Fläskkött

Saftig fläskytterfilé i ugn med gräddig sås

Saftig fläskytterfilé med gräddig sås

Det här fullständigt ljuvliga receptet med fläskytterfilé i ugn har jag lagat länge nu, och det blir så saftigt och gott och såsen är så otroligt god!

Lika gott på en vardag som en söndagskväll!

Fläskytterfilé i sockerkaksform

Fläskytterfilé i sockerkaksform

De flesta stora receptsidor på nätet har ett recept på fläskytterfilé i sockerkaksform då det begreppet trendat på sistone, och då syftar de på den typen av sockerkaksform som påminner om en brödform.

En magiskt god sås

En liten sockerkaksform funkar inte för mig. Jag älskar sås och vill ha mycket av det, därför har jag inte döpt det här receptet till det.

Jag behöver en rejäl form så man får plats med sås!

Det här receptet ger generöst med sås, och såsen är rent ut sagt svingod tack vare att den fått gotta sig ihop med fläskytterfilén i ugnen i 1,5 timme.

Skulle man få någon sås över kan man alltid frysa in den och servera den till köttbullar någon annan dag.

Ingredienser

Fläskytterfile i ugn

För att laga dig en riktigt mör och saftig fläskytterfilé i ugn med världens godaste sås behöver du ingredienserna på bilden här ovanför.

Om du scrollar längre ner i inlägget kommer en ingredienslista och detaljerade instruktioner.

Fläskytterfilé eller fläskfilé?

Fläskytterfilé är samma sak som benfri kotlettrad, och jämfört med klassisk fläskfilé är den billigare och i mitt tycke lättare att få saftig.

Den är tacksam att både helsteka i ugn och att grilla, och man får mer smak för pengarna!

Det är därför jag gör det här receptet på fläskytterfilé och inte fläskfilé.

Så gör du – steg för steg

Världens godaste sås

Börja med att vispa ihop alla ingredienserna utom Maizenaredningen till den goda gräddsåsen i en skål.

Bryn köttet i en stekpanna

Helstekt fläskytterfilé

Putsa fläskytterfilén vid behov, salta och peppra och bryn den därefter runt om i en stekpanna.

Lägg sedan fläskytterfilén i en ugnsform stor nog att rymma både fläskytterfilé och sås. Du behöver inte smörja formen.

Häll såsen över köttet

Fläskytterfilé i sockerkaksform

Häll såsen över fläskytterfilén och ställ in formen i ugnen i 1,5 timme.

Jag brukar sätta äggklockan på 45 minuter och därefter vända på steken, och sätta klockan på ytterligare 45 min. Sedan är den klar!

(Använder du en form där fläskytterfilén täcks helt och hållet av såsen behöver du inte vända på den.)

Dags att reda såsen!

Fläskytterfilé med magisk sås

Häll ner all sås från formen i en kastrull och värm den ytterligare.

När den börjar koka, häll i lite Maizenaredning och låt koka ett par minuter tills såsen är så tjock som du vill ha den.

(Det går självklart lika bra att göra en toppredning där du skakar ihop lite mjöl och grädde och rör ner, men själv tycker jag att Maizenaredningen är sjukt smidig. Tänk bara på att det är Maizena redning och inte Maizenamjöl som ska användas.)

Sedan är det bara att skiva upp fläskytterfilén, lägga på ett serveringsfat och servera den med såsen och potatis eller ris till!

Själv brukar jag servera pressad potatis till. Potatisklyftor eller potatisgratäng är också gott till.

Servera pressgurka till!

Pressgurka

Det här är precis den sortens mat man vill ha pressgurka till! Den hinner du få klar medan fläskytterfilén sköter sig själv i ugnen.

Fler goda recept på söndagsmiddag

Köttfärslimpa
Skriv ut

Saftig fläskytterfilé i ugn med gräddig sås

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Lättlagad fläskytterfilé som sköter sig själv i ugnen och som blir fantastiskt saftig då den får gotta sig i ett bad av gräddsås hela tiden!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 90 min
  • Total tid: 1 h 50 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 st fläskytterfilé på ca 1 kg
  • smör eller olja att steka i
  • salt 
  • peppar

Sås:

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk oxfond (kalvfond funkar också)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,75 dl lingonsylt (rårörda lingon funkar också)
  • peppar
  • 23 msk Maizenaredning

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Putsa fläskytterfilén fri från eventuella hinnor. Salta och peppra, och bryn den sedan i en stekpanna i smör eller olja på medelhög värme så den får fin färg runt om.

Rör ihop alla ingredienser till såsen utom Maizenaredningen i en bunke med hjälp av en handvisp eller slev.

Lägg fläskytterfilén i en form och häll såsen över. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt den stå där i totalt ca 90 minuter. Ifall fläskytterfilén är helt täckt av sås i den form du använder behöver du inte vända på den, men om den sticker upp och syns som på mina bilder är det bäst att vända på steken efter 45 min, och sedan köra den ytterligare 45 min. 

När du tagit ut formen ur ugnen – häll ner all sås i en kastrull, tillsätt 2-3 msk Maizenaredning beroende på hur tjock du vill ha såsen, och låt koka ett par minuter så såsen tjocknar. 

Skär fläskytterfilén i skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Servera såsen till, och potatis eller ris. Och gärna pressgurka och gelé för total husmanskostbonanza!

29 januari, 2025

4 kommentarer

  1. Vi har ätit det här varje söndag sedan jag hittade receptet här! Hela familjen avgudar den här rätten, speciellt såsen! Tack!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration