Tacos i ugn
Älskar ni också maträtter där allt ryms i en och samma form? Tacos i ugn är precis en sådan! Okej, man kan ha lite nachos vid sidan av, och lite sås och annat pimp, men i övrigt ryms allt i formen när man gör tacos i ugn. När man väl sitter vid bordet är det supersmidigt att slippa bygga ihop sin tacos och skicka kastruller mellan varandra och rulla ihop tacosar åt barnen till höger och vänster.
Det här är ett lite annorlunda och roligt sätt att servera tacos på – man förbereder dem innan genom att trycka ner ett gäng mjuka, små tortillas i en form som man sedan fyller med sådant som man gillar. Jag fyllde mina med klassisk tacofärs som jag fräst ihop med en hackad rödlök, lite majs, lite mild tacosås och riven ost. Hade inte mina barn flippat ur vid blotta åsynen av tomater hade jag gratinerat dem med några tomater också, men nu fick vi lägga på dem efteråt på utvalda tacos. Men det är gott det med.
Annat som jag lägger på i efterhand precis före servering är tärnad avokado, lite koriander och lite extra riven ost. Lite skivad jalapeño kan man också ha.
Såsen jag serverar vid sidan av är gjord på gräddfil, rivet limeskal, en pressad vitlöksklyfta och lite salt och peppar. Här funkar grekisk och turkisk yoghurt också fint, ifall man skulle ha det hemma istället. Limen fräschar upp och vitlöken sätter lite sting, så det bryter av fint mot texmex-smakerna.
Det fina med den här maträtten är att man kan göra precis som man själv vill. Det jag har fyllt mina tacos med är ett förslag, men vill du fylla dem med något annat är det bara att köra på! Och vill du ha guacamole istället för tärnad avokado så är det också gott. Tacos i ugn är också en maträtt som är väldigt lätt att göra vegetarisk med vegofärs. Första gången jag åt den här maträtten var hos syrran, så all cred till henne för receptet, och då var den med vegofärs. Precis lika gott!
En annan variant av tacos är den klassiska tacotårtan.
Annars går det alltid fort att slänga ihop en tacogratäng. Här blir det mycket osttrådar och annat gott!
Har man ont om tid och det inte är några yngre barn som ska utfodras skulle jag rekommendera fintacos. Bara stek på en fin köttbit, skär den i skivor, lägg guacamole på en tortilla och toppa med köttet och gruyère. Superenkelt!
Skriv utTacos i ugn
Helt klara tacos i en form när man gör tacos i ugn! Bara att plocka sin färdiga tacos ur formen och äta, både gott och smidigt! Och lite kul!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 40 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
Färsfyllning:
- 1 rödlök
- 500 g nötfärs
- 1 påse taco kryddmix
- 1,5 dl vatten
Till formen:
- lite olja att smörja formen med
- 12 st tortillas, de allra minsta
Att lägga ovanpå tacofärsen:
- ca 1 dl färdig tacosås
- 1 liten burk majs
- 2 dl riven ost
Sås att servera till:
- 3 dl gräddfil
- 1 lime – rivet skal
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- salt och peppar
Att servera ovanpå eller vid sidan av:
- 2–3 avokado, tärnad
- 250 g cocktailtomater
- koriander
- riven ost
- jalapeño
- nachos
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 C.
Hacka rödlöken och fräs den i lite olja eller smör i en kastrull. Tillsätt färsen och bryn den, och häll sedan ner tacokrydda och vatten och låt koka ihop i 5-10 min precis som när man gör en vanlig tacofärs.
Smörj formen med lite olja, så kommer tacosarna att lossna lättare när de ska lyftas ut sedan. Tryck ner 12 tortillas (frys de andra om du får tortillas över) och forma dem som båtar och skålar, så att du sedan kan lägga ner lite färsfyllning i varje tortilla.
Fyll varje tortilla med färsfyllning, ringa över lite tacosås och sprinkla över lite majs och riven ost. Grädda rubbet i mitten av ugnen i max 10 minuter. Passa så det inte bränns. Här ska det bara bli genomvarmt, osten måste inte få gyllenbrun färg, för då bränns tortillans kanter för mycket. Lägg över ett ark aluminiumfolie om det behövs.
Rör ihop alla ingredienserna till den kalla limesåsen medan tacosen är i ugnen. Skiva avokado och skär tomater i halvor, ifall du vill servera det till. Ställ fram tacos, limesås och tillbehör på bordet och servera.