Fläskkött Nötkött Vardag

Mormors köttfärsrullader – en vardagsräddare!

Mormors köttfärsrulladerDen här maträtten har jag älskat så länge jag kan minnas. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt min syster och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit. Listan med fördelar med den här maträtten kan göras lång; den går att förbereda innan, den är populär bland både barn och vuxna, den är lika god i lunchlådan dagen efter, och den kan ligga färdig i frysen och smakar lika gott upptinad som nylagad.

I stora drag gör man en köttbullesmet, men istället för att forma den till bollar gör man avlånga järpar som man sedan klär in i två skivor rökt skinka, sådan skinka som man har på smörgåsen. Sedan gör man en sås av grädde, chilisås och andra valfria grejer, men grädden och chilisåsen är grundbasen, och det enda mormor hade i sin sås. Vill man festa till rulladerna lite extra kan man alltid strö lite riven ost på dem innan man kör in dem i ugnen, för att sedan servera dem med ris och sallad. Visst blir ni sugna på att prova? Här kommer receptet!

Skriv ut

Mormors köttfärsrullader – en vardagsräddare!

Köttfärsrullader är något så hyvens som köttbullesmet inlindad i rökt skinka, som serveras med en sås som är lika enkel som den är god.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 35 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Rullader:

 • 1 gul lök
 • 3 msk ströbröd
 • 0,5 dl grädde
 • 2 msk kalvfond
 • Kryddpeppar
 • Vitpeppar
 • 500 g blandfärs
 • Ca 230 g rökt skinka i skivor

Enkel sås:

 • 4 dl vispgrädde
 • 2 msk chilisås
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk kalvfond
 • Peppar
 • Oregano (torkad)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Riv löken grovt och blanda med ströbröd, grädde, kalvfond och kryddor. Låt svälla några minuter, rör sedan ner blandfärsen och blanda till en smet.

Forma ca 16-18 avlånga järpar och slå in varje järp i 2 skivor skinka och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman såsen med en handvisp och slå över rulladerna. Ställ in i ugnen i ca 20 min, ungefär så lång tid det tar att koka riset som serveras till. Servera gärna med sallad.

7 november, 2022

40 kommentarer

 1. Jag lagade den igår,och den var hur god som helst,undrar bara om man inte bara kan ha 1 skiva skinka,om denna skiva inte är för tunn,tyckte nästan det var onödigt med 2 skivor

  1. Vad roligt att du tyckte om den! Ja, om skivorna är någorlunda stora och man gör rulladerna ganska små så räcker det fint. Själv gör jag dem kanske lite större, och har en ganska liten sorts skinka, och då blir det bättre med två skivor. Men gör så som du tycker är bäst, ett recept är ju bara ett förslag, som jag brukar säga. 🙂

   1. Jag har introducerat mina nära och kära i detta recept och alla tycker inkl. mig att det är jättegott. Takamine

    1. Använder du varmluftsugn? I min ugn (jag kör helt vanlig ugn) så blir den alltid genombakad. Men alla ugnar är lite olika, så det kan ju vara bra att prova sig fram.

 2. Har precis gjort denna….denna…gourmét tisdagsmiddag🤩 precis som jag minns det från min barndoms dagar!

 3. Måste testas , tror du man kan använda parmaskinka istället. Måste bli av med ett gäng skivor innan de passerar bäst före..

  1. Så goda, har gjort den flera gånger, till mina vuxna barn!!! Så gott. Har haft bacon istället för skinka, mums,/., farmor Greta.😋

 4. Verkligen en god maträtt, det är andra gången jag gör den har använt bacon, alla nöjda. Tack för receptet👍👍

  1. Hej! Grädden kan skära sig lite grann när man värmer upp den efter att den varit tinad, men det gör inget, jag har aldrig upplevt det som ett problem, det är så mycket annat gott i den. 🙂

   1. En bit skinka i mitten och blanda i riven ost i smeten sen svep dem med bacon! Klockrent.

 5. Jättegott!
  Den här rätten åker direkt in på listan ”vardagsmat som ingår som standard” i vår familj. Alla tyckte det var jättegott, sambo och 3-åring. Vi skippade kryddpeppar, valde hälften matlagningsgrädde och gjorde lite mindre järpar m en skinkskiva. Så länge skarven är nedåt går det toppen. Smeten blev rel lös så blev snarare att klicka ut i skinkan. Tips om man kör m matlagningsgrädde att röra runt lite i såsen i ugnen efter halva tiden så den inte skär sig med det feta. Tog lite längre än 30 min för oss men varierar säkert på ugn och form. Rekommenderas!
  Letar efter just sådana här favoritrecept, enkelt, gott och passar alla.

 6. Denna rätten ska jag göra idag 😊
  Men jag tänker ha lite feta ost i mina och istället för skinka tänker jag ha bacon runt mina istället

 7. Inser att jag lagat något liknande idag från min barndom!
  Färsknyten med gorgonzola.
  Då har man bara färs, hackad lök, salt och peppar. Inne i järpen lägger man en smet av gorgonzola och lite smör sen rullar man in den i en stor skiva rökt skinka. Såsen görs på grädde och chilisås samt riven ost. Enkelt men festligt!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration