer i kylen. Nästa dag häller jag det i en form, brer på lite extra keso, petar ner lite nachos, på med riven ost och gratinerar. Sååå gott när allt smälter ihop och blir krämigt!

    1. Bra tips med keson, ska prova det! Ja, visst är det gott när det blir sådär krämigt. Alla borde göra gratäng av sina tacorester, men tror det är lätt att man glömmer bort det som möjlighet. Gott är det! 🙂

  2. Min dotter bjöd mig på den och jag ville först inte ha då jag var mätt.. men hur som åt jag upp hela portionen hon gav mig🤣🤣Sååå gott😍

  3. Gratängen är just nu i ugnen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Så enormt smaskig 😋
    Det blir också en liten Tequila till, aldrig fel på en fredag kväll. 🥃
    Tusen tack för många underbara recept!

  4. Ikväll har vi testat den här fantastiskt goda gratängen. Mättande och riktigt god till en krispig sallad! 👌 Tummen upp från hela familjen!

  5. Såååå glad att jag hittade till det här receptet, för oj oj oj vilken underbart gooood gratäng! Hela familjen älskade den. MUMS!! Tack för underbart recept 🥰

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration