Bjudmat/Paradrätter Nötkött Texmex Vardag

Tacogratäng

Tacogratäng

Den här tacogratängen bara måste ni testa, ni kommer inte att bli besvikna! Den är riktigt krämig och god. Eller låt mig förtydliga – den är svingod. Alltså på riktigt. Gillar man tacos men orkar inte duka fram alla tillbehör, eller om man gillar tacotårtan men inte orkar bygga den i olika lager, då är det den här tacogratängen man ska laga. Allt i en form!

Det som gör den extra god är just den där krämigheten som man får av att ha i philadelphiaost, crème fraiche och lite grädde. Och så massor av riven ost såklart, och en burk chunky salsa. Denna tacogratäng går hem hos både barn och vuxna, och smakar extra gott under årets kallare och mörkare månader när man helst av allt vill kura inomhus med en värmande gratäng där osten trådar sig och man får nachos vid sidan av. (Och en sallad också, måhända.)

Skriv ut

Tacogratäng

Krämig tacogratäng som samlar alla goda tacoingredienser i en och samma form. Garanterad succé hos både barn och vuxna!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
  • Ca 100 g nachos-chips (några nävar)
  • 1 purjolök
  • 500 g nötfärs
  • 1 grön paprika
  • 1 påse taco kryddmix
  • 1 dl vatten
  • 1 burk á 300 g chunky salsa
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt á 200 g Philadelphiaost
  • 1 dl grädde
  • 1 liten burk majs
  • 3 dl riven ost + 2 dl till garnering
  • Salt & peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C. Smörj en ugnsfast form, och häll ut några nävar nachoschips i den, som du sedan krossar lätt med händerna.

Hacka och fräs purjolöken, tillsätt sedan nötfärsen och bryn den.

Skär paprikan i mindre tärningar och rör ner dem ihop med kryddmix och vatten, låt koka samman ett par minuter innan du häller röran i formen över chipsen.

Bred ut all chunky salsa som ett täcke över köttfärsröran.

Rör samman crème fraiche i en bunke med Philadelphiaost, grädde, majs, 3 dl riven ost, salt och peppar. Bred detta över salsatäcket, och toppa med ca 2 dl riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten fått fin färg.  

Mer sugen på att bre guacamole på tortillabröd, lägga på nystekt entrecôte i skivor och toppa med gruyère? Här hittar du recept på fintacos.

29 oktober, 2020

20 kommentarer

    1. Vad roligt Karin! Jag gillar den också väldigt mycket. Det var faktiskt väldigt länge sen jag gjorde den, så den får åka rakt upp på nästa veckas matsedel! 🙂

  1. Testa att använda keso istället för Philadelphia, det är supergott! Jag brukar blanda crème fraiche, riven ost och keso och bre på över.
    Ibland, om det blir mycket över när jag ätit tacos, dumpar jag allt (grönsaker, köttfärs, ost, salsa, keso, crème fraiche, etc) i en bunke, rör ihop och ställer i kylen. Nästa dag häller jag det i en form, brer på lite extra keso, petar ner lite nachos, på med riven ost och gratinerar. Sååå gott när allt smälter ihop och blir krämigt!

    1. Bra tips med keson, ska prova det! Ja, visst är det gott när det blir sådär krämigt. Alla borde göra gratäng av sina tacorester, men tror det är lätt att man glömmer bort det som möjlighet. Gott är det! 🙂

  2. Min dotter bjöd mig på den och jag ville först inte ha då jag var mätt.. men hur som åt jag upp hela portionen hon gav mig🤣🤣Sååå gott😍

  3. Gratängen är just nu i ugnen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Så enormt smaskig 😋
    Det blir också en liten Tequila till, aldrig fel på en fredag kväll. 🥃
    Tusen tack för många underbara recept!

  4. Ikväll har vi testat den här fantastiskt goda gratängen. Mättande och riktigt god till en krispig sallad! 👌 Tummen upp från hela familjen!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration