Fläskkött, Nötkött, Vardag

Mormors köttfärsrullader – en riktig vardagsräddare!

Mormors köttfärsrulladerDen här maträtten har jag älskat så länge jag kan minnas. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt min syster och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit. Listan med fördelar med den här maträtten kan göras lång; den går att förbereda innan, den är populär bland både barn och vuxna, den är lika god i lunchlådan dagen efter, och den kan ligga färdig i frysen och smakar lika gott upptinad som nylagad.

I stora drag gör man en köttbullesmet, men istället för att forma den till bollar gör man avlånga järpar som man sedan klär in i två skivor rökt skinka, sådan skinka som man har på smörgåsen. Sedan gör man en sås av grädde, chilisås och andra valfria grejer, men grädden och chilisåsen är grundbasen, och det enda mormor hade i sin sås. Vill man festa till rulladerna lite extra kan man alltid strö lite riven ost på dem innan man kör in dem i ugnen, för att sedan servera dem med ris och sallad. Visst blir ni sugna på att prova? Här kommer receptet!

Skriv ut

Mormors köttfärsrullader – en riktig vardagsräddare!

Mormors-köttfärsrullader

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 6 recensioner

Loading...

Köttfärsrullader är något så hyvens som köttbullesmet inlindad i rökt skinka, som serveras med en sås som är lika enkel som den är god.

  • Total tid: 20 min + ugnstid
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

Rullader:

  • 1 gul lök
  • 3 msk ströbröd
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • Kryddpeppar
  • Vitpeppar
  • 500 g blandfärs
  • Ca 230 g rökt skinka i skivor

Enkel sås:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kalvfond
  • Peppar
  • Oregano (torkad)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Riv löken grovt och blanda med ströbröd, grädde, kalvfond och kryddor. Låt svälla några minuter, rör sedan ner blandfärsen och blanda till en smet.

Forma ca 16-18 avlånga järpar och slå in varje järp i 2 skivor skinka och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman såsen med en handvisp och slå över rulladerna.

Ställ in i ugnen i ca 20 min, ungefär så lång tid det tar att koka riset som serveras till. Servera gärna med sallad.

6 Kommentar

  1. Loa Wille

    15 juni, 2019 at 1:56 e m

    Jag lagade den igår,och den var hur god som helst,undrar bara om man inte bara kan ha 1 skiva skinka,om denna skiva inte är för tunn,tyckte nästan det var onödigt med 2 skivor

    1. Helena

      17 juni, 2019 at 10:45 f m

      Vad roligt att du tyckte om den! Ja, om skivorna är någorlunda stora och man gör rulladerna ganska små så räcker det fint. Själv gör jag dem kanske lite större, och har en ganska liten sorts skinka, och då blir det bättre med två skivor. Men gör så som du tycker är bäst, ett recept är ju bara ett förslag, som jag brukar säga. 🙂

  2. chiliconkarin

    1 september, 2019 at 7:31 e m

    Det här blev jättegott, Helena, tack för receptet och jag lägger ut det på min blogg! 🙂

    1. Helena

      1 september, 2019 at 9:27 e m

      Vad roligt Karin! Kör hårt! 🙂

  3. Joachim Stenbock Kaae Petersen

    22 oktober, 2019 at 8:14 e m

    Har precis gjort denna….denna…gourmét tisdagsmiddag🤩 precis som jag minns det från min barndoms dagar!

    1. Helena

      23 oktober, 2019 at 8:15 e m

      Vad roligt Joachim! Visst är det nostalgi på hög nivå?

Lämna en kommentar